Colt - Ogólne - cOLT 1,3 PRZEBIEG 180.000 Prosba o podpwiedzi co wymienic
Krzyzak - 13-09-2016, 09:53
martin778 napisał/a: | Olej wspomagania jest niewymienialny. | jest wymienialny
martin778 napisał/a: | podjal sie regulacji nalezy ja robic na zimnym silniku | wszystkie Mitsubishi reguluje się na gorącym silniku, manual precyzuje min. temperaturę; na zimnym to błąd KARDYNALNY
Pawlik84 - 13-09-2016, 13:12
Jak wymienić olej do wspomagania przy silniku 1.3 95KM? Tam jest elektryczne wspomaganie czy jeszcze jest jakiś element hydrauliczny? Tak z czystej ciekawości.
Krzyzak - 13-09-2016, 15:40
To mój błąd - myślałem, że to CJ-ka
lech55 - 13-09-2016, 21:11
Martin napisał - Dzis bede mial robiona regulacje zaworow znalazlem kumatego mechanika i podjal sie regulacji nalezy ja robic na zimnym silniku potrzebny jest do tego program komputerowy na podstawie zakresow widocznych w programie dokonuje sie regulacji.
Jakby ktos chcial regulowac zawory za 400-500 zloty w Kuj-Pomorskim
Z tą regulacją to chyba z Ciebie drą łacha. Ja w Mitsubishi zapłaciłem kilka razy mniej.
tomusn - 13-09-2016, 23:18
lech55, Ty zapłaciłeś mniej, ale martin778 podał cenę 1600 + szklanka 60zł, może miałeś tylko sprawdzenie?
lech55 - 14-09-2016, 20:09
tomusn napisał/a: | lech55, Ty zapłaciłeś mniej, ale martin778 podał cenę 1600 + szklanka 60zł, może miałeś tylko sprawdzenie? |
On podawał łącznie robociznę ze szklankami, bo taką cenę usłyszał w ASO. A tak nawiasem mówiąc co będzie w przypadku gdy wymiana szklanek nie będzie potrzebna? W moim przypadku nie potrzebowałem wymiany szklanek a za samą operację sprawdzenia luzów zapłaciłem w ASO Mitsubishi 150zł.
tomusn - 15-09-2016, 21:14
lech55 napisał/a: | Jakby ktos chcial regulowac zawory za 400-500 zloty w Kuj-Pomorskim
Z tą regulacją to chyba z Ciebie drą łacha. Ja w Mitsubishi zapłaciłem kilka razy mniej. |
lech55 napisał/a: | W moim przypadku nie potrzebowałem wymiany szklanek a za samą operację sprawdzenia luzów zapłaciłem w ASO Mitsubishi 150zł. |
Czyli tak jak myślałem...
We wtorek dzwoniłem do ASO Mitsubishi Reiski Bydgoszcz, z prośbą o wycenę sprawdzenia i regulacji luzów zaworowych. Potrzebowali numer VIN.
Wczoraj oddzwonili i jeszcze raz pytali o dane auta (rocznik, pojemność).
No i usłyszałem cenę - 2700zł.
Więc zapytałem - ile za sprawdzenie?
Teraz napiszę to co usłyszałem więc proszę bez mądrości...
Do sprawdzenia luzów, trzeba rozpiąć rozrząd, czy wałki, nie wiem, głośno miałem).
Po sprawdzeniu czas oczekiwania na szklanki - około tygodnia.
Pierwsza ocena stanu popychaczy i luzów jest na słuch!! I jeśli słychać że jest ok - nie ruszać!
Pawlik84 - 16-09-2016, 08:31
2700 zł hoho - chyba rozważył bym sprzedaż auta wtedy.
Trzeba szukać kogoś kto się na tym zna - podejrzewam że z robotą nie powinno to przekroczyć 600zł i tak jak pisał lech sama procedura powinna kosztować 150-250zł.
Trzeba znaleźć zakład który ma pojęcie i wie jakie wymiary luzów ustawić - trzeba dać kość im aby wiedzieli co robić tak mi się wydaje, bo dać byle dać a oni tylko popatrzą posłuchają i powiedzą że CHYBA JEST OK to też strach bardzo podobny do strachu wyciągania z portfela 2700zł za tą usługę w ASO.
Ja napisałem do Olsztyńskiego Mitsubishi i na razie brak odpowiedzi i chyba się nie doczekam.
Czekamy co z tego wyniknie... może uda się komuś zrobić to prawidłowo w normalnych cenach tak jak lechowi.
martin778 - 16-09-2016, 08:41
Ja przy przebiegu 180 tys nie potrzebowalem regulacji tak wiec spokojnie Panowie piec setnych taka byla roznica tak wiec nie warto bylo cookolwiek robic .
[ Dodano: 16-09-2016, 08:43 ]
Pawlik84 napisał/a: | Jak wymienić olej do wspomagania przy silniku 1.3 95KM? Tam jest elektryczne wspomaganie czy jeszcze jest jakiś element hydrauliczny? Tak z czystej ciekawości. |
Elektryczne wspomaganie niema czego wymieniac.
[ Dodano: 16-09-2016, 08:46 ]
Krzyzak napisał/a: | martin778 napisał/a: | Olej wspomagania jest niewymienialny. | jest wymienialny
martin778 napisał/a: | podjal sie regulacji nalezy ja robic na zimnym silniku | wszystkie Mitsubishi reguluje się na gorącym silniku, manual precyzuje min. temperaturę; na zimnym to błąd KARDYNALNY |
Proponuje zadzwonic do ASO i zapytac sie fachowcow na jakim silniku reguluje sie zawory ja rozmawialem z dwoma doradcami i oby dwoje odpowiedzieli na zimnym.
Z tego co pamietam moj Mitsubishi grandis mial regulowane zawory na cieplym silniku tak wiec w tym zakresie nic nie jestem norma.
Pawlik84 - 16-09-2016, 09:19
Właśnie mówiłem że mamy wspomaganie elektryczne i nie ma co wymieniać
Też myślę że ta regulacja zaworów jest lekko naciągana co 100kkm, może po 250 kkm trzeba coś robić. Tak czy siak sprawa ma różny finał i różne kwoty.
Ps. może zrobic fotki gdzie nasmarowali CI cięgna aby biegi wchodziły precyzyjnie?
martin778 - 16-09-2016, 09:23
Pawlik84 napisał/a: | Właśnie mówiłem że mamy wspomaganie elektryczne i nie ma co wymieniać
Też myślę że ta regulacja zaworów jest lekko naciągana co 100kkm, może po 250 kkm trzeba coś robić. Tak czy siak sprawa ma różny finał i różne kwoty.
Ps. może zrobic fotki gdzie nasmarowali CI cięgna aby biegi wchodziły precyzyjnie? |
Wlasnie kurcze nie moge przeslac fotek podobno te linki sa widoczne zaraz po zdjeciu obudowy i gdzies za silnikem pytalem sie mechanika sprawa dosyc prosta i naprawde skuteczna na ta chwile zadnych problemow z skrzynia biegow.
Zastanawialem sie nad ta Twoja skrzynia biegow i problemem z jedynka wiesz ze ja mam to samo w mitsubishi grandis w momencie gdy auto troszke sie rozgrzeje problem znika tak wiec moze ten typ tak ma.
Pawlik84 - 16-09-2016, 09:29
To już wiem o co chodzi. Linki są pod obudową filtra powietrza, demontaż prosty - spróbuję posmarować tylko czym, może jakiś silikon w sprayu. No i w środku nie ma problemu ze zdjęciem obudowy lewarka - ale czy tam jest zabrudzone, u mnie raczej nie.
martin778 - 16-09-2016, 09:32
U mnie podobno byl syf i rzda sprobuje sie dowiedziec dokladnie gdzie i czym bylo smarowane odpisze na priv
[ Dodano: 16-09-2016, 09:36 ]
A ja szukam taniego najlepiej nowego wyswietlacza komputera do colta poprosze o linki na allegro uzywki sa za 250 zloty i mysle ze nie daja gwarancji sprwnego dzialania obawiam sie ze zamontuje i na nowo zacznie sie jazda typu swieci nie swieci ja nie moge ogarnac tego tematu i chyba tylko wymaiana pomoze z ta denerwujaca usterka.
Jak ktos ma to poprosze o linki.
Krzyzak - 16-09-2016, 09:51
martin778 napisał/a: | Z tego co pamietam moj Mitsubishi grandis mial regulowane zawory na cieplym silniku tak wiec w tym zakresie nic nie jestem norma. | ale jaki Grandis? - diesel? - to silnik vw, więc nie wiem; natomiast benzynowy ma hydraulikę
martin778 - 16-09-2016, 09:53
benzynka 2,4 super wygodny zajebisty samochod!!!
|
|
|