Archiwum - Kupuje Carisme 1,9 DID - dobrze robie??
Anonymous - 26-01-2006, 19:50
A jak sie Didy sprawuja tej zimy? Czy nie ma problemow przy takich mrozach? Bo rozgladam sie aby Kupic jakiegos Miska ale jeszcze dokladnie nie wiem jaki, zbieram informacje.
Pozdrawiam
JCH - 26-01-2006, 21:52
KazPL napisał/a: | A jak sie Didy sprawuja tej zimy? |
Dobry aku + dobre paliwo = jazda zimą.
Mankamentem w DID jest to, że przy takiej temp. jaka była niedawno (-20) ten silnik nie jest w stanie się zagrzać w jeździe miejskiej i mieszanej. Przy -10 już tak.
Student - 27-01-2006, 07:28
A czy z tym grzaniem to nie jest tak że trzeba wymienić termostat z 87C na 95C i może wtedy będzie dobrze.
Anonymous - 27-01-2006, 08:34
Ja mam DiD od 3 miesięcy, i przy tych mrozach raz nie odpaliłem,
powodem był akumulatro, jeszcze oryginał, miał już 3 zimy za sobą.
Kupiłem nową Centre Futura, i kręci i pali jak wściekły.
Potwierdzam z tym nagrzewaniem silnika, tzn. że nie nagrzewa się tak szybko jak bym chciał. Dyskutowałem na ten temat z kolegą, i ustaliliśmy, że nowsze silniki mają większą sprawność cieplną (do tego dążą konstruktorzy) i z tego powodu nagrzewanie kabiny jest słabsze.
Ale i tak Misiakari mi się podoba.
Grześku - 27-01-2006, 20:42
Racja - DiDa potrzebuje więcej niż -15 żeby w sensownym czasie pokazać coś wskazówką na temperaturze płynu chłodzącego, ale mimo to ciepłe powietrze z nagrzewnicy pojawia się wmiarę szybko.
Moja Cari pali ładnie nawet na dużym mrozie -ostatnio zaliczyliśmy -28C - kwestia naładowanego akumulatora.
Aha, profilaktycznie dodawałem do paliwa naftę, a od tygodnia dolewam specjalny dodatek do paliwa przeciwdziałający gęstnieniu paliwa i absorbujący wodę.
Anonymous - 07-02-2006, 20:21
Cytat: | Racja - DiDa potrzebuje więcej niż -15 żeby w sensownym czasie pokazać coś wskazówką na temperaturze płynu chłodzącego, ale mimo to ciepłe powietrze z nagrzewnicy pojawia się wmiarę szybko.[...] |
Może warto nie odkręcać od razu ciepłego powietrza, tylko poczekać trochę, aż drgnie wskazówka? Nagrzewnica działa trochę jak chłodnica..Silnik szybciej się nagrzeje, jeszcze szybciej będzie ciepło..
Cytat: |
Aha, profilaktycznie dodawałem do paliwa naftę, a od tygodnia dolewam specjalny dodatek do paliwa przeciwdziałający gęstnieniu paliwa i absorbujący wodę |
Nie wiem czy dolewanie nafty to dobry pomysł - nie jest to szkodliwe dla aparatury wtryskowej ? Jeszcze w starszych dieslach nie było to złe, one spalają wszystko .ja mam stary F8QT, ale bałbym się lać naftę.Leję depresator, chociaż kilka razy zamarzł A propos, mi też pali od pierwszego razu, choć 2 letni aku i 220 tys. przejechane
|
|
|