To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Śląskie - [WARSZTAT] Polecane Warsztaty

Tomii - 21-09-2015, 11:54

mela87 napisał/a:
mam pytanie zna ktoś dobrego mechanika w Sosnowcu? taki żeby poradził sobie z rozrządem, uszczelką pod głowicą i nie skasował jak za zboże?( chodzi o galanta)
i drugie pytanie robił ktoś auto w dream cars sosnowiec jakieś opinie o tym zakładzie?

zapytaj usera robertdg, powinien coś doradzić :)

mela87 - 21-09-2015, 12:29

dzięki ;)

[ Dodano: 24-09-2015, 11:19 ]
ponawiam pytanie o kumatego mechanika z okolic Sosnowca,
nasz galancik ma do wymiany rozrząd i chyba uszczelkę pod głowicą (było masło w zbiorniku wyrównawczym, zrobiliśmy płukanie i czekamy czy znów będzie to samo)
a przy okazji obejrzał by nasz piękny samochodzik i stwierdził co jest jeszcze do roboty.

robertdg - 24-09-2015, 20:32

mela87 napisał/a:
chyba uszczelkę pod głowicą (było masło w zbiorniku wyrównawczym, zrobiliśmy płukanie i czekamy czy znów będzie to samo)
Wykluczyć nie można że ktoś dosypał czegoś uszczelniającego, ale jeżeli sa to typowe ślady oleju to w pierwszej kolejności kontrola chłodniczki oleju - tańsze niż zwalanie obu głowic czy też na chybił trafił celowanie która pierwsza :P
mela87 napisał/a:
przy okazji obejrzał by nasz piękny samochodzik i stwierdził co jest jeszcze do roboty.
Ale to może w pierwszej kolejności zanim pójdziecie w wir wydatków ;-)
mela87 - 25-09-2015, 10:26

no więc tak w małą spirale już wpadliśmy :P
ostatnio galant śmiga tylko na krótkich trasach i zauważyłam że rano mam mokro pod zbiornikiem wyrównawczym ale oleju nie ubywa i też nie widzę go w chłodnicy.
a i co to może być śmierdzi gazem przez chwile jak się przełącza na podtlenek lpg :D

robertdg - 25-09-2015, 21:22

Może było za dużo płynu, albo zbiorniczek nieszczelny
Koyocik - 01-10-2015, 07:44

Czołem.
Ponieważ los rzucił mne mieszkać do Bielska-Białej (i fajnie) a zbliża się zima, powiedzcie mi dobrzy ludzie z okolic, gdzie dobrze mi wyczyszczą i zakonserwują podwozie w samochodzie? Nie musi być najtaniej, ale też niekoniecznie najdrożej. Żeby na 2 lata starczyło.
Znalazlem firmę LCS przy Orzeszkowej w Bielsku, ale nie wiem co oni warci. Z góry dziękuję.

becu - 05-10-2015, 21:46

Zna ktoś warsztat na śląsku, najlepiej z okolic Gliwic, gdzie podpinają się pod kompa i potrafią sprawdzić/skasować błędy?
AidsD - 10-10-2015, 19:34

becu napisał/a:
Zna ktoś warsztat na śląsku, najlepiej z okolic Gliwic, gdzie podpinają się pod kompa i potrafią sprawdzić/skasować błędy?

To powinien zrobic Ci kazdy zaklad. Ja zanim kupilem sobie wtyczke to szukalem zakladu Bosha bo wiedzialem ze napewno maja odpowiednia wtyczke

lordgross - 26-11-2015, 10:41

becu napisał/a:

Jaki rocznik tego Lancera? Ja mam sprzęt, ale do starszych modeli (w moim Pininine 2003 działa...)

ALIMART - 26-01-2016, 12:13
Temat postu: Warsztat w okolicach Gliwic
Witam serdecznie wszystkich
Posiadam stosunkowo od niedawna MSS z silnikiem 1.8GDI. Zaczynają go już trapić pewne problemy (niewiele, ale bierze olej, gaśnie na wolnych obrotach, zapaliła się kontrolka awarii silnika, nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że przydała by mu się jeszcze ogólnie regulacja). Pytałem w ASO, ale powiedzmy dyplomatycznie proponowane przez nich ceny są dla mnie zaporowe. Odwiedziłem trzech mechaników w Gliwicach, gdzie jeden uczciwie powiedział, że nie podejmuje się naprawy, natomiast reszta to strata czasu, nerwów i pieniędzy. Przeglądając forum zauważyłem że wiele dróg prowadzi do Pana Adamusa..... Prosiłabym jednak o podanie jakiejś alternatywy, w okolicach Gliwic. Okolice mogą być "szeroko" rozumiane.
Prosiłbym o podanie namiarów na kogoś kto naprawdę zna się na tych silnikach

JCH - 26-01-2016, 13:09

Długo jestem na forum ale nie kojarzę by ktoś polecał jakichś sensownych mechaników w okolicach Gliwic. Sugerowałbym Ci przetrzepanie forum pod kątem tematów z GDI (Space Star oraz Carisma) i wyłowienie osób, które mieli/mają te samochody i zetknęli się z takimi problemami.
Piszesz, że zapaliła się kontrolka silnika - należy więc "wymrugać" błędy i już masz punkt zaczepienia. Podejrzewam (na podstawie lektury forum), że problem będzie tkwił w przepustnicy i/lub pompie wysokiego ciśnienia.

Sebol Katrin - 26-01-2016, 17:07

czesc gdzie na swionach albo w okolicy oddac eclipsa pod dobrą opieke?
ALIMART - 26-01-2016, 18:01
Temat postu: Warsztat - okolice Gliwic
JCH - Dzięki za poradę. No cóż, będę przekopywał posty w tematach których radzisz. Myślę, że natrafię na kogoś kto miał podobny problem albo najzwyczajniej ma "miśkę" z takim silnikiem.
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.

apg2312 - 26-01-2016, 18:11

Cytat:
czesc gdzie na swionach albo w okolicy oddac eclipsa pod dobrą opieke?

A co rozumiesz przez "dobrą opiekę" ??
Bo ogólnie mam w Chorzowie porządny warsztat :) Przy Carismie robią wszystko, no ale ja nie mam na szczęście silnika GDI :D
Jak chcesz, to pisz na PW.

JCH - 26-01-2016, 21:52

ALIMART, w przypadku pytań o przepustnicę pisz do usera Bartek. Możesz też napisać do kolegi tokyo - on jest ze Śląska (Zabrze?). Na pewno ogarnia Miśki nowszej generacji (poczytaj jego posty), natomiast nie wiem jakie ma doświadczenia z GDI.