FAQ & How to? - Żarówki test
Anonymous - 05-11-2009, 18:38
Porównanie:
- lewa żarówka (pasażer) - zwykły Tungsram
- prawa żarówka (kierowca) - Tungsram +90%
Bigpawlo - 15-11-2009, 00:24
Rzeczywiście widać różnicę. Przeanalizowałem różne fora i zdecydowałem się na Tungsramy +90 %.
Anonymous - 16-11-2009, 23:12
ja także od paru dni jeżdżę na Tungsramach Megalight +90%. Szczerze, to jestem mile zaskoczony. Swiatło jest mocne i jasne oraz bardziej skupione. W moim odczuciu świecą podobnie do GT150, które przepaliły mi sie niedawno - wytrzymały 8 miesięcy... Jako zapasowe mam X-treme Power i założyłem je po przepaleniu się GT150. Według mnie X-treme mają jakby rozproszone światło (w porównaniu do GT150 i Megalight +90%).
Moja osobista top lista żarówek, których używałem dotychczas:
1. Philips GT150 Power2Night
1. Tungsram Megalight +90%
2. Philips X-treme Power
3. Philips BlueVision.
Pozdrawiam!
Bigpawlo - 17-11-2009, 08:48
Osobiście jestem na początku drogi do testów żarówek o zwiększonej ilości światła. Powiem szczerze, że wybrałem tungsramy, bo kuszą tym +90% no i przede wszystkim ceną.
W tej chwili czekam na przesyłkę z żarówkami. Jak tylko je założe to podzielę się wrażeniami.
[ Dodano: 19-11-2009, 22:43 ]
damiano, Dotarły dziś oczekiwane przeze nie tungsramki świetne żarówki Jaśniejsze od standardów, pięknie rozpraszają światło na drodze i dalej sięgają. Niestety nie wykorzystuję ich możliwości maksymalnie, bo mój prawy reflektor jest już trochę ciemny (lewy był wymieniany po spotkaniu ze słupkiem).
jkrzysztof80 - 24-12-2009, 13:49
Mam pytanko czy warto wymieniać tylne żarówki na diodowe zamienniki? Np. takie http://www.allegro.pl/ite...iale_2_szt.html
Może używał ktoś z was lub używa? Co o nich myślicie?
kamasxxx - 24-12-2009, 15:22
Pierwszą sprawa jest homologacja... jeśli ktoś najedzie na samochód i zauważy że żarówki są "inne" niż standardowe to niestety ale odpowiedzialność ponosi właściciel samochodu z żarówkami niedozwolonymi do ruchu w Polsce ... Osobiście bawię się ale w Ledowe postojówki
Powracając do tematu nie polecam żarówek osram night breaker po 3 miesiącach jedna sie przepaliła.. tym razem wybór padł na Hella blue light zobaczymy ile te wytrzymają
Pozdro
szpala85 - 24-12-2009, 15:24
ja ostatnio jechałem za golfem 2 z takimi żarówkami diodowymi ..... masakra ... widać tylko czerwoną plamkę na całym reflektorze ..... a jak hamuje to nie widać różnicy
magiczny89 - 24-12-2009, 23:32
Ostatnio o ile dobrze pamiętam to test żarówek był w "Motorze"... Ja aktualnie jeżdżę na Philips Night Guide i jestem bardzo zadowolony, polecam...
Bigpawlo - 25-12-2009, 22:19
jkrzysztof80, Co do ledów to chyba szpala85 ma rację, ja mam ledy w zamiast postojówek w swojej cari, te mają soczewkę wklęsłą stożkową, więc swiatło się rozprasza i jest w miare fajnie, poza tym, że myślalem że światło będzie białe, okazało się ze jest lekko niebieskie ;| co mnie osobiście nie rajcuje. Pokusiłem się też o ledy zamiast zwykłych żarówek rurkowych w podsufitce. Tu błękitny kolor byłby ok, gdyby nie to, że zimne światło oświetla z zasady słabiej niż ciepłe, mimo iż moc jest taka sama, po drugie zbyt słabo rozprasza się światło. W efekcie, oświetlenie kabiny umieszone nad podłokietnikiem oświetla boczki foteli i troche tylną kanapę, z przodu jest już zbyt ciemno. Mówię o tym, bo przypuszczam, że również punktowo będą świeciły ledy w lampach, no chyba że będą rozłożone wokoło, dzięki czemu kąt świecenia będzie duży.
[ Dodano: 25-12-2009, 22:37 ]
Bigpawlo, Dodam jeszcze, że ledy z białym światłem pięknie oświetlają tablicę rejestracyjną, to mogę polecić, są zajefajne. W carismie tablicę oświetlają żarówki rurkowe. Wcisnąłem tam rurki ośmioledowe 42mm, weszły z trudem, ale efekt bombowy, naprawdę polecam (oczywiście tylko światło białe:) )
1grzecho - 29-12-2009, 18:36
Philips H4 GT150 swieciły 4 miesiące i właśnie padła 1 sztuka. nie polecam
Jaro1974 - 07-01-2010, 18:10
U mnie z tyłu są żarówki takie jak w bocznych kierunkowskazach i w pozycyjnych. A przynajmniej były bo teraz są zapodane listwy diodowe. Do każdej lampki wcisnąłem listwę składającą się z 9 diód czyli razem jest 18 sztuk. Efekt jest fajny. Jak mi się uda to jeszcze dziś wkleję zdjęcia zrobione w nocy. zobaczycie -ocenicie. Braciakowi się podoba.
[ Dodano: 07-01-2010, 18:21 ]
[ Dodano: 07-01-2010, 18:23 ]
To co w środku świeci to światło kabinowe oczywiście dwie rurki (diody) koloru niebieskiego.
kamasxxx - 07-01-2010, 20:04
Po dwóch dniach użytkowania żarówek Hella Blue Light mogę powiedzieć że są jaśniejsze i efektowniejsze od osram night breaker
mitring - 11-01-2010, 22:13
Jak zwykle mam głupie pytanie gdzie kupić hella? Pomijam allegro, w lidlu nie ma
Morfi - 11-01-2010, 22:21
W sklepach motoryzacyjnych.
kamasxxx - 12-01-2010, 15:00
Szczere to są trudno dostępne... w Toruniu żadnym z centrum motoryzacyjnym nie znalazłem... zapewne w hurtowniach i innych wygodniej przez allegro
|
|
|