To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - pompa ciepla czy solar czy fotowoltaika

mpoplaw - 12-10-2017, 19:43

W 2016 było bardzo słoneczne lato i solary sprawdzały się doskonałe, ale nadszedł rok 2017 i mamy zwykle polskie deszczowe lato, i solary zdechły 😂

Ps pompę ciepła powietrzną Mitsubishi internetowa z modulacja mocy można wyrwać poniżej 10 tyś, jeśli jako Dz jest podłogówka niskotemperaturowa maks +28, to COP wykręci ok 3, niestety z CWU SCOP spadnie na 2, czyli kocioł gazowy kondensacyjny bije każda PCi na głowę 😂

PS2 do fotowoltaniki warto rozważyć akumulatory zasadowe

Marcino - 12-10-2017, 23:21

Ja nie narzekam. Dla 4 osobowej rodziny plus goście woda ciepła od kwietnia. 2 razy Do października musiałem dogrzac. A wody cieplej mam tyle ze nawet w niej samojchody myje w lecie.
Krzyzak - 13-10-2017, 08:37

Marcino napisał/a:
cieplej mam tyle ze nawet w niej samojchody myje w lecie
za cenę jednego solara mogę grzać wodę gazem przez 20 lat i jeszcze mi się opłaci
a wiadomo, że tych solarów jest min. 2
zresztą wyraźnie napisałem - solary czy fotov - ZIMĄ w praktyce nie działają
latem to wodę nagrzeje nawet 100m węża ogrodowego umieszczonego pod czarną dachówką...

Marcino - 13-10-2017, 10:54

Bez przesady za 10 tys to ile lat ? A mam 3 sxt
Krzyzak - 13-10-2017, 12:48

ogrzewanie wody miesięcznie kosztuje mnie na gazie ok. 20zł - liczę po rachunkach za gaz latem, gdzie wystarczy odjać abonamenty
podziel jedno przez drugie i wyjdzie
ps. 10 tysi za 3 kolektory? - jakoś parę lat temu za mniej jak 6tysi/szt. nie było nic sensownego
tak czy inaczej 10 000/20 zł/12m-cy daje ponad 40 lat by wyjść na zero i zacząć zarabiać :P

Marcino - 13-10-2017, 14:33

Dlaczego odejmujesz abonament? Skoro ja go nie mam..
Coś mało masz jak 20zl. Moja mama ma gaz tylko na wodę + gotowanie na gazie i płaci około 100zl/ miesiąc. Muszę spytać kumpla ile jemu wychodzi bo ob ma tak jak ty bez gotowania
U mnie podobno około 100kg węgla starcza na miesiąc tak ma znajomy No używa pieca. Czyli jeden załadunek czyli 80 - 90zl

Krzyzak - 13-10-2017, 15:38

Cytat:
Dlaczego odejmujesz abonament?
bo i tak bym płacił - nawet gdybym latem gazu nie używał
Marcino napisał/a:
Moja mama ma gaz tylko na wodę + gotowanie na gazie i płaci około 100zl/ miesiąc
bo jest tam abonament
Marcino napisał/a:
czyli 80 - 90zl
ale to teraz piszesz o c.w.u.?
Marcino - 14-10-2017, 10:13

Darek nie możemy tak uproszczać rachunku na to jakie masz obecne koszty. Jak bym policzył prąd do pompki to były by grosze. Tez poniosłeś koszty instalacji pieca komin przyłącze gazowe. Piec tez bierze prąd. Ty masz gaz tak zaprojektowałes dom i dla ciebie solary nieopłacalne.
Ja mówię o sobie kiedy nie mam gazu a ogrzewam kotłem z podajnikiem automatycznym. Piec na ekogtoszek spalał bym około 100-125 kg węgla na potrzeby Cwu latem. Jak by nie podajnik to ratuje mnie grzałka albo codzienne palenie na cwu. Chciałem mieć wygodę dostałem solary w rozliczeniu i mam.

[ Dodano: 14-10-2017, 11:05 ]
Pogoda jak na zdjęciach a na kolektorach 36 st. Woda ma już 30 st. Zimna ma z 10????

Krzyzak - 14-10-2017, 20:52

Ja mam tylko jedno źródło - gaz właśnie. Jest wygodny bo się tylko ustawia i wszystko działa. Sam kocioł kosztował mnie niecałe 9k a jest to kondensat z całym niezbędnym wyposażeniem, naczyniami wzbiorczymi, pompami i elektroniką a także zasobnikiem 100l. Komin do tego to koszt ok. 1500zł za dwupłaszczową rurę kwasową.
Jako że mam tylko to jedno źródło to abonament i tak bym płacił - bo rezygnacja i późniejsze podłączenie to wydatek większy - wiadomo, potrafią to sobie tam policzyć.
Kolektorami domu nie ogrzejesz, więc inny kocioł i tak musisz kupić - także te wydatki się u nas bilansują. Kolektory są dodatkowe i trzeba je policzyć. Dodatkowo.
Generalnie ich montaż jest nieopłacalny - no chyba że w Power Point firmy sprzedającej.

Fiona - 27-10-2017, 08:45

Gaz jest zdecydowanie lepszy od ogrzewania węglem. Które jest niestety preferowane tutaj gdzie mieszkam. W zimie czasami jest trudno wyjść na zewnątrz ponieważ wszędzie jest bardzo zadymione. Powoli się to na szczęście zmienia. I coraz więcej osób przechodzi na ogrzewanie gazem.
Warto jest również zastanowić się nad instalacją solarną Szczegolnie,że jej montaż nie jest tak bardzo problematyczny.

leonSR - 26-11-2017, 17:44

można spalać biomasę np pellet. Jest to czyste rozwiązanie i powstaje mało popiołu.
Marcino - 26-11-2017, 23:21

Jak sa dopłaty to się Wszytko opłaca :) słyszałem o 85% do do fotowoltaniki ...to wtedy można pompę ciepła robić.
U mnie tam ekogroszek dymka z komina nie puszcza.

Krzyzak - 27-11-2017, 08:39

Marcino napisał/a:
ak sa dopłaty to się Wszytko opłaca
hehe - chyba bankowi bo to z reguły nie jest tak, że dostajesz np. 30% dopłaty, ale dostajesz kredyt na te niby 60% tyle, że wtedy dany element jest 3x droższy niż gdyby kupować bez tej całej akcji...
Marcino - 27-11-2017, 09:12

Mówię o dopłatach a nie kredytach ...

[ Dodano: 28-10-2019, 14:08 ]
I co.... rzad dopłaca 5 tyś to PV jest zakładane na potęge. Nawet ptrzeciwnucy się decydują.
ja również rozważam fotovoltaike.

W@sio - 28-10-2019, 14:37

Marcin, rozważ, choć przy tym poziomie dopłat zwrot inwestycji nastąpi po około 7 -10 latach - zależnie do mocy instalacji jaką zakładasz. Ja mam od czerwca u siebie instalację 10 paneli (max 2,7kW) - zobaczę w rozrachunku rocznym jak na tym wyjdę, ale zdaje się, że będę miał ogromną nadprodukcję. Koszt jaki poniosłem to około 3500zł, ale był tak niski tylko dlatego, że w mojej gminie w programie zgłosiło się tylko 15 chętnych na PV, a 140 na solary. Z tego też powodu moja instalacja została objęta dopłatą 85%. Te 5000 zł to jakieś 30- 40% kosztów instalacji 2,7kW, a taka jest podstawową do domu jednorodzinnego bez gospodarstwa rolnego.