[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Osłona zabezpieczająca pod silnik.
qbuss - 28-08-2013, 08:19 Temat postu: Osłona silnika Witam,
W moim lancerze nie wiem z jakiego powodu nie ma osłony silnika. Przez to, silnik chodzi bardzo głośno (sama osłona pewnie jakoś znacząco hałasu nie obniży, ale zawsze to parę dB). Mam pytanie, czy zamawiając osłonę razem z pasem na zderzak będę miał komplet, czy coś jeszcze muszę dokupić?
Patrzyłem np. na taki link:
http://allegro.pl/mitsubi...3439413441.html
Drugie pytanie, czy sam na kanale jestem w stanie to zamontować?
Z góry dzięki!
tymoteusz75 - 05-09-2013, 12:21
witam,
ja u siebie mam osłonę oryginalną mitsu. i jest to kawał grubej blachy odpowiednio wyprofilowanej,
mocowana na cztery śruby , bez problemu do zamontowania w kanale.
z opisu aukcji nie wynika że są w komplecie spinki mocujące lub śruby do zamocowania w fabrycznych otworach, więc lepiej zapytaj
swoją drogą wątpię żeby taka osłona dawała jakiś odczuwalny efekt wygłuszający
aha, i osłona silnika nie jest montowania seryjnie, trzeba ją sobie dokupić
tyku - 05-09-2013, 12:29
Na 17 stronie masz zdjęcia płyty metalowej - kolega "olosoft" zrobił fotki.
Trik - 05-09-2013, 16:19
tymoteusz75 napisał/a: | aha, i osłona silnika nie jest montowania seryjnie, trzeba ją sobie dokupić | Do któregoś roku była montowana seryjnie, ja akurat mam seryjną z ABS-u czy czegoś takiego.
Tercel - 29-10-2013, 19:43
Moja płyta leży bezużytecznie w garażu. Chciałem ją montować w u zaprzyjaźnionego mechanika, ale uwaga !!! On twierdzi, że płyta i olej 5w - 40w może powodować zagotowanie się oleju w skrajnie wysokich temperaturach. Czy to prawda ? nie wiem, ale po co kombinować (może olej 0w - 40w). Mechanik stwierdził, że przy dislach płyta na tak - benzyna na nie. Idzie zima to nie ma powodu do obaw ale w lecie ?
Pozdrawiam
tyku - 29-10-2013, 19:56
Tercel, Zmień mechanika natychmiast
Mam płytę metalową pod silnikiem i oleju jakoś nie udało mi się zagotować.
Lucas123w - 29-10-2013, 20:37
Tercel, ja jeżdżę od wyjazdu z salonu z płytą i w temp. letnich dochodzących do 30 i ponad stopni zero problemów. Niech twój mechanik zmieni dilera i się dokształci albo niech nie robi klientów na trefny olej po frytkach
Trik - 29-10-2013, 22:16
Tercel, Zmień mechanika. 6 rok z płytą i pierwsze słyszę o gotowaniu oleju. To nie frytkownica. Chyba że masz zryćkany układ chłodzenia, ale ja się nie znam.
Tercel - 30-10-2013, 13:46
W waszym klimacie na północy może się nie gotują, a u nas może ... . Mój mechanik ostro jeździ i jest może uczulony na wysokie temperatury. np.w lecie zalewa olej od 10w a nie 5w - 40w jak większość.
Pozdrawiam
Robert_N - 30-10-2013, 15:16
Tercel przestań opowiadać głupoty cały rok jeździłem swoim miśkiem na południu europy z płytą i nic się nie działo. Radze znaleźć innego Pana Mietka.
brylekVFR - 14-12-2014, 20:28
Odgrzeje trochę kotleta i dorzucę swoje 5gr. otóż założyłem płytę pod silnik z tworzywa HDPE, podobno najlepsze tworzywo na takie osłony.
http://allegro.pl/mitsubi...4828893416.html
Osłona pasuje niemal idealnie, żadnego otwory nie musiałem przerabiać wszystko mocowane spinkami, jest tylko jedna śruba do przykręcenia.
Płyta posiada odkręcany otwór do wymiano oleju, więc nie trzeba odkręcać całej płyty do zmiany.
Robert_N - 16-12-2014, 10:11
Mam dokładnie taką samą i nie miałem kłopotów z montażem. Eksploatacja 3 lata i lux się trzyma.
Lukaso - 18-12-2014, 18:51
brylekVFR napisał/a: | Płyta posiada odkręcany otwór do wymiano oleju, więc nie trzeba odkręcać całej płyty do zmiany. |
Ta na zdjęciu z Allegro nie posiada ale rozumiem, że to poglądowe tylko. To jakiś odkręcany patent na gwint czy jak z tym dostępem do spustu oleju ?
brylekVFR - 18-12-2014, 20:35
Zdjęcie idealnie odwzorowuję wygląd płyty, co prawda dokładnie nie przyglądałem się temu otworowi czy dokładnie wypadnie pod miską oleju i filtrem, ale po prawej stronie na zdjęciu widać przykręcaną klapkę, na 4 wkręty, jak się odkręci to zdejmujesz tą mało klapkę, a nie odkręcasz całej płyty. Jutro albo w sobotę dokładnie przyjrzę się dokładnie gdzie ten otwór wypada.
cefaloid - 22-12-2014, 13:23
Tercel napisał/a: | Mój mechanik ostro jeździ i jest może uczulony na wysokie temperatury. np.w lecie zalewa olej od 10w a nie 5w - 40w jak większość. |
Twój mechanik jest w takim razie kompletnym głąbem naprawiającym auta 'na czuja' bo nie ma żadnej wiedzy teoretycznej - powyższe wystarczy by to udowodnić. Gdyby nie był taki, wiedziałby, że olej 0W40, 5W40, 10W40 czy nawet 15W40 nie różnią się znacząco lepkością po rozgrzaniu silnika. Bo wszystkie one są klasy ...W40. Różnią się za to w temperaturach niskich, tzn przed rozgrzaniem się silnika. A konkretniej im niższa liczba przed "W", tym wcześniej olej dobrze smaruje nie rozgrzany jeszcze silnik.
|
|
|