To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

Matik608 - 02-07-2010, 17:46

a mi sie jednak wydaje ze to nie zużyte popychacze, bardziej mi to pasuje na jakies zapowietrzenie czegos? gdzies czytalem ze po wymianie oleju cos tam sie odpowietrza? :oops:
fergul11 - 03-07-2010, 18:07

był castrol edge 5w40 bez uszlachetniaczy i silnik pracował cicho, po wymianie na castrol edge 0w30 (moja pomyłka ) zaczął klepać ,chwila refleksji i decyzja lejemy ceramizer i jak nie pomoże zmieniamy olej :roll: i ....... przestał klepać .
wiem że są zwolennicy i przeciwnicy wszelkich "wynalazków" do oleju ale to działa , co jest w tym środku że wycisza miśkowe popychacze?

p_bladek - 03-07-2010, 23:13

Zacznie klepać daję mu 5000 km, niestety taka jest rzeczywistość :(
dawido - 09-07-2010, 21:50

witam
dzis zmienilem olej
z pol na caly syntet
elfa
mam nadzieje ze pomoze:D
mechanior sie smial ze silnik oszaleje :mrgreen:
nawiasem mowic kupilem po znizce w ic
nie odczulem roznicy kosztow od innych sklepow bez znizki :cry:
no ale stalo sie i juz
aha i wielki dzienx dla wszystkich co mi pomogli lub doradzili
pozdr i dziekuje

bartekino - 19-07-2010, 18:32

Ja tak zwlekam z ta wymiana i zwlekam ale ile można :) Jeszcze jedno pytanko co do wymiany :) bo jak kupowałem rekinka zauważyłem od dołu lekkie pocenie się silnika.Nie wiem czy to doszło od pokrywy górnej bo właśnie lekko tam się z tyłu pociła czy porostu coś tam od dołu się lekko poci. I teraz pytanie jak myślicie lać full syntetyk czy pól syntetyczny ?? Problem jest na tyle ciężki ze nie wiem co było poprzednio wlane i dla tego tyle zwlekam... prosze o pomoc...
Hugo - 19-07-2010, 19:09

bartekino prawdziwy full syntetyk.
bartekino - 19-07-2010, 19:21

Hugo, Tez tak myślę ale boje się :) jutro pojadę jeszcze na kanał i zobaczę co i jak z tym poceniem ale najprawdopodobniej będzie to VALVOLINE MAXLIFE 5W40 jak myślisz bedzie dobrze ??:)
Hugo - 19-07-2010, 19:43

bartekino napisał/a:
VALVOLINE MAXLIFE 5W40 jak myślisz bedzie dobrze ??:)
Myślę, że tak. Ja mam zalany Mobil 1 0(zero)W 40 i pokochałem ten ledwo słyszalny szmer silnika. Pszczółka.
bartekino napisał/a:
Hugo, Tez tak myślę ale boje się
Zupełnie niepotrzebnie. Ja następnymrazem zaleję jeszcze droższy olej, a będzie to Valvoline 8100 X-CESS 5W 40 :D
bartekino - 19-07-2010, 19:57

Hugo,
Hugo napisał/a:
Myślę, że tak. Ja mam zalany Mobil 1 0(zero)W 40 i pokochałem ten ledwo słyszalny szmer silnika. Pszczółka.
Hmm może tez zaleje nim swojego rekinka :) a w czym rożni się 0w40 a 5w40

Hugo napisał/a:
Zupełnie niepotrzebnie. Ja następnymrazem zaleję jeszcze droższy olej, a będzie to Valvoline 8100 X-CESS 5W 40 :D

A jaka cena mniej więcej tego oleju ?? bo jak ma byc lepszy od tego VALVOLINE MAXLIFE 5W40 to tez z checia bym go zalał 8)

stary alfer - 19-07-2010, 20:02

Hugo napisał/a:
Valvoline 8100 X-CESS 5W 40

To nie jest MOTUL przypadkiem?

bartekino - 19-07-2010, 20:06

stary alfer napisał/a:
Tak tak to na pewno chodzi o olej firmy MOTUL koledze pewnie się pomyliło :)
Hugo - 19-07-2010, 22:14

bartekino napisał/a:
Hmm może tez zaleje nim swojego rekinka
Śmiało. Polecam. Choć ubyło mi 0,5 l/6 000 km. Tragedii nie ma, ale... silnik nie "cyka".
bartekino napisał/a:
a w czym rożni się 0w40 a 5w40
Szczerze nie znam się na parametrach technicznych olei, ale miałem Gala zalanego Elf-em Excellium LDX 5W 40 i silnik zaczął "cykać" po 3 000 km, na w/w Mobil-u nie "cyka" po 6 000 km. 0W 40 chyba jest rzadszy.
stary alfer napisał/a:
bartekino napisał/a:
koledze pewnie się pomyliło
Fakt. Pomyłka. Wiem jedno, kupując teraz olej do Gala jednym z najważniejszych kryteriów będzie cena, tzn. kupię jeszcze droższy :) Generalnie jakoś marka Motul do mnie przemawia. Sam nie wiem dlaczego.
maciekdj - 19-07-2010, 22:29

Ja leje już pare lat Castrola edge 5w30 cyka cały czas! Na gazie jak pracuje to trochę głośniej.
Tomek - 19-07-2010, 22:44

bartekino napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko co do wymiany bo jak kupowałem rekinka zauważyłem od dołu lekkie pocenie się silnika.Nie wiem czy to doszło od pokrywy górnej bo właśnie lekko tam się z tyłu pociła czy porostu coś tam od dołu się lekko poci. I teraz pytanie jak myślicie lać full syntetyk czy pól syntetyczny ??

bartekino napisał/a:
Hugo, Tez tak myślę ale boje się jutro pojadę jeszcze na kanał i zobaczę co i jak z tym poceniem ale najprawdopodobniej będzie to VALVOLINE MAXLIFE 5W40 jak myślisz bedzie dobrze ??:)

jak się poci, to wymień uszczelke, a nie łataj silnika gorszym olejem, bo to nie jest żadna metoda
koszt uszczelki, a masz jedną to około 110-140 zł, a warto

Ja mam Valvo 5W40 i jest git, za 2 tygodnie też taki będzie zalany

bartekino - 20-07-2010, 17:15

tomek84, Tak tak oczywiście uszczelkę pokrywy wymienię , tylko chodzi o to ze od spodu nie wiem czy to jest pot od oleju z góry czy po prostu coś od dołu zaczyna się pocić. Tak czy inaczej olej kupiony :) Decyzja padła na VALVOLINE MAXLIFE 5W40 myślę ze mojemu miśkowi dogodzę tym olejem :) w końcu jest to chyba jedena z droższych oliwek :) Jak trochę pojeżdżę to dam zna jak wrażenia :)

Hugo napisał/a:
Śmiało. Polecam. Choć ubyło mi 0,5 l/6 000 km. Tragedii nie ma, ale... silnik nie "cyka".

A wam koledzy ile ubywa oliwki i na jakim oleju ??