To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Żarówki test

marcin84k - 22-02-2010, 18:35

witam , jakie żarówki wybrać ?? co aktualnie polecacie,,,?? zależy mi na dobrych i mocnych żarówkach, wcześniej jeździłem na BV ale w ciągu roku poszedł juz 2 zestaw...

http://www.allegro.pl/ite...e_tungsram.html

http://moto.allegro.pl/it...ram_h4_hit.html

czym sie rożnią te dwa komplety?? dzieki pozdr

Anonymous - 23-02-2010, 00:07

Pierwsze to niebieskie żarówki dające białe światło. Drugie natomiast to najmocniejsze żarówki firmy Tungsram, dające 90% więcej światła. Polecam te drugie. ;)
sampler - 23-02-2010, 06:57

Mialem oba typy. Sportlight jest bezapelacyjnie lepszy.
Anonymous - 23-02-2010, 09:58

Pod jakim względem? Bo "bije" na biało/niebiesko? ;) Sportlight świeci SŁABIEJ. Po drugie przy sportlight nic nie widać gdy jedziesz wieczorem/w nocy i jezdnia jest mokra. Ja lubię niebieskie żarówki, ale zostaję przy Megalight. Po prostu jest jaśniej, a przy kiepskich reflektorach Carismy jest to naprawde ważne.
sampler - 23-02-2010, 13:22

enanthate napisał/a:
Pod jakim względem? Bo "bije" na biało/niebiesko? ;) Sportlight świeci SŁABIEJ. Po drugie przy sportlight nic nie widać gdy jedziesz wieczorem/w nocy i jezdnia jest mokra. Ja lubię niebieskie żarówki, ale zostaję przy Megalight. Po prostu jest jaśniej, a przy kiepskich reflektorach Carismy jest to naprawde ważne.

A jezdziles w ogole na sportlightach? To nie jest niebieska zarowka jak z marketu. Mialem oba typy i sportlight rozni sie barwa swiatla - jest bielsza. Nie ma problemu ze swiatlem podczas deszczu. Sportlight to odpowiednik Blue Vision tyle ze lepszy i tanszy. No i to najnowszy produkt Tungsrama. Megalight jest na rynku juz od ladnych paru lat.

Anonymous - 23-02-2010, 15:29

No tak, lecz normalne jest to, że bielsza (zimniejsza) barwa światła zawsze będzie przyćmiona przez normalną, żółtą (cieplejszą) barwę. Tungsram jest świadomy tych praw i dlatego koło nazwy Sportlight masz dopisek +50% a nie jak w przypadku Megalight +90%.
axel34 - 02-03-2010, 21:09

Witam wszystkich! miałem dylemat jakie zarowki kupić ,do tej pory mam w moim Miśku Space Starze Philipsa allweather, ładnie świecą , barwą żółtą z niebieską poświatą ale dla mnie to za malo. świecą za słabo i za blisko,tak w/g mnie.po przeczytaniu wszystkich wypowiedzi następnym wyborem będą Tungsram sportlight +60 % [h4]. mam tylko jedno pytanie czy dobrze one sobie radzą w złych warunkach atmosferycznych? podobne odpowiedzi juz padły ale chciałbym wiedzieć jakie są najswiezsze notowania? pozdrowionka.
Anonymous - 11-05-2010, 20:09

Cytat:
[ Dodano: 04-10-2009, 00:15 ]
Kupiłem żarówki TUNGSRAM H4 MEGALIGHT ULTRA +90% i przyznam, że dają bardzo podobną ilość światła co PHILIPS VisionPlus +50%. Jest to dobry wynik biorąc pod uwagę bardzo niską cenę żarówek (komplet + wysyłka = 38 zł). Następne jednak będą X-Treme Power Philipsa.

9.05.2010 spaliła się pierwsza żarówka, a więc TUNGSRAM Megalight Ultra +90% trzymała dokładnie 7 miesięcy i 5 dni. Druga jeszcze świeci. Wynik moim zdaniem bardzo dobry jak na tą cenę - lepszy od Philips Vision Plus. Co więcej - na zapasie miałem żarówkę Vision Plus i świeci o wieeeeele gorzej od Tungsrama...

basik - 12-05-2010, 21:24

Koledzy a testował koś coś takiego ledy
Już 3 komplet żarówek mam.

tomekk - 12-05-2010, 21:40

basik, no jeżeli jeździsz tylko w dzień to ok, bo raczej w nocy nic nie zobaczysz:/ a w dzień będziesz mniej widoczny niż na żarówkach! nigdzie nie piszą o strumieniu świetlnym, który powinien być około 1000lm - wtedy będzie świecić podobnie jak żarówka

[ Dodano: 12-05-2010, 21:57 ]
aha, i jakbyś miał jeszcze wątpliwości, np taka dioda:
http://www.allegro.pl/ite...46lm_350ma.html

jest bardzo mocna i wydajna, przy prądzie 350mA daje powiedzmy 150lm czyli potrzeba 6 sztuk, żeby świeciło jak żarówka - ale do tego potrzebny jest spory radiator, żeby odprowadzić ciepło, na który niestety nie ma miejsca.
można na nią podać prąd 1A i da 350lm i starczą 3 sztuki - ok, ale potrzeba jeszcze większego radiatora niż dla 6 sztuk.

może pomyśl nad światłami dziennymi? oszczędzisz klosze i żarówki

Krzyzak - 07-06-2010, 11:15

tomekk, problemem diod jest sposób w jakiś światło jest dalej "dystrybuowane" - chodzi o kąt świecenia dokładniej mówiąc...
aby reflektor z diod miał tyle samo lumenów, co żarówka w punkcie pomiaru, to musiałoby być ich setki...

ja założyłem ostatnio do Colta tungsram megalight - świecą super, cena przyzwoita...

niestety osram nightbreaker +90 to syf, kiła i mogiła... świecą tragicznie i po 2 miechach spaliła się pierwsza, po kolejnych 2 tygodniach druga... ODRADZAM!

cns80 - 07-06-2010, 11:41

Jeśli chodzi o żarówki to ja nadal zostaję przy swoim. Philipsy po wymianie na gwarancji świecą już dobrych 10 m-cy. Jakby padły znowu wyślę je do Holandii na gwarancji. Zresztą nie tylko ja mam takie doświadczenia, bo na forum MSS to już jest stała praktyka ;) http://forum.mitsumaniaki...=20400&start=60
A oczywiscie piszę o Philips NightGuide DoubleLife: http://www.lighting.phili...ighting&lang=pl

tomekk - 07-06-2010, 16:52

Krzyzak, nie mówię o jakiś gównianych diodach, tylko o nowoczesnych diodach mocy, z setkami może trochę przesadziłeś:P tutaj zobacz jak świeci porządna latarka z 7 diodami (led lenser x21) ma 950lm prawie tyle co halogen h4:
http://www.youtube.com/watch?v=_ZG9KBtmRtI

plecho1 - 07-06-2010, 21:12

Ta ostatnia latarka robi wrażenie :)
Ale diody dla motoryzacji to trochę za długowieczne źródło światła, dlaczego ładować do auta taką lampę która wystarczy na całe życie auta...
Ja jeżdzę na zwykłych tungsramach ze stacji paliw za około 10zł za sztukę i nie nażekam a te wszystkie super mocne halogeny może i świecą trochę lepiej ale przeważnie trzeba je wymieniać co kilka miesięcy no i reflektor szybciej się wypala od generowanej temperatury.

tomekk - 07-06-2010, 22:32

plecho1 napisał/a:
Ta ostatnia latarka robi wrażenie

szczególnie cenowe, kosztuje "jedyne" 1300zł :/

Osram night breaker to badziew wytrzymały mi około 2tys km,
następne były tungsramy +90% i sam już nie wiem, około 9 tys y mnie i teraz u matki w seicento jeżdżą więc jeszcze żyją,
aktualnie tungsram stportlight+60% i są w miarę, ale więcej ich nie kupię, bo jest mała

jakbym kupował żarówki to z tungsrama zwykłe+60% lub +90%, po tym jak przejechałem się na osramach to boję się wydać więcej kasy na philipsy
i mam taką zasadę, na zimę kupuję +90tki jako, że więcej się jeździ po zmroku, a na lato jakieś słabsze