[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.
Hunter - 17-11-2013, 11:45
Mam pytanie:
czy możliwe jest, żeby w aucie z 99 roku praktycznie wszystkie żaróweczki we wnętrzu były poprzepalane (oprócz deski rozdzielczej, 2 żarówek w klimatroniku, schowka i oświetlenia wnętrza...)?
Nic praktycznie nie działa, ani panel el. szyb w drzwiach kierowcy, TCL, regulacja świateł, przeciwmgłowe przód i tył, popielniczka, pół klimatronika, podgrzewane fotele, automatyczna skrzynia biegów (symbole), awaryjne, schowek na okulary, podłokietnik, zapalniczka, cruise...
Może to jakiś bezpiecznik, albo zwarcie, które można jakoś łatwo zidentyfikować..?
PS: jakie żarówki miniaturowe powinienem kupić, bo na alledrogo są 3 rodzaje: 3V, 5V i 12V?
Chcę zrobić wszystko jak w oryginale bez diodek i ledów, więc do żaróweczek jeszcze niebieskie kapturki?
Pozdrawiam
Michał
Łysy88 - 17-11-2013, 11:56
Możliwe że są przepalone. Ja mam co prawda końcówkę 98 ale miałem to samo. Najlepiej wyciągnąć żarówki albo pojechać to ASO. Te kapturki oprócz serwisu chyba są nie osiągalne, sam swego czasu szukałem do Colta. Jak założysz białe ciepłe ledy to chyba nie ma różnicy w wyglądzie, tylko nie trzeba kapturków. Ja mam wszystkie przyciski czerwone (bo i radio czerwone), a np zegary ori. Nie widać różnicy w natężeniu itp.
Hugo - 17-11-2013, 12:10
Hunter napisał/a: | Nic praktycznie nie działa, ani panel el. szyb w drzwiach kierowcy | W tym panelu podświetlony jest tylko przełącznik szyby kierowcy. Hunter napisał/a: | schowek na okulary | Fabrycznie nie ma tam podświetlenia. Żarówki musisz kupić oczywiście 12V, a jakie masz napisane na pierwszej stronie tego tematu, bo generalnie do podświetlenia wnętrza w Galancie jest użytych co najmniej 5 różnych typów żarówek.
Szwagroz - 17-11-2013, 19:15
i nie w aso ani allegro, tylko w byle sklepie z elektrośmieciami. gumowe podkladki, czy jak to nazwac wyciaga sie z przepallnych żarówek. takie zarowki kosztuja po okolo zeta za sztuke. wiecej zabulisz za przesylke
Hunter - 17-11-2013, 20:00
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, dla pewności podejrzyjcie linki, które na pewno będą ok:
http://allegro.pl/zarowka...3654042632.html
http://allegro.pl/l16-5-6...3649901673.html
http://allegro.pl/zarowka...3642541988.html
Jeżeli chodzi o kapturki, to są na allegrogo naprawdę drogo... 5 zł sztuka, ale awaryjnie do kupienia:
http://allegro.pl/kapture...3648833547.html
PS: ktoś wie, jakie żarówki są zastosowane do podświetlenia symboli skrzyni biegów w automacie?
Bizi78 - 17-11-2013, 22:44
Teoretycznie bez cokołowa 3,4W, ale jaki to jest dokładnie model to nie mam pojęcia .
W roczniku 96-97:
http://mitsubishi.ankar.r...MC/MF820572.jpg
W roczniku 98-00 z kapturkiem:
http://mitsubishi.ankar.r...MC/MB357314.jpg
Hugo - 17-11-2013, 22:51
Hunter napisał/a: | PS: ktoś wie, jakie żarówki są zastosowane do podświetlenia symboli skrzyni biegów w automacie? | Tylko jedna żarówka W5W, bodajże z zielonym kapturkiem.
Hunter - 18-11-2013, 10:33
Bardzo dziękuję
Łysy88 - 30-11-2013, 11:36
Mnie za to naszło na pewne rozważania. Wczoraj przyjechały zegary HC od Hugo (przepiękne są, nie mogę się napatrzeć) a podświetlenie przycisków i radia mam czerwone (również bardzo mi się podoba). Z radiem nie ma problemu bo świeci na podobnym poziomie co zegary ale przyciski już o wiele słabiej. Czy są diody różnej mocy? To co mam to kupiłem w sklepie elektronicznym w moim mieście i na pytanie jakie to są diody dostałem odpowiedź "czerwone"... Potrzebowałbym tak ze 2 a nawet 3 razy mocniejsze i byłoby pięknie, ale nie wiem gdzie tego szukać o ile jest coś takiego. Diody mam na 12 V. W ostateczności będę starał się wsadzić ich więcej...
alex87 - 30-11-2013, 20:15
witam.
miał może ktoś problem z podświetlaniem głównym (w podsufitce koło lusterka wstecznego) ?
ogólnie dosyć często przepalały mi się te żarówki, kupowałem przeróżne (nie w napieciu czy mocy tylko cenie, bo gdzieś usłyszałem, że tanie szybko się palą), a w gruncie rzeczy to i tak dochodziło do tego, że żarówka jedna bądź dwie nie świeciły a nie były przepalone. Czasem wystarczyło zamienić miejscami i nagle działały. Ale obecnie to jest już coś takiego, że przy ręcznym włącznie mrugie sobie 2-3 razy i nie świeci. na otwieranie drzwi to już w ogóle nie reaguje jednak czujke koło drzwi wykluczam ponieważ nie świeci nawet po włączniu ręcznym.
jakieś pomysły, sugestie gdzie, co i jak ?
Hugo - 30-11-2013, 20:18
alex87, mam dokładnie to samo ostatnio Przedziwna sprawa. Masz może gdzieś w oświetleniu zamontowane jakieś LEDY?
alex87 - 30-11-2013, 20:46
nie mam ledów żadnych.
a problem niedziałających tych żarówek mam od samego początku. tylko że wcześniej uznawałem za przepalone, kupowałem nowe - zakładałem i świeciły po czym po pewnym czasie znów przestawały. no a obecnie zaczął się problem z pomrugiwaniem i mam dość ciągłego kupowania nowych dlatego pytam tutaj bo może ktoś już przerabiał podobny problem.
jAZZMAN zasugerował jakoby za radiem kable mogły być pouciskane ale zacząłem się zastanawiać czy kable od głównego podświetlania w ogóle tam idą ? bo przeciez w podsufitce do słupka A (chyba od kierowcy) a dalej to jaki byłby sens aby szły za radio ..
nie wiem czy to będzie miało znaczenie ale oprócz głownego podświetlania miałem problem z tą w schowku podłokietnika oraz lewej części klimatronica tylko że one .. same sie naprawiły
czasem sobie świeciły a czasem nie, ale od dłuższego czasu świecą : -)
Hugo - 30-11-2013, 20:56
U mnie dzisiaj przepaliła siię żarówka od podświetlenia przycisku tylnych świateł przeciwmgielnych, ale to zapewne przypadek. Z żadnymi innymi żarówkami nie mam problemu. Ja mam LEDY W5W w podświetleniu tablicy rejestracyjnej tylko, ale to raczej nie ma związku.
alex87 - 30-11-2013, 21:00
Cytat: | U mnie dzisiaj przepaliła siię żarówka od podświetlenia przycisku tylnych świateł przeciwmgielnych | - a skąd wniosek, że się przepaliła ?
akurat w poprzednim poście jej nie uwzględniłem ale też miałem z nimi (włącznikami przeciwmgielnych) takie same sytuacje - czasem świecą czasem nie ..
Hugo - 30-11-2013, 21:30
alex87 napisał/a: | - a skąd wniosek, że się przepaliła ? | Bo to mój drugi Galant EA i w ciągu prawie 5 lat ich eksploatacji jej nieświecenie oznaczało, że się przepaliła. Wymiana na nową i zawsze świeciła.
|
|
|