[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
Matik608 - 02-07-2010, 17:46
a mi sie jednak wydaje ze to nie zużyte popychacze, bardziej mi to pasuje na jakies zapowietrzenie czegos? gdzies czytalem ze po wymianie oleju cos tam sie odpowietrza?
fergul11 - 03-07-2010, 18:07
był castrol edge 5w40 bez uszlachetniaczy i silnik pracował cicho, po wymianie na castrol edge 0w30 (moja pomyłka ) zaczął klepać ,chwila refleksji i decyzja lejemy ceramizer i jak nie pomoże zmieniamy olej i ....... przestał klepać .
wiem że są zwolennicy i przeciwnicy wszelkich "wynalazków" do oleju ale to działa , co jest w tym środku że wycisza miśkowe popychacze?
p_bladek - 03-07-2010, 23:13
Zacznie klepać daję mu 5000 km, niestety taka jest rzeczywistość
dawido - 09-07-2010, 21:50
witam
dzis zmienilem olej
z pol na caly syntet
elfa
mam nadzieje ze pomoze:D
mechanior sie smial ze silnik oszaleje
nawiasem mowic kupilem po znizce w ic
nie odczulem roznicy kosztow od innych sklepow bez znizki
no ale stalo sie i juz
aha i wielki dzienx dla wszystkich co mi pomogli lub doradzili
pozdr i dziekuje
bartekino - 19-07-2010, 18:32
Ja tak zwlekam z ta wymiana i zwlekam ale ile można Jeszcze jedno pytanko co do wymiany bo jak kupowałem rekinka zauważyłem od dołu lekkie pocenie się silnika.Nie wiem czy to doszło od pokrywy górnej bo właśnie lekko tam się z tyłu pociła czy porostu coś tam od dołu się lekko poci. I teraz pytanie jak myślicie lać full syntetyk czy pól syntetyczny ?? Problem jest na tyle ciężki ze nie wiem co było poprzednio wlane i dla tego tyle zwlekam... prosze o pomoc...
Hugo - 19-07-2010, 19:09
bartekino prawdziwy full syntetyk.
bartekino - 19-07-2010, 19:21
Hugo, Tez tak myślę ale boje się jutro pojadę jeszcze na kanał i zobaczę co i jak z tym poceniem ale najprawdopodobniej będzie to VALVOLINE MAXLIFE 5W40 jak myślisz bedzie dobrze ??:)
Hugo - 19-07-2010, 19:43
bartekino napisał/a: | VALVOLINE MAXLIFE 5W40 jak myślisz bedzie dobrze ??:) | Myślę, że tak. Ja mam zalany Mobil 1 0(zero)W 40 i pokochałem ten ledwo słyszalny szmer silnika. Pszczółka. bartekino napisał/a: | Hugo, Tez tak myślę ale boje się | Zupełnie niepotrzebnie. Ja następnymrazem zaleję jeszcze droższy olej, a będzie to Valvoline 8100 X-CESS 5W 40
bartekino - 19-07-2010, 19:57
Hugo, Hugo napisał/a: | Myślę, że tak. Ja mam zalany Mobil 1 0(zero)W 40 i pokochałem ten ledwo słyszalny szmer silnika. Pszczółka.
| Hmm może tez zaleje nim swojego rekinka a w czym rożni się 0w40 a 5w40
Hugo napisał/a: | Zupełnie niepotrzebnie. Ja następnymrazem zaleję jeszcze droższy olej, a będzie to Valvoline 8100 X-CESS 5W 40 |
A jaka cena mniej więcej tego oleju ?? bo jak ma byc lepszy od tego VALVOLINE MAXLIFE 5W40 to tez z checia bym go zalał
stary alfer - 19-07-2010, 20:02
Hugo napisał/a: | Valvoline 8100 X-CESS 5W 40 |
To nie jest MOTUL przypadkiem?
bartekino - 19-07-2010, 20:06
stary alfer napisał/a: | To nie jest MOTUL przypadkiem? | Tak tak to na pewno chodzi o olej firmy MOTUL koledze pewnie się pomyliło
Hugo - 19-07-2010, 22:14
bartekino napisał/a: | Hmm może tez zaleje nim swojego rekinka | Śmiało. Polecam. Choć ubyło mi 0,5 l/6 000 km. Tragedii nie ma, ale... silnik nie "cyka". bartekino napisał/a: | a w czym rożni się 0w40 a 5w40 | Szczerze nie znam się na parametrach technicznych olei, ale miałem Gala zalanego Elf-em Excellium LDX 5W 40 i silnik zaczął "cykać" po 3 000 km, na w/w Mobil-u nie "cyka" po 6 000 km. 0W 40 chyba jest rzadszy. stary alfer napisał/a: | To nie jest MOTUL przypadkiem? | bartekino napisał/a: | koledze pewnie się pomyliło | Fakt. Pomyłka. Wiem jedno, kupując teraz olej do Gala jednym z najważniejszych kryteriów będzie cena, tzn. kupię jeszcze droższy Generalnie jakoś marka Motul do mnie przemawia. Sam nie wiem dlaczego.
maciekdj - 19-07-2010, 22:29
Ja leje już pare lat Castrola edge 5w30 cyka cały czas! Na gazie jak pracuje to trochę głośniej.
Tomek - 19-07-2010, 22:44
bartekino napisał/a: | Jeszcze jedno pytanko co do wymiany bo jak kupowałem rekinka zauważyłem od dołu lekkie pocenie się silnika.Nie wiem czy to doszło od pokrywy górnej bo właśnie lekko tam się z tyłu pociła czy porostu coś tam od dołu się lekko poci. I teraz pytanie jak myślicie lać full syntetyk czy pól syntetyczny ?? |
bartekino napisał/a: | Hugo, Tez tak myślę ale boje się jutro pojadę jeszcze na kanał i zobaczę co i jak z tym poceniem ale najprawdopodobniej będzie to VALVOLINE MAXLIFE 5W40 jak myślisz bedzie dobrze ??:) |
jak się poci, to wymień uszczelke, a nie łataj silnika gorszym olejem, bo to nie jest żadna metoda
koszt uszczelki, a masz jedną to około 110-140 zł, a warto
Ja mam Valvo 5W40 i jest git, za 2 tygodnie też taki będzie zalany
bartekino - 20-07-2010, 17:15
tomek84, Tak tak oczywiście uszczelkę pokrywy wymienię , tylko chodzi o to ze od spodu nie wiem czy to jest pot od oleju z góry czy po prostu coś od dołu zaczyna się pocić. Tak czy inaczej olej kupiony Decyzja padła na VALVOLINE MAXLIFE 5W40 myślę ze mojemu miśkowi dogodzę tym olejem w końcu jest to chyba jedena z droższych oliwek Jak trochę pojeżdżę to dam zna jak wrażenia
Hugo napisał/a: | Śmiało. Polecam. Choć ubyło mi 0,5 l/6 000 km. Tragedii nie ma, ale... silnik nie "cyka".
|
A wam koledzy ile ubywa oliwki i na jakim oleju ??
|
|
|