Outlander I Ogólne - CB w nowym Outku
13zbyszek13 - 03-01-2011, 17:21
ja miałem Johna II = szumofon ,pozbyłem się go .
mitsu00 - 03-01-2011, 17:30
13zbyszek13 napisał/a: | ja miałem Johna II = szumofon ,pozbyłem się go . | Potwierdzam. Johny III z tego co sie orientuję nie rożni się za bardzo od II poza samą obudowa i innym wyświetlaczem. Komponenty sa te same, więc i zasada działania i szumienia powinna byc podobna.
Dario_W - 04-01-2011, 08:26
W drugim samochodzie mam Johnego II ale z inną anteną i bardzo mało szumi. Miałem Unidena, Alana i jeszcze jakieś inne wynalazki przez ostatnie 17 lat. Uniden zdecydowanie mi najbardziej pasował, chociaż to robione na licencji Presidenta jak Johny.
Myślę, że albo mi źle zestroili tę antenę, albo miejsce na antenę nie jest najszczęśliwsze, albo sama antena nie jest najlepsza do tego radia. Pierwszy raz mam Sirio na dachu.
13zbyszek13 - 04-01-2011, 09:33
Ja zmieniłem na Harry III + antenka president symbolu nie znam / w przypadku anteny patrzyłem żeby była składana,przydaje się przy wjazdach do parkingów podziemnych /
Dario_W - 04-01-2011, 09:42
13zbyszek13 - ładny zestaw.
Po zakupie auta zdziwiłem się, gdy chciałem postawić antenę na dachu. Jak znalazłem ten krótki element na klapie bagażnika, gdzie magnes trzyma, to przy pierwszej próbie otworzenia bagażnika przesunęło mi antenę po dachu. Na szczęście nie porysowało mi, ale pewnie dlatego, że auto było nowe i czyste. Stąd też moja antena teraz przyczepiona jest z boku auta na ostatnim słupku.
Teraz zastanawiam się czy nie kupić nowej anteny i zamocować jej na stałe do relingu. Pytanie tylko, czy reling nie jest przypadkiem izolowany lub plastikowy... może nie być masy.
13zbyszek13 - 04-01-2011, 10:56
Dario_W napisał/a: | Teraz zastanawiam się czy nie kupić nowej anteny i zamocować jej na stałe do relingu. Pytanie tylko, czy reling nie jest przypadkiem izolowany lub plastikowy... może nie być masy. |
Przećwiczyłem to na własnej skórze.
Reling jest z tworzywa ale w środku ma metalowe wzmocnienie więc jak się przewiercisz do metalu to jest Ok.
Będziesz miał masę ja problem miałem z uchwytem / zmieniałem kilka / non stop rdzewiały / nawet z nierdzewki /.
Strasznie mnie to denerwowało aż wypieprz.... i przeszedłem na magnes.
Dario_W - 04-01-2011, 14:09
Co Ty mówisz... Wezmę pod uwagę. Najpierw jednak spróbuję na nowo zestroić, a jak nie pomoże to dalej będę kombinował.
A co do blach z nierdzewki, to trzeba pamiętać, że nie będzie rdzewiała tylko wtedy jeżeli nie "ubrudzi" się od zwykłej stali. Jeżeli ktoś tnie i gnie stal zwykłą i nierdzewną na tych samych narzędziach, to efekt będzie właśnie taki...
mitsu00 - 04-01-2011, 14:13
Dario_W napisał/a: | Co Ty mówisz... Wezmę pod uwagę. Najpierw jednak spróbuję na nowo zestroić, a jak nie pomoże to dalej będę kombinował.
A co do blach z nierdzewki, to trzeba pamiętać, że nie będzie rdzewiała tylko wtedy jeżeli nie "ubrudzi" się od zwykłej stali. Jeżeli ktoś tnie i gnie stal zwykłą i nierdzewną na tych samych narzędziach, to efekt będzie właśnie taki... |
Po co kombinować i ciąć? Antena na elemencie z blachy jak u Zbyszka i mnie (to President Ohio) działa idealnie. Magnes jest wystarczająco mały żeby klapa bagażnika otwierala sie bezproblemowo bez przesuwania anteny. President Florida tez daje super radę, ale nie jest lamana jak Ohio.
zibi21 - 04-01-2011, 17:57
Wtam. Ja używam radia Lafayette Ermes oraz antena President Georgia.Radio leży w podłokietniku a mała antena na wąskim kawałku klapy bagażnika.Zasięg w zupełności wystarczający.
romero - 04-01-2011, 18:29
Dario_W napisał/a: | cześć, ja mam radyjko Johny III i antenę SIRIO na magnesie ale nie podoba mi się ten zestaw. Za dużo hałasu. Muszę jeszcze raz dać do zestrojenia a jak nie pomoże, to zmienię antenę. Teraz antena "przyklejona" jest z boku za okienkiem (na ostatnim słupku). Trzymała się nawet przy 180/h na A4. |
Ja mam Johny II również z Sirio.Bardzo dobry zestaw.Do samochodu wręcz idealny.Nic nie szumi jak się odpowiednio zestroi antenę oraz ustawi filtr.Na jakimś mądrym forum wyczytałem,że antena powinna być umieszczona prostopadle oraz jak najbliżej środka dachu.
Pozdrawiam.
skaut - 04-01-2011, 22:16
romero napisał/a: | Na jakimś mądrym forum wyczytałem,że antena powinna być umieszczona ... jak najbliżej środka dachu |
No to w naszym outku jest to raczej niemożliwe przy aluminiowym dachu
13zbyszek13 - 05-01-2011, 08:50
Ja ze swojego nev zestawu jestem zadowolony
dab - 05-01-2011, 09:44
13zbyszek13 napisał/a: | ...jestem zadowolony |
A to nowosc
13zbyszek13 - 05-01-2011, 09:53
dab napisał/a: | A to nowosc |
NEWS -NEWS - NEWS - NEWS - NEWS - NEWS - NEWS - NEWS
nasa - 05-01-2011, 20:27
13zbyszek13 napisał/a: | Ja ze swojego nev zestawu jestem zadowolony |
Bardzo dobre miejsce znalazłeś. Fajnie to wygląda.
Sam na szybko wrzucając radio (Johny II) wcisnąłem pomiędzy konsolę środkową, a fotel pasażera, ale to tymczasowe rozwiązanie. Miejsce w którym umieściłeś jest idealne, ponieważ gniazdo jest pod ręką, a i miejsce na kubek tam nie jest wykorzystywane.
Przykręcałeś do tego plastiku? Jeśli tak to czym, bo nawet nie miałem czasu obejrzeć tego miejsca.
Co do anteny to zdziwiłem sie tak samo jak kolega, który pisał wyżej. Mam antenę Presidenta 150 cm, nie pamiętam nazwy, ale magnes jest za duży. Muszę zmienić na inną, z mniejszym magnesem.
|
|
|