To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej

Trik - 24-10-2012, 17:03

Luk napisał/a:
Mnie przed wydaniem samochodu pytali,
No widzisz. Jedni pytają drudzy ignorują. A skoro ma odbierać auto to niech lepiej zagai. Zastanwia mnie jedno czy od 2011r tryb świateł dziennych nie jest obligatoryjny? Bo w tym kierunku temat był już poruszany w 2010r przy okazji zmiany ustawy.
karloscube - 24-10-2012, 21:40

Trik napisał/a:
Luk napisał/a:
Mnie przed wydaniem samochodu pytali,
No widzisz. Jedni pytają drudzy ignorują. A skoro ma odbierać auto to niech lepiej zagai. Zastanwia mnie jedno czy od 2011r tryb świateł dziennych nie jest obligatoryjny? Bo w tym kierunku temat był już poruszany w 2010r przy okazji zmiany ustawy.

może się mylę, ale jest tylko czyjnik zmierzchu i raczej nie ma dziennych z automatu ... ale dowiem sie wszytkiego i napisze "co i jak"

Luk - 24-10-2012, 21:48

karloscube napisał/a:
może się mylę, ale jest tylko czyjnik zmierzchu i raczej nie ma dziennych z automatu ...

Jeżeli w wersji z czujnikiem zmierzchu zostanie aktywowany tryb świateł dziennych, to jedyne co ten czujnik będzie robił, to zapalanie podświetlenia deski rozdzielczej i ściemnianie zegarów. Też przydatne.

karloscube - 24-10-2012, 22:09

Luk napisał/a:
karloscube napisał/a:
może się mylę, ale jest tylko czyjnik zmierzchu i raczej nie ma dziennych z automatu ...

Jeżeli w wersji z czujnikiem zmierzchu zostanie aktywowany tryb świateł dziennych, to jedyne co ten czujnik będzie robił, to zapalanie podświetlenia deski rozdzielczej i ściemnianie zegarów. Też przydatne.

jeśli są dzienne z automatu, to czujnik "jest już ciemno" przygasza zegary, żeby po oczkach w nocy nie świeciły ??? dobrze kombinuje ???

Janek_W - 24-10-2012, 22:32

Trik napisał/a:
Zastanwia mnie jedno czy od 2011r tryb świateł dziennych nie jest obligatoryjny?

Jest obligatoryjny, ale z tego co wiem tylko dla nowych modeli. Jeżeli dany model samochodu uzyskał homologację przed 2011 to nie musi mieć świateł do jazdy dziennej. Np. w nowej Hondzie Accord też świateł dziennych nie uświadczysz.

Trik - 24-10-2012, 23:39

janwno napisał/a:
Jest obligatoryjny, ale z tego co wiem tylko dla nowych modeli. Jeżeli dany model samochodu uzyskał homologację przed 2011

IMO prędzej chodzi o rok produkcji niż homologacji. Teraz sobię nie przypomnę ale napisano bodaj "... dla aut wyprodukowanych po 1 stycznia 2011 ..." ale mogłem coś pomylić. A, no i jeszcze od 2011 w trybie świateł dziennych nie muszą już świecić tylne lampy.

kubas - 11-12-2012, 22:20

Panowie w nawiązaniu do tego co mają założone koledzy Zenker i reneyvan na podobnej zasadzie będzie chyba funkcjonował sterownik APN świateł jazdy dziennej, a za połowę niższą cenę niż oni zapłacili.
APN

Tak więc gdy pokrętło będzie na off zapalają się światła dzienne, gdy będzie na auto również, przy czym gdy czujnik zmierzchu włączy mijanki wtedy wyłączy dzienne.

Co o tym sądzicie? Ja chyba się na to pokuszę.

Student - 12-12-2012, 08:21

Jest ok.
Co nie zmienia faktu że jest to nielegalne i Xenonów tym nie wysterujesz.

kubas - 12-12-2012, 15:28

Nie wiem jak z xenonami, w każdym razie ich nie mam, więc mnie problem nie dotyczy. Co do legalności to nie wiem, niby posiada certyfikat CE.
plecho1 - 12-12-2012, 18:28

Najczęściej xenony są tylko na mijania a drogowe na halogenach.
eska - 17-05-2014, 16:21

Sprawdzał ktoś może te światła LED?
http://www.aliexpress.com.../901145249.html
http://www.aliexpress.com...1281165192.html

http://www.aliexpress.com...1729231309.html

.swat. - 18-05-2014, 12:24

Drodzy Mitsumaniacy. Mam wielką prośbę. Nie róbmy z naszych samochodów chińskich tandetnych świecidełek. Może we francuskich autach to jeszcze pasuje, ale na Boga, nie w Lancerach.

No offence.

sypu - 17-08-2014, 08:50

Odświeżę temat. Niedawno kupiłem Lancera i nie wnikałem w to czy ma światła do jazdy dziennej. W starym aucie załączam światła ręcznie i mam już wyrobiony odruch :D . Jednak w pracy mówią mi że muszę mieć światła do jazdy dziennej bo taki jest ponoć wymóg prawny odnośnie nowych aut. No to u mnie chyba nie ma tych świateł, bo po odpaleniu silnika niezależnie czy przełącznik świateł jest na "auto" czy "off" światła w dzień nie odpalają. Chyba że jest jakiś myk o którym nie wiem.
tyku - 17-08-2014, 10:38

sypu, Nie chcę być uszczypliwy, ale temat znalazłeś, to teraz wystarczy go przeczytać i będziesz oświecony. :wink:
mjsystem - 17-08-2014, 11:11

sypu napisał/a:
. Jednak w pracy mówią mi że muszę mieć światła do jazdy dziennej bo taki jest ponoć wymóg prawny odnośnie nowych aut.

Nie słuchaj filozofów. Sprawne mają być wszystkie światła wyposażone fabrycznie.
sypu napisał/a:
No to u mnie chyba nie ma tych świateł, bo po odpaleniu silnika niezależnie czy przełącznik świateł jest na "auto" czy "off" światła w dzień nie odpalają

Nie masz ich, więc możesz spać spokojnie.