[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej
marcowoj - 17-08-2014, 12:46
sypu napisał/a: | Jednak w pracy mówią mi że muszę mieć światła do jazdy dziennej bo taki jest ponoć wymóg prawny odnośnie nowych aut. |
Tak ale dla samochodów które wprowadzono do sprzedaży po 2011 r. a lancer ma homologację od 2008 r.
Ja mam tak jak wielu z tego forum włączony tryb skandynawski czyli włączają się światła mijania po odpaleniu silnika a tryb auto włącza tylko podświetlenie w środku.
sypu - 17-08-2014, 13:02
marcowoj napisał/a: | Tak ale dla samochodów które wprowadzono do sprzedaży po 2011 r. a lancer ma homologację od 2008 r |
No właśnie doczytałem w przepisach, że to dotyczy nowych modeli samochodów.
Przy odbiorze samochodu pamiętam, że coś tam wspominał sprzedawca o światłach do jazdy dziennej, ale byłem tak zaabsorbowany samym samochodem, że niezbyt uważnie go słuchałem .
Jeszcze zobaczę przy opuszczonym hamulcu ręcznym, czy działa. Jak nie to może przy pierwszym przeglądzie poproszę o włączenie.
lobuzek - 17-08-2014, 17:12
Tą funkcję (tryb skandynawski, DRL czy jak tam zwać) można aktywować komputerem serwisowym. Mam coś takiego włączone (poprosiłem przy odbiorze) i bardzo sobie chwalę. Czujnik zmierzchu w trybie auto (tak mam stale włączone) uruchamia podświetlenie deski gdy jest ciemno, no i przy otwarciu auta włącza postojowe.
morgan_p - 23-09-2014, 11:53
Dzisiaj dzwoniłem do ASO Prexbud w Lublinie bo chciałem się umówić na przegląd i jednocześnie chciałem założyć taki moduł jak ma zenker a tu zonk...
Podobno już w serwisie nie mają takich modułów i zaproponowali mi światła dzienne razem z halogenami (+montaż) za 1200zł.
W związku z tym mam pytanie czy mogę jakiś moduł kupić gdzieś na allegro lub w sklepie tak żeby ASO go zaakceptowało i żeby mi go założyli, żeby nie tracić gwarancji?
mjsystem - 24-09-2014, 09:18
morgan_p napisał/a: | W związku z tym mam pytanie czy mogę jakiś moduł kupić gdzieś na allegro lub w sklepie tak żeby ASO go zaakceptowało i żeby mi go założyli, żeby nie tracić gwarancji? |
Nie. Jak chcesz cokolwiek w ASO, to tylko urządzenia, które sami Ci zaproponują. Podzwoń po różnych ASO, może ktoś Ci taki moduł zamontuje. Ale ceny tez będą odpowiednie.
morgan_p - 25-09-2014, 17:17
W MitCar w Warszawie nawet o tym nie słyszeli.
.swat. - 25-09-2014, 18:07
mjsystem napisał/a: | Nie. Jak chcesz cokolwiek w ASO, to tylko urządzenia, które sami Ci zaproponują. | Zgadza się, jeśli auto jest na gwarancji zamontują tylko to co mają w oficjalnej ofercie. Mogą też, jeśli będą mieli dobry dzień, wstawić co się chce, ale wtedy gdy coś będzie nie tak można pożegnać sie z gwarancją. Po tym okresie wstawią co tylko się zechce.
Jak się dogada można zamontować światła LED (dzienne i halogeny) poniżej 999 zł. Gwarancji się wtedy nie straci. Jest to dużo ale zapewniam, że warto. Gdy niedawno gliniarze zatrzymywali mnie..... był ubaw, bo byli pewni, że to co widzą, to nie to auto o jakim myśleli
morgan_p - 25-09-2014, 18:49
Ktoś wie w którym ASO takie moduły jeszcze montują?
tyku - 26-09-2014, 11:31
morgan_p, Po co Ci moduł Wystarczy uważnie czytać forum i używać opcji Szukaj
tokyo, Napisał
tokyo napisał/a: | Witam
Panowie temat rozwalony na części pierwsze. Wszystkie lancerki sa wyposażone w swiecenie swiatel dziennych na ~~70-80 %. Trzeba je zalaczyc w Etacsie i dokupić przekaźnik.
Alarm oczywiście działa |
morgan_p - 26-09-2014, 12:19
Tylko dlaczego w ASO tego nie włączają? Czy nie wiedzą jak?
zenker - 27-09-2014, 00:42
moncicie chłopakowi w głowie moduł na allegro jest w granicach 55-100 zł montaż jest taki banalny ze szok jezdze 3 lata z takimi dziennymi w zyciu policja mi nic na to nie powiedziała ani nie zwrocila uwagi kwestia gustu jednia lubią ledy drudzy nie:)
tokyo - 29-09-2014, 18:10
Witam
Sprawa swiatel dziennych, co mozna:
1.kupic manetke z outlandera z funkcja auto - jezeli ktos ma czujnik swiatla na szybie nie dotyczy
2.kupic czujnik swiatla/naslonecznienia montowanego w centrralnym miejscu na desce - jezeli ktos ma czujnik swiatla na szybie nie dotyczy
3.podlaczyc czujnik do kompa ETACS
4. zaprogramowac
5. kupic specjalny przekaznik w serwisie koszt ~~ 54zł - dotyczy rowniez z czujnikiem na szybie
EFEKT - dla manetki w trybie AUTO dla czujnika w szybie i dla czujnika w desce:
1. w sloneczny dzien swiatlo mijania swieca na 70- 80 %
2. gdy sie robi ciemniej automatycznie zapalaja sie postojowki przod i tyl
3. gdy jest ciemno swiatla z 80% przechodza na 100%
AUTO PO TAKIEJ PRZEROBCE JEST W PELNI AUTOMATYCZNE POD WZGLEDEM OSWIETLENIA
UWAGA!!!!!!
Gday jest czujnik oswietlenia/naslonecznienia klimatyzacja chodzi o wiele mocniej niz w std poniewaz jest dodatkowa informacja dla sterownika climatronic
Pozdrawiam
P.S. ogolnie ASO nie ma mozliwosci tego zprogramowac, poniewaz MUT ma ograniczenia jest to realizowane innym interfejsem
morgan_p - 29-09-2014, 21:40
Dzięki wielkie, czyli wszystko już jasne
[ Dodano: 29-09-2014, 21:44 ]
Ja w środę jestem umówiony do serwisu -mają mi założyć moduł (będę miał swój), żeby mi funkcje świateł dziennych pełniły światła drogowe na 30%
brylekVFR - 30-11-2014, 13:43
morgan_p napisał/a: | funkcje świateł dziennych pełniły światła drogowe na 30% |
Czyli moduł taki: http://allegro.pl/ShowIte...&ars_rule_id=91
Coś w tym stylu?
Sam się mocno zastanawiam nad takim rozwiązaniem.
Druga opcja to żeby uruchomić opcje skandynawską tylko mam pytanie co do ich działania.
Skoro:
" - dla manetki w trybie AUTO dla czujnika w szybie i dla czujnika w desce:
1. w sloneczny dzien swiatlo mijania swieca na 70- 80 %
2. gdy sie robi ciemniej automatycznie zapalaja sie postojowki przod i tyl
3. gdy jest ciemno swiatla z 80% przechodza na 100% "
Czy światła mijania palą się cały czas tylko w dzień na 70-80%, gdy robi się ciemniej to dołączają do nich postojówki? Czy gdy zapalają się postojówki to mijania gasną, a zapalą się dopiero ja zrobi się ciemno i ruszą na 100%?
tyku - 30-11-2014, 13:49
brylekVFR, Czy takie rozwiązanie z modułem jest legalne Brak homologacji modułu. Coś mi się wydaje to podejrzane.
|
|
|