Outlander I GEN Techniczne - Nowe odgłosy po wymianie sprzęgła
W@sio - 20-07-2017, 08:34
Oj nie bardzo, mechanik jak zmieniał mi sprzęgło, to żeby wszystko powyciągać zdejmował sanki, rozpinał wał, wyciągał skrzynkę rozdzielczą i na końcu samą skrzynię. Cala zabawa trwała cały dzień bo przy okazji trzeba było nacinać podłużnice, żeby dostać się do mocowań śrub od sanek, bo się obracały. Kupa zabawy
elektryk - 20-07-2017, 09:03
W@sio napisał/a: | Oj nie bardzo, mechanik jak zmieniał mi sprzęgło, to żeby wszystko powyciągać zdejmował sanki, rozpinał wał, wyciągał skrzynkę rozdzielczą i na końcu samą skrzynię. Cala zabawa trwała cały dzień bo przy okazji trzeba było nacinać podłużnice, żeby dostać się do mocowań śrub od sanek, bo się obracały. Kupa zabawy | U mnie było podobnie, przy czym sanki zeszły bez nacinania. Mechanik mi opowiadał że przy skrzyni rozdzielczej jest jakiś hack że trzeba odkręcać śruby łączące ze skrzynią i powoli odsuwać bo nie ma miejsca żeby wyjąć śruby po całkowitym odkręceniu. To by wyjaśniało że trzeba wał odpinać i wszystko wokół.
flash - 20-07-2017, 18:38
Zgadzam się z przedmówcami. Jest dużo zabawy. Jeśli masz wszystkie części i nie spotka Cię żadna niespodzianka to roboty jest na minimum dwa dni. Oczywiście mile widziana dodatkowa para rąk.
KUTER - 23-07-2017, 18:59
roboty jest rzeczywiście sporo, bo robiąc to samemu wieczorami wyjęcie zabrało mi 3 wieczory. Sanki mogą zostać, zdejmuje się obie półosie po to, aby odsunąć mechanizm różnicowy od skrzyni. Wtedy robi się dostęp do ostatniej śruby trzymającej skrzynię z silnikiem. I skrzynia wychodzi. # wieczory. Myślałem, że mnie szla tam trafi. Zobaczymy jeszcze jak mi pójdzie składanie... A co najlepsze sprzęgło wcale nie padło: łożysko oporowe hałasowało i postanowiłem to zrobić w co ja się wpakowałem
jaztom - 21-06-2018, 14:02
skrzynie biegów mam załatwioną (juz prawie czeka)
sprzęgło polecono mi tu na forum Exedy (bolące 1280 zł, bo do 4WD kosztują trochę więcej - pisano też tu o firmie Valeo, jest tańsze bo 740zł ale czy dobre?)
olej
uszczelniacz wału
ale ma pytanie co warto przy okazji jeszcze wymienić???
elektryk - 26-06-2018, 11:22
jaztom napisał/a: | ale ma pytanie co warto przy okazji jeszcze wymienić??? | Ja bym reduktor rozebrał i sprawdził w środku.
jaztom - 18-07-2018, 08:43
Sprzęgło Exedy 1100 zł
Skrzynia po regeneracji 800 zł
Robocizna 500 zł
Olej 140 zł
Trochę bolało ale za to teraz jest pięknie
popetelony - 08-10-2018, 19:19 Temat postu: łożysko skrzyni biegów Dzień dobry Mitsumaniaki. To mój pierwszy post i prośba o radę od razu Od jakiegoś czasu zaczęło mi gruchotać w skrzyni biegów w moim Mitsu Otlanderze 1 2004r 2.0 benzyna 4WD 136KM manual.
Spece wyjęli skrzynię, porozkręcali i przedstawili diagnozę: ŁOŻYSKO KAPUT.
I teraz mam problem bo szukam i znaleźć nie mogę owego łożyska. Nawet nie wiem czy dobrego szukam....
Może ktoś miał podobny problem i wie jak z nim poradzić?
Nie zostawiajcie ziomka w potrzebie, please
luk2501 - 08-10-2018, 21:07
Ale dlaczego spece którzy robią skrzynie nie założą swoich łożysk. Kupisz źle zmontują i będzie Panie ZŁE były łożyska. Niech robią wszystko od początku do końca i wtedy jak coś będzie nie tak to wiesz do kogo dźwonić. U mnie w okolicy jest gość co robi skrzynie kiedyś z nim rozmawiałem i mówił że z tymi łożyskami nie ma problemu, bo robił już tych skrzyń kilka.
Nie kropkować wulgaryzmów proszę
Temat scalam do odpowiedniego. Proszę się zapoznać i czerpać cenne wskazówki.
|
|
|