To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - a jakich komóreczek używacie??

londolut - 03-07-2009, 20:05

krzychu, 3G potrzebujesz do netu czy do videogadki? Jeśli tylko do netu to seria E.
N73 się wiesza, się muli, się zacina itp ;)

krzychu - 03-07-2009, 20:52

3G do szybkiego internetu w laptopie przez BT (w Zywcu łapie mi 3G od jakiegoś czasu internet ponad 256kbps na mojej Noki 6233 :mrgreen: ) oraz do opery żeby sobie sprawdzić notowanie giełdowe :P

Seria E też myślę szczególnie że ma Wi-Fi ne E51 tak? Średnio mi to potrzebne ale może by się wykorzystało. Ale o serii E słyszałem dużo złego o jakości rozmów ale to było o E50 ogólnie też słyszałem że się wiesza wolno działa i takie cost reduction.

A w tych N-kach podoba mi się że sa wersje muzyczne (jednak jakość jest fajna muzyki z tego) i że m np. baterię polimerową... A upgrady softów nie pomagają na te dolegliwości z wieszaniem się bo nie ukrywam że by mnie to wkurzało...

Mam teraz 6233 świetny telefon ładny (taki klasyk) ma 3G, odtwarza bardzo ładnie dźwięk na słuchawkach, wyświetlacz 320x240, działa opera na nim... Wszystko co mi ptorzeba niestety na pewno drugich 2 lat nie przeżyje a kupić się już od sieci go nie da zreszta cena była koszmarna chyba 600zł dopłaty względem 6300 :shock: a w komisach nowa z Ery też 100zł droższa była :mrgreen:

Anonymous - 03-07-2009, 22:44

krzychu napisał/a:
A upgrady softów nie pomagają na te dolegliwości z wieszaniem się

Wieszanie się Symbianów nie zależy aż tak bardzo od softu. Bardziej od śmietnika w telefonie. Swoją N70ME miałem prawie 2 lata, wcześniej Siemensa SX1 i jakoś mi się nie wieszały. Wystarczyło żeby w Nokii było powyżej 12 MB wolnej pamięci w telefonie i miałem spokój. A wcale nie była oszczędzana. Garmin, TomTom 5, filmy przez SmartMovie... Wszystko chodziło. Zmieniłem na Kaisera dlatego, że chciałem mieć możliwość wgrania zwykłej nawigacji.
Fakt, że o N73 rzeczywiście krążyły złe opinie. :?

JCH - 03-07-2009, 23:41

londolut napisał/a:
N73 się wiesza, się muli, się zacina itp ;)
Mam go prawie 2 lata - N73 ME - i raz się chyba zwiesił w tym czasie. Jedyne co zauważyłem ostatnio to, że jak jest więcej sms-ów zapisanych to się muli, konkretnie bardzo znacznie spowolniło się otwieranie zdjęć z karty pamięci. Wykasowanie sms-ów pomogło.
Tak więc nie potwierdzam tego co mówisz :)

Zastanawiałem się niedawno czy nie zmienić telefonu na jakiś nowszy... ale w zasadzie po co? Ten mi w zupełności wystarcza.

londolut - 03-07-2009, 23:44

krzychu napisał/a:
Seria E też myślę szczególnie że ma Wi-Fi ne E51 tak?
Polecam. Używam i nie narzekam. E50 muli bo ma słabego proca, jeszcze z poprzedniej generacji Nokii.
varth napisał/a:
Wieszanie się Symbianów nie zależy aż tak bardzo od softu.
A od czego? Wszystkiemu winne są brandowane soft wgrywane uporczywie przez operatorów telefonii komórkowych. Wgraj softa bez obrazków Ery/Plusa/Orange a zobaczysz jak szybko potrafi działać Symbian. Operatorzy niestety bardzo psują soft.
JCH napisał/a:
N73 ME
ME mają poprawione softy.
JCH - 03-07-2009, 23:50

londolut napisał/a:
JCH napisał/a:
N73 ME
ME mają poprawione softy.
No to mamy wyjaśnienie :)
A jak kupowałem to trzymałem w ręce obydwa. I było tek: srebrny? czarny? srebrny? czarny? srebrny? czarny? srebrny? czarny? srebrny? czarny? srebrny? czarny? ...... :?:
W końcu wziąłem czarny :arrow: ME.

krzychu - 03-07-2009, 23:54

londolut napisał/a:
krzychu napisał/a:
Seria E też myślę szczególnie że ma Wi-Fi ne E51 tak?
Polecam. Używam i nie narzekam.

I ma symbina 9.2? Tak pogooglowałem tochę i N73 ma 9.1 więc pewnie w nowszej wersji usprawnili wydajność i stabilność... A E51 ma polimerową baterię ile trzyma?

Jakieś inne propozycję po za E51? Tak wpadłem na jakiś portal i ma się pojawić parę nowych modeli szczególnie zaintrygowały mnie nowe modele serii N chyba N79...

Ps. Mi 6233 zaczyna mulić jeśli mam ponad 1000SMS-ów odebranych i koło 500 wysłanych czyli po około roku użytkowania. Ale muli głownie włączenie komórki o obsługa potem nie stanowi problemu. Co ciekawe kiedyś brałem 6300 i naciskałem menu która szybciej wyświetli moja była szybsza :mrgreen:

Anonymous - 04-07-2009, 00:01

londolut, akurat Nokię miałem zakupioną w "sklepie nie dla idiotów" :P Więc beż simlocka i innego badziewia. I uwierz mi, "pilnowanie pamięci" naprawdę dawało rezultat. Sprawdzone empirycznie na paru brandowanych Nokiach.
A o ile wiem to Nokie ME były tylko w Play'u. Czarne N-ki w Orange to były zwykłe N70 a nie ME.
A pozatym jaki problem wrzucić niebrandowany soft? Wystarczyło poszukać :twisted:

krzychu a patrzyłeś na N82? Ma niezłe oceny.

karolgt - 04-07-2009, 00:20

krzuchu a może Samsung i780 jednak? :)

parametrami bije na głowe te Nokie które wymieniłeś.

bateria: przy użytkowniu: godz rozmów dziennie, 40 smsów dziennie, 1 godz na GPS dziennie, oraz conajmniej 40-60 min dziennie na wifi z opera mobile - trzyma spokojnie 2-3 dni na baterii..... a w zestawie są 2 :P z fajną ładowarką zewnętrzną do drugiej :)

londolut - 04-07-2009, 00:54

krzychu napisał/a:
E51 ma polimerową baterię ile trzyma?
Przy moim maltretowaniu fona na WiFi, rozmowami, smsami i navi to 5 dni.
krzychu napisał/a:
N79
Bardzo zbliżona do E51 tyle, że dorzucili slider i qwerty. Obawiał bym się tego pierwszego.
karolgt napisał/a:
No właśnie, dobrze się zastanów. i760 to mocny konkurent.
krzychu - 04-07-2009, 09:36

londolut napisał/a:
krzychu napisał/a:

No to pierwszy argument na + bo zawsze słyszałem że z Symbianem to trzeba za 1-2 dni ładować. A jak z odtwarzaniem MP3 na słuchawkach? Ktoś próbował parować ten sprzęt z jakimś zestawem Hi-Fi, czy słuchawkami A2DP?

londolut napisał/a:
karolgt napisał/a:
No właśnie, dobrze się zastanów. i760 to mocny konkurent.

Nie nie nie nie... Mam co jakiś czas takie przełamania się na samsunga np.
- rozbudowałem ram w laptopie patrze fabrycznie kości Samsung pogooglowałem faktycznie szybsze od kingstonów i innych popularnych występują tylko w wyższej klasie laptopach no to kupiłem na razie działają więc sobie myślę może złe czasy minęły
- monitor do stacjonarnego samsung ma dość tanie i ładnie świecące... kupiłem zaczyna wyłączać obraz na około 3-4sec co jakiś czas zastanawiam się nad gwarancją chodź pewnie powiedzą w serwisie że sprawny
- rozbudowałem dysk w laptopie patrze samsung no to poszukałem w google 250GB najlepsza z samsunga mało prądu, szybki, zimny i cichy . Kupiłem okazało się że wszystko fajnie ale ten dysk ma jedną przypadłość potrafi co jakiś czas tak trzasnąć głowicą że go słychać w innym pokoju, ostatnio po takim trzasku nawet systemowy głośniczek zaczął piskać... pogooglowałem ponoć norma a jak zostawiam laptopa na noc to nie można spać :axe: Już nie mówię o tym jak byłem np. na wykładzie robię coś a tu trzzz piiii...
Na razie jestem anty samsung. Wolę wybrać coś sprawdzonego a jak by co serwis nokii mam 50m od pracy :mrgreen:

romero - 04-07-2009, 10:17

[quote="londolut"]
krzychu napisał/a:
"Przy moim maltretowaniu fona na WiFi, rozmowami, smsami i navi to 5 dni."

Przepraszam "londolut" ale nie wierzę.

Juiceman - 04-07-2009, 10:19

londolut napisał/a:
krzychu napisał/a:

Hehe to i tak lepiej niż E66 ; ) tu trzeba ładować tel co 1,5 dnia i nie ważne czy się go nie używa czy się robi na nim wszystko co tylko możliwe. Choć ostatnio zauważyłem niewielką poprawę.... ( telefon mam od 2tygodni ? jakoś tak).

Wifi działą elegancko, filmy też da się oglądać gierki chodzą pdf i inne dokumenty otwiera jest ok.

Rafal_Szczecin - 04-07-2009, 12:43

przez ok pol roku mialem LG KE970 shine ,telefon wg mnie bardzo slaby, czesto gubil poprostu zasieg,do tego z glosniczka bardzo slabo slychac, i w slonce poprostu na ekraniku nic nie widac .
w tej chwili ujezdzam LG KU 990i i mam ten sam problem co z poprzednim LG'kiem tzn gubi zasieg, lecz jak sie dowiedzialem u kolegi, LG poprostu tak maja, ze u nich antena jest slabsza i czesto nie lapia sygnalu , szkoda ...

karolgt - 04-07-2009, 12:50

krzychu napisał/a:

Na razie jestem anty samsung. Wolę wybrać coś sprawdzonego a jak by co serwis nokii mam 50m od pracy :mrgreen:

chyba nie ma co sie obecnie kierować samą marką a raczej konkretnym modelem. Tego i780 rozważałem dośc długo i nie znalazłem żadnej opini negatywnej na jego temat, obecnie kolega sobie kupił i też zadowolony.

chociaż sam jestem anty-nokia :D ale to moze dlatego ze denerwują mnie chore ceny tych telefonów gdzie konkurencja oferuje takie same parametry za 1/3 ceny mniej.