[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Akumulator w Galancie EAxx
artufcb - 03-10-2013, 16:02
witajcie, muszę pospawać osłonę katalizatora, a nijak nie idzie go odkręcić, więc muszę robić to na aucie. Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu co mnie czeka? Jakieś niby ustawianie obrotów? Jak to działa w Galancie, bo w Colcie też tak trzeba było robić wg ludzi z forum, a nie robiłem i było ok. Przecież różne są sytuacje, a nie zawsze można "ustawić" te obroty. Co mi się jeszcze zresetuje? Proszę o szybką odpowiedź
Tomii - 03-10-2013, 20:38
artufcb napisał/a: | witajcie, muszę pospawać osłonę katalizatora, a nijak nie idzie go odkręcić, więc muszę robić to na aucie. Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu co mnie czeka? Jakieś niby ustawianie obrotów? Jak to działa w Galancie, bo w Colcie też tak trzeba było robić wg ludzi z forum, a nie robiłem i było ok. Przecież różne są sytuacje, a nie zawsze można "ustawić" te obroty. Co mi się jeszcze zresetuje? Proszę o szybką odpowiedź |
odłącz akumulator i niczym się nie przejmuj, jedyne co będziesz musiał ustawić to zegarek i radio. Auto samo się nauczy obrotów w ok 8km jazdy
Zhan - 02-11-2013, 12:51
Mam pytanko odnośnie ładowania akumulatora w Waszych galantach, szczególnie interesuje mnie opinia użytkowników UKP z funkcją pomiaru napięcia. Mam wrażenie, że coś jest u mnie nie tak z wydajnością ładowania. Jak uruchamiam auto z rana to UKP przez kilka pierwszych kilometrów pokazuje napięcie 14,5V czyli w normie. Ale w miarę upływu czasu i kilometrów napięcie spada. Tym szybciej im więcej czasu spędzam w ruchu miejskim. Na ogół sporo jeżdzę po mieście i jak wracam z pracy to napięcie wynosi 13,6 - 13,8V. Najszybszy spadek napięcia obserwuję podczas stania na światłach z wciśniętym hamulcem. Niby jasne jest, że wtedy jest znaczny pobór prądu ale dla alternatora o wydajności w przedziale 80-100A (nie wiem dokładnie jaki mam alternator) to chyba nie powinno być problemem. W trasie lub na dłuższych odcinkach w mieście napięcie wzrasta do 14,3 a po dłuższej jeździe do 14,4V więc niby ok ale zastanawia mnie to obniżanie napięcia podczas jazdy miejskiej. Akumulator mam 60Ah aktualnie do wymiany bo stracił swoją pojemność (trzyletni Bosch Silver) ale jak był sprawny to wszystko wyglądało identycznie. Pomiar napięcia na UKP mam tak skalibrowany, że pokazuje mi dokładną wartość mierzoną bezpośrednio na zaciskach akumulatora. Napiszcie jak u Was to wygląda.
WreX - 02-11-2013, 13:06
Zhan, Ładowanie akumulatora przez alternator jest w większości uzależnione od obrotów silnika a napięcia na samym zdrowym akumulatorze to coś koło 12,5v, koło 14 dopiero jak się silnik odpala, "spadek napięcia" możesz mieć jak przed trasą miałbyś 12,5v a po trasie 12,2v na auku (oczywiście bez włączonego silnika i bez zapłonu i wszystkich urządzeń elektrycznych w aucie: zapłon bierze 0,7v prawie żarówka 0,1-0,2 na pomiarze) u mnie też się waha jak jadę, od razu jak odpalę (gdzie auto na zimnym silniku ma obroty powyżej 1200rpm) ładowanie jest bodajże 14,4 a później jak obroty spadają do 600-700 to jest 13,8 jak stoję z wciśniętym hamulcem i wrzuconym D w A/T.
deejay - 02-11-2013, 14:13
Zhan napisał/a: | Mam pytanko odnośnie ładowania akumulatora w Waszych galantach, szczególnie interesuje mnie opinia użytkowników UKP z funkcją pomiaru napięcia. Mam wrażenie, że coś jest u mnie nie tak z wydajnością ładowania. Jak uruchamiam auto z rana to UKP przez kilka pierwszych kilometrów pokazuje napięcie 14,5V czyli w normie. Ale w miarę upływu czasu i kilometrów napięcie spada. Tym szybciej im więcej czasu spędzam w ruchu miejskim. Na ogół sporo jeżdzę po mieście i jak wracam z pracy to napięcie wynosi 13,6 - 13,8V. Najszybszy spadek napięcia obserwuję podczas stania na światłach z wciśniętym hamulcem. Niby jasne jest, że wtedy jest znaczny pobór prądu ale dla alternatora o wydajności w przedziale 80-100A (nie wiem dokładnie jaki mam alternator) to chyba nie powinno być problemem. W trasie lub na dłuższych odcinkach w mieście napięcie wzrasta do 14,3 a po dłuższej jeździe do 14,4V więc niby ok ale zastanawia mnie to obniżanie napięcia podczas jazdy miejskiej. Akumulator mam 60Ah aktualnie do wymiany bo stracił swoją pojemność (trzyletni Bosch Silver) ale jak był sprawny to wszystko wyglądało identycznie. Pomiar napięcia na UKP mam tak skalibrowany, że pokazuje mi dokładną wartość mierzoną bezpośrednio na zaciskach akumulatora. Napiszcie jak u Was to wygląda. |
Wszytko jest ok , mam tak samo . Bieg jałowy w kazdym prawie galancie pokazuje ok 13,8 V po przekroczeniu 1000 obr.min napiecie wzrasta. Taka jest po prostu charakterystyka pracy regulatora napięcia w 99% galantach . Dlatego jazda miejska wykazuje spadki napięcia ( świtła itp.)
drexvs - 25-11-2013, 15:31
Panowie pytanie trochę z innej beczki. Właśnie odpiąłem akumulator z galanta w celu wyczyszczenia klem i naładowania go przed zimą. Po prostu zwykły przegląd bo śnieg za oknem zima idzie. Moje pytanie brzmi.. Czy mam programować teraz ECU ? Bo z tego co rozumiem po odpięciu akumulatora następuje reset ECU. Wiedz mam go zaprogramować teraz zgodnie z instrukcją na forum ?
WreX - 25-11-2013, 15:38
drexvs, tak, ale nie koniecznie z tą "oficjalną" znajdź post Owczara gdzie tłumaczy jak programować ECU
Swoją drogą to mam pytanie, czy to normalne, że przy pełnym obciążeniu tj. radio, klima, nawiew, ogrzewanie tylnej szyby, światła postojowe, krótkie, długie, halogeny przód i tył, awaryjne, wciśnięty pedał hamulca i wrzucone "D" na AT, napięcie na aku powinno spadać ? Bo przy programowaniu ECU z 12,5 przez około 5-6min spada mi do 11,2v (widze spadek na UKP), na wolnych przy normalnej jeździe na postoju na D ładowanie jest 13,8-14,2v.
drexvs - 25-11-2013, 15:40
Wrex byłbyś aż nad to kochany jak podesłał byś mi linka do programowania Owczara
WreX - 25-11-2013, 15:54
drexvs, w sumie to na PW z nim o tym rozmawiałem, niemniej na podstawie oryginalnej wersji (bez moich udziwnień) mniej więcej to brzmi tak:
Cytat: | Co do ECU ja go programowałem tak, nagrzewałem silnik aż się wentylator włączał (ecu się nie da zaprogramować jeśli silnik nie jest rozgrzany, tak sprawdzałem;p), wyłączałem odpinałem klemy na około minute, podpinam, odpalam silnik wszystko wyłączone, radio nawiewy cuda niewidy i reszta odbiorników prądu (zegarki się nie liczą czy UKP chyba), i tak 7 min ma pracować, wyłączam silnik po 30 sekunad zapalam i tak: radio włączone, nawiew full włączony, klima włączona, światła włączone, i skrzynia w pozycji D na hamulcu i ogrzewanie tylnej szyby, tak 5 min wyłączyć i zrobione.
|
Bartekkita - 25-11-2013, 21:38
WreX, a czym grozi niewykonanie programowania ECU ?
radek79 - 25-11-2013, 21:53
Bartekkita napisał/a: | WreX, a czym grozi niewykonanie programowania ECU ? |
niczym poważnym, w skrajnym przypadku może na początku gasnąc na wolnych obrotach lub na początku mogą być nie stabilne wolne obroty, wystarczy przejechać ze 20km i wszystko wraca do normy, lub nie będą występować żadne z tych objawów
WreX - 25-11-2013, 21:53
Bartekkita, zatarciem silnika...
Dokładnie nie wiem, prawdopodobnie będzie mieć zbyt wysokie bądź też zbyt niskie obroty na biegu jałowym, czy jest coś jeszcze to muszą Ci powiedzieć bardziej kompetentni ode mnie.
Przy AT wydaje mi się, ze ma większe znaczenie bo ruszanie jest mocno powiązane z obrotami przy wciśniętym hamulcu, u mnie po resecie skrzynia jakoś płynniej biegi zmieniała, ale nie poręcze, że to jest powiązane.
Bartekkita - 09-01-2014, 01:02
radek79, WreX, wiem, że ogarnąłem się rychło w czas, ale zapomniałem jakoś o tym wątku i nie podziękowałem a więc robię to teraz dzięki !
Zolar - 14-01-2014, 23:19
W poszukiwaniu akumulatora do Galanta już prawie zdecydowałem się na kupno Centry Plus (62Ah, 540A) za 220zł, ale w ostatniej chwili zorientowałem się, że za 235zł można sobie sprawić Yuasa Professional (60Ah, 550A).
Mam teraz wątpliwowść czy to możliwe żeby różnica w cenie była tak niewielka? Czy ta Yuasa to może nie być oryginał?
fergul11 - 14-01-2014, 23:28
Zolar napisał/a: | Czy ta Yuasa to może nie być oryginał? |
porównaj z cenami z ich strony http://store.yuasabatteries.com/c/batteries
|
|
|