[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - info dotyczace wymiany oleju po 2000km WAZNE !!!
Crimson - 11-09-2009, 08:02
tomekrvf napisał/a: | Elf, który wymieniłeś, nie jest olejem syntetycznym. |
To jest olej syntetyczny. Informacja ze strony firmy Elf:
"Very high performance lubricant using ELF synthetic technology, intended for gasoline and diesel car engines."
Na podstawie moich bardzo subiektywnych odczuć syntetyczne oleje firmy Elf są tak samo dobre (a może nawet lepsze), niż te z grupy Shell Helix Ultra. Do tej pory stosowałem wyłącznie oleje tych dwóch firm, więc mam dobre porównanie.
krzychu - 11-09-2009, 09:51
basik napisał/a: |
Valvoline SynPower 5W40
Shell Helix Ultra Extra 5W-30
|
O tych 2 można poczytać bardzo dobre opinie.
Co do Elfa to sytetyki są hydrokarkowane (z mineralnego robią syntetyka w skomplikowanych procesach chemicznych) i o bazie syntetycznej (to te lepsze). Może o to chodziło Tomkowi. Po za tym nie lał bym oleju którego leją do francuzów chyba żebym kupił Outka 2.2
tomekrvf - 11-09-2009, 10:01
Crimson napisał/a: | To jest olej syntetyczny. Informacja ze strony firmy Elf:
"Very high performance lubricant using ELF synthetic technology, intended for gasoline and diesel car engines." |
Nie jest. Jest to olej typu HC. Tak samo jak Lotos Syntheti.
Trik - 11-09-2009, 10:05
basik napisał/a: | Co do filtra to nie szukam oszczędności tylko chce kupić coś dobrego nawet lepszego od oryginalnego mitsu o ile takie coś jest . |
Ciekawa sugestja, tylko po kiego czorta i co jest złego w orginalnym filtrze ? Bo nie teges z kąd taki pomysł .
Crimson - 11-09-2009, 12:58
tomekrvf napisał/a: | Nie jest. Jest to olej typu HC. Tak samo jak Lotos Syntheti. |
To według Ciebie ELF nie robi olei syntetycznych, bo opisy olei z grupy syntetycznych są w wielu przypadkach takie same? Do tego oszukuje swoich klientów, bo umieścił ten olej w grupie syntetycznych:
http://www.lubadmin.com/R...=4&Parametre1=2
Radassss - 11-09-2009, 16:05
basik napisał/a: | Co do filtra to nie szukam oszczędności tylko chce kupić coś dobrego nawet lepszego od oryginalnego mitsu o ile takie coś jest .
|
to kup filtr mann, sa najlepsze... tyle w temacie
[ Dodano: 11-09-2009, 16:07 ]
Crimson napisał/a: | To jest olej syntetyczny. Informacja ze strony firmy Elf:
"Very high performance lubricant using ELF synthetic technology, intended for gasoline and diesel car engines." |
to nie jest syntetyk, to jest olej w technologi syntetycznej a to jest roznica
[ Dodano: 11-09-2009, 16:21 ]
Crimson napisał/a: | Do tego oszukuje swoich klientów, bo umieścił ten olej w grupie syntetycznych: |
bo to jest olej z grupy syntetycznych ale nie jest syntetykiem w doslownym tego slowa znaczeniu, tzn. olej syntetyczny powienien byc wykonany na bazie olejowej syntetycznej czyli calkowicie sztucznej, powstalej w wyniku syntezy chemicznej...
a oleje HC z mineralnej bazy powstaja ktura jest poddawana jakims tak procesa chemicznym, z wykorzystaniem syntetycznych produktow (zabijcie mnie ale nie pamietam dokladnie z czego i jak to przebiega, wiec dokladnie nie wytlumacze) w kazdym badz razie jest tak ze oleje HC sa produkowane z wykorzystaniem technologii syntetycznej, a syntetyki z baz syntetycznych...
Crisman jak dokladnie przeczytasz to co Elf podal na stronie to jest wlasnie napisane "Very high performance lubricant using ELF synthetic technology" co dokladnie oznacza "bardzo wysokiej jakosci srodek smarny uzywajacy syntetycznej technologi Elf'a" wiec chyba nikogo nie oszukuja
syntetyki natomiast maja napisane cos w tym stylu: "very high performance full synthetic motor oil for modern car's"
Crimson - 11-09-2009, 16:46
Radassss nie chciałem się wdawać w dyskusję na temat olejów, ale jest zmuszony dalej to ciągnąć. Zwrot "using ELF synthetic technology" ma charakter wyłącznie marketingowy - ma podkreślić innowacyjność technologiczną firmy ELF.
Cytat z polskiej strony:
NF (New Formula) zastępuje wcześniejszą nazwę LDX stąd można spotkać w ofertach takie nazewnictwo:
ELF EXCELLIUM LDX NF 5W40 jest najnowocześniejszym, syntetycznym olejem silnikowym zestawionym ze specjalnie wyselekcjonowanych bazowych olejów syntetycznych i dodatków uszlachetniających. Dzięki zastosowaniu najnowszej technologii extremalnie wytrzymałych wiązań molekularnych - Exteme Engine Protection olej ten zapewnia doskonałą i stałą ochronę silnika przez czały czas od wymiany do wymiany.
A to z zagranicznej strony:
ELF - EXCELLIUM NF (LDX) Motor Oil SAE 5W-40 A Fully Synthetic Motor Oil Formulated to Meet or Exceed German Car Manufacturers Specifications. BMW Longlife 98 M/B 229.3 Audi/VW 502.00 & 505.00 Porsche approved (5 Liter Bottle)
Radassss - 11-09-2009, 17:37
ja nie wnikam jak ELF reklamuje swoje oleje, jednak piszac przy oleju HC "using" nikogo nie oszukuja... o to chodzi, bo faktycznie jest to technologia syntetycznego oleju, ale olej jest na bazie mineralnej przerobionej na syntetyczna, a nie jest wyprodukowany ze stricte syntetycznej bazy olejowej... o to kolega chodzilo, ja tam nawet nie czytalem co ELF pisze o swoich olejach bo nie bardzo mnie to interesuje, wiadomo ze kazdy produkuje to samo a jaka otoczke do tego wymysli to juz kwestia marketingowa...
i jest jeszcze roznic miedzy olejami sprzedawanymi u nas a zagranica, u nas ten sam olej moze byc robiony jako full syn. a zagranica jako HC... i na odwrot
np castrol magnatec 5/40 z Niemiec czasami zdarza sie HC, a u nas jest juz jako Full, jest produkowany poprostu w innym miejscu z inna technologia, wlasciwa dla danej fabryki, dlatego niekoniecznie sugeruj sie tym co jest napisane na angielskiej stronie bo u nas moze byc to inny olej o tej samej nazwie
dobra ale mniejsza z tym bo tak to mozna w kolko , wszyscy w kazdym badz razie jak jeden maz odradzili Elfa
Crimson - 11-09-2009, 17:58
Radassss napisał/a: | ale olej jest na bazie mineralnej przerobionej na syntetyczna, a nie jest wyprodukowany ze stricte syntetycznej bazy olejowej... |
Możesz podać źródło Twojej informacji, że olej ELF EXCELLIUM LDX NF 5W40 jest olejem typu HC? Czyli podane przeze mnie cytaty są nieprawdziwe? Nieprawdziwa jest także informacja na stronach Elf Polska http://www.elf.com.pl/pro...iki/benzyna.htm
"ELF EXCELLIUM LDX 5W40 jest najnowocześniejszym, syntetycznym olejem silnikowym zestawionym ze specjalnie wyselekcjonowanych bazowych olejów syntetycznych"?
Dyskusja zbliża się do momentu "Jeśli fakty przeczą założonej tezie, tym gorzej dla faktów".
Nie zauważyłem przed wysłanie tego posta, że zaproponowałeś zamknięcie dyskusji. Przychylam się do propozycji
Anonymous - 11-09-2009, 18:52
Elf wyróżnia syntetyki od HC w następujący sposób:
syntetic => 100 % SYNTETYCZNY OLEJ SILNIKOWY DO SILNIKÓW BENZYNOWYCH I DIESLA
olej HC => SYNTETYCZNY OLEJ DO SILNIKÓW BENZYNOWYCH I DIESLA
to chyba prose jak budowa młotka, wystarczy się w czytać w to co jest napisane
Crimson - 11-09-2009, 19:34
Myślałem, że dyskusja się zakończyła ...
jaceksu25 napisał/a: | to chyba prose jak budowa młotka, wystarczy się w czytać w to co jest napisane |
Nie, nie jest to takie proste. Widać młotek ma jednak bardziej skomplikowaną budowę . Twoja wypowiedź opiera się na subiektywnej interpretacji danych marketingowych. Podaj chociaż jedno źródło informacji, że olej ELF EXCELLIUM LDX NF 5W40 jest olejem typu HC. Ja szukałem i nie znalazłem na ten temat żadnej informacji. Nie ma też takiej informacji na opakowaniu tego oleju. Mało tego, wszystkie cytaty, które do tej pory zamieściłem świadczą o tym, że jest to klasyczny olej syntetyczny zestawiony "ze specjalnie wyselekcjonowanych bazowych olejów syntetycznych".
Anonymous - 11-09-2009, 19:41
Crimson napisał/a: | Widać młotek ma jednak bardziej skomplikowaną budowę . Twoja wypowiedź opiera się na subiektywnej interpretacji danych marketingowych. Podaj chociaż jedno źródło informacji, że olej ELF EXCELLIUM LDX NF 5W40 jest olejem typu HC. |
przestań palić te zioła
udowodnij, że ten elf nie jest HC
POZDR
Anonymous - 11-09-2009, 20:44
Kurde, ale afera o nic
Po co upierać się przy tym nieszczęsnym elfie, tym bardziej, że nie jest to pełen syntetyk.
Klasyfikowany jest jako olej syntetyczny ale HC, czyli ma inną bazę niż syntetyczną, ale podobne parametry użytkowe i jest nieco tańszy.
Było już weile artykułów na ten temat i wyraźnie pisano, że większość olei jest HC a producenci piszą, że są syntetyczne(bo są)tyle, że nie full, gdyż mają bazę mineralną a nie typowo chemiczną, chyba prosto i na temat:)
Crimson - 11-09-2009, 21:45
Fakty, fakty i jeszcze raz fakty. Nie intuicja.
Bastek77 napisał/a: | jest nieco tańszy |
Dane z tego samego sklepu:
ELF EXCELLIUM LDX 5W40 4l. 133 zł
Shell Helix Ultra 5W-40 4l. 134 zł
Mobil Synt S Special V 5W-40 4l. 129 zł
Anonymous - 13-09-2009, 22:35
Więc jednak jest tańszy, tym bardziej zalał bym Shella bo jest po prostu lepszy i na tym koniec
|
|
|