To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

jurekschroda - 14-02-2009, 10:23

:D czary polegające na dobrej technice jazdy. Miśki mają baaardzo dużą rozpiętość max i min spalania, po prostu wiele zależy od samego kierowcy.
michaello - 14-02-2009, 10:27

Przepraszam, to jest watek o spalaniu Lancera 1.8 czy 1.5 bo sie zgubilem :?:
Moim zdaniem niepotrzebne bicie piany w tym watku...

Anonymous - 14-02-2009, 11:25

jaceksu25 napisał/a:
Panowie, 1,5 = 109PS i 11,6 sek do setki. Przepraszam bardzo jaki to on jest słaby???

1,8 katalogowo ma 9,8s do setki czyli o tyle mniej jak teraz przeczytaliście ten pogrubiony tekst ... :biggrin:

[ Dodano: 13-02-2009, 23:53 ]
PS różnica w momencie obrotowym 35Nm
Bardzo dziękuję ale nawet jeżeli bym kupował Lancerka to tylko 1,5

I to 1,8 trzeba wyżej zakręcić niż 1,5 aby osiągnąć max moment obrotowy. Więc jazda w mieście w takim przypadku staje się bardzo podobna. Jeżeli miałbym do czegoś porównać, to tak jak bym wiózł teściową na tylnej kanapie w 1.8 to jechałby tak samo samemu jak w 1,5 :D
Jechales jednym i drugim? Z tego co piszesz to nie. 2 sek do setki to przepasc! 1.8 jest zwawszy w KAZDYM zakresie obrotow i wcale nie trzeba go krecic, wlasnie 1.5 trzeba zeby cos jechal, do tego jest glosniejszy i to znacznie. Jedyna zaleta 1.5 jest to ze jest oszczedniejszy dosc znacznie od 1.8
Radassss - 14-02-2009, 12:02

fakt prawie 2 sekundy roznicy to jest przepasc na przyspieszeniu, ale znacznie czesciej uzywa sie pelni mocy przy wyprzedzaniu w zakresie mniej wiecej 70-120 a tu juz wykonujac tan sam manetwr 1,8 i 1,5, to np kierowca jadacy tym mocniejszym moze usnac albo spokojnie wrzucic sobie wyzszy bieg ;) , ale fakt to nie jest dyskusja na ten watek... zrobcie sobie nowy "1,5 VS 1,8" i sie spierajcie ;) i tak do niczego sensownego nie dojdziecie :D
a co do spalania to mi 1,8 srednio pali ok 9 l... i jezdza nim 2 osoby, raczej na krotkich odcinkach tak powiedzmy po 10 km wiec nie mowcie ze on az tak wiele pali w sumie to mniej sie nie sodziewalem... zreszta jednym moze palic 15 innym 8 zalezy od kierowcy i warunkow...
chcecie sobie tak porownywac to postawcie 1,5 i 1,8 i niech jezdzac jeden za 2 przez powiedzmy 500 km w roznych warunkach i wtedy mozecie sie spierac bo bedziecie mieli porownanie warunkow i stwierdzisie sobie czy jednak 1,5 czy 1,8 zreszta wlasciciele 1,5 oczekuja niskiego spalania glownie, a mi spalanie wisi i powiewa wiec mam sobie 1,8 i niech sobie pali ile chce w sumie, bylem nie musial co chwile na stacje wjezdzac bo szkoda czasu troche

Anonymous - 14-02-2009, 12:53

Ali-En napisał/a:
Jechales jednym i drugim? Z tego co piszesz to nie.

Jestem ciekawy na jakiej podstawie tak wywnioskowałeś?

Jadąc 1.5 byłem wręcz zaskoczony "lekkością" tego auta mając na względzie jednocześnie 1.8...

Anonymous - 14-02-2009, 19:01

jaceksu25 napisał/a:
Ali-En napisał/a:
Jechales jednym i drugim? Z tego co piszesz to nie.

Jestem ciekawy na jakiej podstawie tak wywnioskowałeś?

Jadąc 1.5 byłem wręcz zaskoczony "lekkością" tego auta mając na względzie jednocześnie 1.8...
Przeciez wyraznie napisalem skad te wnioski.
Jezeli miales okazje jechac obiema wersjami to jestes pierwsza osoba ktora nie patrzac na wzgledy ekonomiczne wybralaby 1.5l. Ale ok, fetyszysci tez sa potrzebni w spoleczenstwie :wink:

Anonymous - 15-02-2009, 07:46

Ali-En, ej!! "nie wciskaj murzynom ciemnoty" :mrgreen: nigdzie nie pisałem, że poza względami ekonomicznymi wybrałbym 1.5. Tylko piję do tego, że jest za mała różnica parametryczna aby jazda aż o tyle więcej kosztowała... Tak troszkę pojadę po bandzie i porównam ślicznotkę nową imprezę ( kwestia gustu - mi się podoba :P ). Jest to droższe auto w zakupie, ale masz 2-litrowy boxer spalający mniej jak 1.8 MIVEC, bardziej elastyczny, ładniejszy dźwięk, wspaniałą trakcję( stały napęd na 4 laczki), reduktor ( tak jak byś miał 10 biegów), ciekawy wypas ( xenonki itd...), przestronniejsza w środku, więcej serca włożono przy jej wykonaniu :D i ogólnie cała jest super. O! :P
Radassss - 15-02-2009, 10:32

hehe tylko pewnie Imprezie jest blizej cenowo do RallyArta niz do sport sedana :P
energetyk - 15-02-2009, 14:28

Trochę Torunia trochę Włocławka i trasa nr.1 Toruń -Włocławek w sumie 61km spalanie średnie 7,6 na prędkość nie zważałem ale przeciętnie na trasie 110
Samochód prosto z salonu -jest Ok. :)

Anonymous - 16-02-2009, 08:30

Wracajac do tematu, czyli spalania po raz kolejny :-)

DZisiaj rano tankowalem po raz drugi od kupna..
(wliczajac w to poczatkowe tankowanie do pelna po zakupie).

Wyszlo mi 9,41 przy jezdzie jakies 60% miasto i korki roznorakie
a reszta to jezdzenie wieczorami bez korkow tak dla przyjemnosci.

Pozdr
AK

Luk - 16-02-2009, 11:56

Witajcie,
Właśnie wrócilem ze Szczyrku. 3 osoby + bagaże, nic na dachu. W tamtą stronę dobre warunki spalanie ok. 10 l/100km! W trasie!
W drodze powrotnej wolniej i już "tylko" 9 l/100km (ale staliśmy w korkach w okolicach Wisły).
Wniosek: 5-ty bieg ma za małe przełożenie, albo brakuje 6. Przy 130 jest ok. 4000 obrotów.

predkosc

michaello - 16-02-2009, 13:59

Musiales jechac bardzo dynamicznie, ja na takiej samej trasie tylko ze w lecie mialem nizsze spalanie. Byc moze w moim przypadku zawazyl odcinek Zakopane- Kraków i w sumie srednie spalanie bylo calkiem niezle.
Radassss - 16-02-2009, 14:07

bardzo duzo spalil, az w szoku jestem 10 L na trasie?? hmmmm wspolczuje to ile on Ci w miescie pali??, a moze jakies paliwo nie teges bylo?? nie wiem w czym mozna upatrywac tak wysokiego spalania na trasie... a moze poprostu akurat tarfil ci sie taki egzemplarz...

mi kedys Nubira 2.0 tyle spalila ale stalem 3 godziny w miejscu na obwodnicy 3miasta przez jakis wypadek w srodku lata z wlaczona klima... ale zima sie raczej klimy nie uzywa ;)

ale nie wiem czy to Cie ucieszy jednak jest pozytyw w tym wszystkim...
chyba jak narazie jestes rekordzista ;)

pozdrwaiam :)

Luk - 16-02-2009, 14:21

Radassss, w mieście pali mi jakieś 11-13 l. Ale na trasie do Mrągowa spalił mi 8l/100, tylko że tam jechałem dużo wolniej (70-110). Jak jechałem teraz z tempomatem okolo 130 to wskaźnik chwilowego spalania rzeczywiście był w okolicach 10l. No i cały czas włączona klima, bo szyby parowały.

PS. Hmm... Ciśnienie w oponach? Przyznam się, że nie sprawdziłem... :oops:

Anonymous - 16-02-2009, 16:43

Czyli tak w normie tzn jak ustawa przewiduje :wink: