[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
jurekschroda - 14-02-2009, 10:23
czary polegające na dobrej technice jazdy. Miśki mają baaardzo dużą rozpiętość max i min spalania, po prostu wiele zależy od samego kierowcy.
michaello - 14-02-2009, 10:27
Przepraszam, to jest watek o spalaniu Lancera 1.8 czy 1.5 bo sie zgubilem
Moim zdaniem niepotrzebne bicie piany w tym watku...
Anonymous - 14-02-2009, 11:25
jaceksu25 napisał/a: | Panowie, 1,5 = 109PS i 11,6 sek do setki. Przepraszam bardzo jaki to on jest słaby???
1,8 katalogowo ma 9,8s do setki czyli o tyle mniej jak teraz przeczytaliście ten pogrubiony tekst ...
[ Dodano: 13-02-2009, 23:53 ]
PS różnica w momencie obrotowym 35Nm
Bardzo dziękuję ale nawet jeżeli bym kupował Lancerka to tylko 1,5
I to 1,8 trzeba wyżej zakręcić niż 1,5 aby osiągnąć max moment obrotowy. Więc jazda w mieście w takim przypadku staje się bardzo podobna. Jeżeli miałbym do czegoś porównać, to tak jak bym wiózł teściową na tylnej kanapie w 1.8 to jechałby tak samo samemu jak w 1,5 | Jechales jednym i drugim? Z tego co piszesz to nie. 2 sek do setki to przepasc! 1.8 jest zwawszy w KAZDYM zakresie obrotow i wcale nie trzeba go krecic, wlasnie 1.5 trzeba zeby cos jechal, do tego jest glosniejszy i to znacznie. Jedyna zaleta 1.5 jest to ze jest oszczedniejszy dosc znacznie od 1.8
Radassss - 14-02-2009, 12:02
fakt prawie 2 sekundy roznicy to jest przepasc na przyspieszeniu, ale znacznie czesciej uzywa sie pelni mocy przy wyprzedzaniu w zakresie mniej wiecej 70-120 a tu juz wykonujac tan sam manetwr 1,8 i 1,5, to np kierowca jadacy tym mocniejszym moze usnac albo spokojnie wrzucic sobie wyzszy bieg , ale fakt to nie jest dyskusja na ten watek... zrobcie sobie nowy "1,5 VS 1,8" i sie spierajcie i tak do niczego sensownego nie dojdziecie
a co do spalania to mi 1,8 srednio pali ok 9 l... i jezdza nim 2 osoby, raczej na krotkich odcinkach tak powiedzmy po 10 km wiec nie mowcie ze on az tak wiele pali w sumie to mniej sie nie sodziewalem... zreszta jednym moze palic 15 innym 8 zalezy od kierowcy i warunkow...
chcecie sobie tak porownywac to postawcie 1,5 i 1,8 i niech jezdzac jeden za 2 przez powiedzmy 500 km w roznych warunkach i wtedy mozecie sie spierac bo bedziecie mieli porownanie warunkow i stwierdzisie sobie czy jednak 1,5 czy 1,8 zreszta wlasciciele 1,5 oczekuja niskiego spalania glownie, a mi spalanie wisi i powiewa wiec mam sobie 1,8 i niech sobie pali ile chce w sumie, bylem nie musial co chwile na stacje wjezdzac bo szkoda czasu troche
Anonymous - 14-02-2009, 12:53
Ali-En napisał/a: | Jechales jednym i drugim? Z tego co piszesz to nie. |
Jestem ciekawy na jakiej podstawie tak wywnioskowałeś?
Jadąc 1.5 byłem wręcz zaskoczony "lekkością" tego auta mając na względzie jednocześnie 1.8...
Anonymous - 14-02-2009, 19:01
jaceksu25 napisał/a: | Ali-En napisał/a: | Jechales jednym i drugim? Z tego co piszesz to nie. |
Jestem ciekawy na jakiej podstawie tak wywnioskowałeś?
Jadąc 1.5 byłem wręcz zaskoczony "lekkością" tego auta mając na względzie jednocześnie 1.8... | Przeciez wyraznie napisalem skad te wnioski.
Jezeli miales okazje jechac obiema wersjami to jestes pierwsza osoba ktora nie patrzac na wzgledy ekonomiczne wybralaby 1.5l. Ale ok, fetyszysci tez sa potrzebni w spoleczenstwie
Anonymous - 15-02-2009, 07:46
Ali-En, ej!! "nie wciskaj murzynom ciemnoty" nigdzie nie pisałem, że poza względami ekonomicznymi wybrałbym 1.5. Tylko piję do tego, że jest za mała różnica parametryczna aby jazda aż o tyle więcej kosztowała... Tak troszkę pojadę po bandzie i porównam ślicznotkę nową imprezę ( kwestia gustu - mi się podoba ). Jest to droższe auto w zakupie, ale masz 2-litrowy boxer spalający mniej jak 1.8 MIVEC, bardziej elastyczny, ładniejszy dźwięk, wspaniałą trakcję( stały napęd na 4 laczki), reduktor ( tak jak byś miał 10 biegów), ciekawy wypas ( xenonki itd...), przestronniejsza w środku, więcej serca włożono przy jej wykonaniu i ogólnie cała jest super. O!
Radassss - 15-02-2009, 10:32
hehe tylko pewnie Imprezie jest blizej cenowo do RallyArta niz do sport sedana
energetyk - 15-02-2009, 14:28
Trochę Torunia trochę Włocławka i trasa nr.1 Toruń -Włocławek w sumie 61km spalanie średnie 7,6 na prędkość nie zważałem ale przeciętnie na trasie 110
Samochód prosto z salonu -jest Ok.
Anonymous - 16-02-2009, 08:30
Wracajac do tematu, czyli spalania po raz kolejny
DZisiaj rano tankowalem po raz drugi od kupna..
(wliczajac w to poczatkowe tankowanie do pelna po zakupie).
Wyszlo mi 9,41 przy jezdzie jakies 60% miasto i korki roznorakie
a reszta to jezdzenie wieczorami bez korkow tak dla przyjemnosci.
Pozdr
AK
Luk - 16-02-2009, 11:56
Witajcie,
Właśnie wrócilem ze Szczyrku. 3 osoby + bagaże, nic na dachu. W tamtą stronę dobre warunki spalanie ok. 10 l/100km! W trasie!
W drodze powrotnej wolniej i już "tylko" 9 l/100km (ale staliśmy w korkach w okolicach Wisły).
Wniosek: 5-ty bieg ma za małe przełożenie, albo brakuje 6. Przy 130 jest ok. 4000 obrotów.
predkosc
michaello - 16-02-2009, 13:59
Musiales jechac bardzo dynamicznie, ja na takiej samej trasie tylko ze w lecie mialem nizsze spalanie. Byc moze w moim przypadku zawazyl odcinek Zakopane- Kraków i w sumie srednie spalanie bylo calkiem niezle.
Radassss - 16-02-2009, 14:07
bardzo duzo spalil, az w szoku jestem 10 L na trasie?? hmmmm wspolczuje to ile on Ci w miescie pali??, a moze jakies paliwo nie teges bylo?? nie wiem w czym mozna upatrywac tak wysokiego spalania na trasie... a moze poprostu akurat tarfil ci sie taki egzemplarz...
mi kedys Nubira 2.0 tyle spalila ale stalem 3 godziny w miejscu na obwodnicy 3miasta przez jakis wypadek w srodku lata z wlaczona klima... ale zima sie raczej klimy nie uzywa
ale nie wiem czy to Cie ucieszy jednak jest pozytyw w tym wszystkim...
chyba jak narazie jestes rekordzista
pozdrwaiam
Luk - 16-02-2009, 14:21
Radassss, w mieście pali mi jakieś 11-13 l. Ale na trasie do Mrągowa spalił mi 8l/100, tylko że tam jechałem dużo wolniej (70-110). Jak jechałem teraz z tempomatem okolo 130 to wskaźnik chwilowego spalania rzeczywiście był w okolicach 10l. No i cały czas włączona klima, bo szyby parowały.
PS. Hmm... Ciśnienie w oponach? Przyznam się, że nie sprawdziłem...
Anonymous - 16-02-2009, 16:43
Czyli tak w normie tzn jak ustawa przewiduje
|
|
|