[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Co wybrać - Lancer 1.5 - 1.6, czy 1.8 - silnik benzynowy ?
Lucas123w - 02-11-2016, 19:19
Rozpędzam dynamicznie i na najwyższy możliwy bieg.
Przychodzą takie dni jak wypełzają tzw. niedzielni i za nimi jak mam jechać i rozpędzać się tempem 20 sekund do 100 to spalanie wskakuje pod 10.
Kwestia nauczenia się auta.
Dodam jeszcze że mam jakie drugie auto Peguota 208 z 1.2 w benzynie ponoć miał palić w mieście do 5 litrów od razu się uśmiałem. Pali na typowo krótkich trasach po mieście 7 - 8 litrów. W traśie fakt zejście do 6 to nie problem ale nie ma tego przyśpieszenia co Lancer a jest lżejszy o 300 kg.
Robert_N - 03-11-2016, 07:49
Ja na tej samej trasie do pracy w zależności od natężenia ruchu i przychylności świateł osiągam od 7,6 do 12,5
lichy - 03-11-2016, 08:40
tyku napisał/a: | Ile kilometrów trasa |
ok. 25 km, trochę po mieście, trochę poza miastem i trochę po autostradzie.
pablo diablo napisał/a: | jak można na takiej podstawie pisać o spalaniu?
rzetelne dane powiano byc po setkach klinometrów nie krótkiej jedzie |
Oczywiście, po przejechaniu setek albo tysięcy kilometrów ta różnica będzie zdecydowanie mniejsza.
...ale używając samochodu na krótkich trasach po mieście, gdzie silnik często jest niedogrzany różnice w spalaniu mogą być duże.
Znajomy używa Lancera SB 1.8 na dojazdy do pracy kilka kilometrów i jeszcze mu się nie udało osiągnąć spalania jednocyfrowego ja też jeździłem sporo po (tym samym) mieście i na trasach 5 - 7 km spalanie wychodziło mi 7 - 9 l/100 km (Lancer Sedan 1.6).
tyku - 03-11-2016, 09:40
Dlatego podsumowując, wszystko zależy od stylu jazdy, warunków drogowych i ilości przejechanych kilometrów.
Mamy tematy tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=24515
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=62548
Myślę, że o spalaniu już koniec i kropka.
Lukaszek19 - 03-11-2016, 10:59
zgadzam się z poprzednikiem zalezy od tego jaką kto ma ciężką nogę :d.
grzesiopol - 03-11-2016, 14:07
Czy w wyborze najważniejsze jest zużycie paliwa, wszyscy nagle zajeli się paliwem, ale przecież samochód to nie samo paliwo. Wybór zawsze jest trudny ale i tak zależy od osoby która kupuje, na poprzedniej stronie dobrze ujał to RalfPi a ja pozwole sobie wkleić cytat z mojego postu z działu Chcę kupić Lancera
Cytat: | Ad3) Z racji tego, że miałes to polecasz, z racji tej, że ja rozważałem zakup i nie kupiłem to odradzam.
1,5 - 109 KM przy 6000 rpm i 143 Nm przy 4000 rpm
1,6 - 117 KM przy 6000 rpm i 154 Nm przy 4000 rpm
1,8 - 143 KM przy 6000 rpm i 178 Nm przy 4250 rpm (do roku 2011 a potem jest 140 KM zmiana norm EURO)
Każdy może sobie porównać.
No cóż dla jednych różnice są niewielkie dla niektórych ogromne, mniejsze silniki nadrabiają skrzyniami, żeby nadganiać swoich większych braci. Jeżeli coś musi się rozpędzać do określonej prędkości i zwiększać obroty tylko dlatego, ze ma mniej mocy i momentu a przy okazji wytwarza wiecej hałasu to lepiej jest wziąć coś większego a mniej wysilającego się i może troche ciszej pracującego. Fakt, że ten największy jest cięższy o 70 kg od mniejszych ale cóż okupione jest to niewiele lepszymi osiągami i wyższym spalaniem niż mniejsi ale czy aż tak wyższym - około 1-1,5 wiecej
Dla mnie takie niewielkie różnice mają znaczenie i czasami mogą miec znaczenie dla tego bym dalej mógł jeździć po drogach i to zdrowy. Dla mnie 1,5 to porażka i takie jest moje zdanie |
Wszystkim którzy chcą czegoś dowiedzieć się na temat wersji silnikowych, wyposażenia, plusów i minusów proponuje najpierw zapoznanie się z działem Chcę kupić Lancera a tam jest prawie wszystko. Przy tych rozmyślaniach trzeba brać wszystko pod uwagę nawet taki "błahy" problem spadku mocy po włączeniu klimatyzacji najbardziej odczuwalny przy wyprzedzaniu innych pojazdów.
Jeżeli ktoś nie chce czytać to w zależności od preferencji, posiadanej kasy i wyhodowanego gada w kieszeni może zasugerować się poniższą wskazówką:
1,5 - auto za mniejszą kasę lub młodsze auto za taką samą kase w porównaniu do innych silników, przeważnie jest to "golas" w podstawowej wersji, ale zaoszczędzone na najniższym zużyciem paliwa można sobie dokupić dodatki, można mieć problem z późniejszą odsprzedażą bo większość osób pyta o większe silniki. Zakup polecam osobom, które cenią sobie niskie zużycie paliwa, nie zwracają uwagi na osiągi i dodatki ot taki typowy dupciowóz od punktu A do punktu B
1,6 - teraz chyba najczęściej spotykana wersja a w ostatnich latach nawet jedyna dostępna wersja silnikowa, niskie zużycie paliwa (podobnie jak 1,5), lepsze osiągi niż poprzednik, tutaj można juz kupić lepsze wersje wyposażenia a po "wycofaniu" z rynku wersji 1,8 to nawet najlepsze wersje wyposażenia. Zakup polecam osobom, które cenią sobie niskie zużycie paliwa, w większym stopniu zwracają uwagę na osiągi i wyposażenie ale chcą już mieć to coś.
1,8 - najmocniejsza jednostka silnikowa, najcięższe modele, a więc największe zużycie paliwa w stosunku do poprzedników. Dostępne dobre i bardzo dobre wyposażenia (m.in tempomat w standardzie). Zakup polecam osobom, które nie stawiają zużycia paliwa na pierwszym miejscu, czasami chcą się "pobawić" i w codziennej jeździe samochód traktują do bezstresowej jazdy zwłaszcza podczas wyprzedzania
Do wersji 1,8 dodałbym 2,0 bo osiągi maja podobne ale niestety 2,0 tylko i wyłącznie import z USA i trudno dostępna.
W powyższych modelach niewielkie są różnice w przyśpieszaniu ale niwelowany dzięki przełożeniom zastosowanych skrzyń. Np. 1,5 w jeździe w kolumnie wyrabia i dorównuje 1,8 to akurat przetestowałem osobiście (Ja jechałem 1,8 a nasz lubelski Sebastian 1,5). Jeżeli ktoś twierdzi że komuś 1,8 w określonych warunkach paliwa dużo litrów to niech ma na uwadze, że 1,5 i 1,6 w tych samych warunkach też będzie palił więcej.
Ocenię to wg, brutalnej skali cokolwiek by znaczyła bo dla każdego poniższe wyrazy znaczą coś innego:
1,5 - Najtańszy
1,6 - Ekonomiczny
1,8 - Najdroższy
I jak to się mówi najtańszy nie oznacza najlepszy, najlepszy nie oznacza najtańszy a ekonomiczny to ani to ani to.
Dla mnie jedyną wersją jaką bym kupował był i jest 1,8 nawet biorąc pod uwagę wyższe zużycie paliwa, a jeżeli ktoś wstawi sobie LPG to jakie to ma znaczenie. Oczywiście to jest moje zdanie.
aequitas - 04-11-2016, 11:20
Dla mnie różnica między 1.5, a 1.6 w osiągach jest tak znikoma, że nie zwracałbym na to uwagi. Być może wynika z to w moim odczuciu z faktu że jeździłem 1.5 w wersji sedan, a 1.6 w wersji sportback (który jest nieco cięższy).
Z tego co można przeczytać na forum, oba silniki są oszczędne, zapewniają przyzwoite osiągi gdy na pokładzie samochodu znajduje się maksymalnie dwóch pasażerów.
Mac1 - 05-11-2016, 21:13
Dziękuję za odpowiedzi.
Różnicę 4 litrów wziąłem z wypowiedzi z autocentrum. Średnie spalanie-różnica ok. 1,5l, ale maksymalne przy 1.6 wynosi lekko powyżej 8, 1.8 prawie 12l, stąd ta cyfra. 4 litry to już sporo przy przyspieszeniu lepszym o zaledwie pół sekundy.
http://www.autocentrum.pl...-2010/strona-2/
http://www.autocentrum.pl...-2007/strona-2/
Na tamtej stronie w ogóle nie było na liście silnika 1.8 140km. Zasugerowałem im to i silnik dopisali, ale nikt tam dotychczas nie opublikował raportu spalania. Wszystkie dotyczą 143km.
Samochodu używam głównie do jazdy po mieście, często w korkach. W trasy wielce nie jeżdżę i w 95% jeżdżę sam. Odbyłem jazdę próbną ASXem. Samochód cięższy i wyższy o zupełnie innych oporach powietrza. Stwierdziłem, że jeśli on będzie się w miarę dobrze zbierać to lancer tym bardziej. Przesiadając się z turbo diesla zastanawiałem się czy auto nie będzie "przymulać", ale muszę powiedzieć, że całkiem nieźle przyspieszał (1.6).
sla - 05-11-2016, 22:23
Mac1 napisał/a: | że całkiem nieźle przyspieszał (1.6). | chyba żartujesz jest 2016 rok.
RalfPi - 06-11-2016, 09:31
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Jeżeli ktoś ma 200KM pod maską, to wiadomo, że 1.6 przyspiesza słabo.
Jeżeli ktoś jeździł Polonezem, to wiadomo, że 1.6 zwija asfalt.
Grzesiopol wyczerpał temat.
piomic - 07-11-2016, 08:46
Taipan napisał/a: | Najniższe spalanie jakie udało mi się zaobserwować to było 5,6 litra. Tyle komputer pokazał przy mega ekonomicznej jeździe ze stałą prędkością, unikanie hamowań, przyspieszeń, etc.
Wynik ten osiągnąłem na trasie liczącej 70km. Jednak jazda taka jest okropnie męcząca.
Tak na co dzień przy jeździe głównie po mieście mój wynik to jakieś 9litrów. W trasie jakieś 7,5-8 litrów. | No dokładnie tak to wygląda i u mnie. Po 184 000 km obserwacje chyba już są miarodajne?
mazin - 07-11-2016, 19:35
piomic napisał/a: | Taipan napisał/a: | Najniższe spalanie jakie udało mi się zaobserwować to było 5,6 litra. Tyle komputer pokazał przy mega ekonomicznej jeździe ze stałą prędkością, unikanie hamowań, przyspieszeń, etc.
Wynik ten osiągnąłem na trasie liczącej 70km. Jednak jazda taka jest okropnie męcząca.
Tak na co dzień przy jeździe głównie po mieście mój wynik to jakieś 9litrów. W trasie jakieś 7,5-8 litrów. | No dokładnie tak to wygląda i u mnie. Po 184 000 km obserwacje chyba już są miarodajne? |
Samochodu używam sporadycznie. No, może nie sporadycznie, ale generalnie jeżdżę mało. Bywało, że robiłem 80 tys. rocznie (prywatnym), a do tego ok.40-50 służbowym. Teraz poniżej 10 tys. rocznie, tylko lancerem.
Lancera 1,8 mam od prawie ośmiu lat i na liczniku niecałe 68 tys. Jeżdżę do pracy, gdzie mam blisko, po mieście, żeby pozałatwiać różne sprawy czy na zakupy, raz w miesiącu do teściów (60 km), do Wrocławia skąd pochodzę tam i z powrotem (400+400) kilka razy w roku, oraz dwa razy w roku do Warszawy (znów ok. 400 w jedną stronę) + wyjazd wakacyjny - 3-4 tys. w dwa tygodnie (w tym roku było 3700).
Spalanie na trasie bez autostrady - 5,3 l/100 km. Ale bez autostrad, wyprzedzania, klimy, raia, ogrzewania itd. Jeżdżąc "normalnie" na trasie to raczej 7 l, a a autostradami nawet 13. Po mieście ok. 10,5-11 l. W trybie mieszanym (pół na pół, bez autostrad) to wartość pomiędzy 8,5 a 9 l/100 km. Chwilowe na autostradzie to nawet 18 l/100 km.
Ale nogę mam ciężką (jak wszystko tylko, że przy moich przebiegach spalanie nie ma większego znaczenia.
majkelovsky - 17-11-2017, 19:03 Temat postu: Pytanie do posiadaczy lancera z silnikiem 1.5 Witajcie,
Tj. w temacie, jak sprawuje się autko z tym silnikiem, bardzo mułowate ? Może są tacy którzy użytkowali 1.5 jak i 1.6 i są w stanie porównać te samochody ? Planuje kupić Lancera właśnie z silnikiem 1.5 lub 1.6. Bardziej skłaniam się ku 1.6 ale jest straszny problem, żeby znaleźć taki egzemplarz w sedanie... Jeśli już się pojawiają, to zawsze jest jakieś ale ... Czy warto czekać aż pojawi się jakiś egzemplarz 1.6 ? A może różnica pomiędzy 1.5 a 1.6 jest na tyle nie wielka ( spalanie, awaryjność, dynamika), że w zasadzie pozostaje bez znaczenia ?
tyku - 17-11-2017, 19:16
majkelovsky, Zanim coś napiszesz, proszę poszukaj
majkelovsky - 17-11-2017, 19:51
tyku napisał/a: | majkelovsky, Zanim coś napiszesz, proszę poszukaj |
Dzięki wielkie za wskazanie dobrej drogi
|
|
|