To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

gulgulq - 07-05-2016, 07:52

Zgadzam się ze zdaniem Marcino. Każdy lubi co innego i dla jednego dom parterowy to ideał a dla innego 3 piętrowa kamienica ;) .

Miałem dopisać właśnie o ociepleniu: na tym nie warto oszczędzać tylko wybrać bardzo dobrej jakości system docieplenia dachu/poddasza, porządne okna i drzwi oraz docieplenie ścian. to daje naprawdę konkretne korzyści w zimie oraz w lecie.

Co do marzeń o następnym domku to z żoną planujemy kolejny ale już raczej z tych małych. Jak się dzieciaki odchowa i wyśle w świat to następny dom tylko jednopiętrowy: duża kuchnia połączona z salonem/pokojem dziennym, sypialnia, pokój gościnny, łazienka+wc, ewentualnie spiżarnia z pom. technicznym. Do tego garaż jednostanowiskowy z pom. gospodarczym.
Lub zakup małego mieszkania na blokach - na starość liczy się funkcjonalność i wygoda :) .

Bizi78 - 07-05-2016, 13:41

gulgulq napisał/a:
Lub zakup małego mieszkania na blokach - na starość liczy się funkcjonalność i wygoda .

Na starość to jednak domek niż szuflada :mrgreen: .
W blokach ludzie szybciej się wysypują z braku zajęcia :wink: .

macia - 07-05-2016, 21:50

Generalnie nie lubię poddaszy i skosów. Coraz bardziej podobają mi się proste domy klocki z płaskim dachem. Taki projekt też uważam za dość ciekawy: http://www.mgprojekt.com.pl/szmaragd
Im więcej czytam, tym mniej wiem :lol:
Poznałem cenę podciągnięcia kanalizacji i wody w Lublinie: odpowiednio 560 i 350 zł/mb przy czym po odbiorze MPWiK zwraca połowę kwoty. Działka, o której zakupie ostatnio myślałem wymagała dociągnięcia 130 mb kanalizacji i 30 mb wodociągu :ANAL:
Kurczę, mamy ładną działkę 5 km od miasta, ale nie możemy się przekonać do ciągłych dojazdów z dziećmi i odległości do sklepu, babci, przedszkola, restauracji, znajomych itd. :?

Tomek - 07-05-2016, 22:53

macia napisał/a:
Poznałem cenę podciągnięcia kanalizacji i wody w Lublinie: odpowiednio 560 i 350 zł/mb przy czym po odbiorze MPWiK zwraca połowę kwoty. Działka, o której zakupie ostatnio myślałem wymagała dociągnięcia 130 mb kanalizacji i 30 mb wodociągu :ANAL:

ciekawe te koszty
i ciekawe skąd te koszty

za 85 m kanalizacji tłocznej (ciśnienowej) rura 63mm + studzienka rewizyjna + kilka metrów kanalizacji grawitacyjnej: zapłaciłem jakoś 8600
za 140 m przyłącza wodnego (rura 90, potem 63, potem 50) + przesunięcie hydrantu: zapłaciłem 13200 z czego 1500 to studnia wodomierzowa

macia - 07-05-2016, 22:55

Tomek to oficjalne taryfy lubelskiego mpwiku... Kto u ciebie wykonywał i kto odbierał?
Tomek - 07-05-2016, 23:07

macia napisał/a:
Tomek to oficjalne taryfy lubelskiego mpwiku... Kto u ciebie wykonywał i kto odbierał?

u nas to tak trochę inaczej wygląda

sam musisz poszukać wykonawcy i go sobie zapłacić, odbiera ZGK Wieliczka
potem można im oddać ten wodociąg, a oni mogą sobie wtedy podpinać kolejne działki do tego
można co prawda próbować odzyskać poniesione koszty, ale nie mam nerwów się o to szarpać

można też próbować gminę zmuszać do budowy wodociągów, do czego ponoć mają obowiązek, ale gminy nie mają kasy i będzie to trwało w latach

u was to też jakiś bareja trochę, płacisz do MPWiK 100%, z czego oddają Ci 50%, jak sami sobie odbiorą, gdzie tu sens

Po twoich stawkach u mnie wyszło by 50 tys+ (a i to licząc już po zwrocie połowy :mrgreen: ).

I weź tu na starcie zamroź sobie 100 tys gotówki :roll:

Firma która mi to zrobiła była rzecz jasna najtańsza, z tych konkretnych z którymi rozmawiałem.
Ale nawet te najdroższe nie były nawet zbliżone do połowy twojej kwoty.

macia - 07-05-2016, 23:12

Być może coś pokręciłem w samej procedurze, ale kwoty wycen mpwik na pewno się zgadzają...
eremita - 08-05-2016, 08:40

macia napisał/a:
Kurczę, mamy ładną działkę 5 km od miasta, ale nie możemy się przekonać do ciągłych dojazdów z dziećmi i odległości do sklepu, babci, przedszkola, restauracji, znajomych itd.

Ja bym taką brał, ja już wybieram do 10 km, a te które nam się podobają i mają rozsądne ceny są jakieś 14 km od babci, przedszkola i szkoły

macia - 08-05-2016, 14:39

Kolejne pytania:
1. jak macie rozwiązany problem wody i ścieków? przydomowa oczyszczalnia czy szambo? Studia własna czy woda z sieci? Co lepsze i lepiej się opłaca?
2. jakich materiałów na pewno nie używać przy budowie, a jakie polecacie?

Krzyzak - 09-05-2016, 09:48

macia napisał/a:
Studia własna czy woda z sieci?
najlepiej oba - woda z sieci do picia i własna studnia do podlewania ogrodu; mój kuzyn tak ma i ma piękną trawę a u mnie wysycha... od 2 tygodni nie padało... temp. +25 przy gruncie

macia napisał/a:
jakich materiałów na pewno nie używać przy budowie, a jakie polecacie?
trudno powiedzieć bo każdy lubi co innego - ja np. nie mam zaufania do ceramiki z porami (np. wiennerberger) - mam wrażenie, że kołki nie mają się czego trzymać, ponadto wysoka promieniotwórczość... dlatego wybrałem ytong 40cm - działa jak mur 24cm z 12 cm styropianu/wełny a mam komfort, że na zewnątrz mogę wbić kołek i dzieciaki piłką nie porobią wgniotek
tyle że ytong jest dość głośny i teraz wydaje mi się optymalnie zrobić z ściany z silka 24cm (bardzo twarde, mam kominy z tego) + wełna

[ Dodano: 09-05-2016, 09:50 ]
Marcino napisał/a:
zainwestował w izolację + rolety.
zewnętrzne rolety do okien dachowych są droższe od samych okien - widziałem nawet po 2000 zł/szt., więc dla mnie koszt kosmiczny w stosunku do zysku
sens wewnętrznych jest nikły - wiem, bo mam

eremita - 09-05-2016, 12:24

Krzyzak napisał/a:
najlepiej oba - woda z sieci do picia i własna studnia do podlewania ogrodu;

100% prawdy.
Na podlanie całego ogrodu idzie sporo wody, lepiej brać ją od matki natury niż z wodociągów :wink:

Krzyzak - 09-05-2016, 12:53

Na 1000 m2 jakieś 3m3 - poniżej tego nie ma sensu bo woda nie dotrze do korzeni. Lepiej podlać mocno co 2-3 dni niż słabo codziennie. Dużo zależy od gleby bo przy przepuszczalnej wystarczy połowa tej wody co dla gliny.
eremita - 09-05-2016, 17:15

Krzyzak napisał/a:
Na 1000 m2 jakieś 3m3 - poniżej tego nie ma sensu bo woda nie dotrze do korzeni. Lepiej podlać mocno co 2-3 dni niż słabo codziennie. Dużo zależy od gleby bo przy przepuszczalnej wystarczy połowa tej wody co dla gliny.

Dokladnie jestem tego samego zdania ze lepiej rzadziej a porządniej.
Niestety dużo ludzi nie może jakos tego zrozumieć, często przychodzi ktos z pytaniem typu ze ma zbiornik 1m3 na deszczówkę i chce tylko z niego brać wode do podlewania ogrodu i na nim oprzeć system nawadniajacy :?

Krzyzak - 09-05-2016, 22:43

eremita napisał/a:
lepiej rzadziej a porządniej
to nawet jest tak, że podlanie powierzchniowe nic nie daje - tylko zmarnuje się te 1-1.5 m3 bo od razu wyparuje
Tomek - 09-05-2016, 23:47

Krzyzak napisał/a:
ja np. nie mam zaufania do ceramiki z porami (np. wiennerberger)

ale coś konkretnie do Wienerbergera? bo akurat taki zamierzałem kupić
czy ogólnie nie lubisz porothermu?

ja będę budował 25 cm porothermu + 20 cm wełny
argument z wierceniem średnio mnie interesuje, bo przeszedłem się po domu i de facto tylko w kuchni mam szafki wiszące, w salonie 2 półki, które się trzymają dobrze, a jedna lekko nie ma, bo sporo książek

w pozostałem części domu, gdzie niegdzie coś przerwiercone, ale żadne tam kilogramy

[ Dodano: 09-05-2016, 23:50 ]
Krzyzak napisał/a:
najlepiej oba - woda z sieci do picia i własna studnia do podlewania ogrodu

już to widzę jak ktoś robi wodociąg (różne koszty) i studnię głębinową za kolejnych kilkanaście-dziesiąt tysięcy, żeby podlewać ogródek

oczywiście jak ktoś na to ma, to proszę bardzo, kto bogatemu zabroni, bo co innego jak ktoś studnię już ma, to inna para kaloszy

ja u siebie planuję zbierać deszczówkę i zrobić drugi odlicznik, żeby wodę do podlewania mieć taniej,