Pajero IV - [Pajero] pompa wtryskowa 3.2DI-D
pijo23 - 17-01-2019, 17:31
zbyszekm2 napisał/a: | pijo23 napisał/a: | Witam Ponownie proszę o pomoc pajeroIII 3,2 did automat 2006r zimny pali od kopa ciepły zależy ale w większości ciężko po odpaleniu pracuje równo przyspieszenie spoko chociaż zauważyłem na wolnych obrotach chwilową zmianę pracy na sekundę może ? kontrolki nie świecą |
Sprawdź rozrusznik |
Rozrusznik Wymieniony kręci aż miło Ale niestety nic się z paleniem nie zmieniło a nawet czasami spadają obroty (trakuje) i potrafi zgasnąć przy ruszaniu ????
zbyszekm2 - 18-01-2019, 08:34
pijo23 napisał/a: | zbyszekm2 napisał/a: | pijo23 napisał/a: | Witam Ponownie proszę o pomoc pajeroIII 3,2 did automat 2006r zimny pali od kopa ciepły zależy ale w większości ciężko po odpaleniu pracuje równo przyspieszenie spoko chociaż zauważyłem na wolnych obrotach chwilową zmianę pracy na sekundę może ? kontrolki nie świecą |
Sprawdź rozrusznik |
Rozrusznik Wymieniony kręci aż miło Ale niestety nic się z paleniem nie zmieniło a nawet czasami spadają obroty (trakuje) i potrafi zgasnąć przy ruszaniu ???? |
Trzeba dać pompę do weryfikacji
seven9 - 20-01-2019, 09:42
Witam,
Ja bym spróbował jeszcze dolać do baku z małą ilością paliwa (max 1/3 baku) LIQUI MOLY 2666 Oczyszczacz wtryskiwaczy. Taką mieszankę wyjeździć aż się rezerwa zapali. Niewiele kosztuje, a może pomoże.
Pozdrawiam.
pijo23 - 30-04-2019, 18:30
wszystko sprawdzone ,rady Zbyszka wykonane ,niestety nic się nie zmieniło Prawdopodobnie trzeba pompę dać do regeneracji Kogo polecacie ? Słyszałem że diesel technika z lublina robi dobrze ? jakieś opinie ?
Gruby_50 - 01-05-2019, 17:00 Temat postu: Pompa, a benzyna poproszę o pomoc Witam
przez nieuwagę zatankowałem benzynę do Pajero IV z silnikiem 3,2 DID. Przejechałem nieświadomy 87 km. Po tym okresie auto postało i zaczęły się problemy.
Paliwo zlane wlana ropa
- silnik pracuje nierówno
- nie wkręca się na obroty
- dymi na biało - niebiesko i śmierdzi
- komputer nie pokazuje żadnych błędów
Co mam zrobić aby niepotrzebnie nie wydawać worka kasy
Z góry dziękuje
Machal11 - 26-09-2019, 22:51
Witam wszystkich którzy mają problem z pompą zexel ,miałem i ja pajero III 3.2 did long 237000 przebiegu 2006 r. Obdzwoniłem w tym temacie chyba większość firm które tym problemem się zajmują wszędzie słyszałem chore ceny za usługę oraz bajki na temat ile to czasu się pompę wyjmuje oraz naprawia i ponownie montuje .Wreszcie trafiłem na mały warsztat w miejscowości Wojciechów 79 koło Nałęczowa u Pana Wojciecha Zygo ,pompę wyjął w pół godziny rozebrał skorygował zepsute części wyczyścił wymienił co zepsute i zamontował ponownie wszystko to w cztery łącznie godziny przy okazji wymienił oraz naprawił parę innych rzeczy pełny profesjonalizm polecam bo wiedza i fachowość to dzisiaj rzadkość co do ceny to mniej więcej połowa tego co proponują inni zero naciągania
Pozdrawiam PM
Hubeeert - 29-09-2019, 14:56
Sprawdzałeś w jakim stanie jest zbiornik paliwa "od środka"?
Machal11 - 29-09-2019, 16:10 Temat postu: Pompa zexel pajero 3.2 did Zbiornik wymieniony na plastikowy jakiś czas temu ,wlew również opiłków ani świecących elementów w baku ani w filtrze nie było (rozebraliśmy go na części) tylko pompa była wadliwa w kilku elementach ,mechanik którego opisywałem powyżej przy mnie ją rozbierał więc widziałem optycznie zatarcia i rysy na konkretnych elementach opiłki były pod nastawnikiem
Pozdrawiam PM
Hubeeert - 29-09-2019, 20:36
Czyli tam gdzie zwykle
Powodzenia
Daroot - 17-02-2020, 08:18
Witam. Dzisiaj moje pajero strzeliło fochem.
Podczas jazdy przestało reagować na pedał gazu, dokulałem się na wolnych obrotach do pracy.
Objawy: zapalił idealnie, od kopa, chodzi równiutko na wolnych, przy próbie dodania gazu, bardzo powoli wkręca się na obroty, szarpie silnikiem i dymi na biało, nie udało się więcej niż 2,5 tyś obr - ewidentnie układ paliwowy - sama praca silnika nadal bardzo przyjemna, cicha. Na desce brak błędów. Zalecenia?
EDIT: po ponownym uruchomieniu silnika już wszystko działa, rwać pompę od razu ?
zbyszekm2 - 17-02-2020, 08:50
Daroot napisał/a: | Witam. Dzisiaj moje pajero strzeliło fochem.
Podczas jazdy przestało reagować na pedał gazu, dokulałem się na wolnych obrotach do pracy.
Objawy: zapalił idealnie, od kopa, chodzi równiutko na wolnych, przy próbie dodania gazu, bardzo powoli wkręca się na obroty, szarpie silnikiem i dymi na biało, nie udało się więcej niż 2,5 tyś obr - ewidentnie układ paliwowy - sama praca silnika nadal bardzo przyjemna, cicha. Na desce brak błędów. Zalecenia?
EDIT: po ponownym uruchomieniu silnika już wszystko działa, rwać pompę od razu ? |
Zdejmij filtr paliwa i wytrzeb go z dwuch stron do kuwety, zobacz czy sa opiłki. W p4 nie siada pompa. Prawdopodobnie coś z układem paliwowym. Moze EGRem.
Daroot - 17-02-2020, 09:12
Dzięki Zbyszek - filtr paliwa wymieniałem miesiąc temu, czyściutko było w środku.
Trzeba będzie pod kompa najpierw się podpiąć, ale podobne objawy w innym dieslu miałem to zawór SCV wysiadł.
[ Dodano: 22-02-2020, 12:06 ]
Dzisiaj miałem chwilę czasu (w końcu sobota) to wymieniłem ten SCV. Kupiłem oryginał Denso made in japan, 340zł w Gordonie. Problemu ustąpiły, zrobiłem 10km, auto się rozgrzało, jeździ jak trzeba. Wcześniej idealnie po 2,5km wywalało problem Może się komuś przyda na przyszłość.
janusz66p - 22-10-2020, 14:19
Witam.
Pozdrawiam Wszytkich
Ja również doczekałem się problemów z pompą wtryskową. Czy ktoś z z kolegów mógłby wskazać jakiś pewny serwis do regeneracji pompy z okolic Będzina (woj. Śląskie). Pajero 3, 2002 rok. Przejechane ok. 150tys. 3.2DI-D.
Z góry dziękuję.
Filateam - 27-12-2024, 10:18
Machal11 napisał/a: | Witam wszystkich którzy mają problem z pompą zexel ,miałem i ja pajero III 3.2 did long 237000 przebiegu 2006 r. Obdzwoniłem w tym temacie chyba większość firm które tym problemem się zajmują wszędzie słyszałem chore ceny za usługę oraz bajki na temat ile to czasu się pompę wyjmuje oraz naprawia i ponownie montuje .Wreszcie trafiłem na mały warsztat w miejscowości Wojciechów 79 koło Nałęczowa u Pana Wojciecha Zygo ,pompę wyjął w pół godziny rozebrał skorygował zepsute części wyczyścił wymienił co zepsute i zamontował ponownie wszystko to w cztery łącznie godziny przy okazji wymienił oraz naprawił parę innych rzeczy pełny profesjonalizm polecam bo wiedza i fachowość to dzisiaj rzadkość co do ceny to mniej więcej połowa tego co proponują inni zero naciągania
Pozdrawiam PM |
Dzięki, że udostępniłeś to info. Potwierdzam- Pan Wojciech Zygo zna się na rzeczy! Wprawdzie ja swoja pompę sam zregenerowałem i wysłałem jedynie do weryfikacji i ustawienia, ale to była wisienka na torcie . Bardzo pomocny człowiek i chyba jedyny, który uczciwie wycenił i przedstawił sytuację.
|
|
|