Komputery, RTV, AGD, Komorki - a jakich komóreczek używacie??
krzychu - 04-07-2009, 12:58
To weź sobie telewizor samsunga i sony o tych samych parametrach (samsung oczywiście będzie tańszy) porównaj obraz. Potem weź droższego samsunga o lepszych parametrach. Porównaj obraz... Jednak parametry na papierze to nie wszystko szczególnie jeśli to jest papier od samsunga. Ja o dysku też nie znalazłem żadnych negatywnych opinii dopiero jak wpisałem o trzaskach wyskoczyło że no "zdarza się mu" szkoda że dla mnie to nie jest akceptowalne.
londolut - 04-07-2009, 13:04
krzychu napisał/a: | jak by co serwis nokii mam 50m od pracy | Mieszkasz w Jankach obok Warszawy?
romero napisał/a: | londolut napisał/a: | krzychu napisał/a: | E51 ma polimerową baterię ile trzyma? | "Przy moim maltretowaniu fona na WiFi, rozmowami, smsami i navi to 5 dni." | Przepraszam "londolut" ale nie wierzę. | Zapraszam na testy Navi rzadko ale reszta dzień w dzień.
Juiceman napisał/a: | lepiej niż E66 ; ) tu trzeba ładować tel co 1,5 dnia i nie ważne czy się go nie używa czy się robi na nim wszystko co tylko możliwe | zaaskoczyłeś mnie teraz. Jest Li-Pol czy Li-Ion?
Rafal_Szczecin, jeśli oba telefony maja 3G to poszukaj w opcjach i ustaw 'tylko GSM' (lub coś takiego). U nas sieć 3G jest tak rozbudowana jak cep do młócenia zboża więc będzie tracić zasięg i spijać prąd z baterii bo nadajnik w fonie cały czas chodzi na wysokich obrotach. Juiceman, tobie też radzę poszukać tej opcji i ją wyłączyć: Narzędzia > Ustawienia > Telefon > Sieć > Tryb sieci.
karolgt napisał/a: | chociaż sam jestem anty-nokia ale to moze dlatego ze denerwują mnie chore ceny tych telefonów gdzie konkurencja oferuje takie same parametry za 1/3 ceny mniej. | To jest chore, masz rację ale weź pod uwagę to, że w Nokii 1/3 ceny płacisz za markę.
krzychu - 04-07-2009, 13:10
londolut napisał/a: | krzychu napisał/a: | jak by co serwis nokii mam 50m od pracy | Mieszkasz w Jankach obok Warszawy? |
Nie, w bielsku w centrum jest serwis. Właśnie w piątek oddałem tam 6233 bo mi coś trzeszczał głośniczek powiedzieli że może zrobią to na miejscu i że na poniedziałek będzie.
londolut napisał/a: |
karolgt napisał/a: | chociaż sam jestem anty-nokia ale to moze dlatego ze denerwują mnie chore ceny tych telefonów gdzie konkurencja oferuje takie same parametry za 1/3 ceny mniej. | To jest chore, masz rację ale weź pod uwagę to, że w Nokii 1/3 ceny płacisz za markę. | [/quote]
Albo za jakość czy obsługę gwarancyjną zależy kto jak na to patrzeć. Niestety często mi się zdarza że kupienie czegoś tańszego o podobnych parametrach powoduję potem negatywne odczucia o których się nie pisze w specyfikacji...
Juiceman - 04-07-2009, 13:11
londolut napisał/a: |
Juiceman napisał/a: | lepiej niż E66 ; ) tu trzeba ładować tel co 1,5 dnia i nie ważne czy się go nie używa czy się robi na nim wszystko co tylko możliwe | zaaskoczyłeś mnie teraz. Jest Li-Pol czy Li-Ion? |
Li-Ion i 3G jest off ; )
Rafal_Szczecin - 04-07-2009, 13:11
londolut napisał/a: | Rafal_Szczecin, jeśli oba telefony maja 3G to poszukaj w opcjach i ustaw 'tylko GSM' (lub coś takiego). U nas sieć 3G jest tak rozbudowana jak cep do młócenia zboża więc będzie tracić zasięg i spijać prąd z baterii bo nadajnik w fonie cały czas chodzi na wysokich obrotach. Juiceman, tobie też radzę poszukać tej opcji i ją wyłączyć: Narzędzia > Ustawienia > Telefon > Sieć > Tryb sieci. |
hmm u mnie w trybie sieci mam cos takiego :
-automatyczny
- UMTS
-gsm 900/1800
-gsm1900
w tej chwili jest ustawiony automatyczny, zmieniac czy nie ??
edit :
ustawilem na gsm900/1800 i albo mi sie wydaje albo jest lepiej :O
londolut - 04-07-2009, 13:19
krzychu napisał/a: | Nie, w bielsku w centrum jest serwis. | Nie, w Bielsku jest punkt serwisowy Nie kłóć się
Rafal_Szczecin napisał/a: | w tej chwili jest ustawiony automatyczny, zmieniac czy nie ?? | Zmień na 900/1800.
Wyłączając UMTS dajesz mozliwość logowania się tylko do BTS`ów SM, których w Polsce jest dość sporo http://mapa.btsearch.pl/
[ Dodano: 04-07-2009, 13:22 ]
Juiceman napisał/a: | Li-Ion i 3G jest off ; ) | No to wtopa
krzychu napisał/a: | Albo za jakość czy obsługę gwarancyjną zależy kto jak na to patrzeć. | Sugerujesz coś heh?
krzychu - 04-07-2009, 13:30
londolut napisał/a: | krzychu napisał/a: | Albo za jakość czy obsługę gwarancyjną zależy kto jak na to patrzeć. | Sugerujesz coś heh? |
Sugeruję? Hmm ja tylko mówię że w moim mniemaniu Nokie są raczej dość wytrzymałe a jak już coś jest nie tak to serwis jest dość sprawny.
Jeden znajomy ma tartak i nie szanuje telefonów. Mówi że Nokie wytrzymują mu najdłużej około 6 miesięcy i że jest to dobry wynik . Miał też N72 albo 73 widziałem ją całą zakurzoną i pobijaną dalej działała. Teraz ma iPhona ale chyba go zostawia w domu bo jeszcze działa.
Dostałem od serwisu
Ten to jest nieśmiertelny (2004 rok) szwagier dalej takiego używa ja za czasów liceum tez takiego miałem, ostatni koleżanka miała taki bo ją zawiódł jakiś nowy model LG chyba... odkurzyła z szuflady. Bateria dalej trzyma. Ile razy lądował na betonie...
londolut - 04-07-2009, 13:56
krzychu napisał/a: | Ten to jest nieśmiertelny | Mój kuzyn zabił ten telefon... 2 razy
karolgt - 04-07-2009, 14:07
krzychu napisał/a: | Albo za jakość czy obsługę gwarancyjną zależy kto jak na to patrzeć. Niestety często mi się zdarza że kupienie czegoś tańszego o podobnych parametrach powoduję potem negatywne odczucia o których się nie pisze w specyfikacji... |
mialem 4 siemensy, 2 nokie, 1 benq-siemens i inne (ale juz bardziej palmofony niz tel same wiec nie wymieniam) i serwis siemensa byl bardzo fajny, wymieniaem tylko oprogramowanie na gwarancji i bylo ok. a nokia, hmm raz oddalem do seriwsu i wrocila nietknieta, nic nie zrobili.
w HTC jak oddajesz telefon na gwarnacji bo cos nie tak, to czesto nawet obudowe wymieniaja wiec dostajesz tel w 99% nowy, a przynajmniej tak wyglada.
Ostatnio kupilem 6230i bo podobno suuuper telefon, kazdy zachwalal, cena na allegro ~150 zl za uzywke - pytam sie za co? za ten malutki wyswietlacz na ktorym nic nie widac? i jedyna "bajerą" jest odtwarzacz mp3? Telefon sprzedalem po tygodniu
Rozwazalem nokie E51 i E71, porownywalem z moim i780 no ale co tu porownywac: procek ~300 Mhz do ~600? 64 ramu do 128? nie ta klasa wydajnosciowo-możliwościowa, bo cenowo to ta Nokia oczywiście średnio 200-400 zł drożej (nie wspomne o tym ze do i780 dodawana jest AutoMapa która też pewną wartość ma, z tego co znalazłem na stronie to coś koło 500 zł). więc mam płacić 600 zł za napis "Nokia" i gorsze parametry?
takich porównań można zrobić mnóstwo.
a wracając do pytania, chcesz "zwykły" tel do dzwonienia w tej cenie? pomyśl o jakiś ETEN'ach, wyglądają jak zwykłe telefonu, a parametram oczywiście wygrywają z tymi nokiami
krotka - 04-07-2009, 19:07
krzychu napisał/a: | Jeden znajomy ma tartak i nie szanuje telefonów. Mówi że Nokie wytrzymują mu najdłużej około 6 miesięcy i że jest to dobry wynik . Miał też N72 albo 73 widziałem ją całą zakurzoną i pobijaną dalej działała. Teraz ma iPhona ale chyba go zostawia w domu bo jeszcze działa. |
iphone mu działa, bo jak się zaczyna go używać to w człowieku od razu włącza się "potrzeba dbania" o telefon. Jest tak perfekcyjny, że aż żal go na traktować jak zwykły telefon
Zresztą to widać po ludziach zakochanych bez pamięci w produktach Apple, Nokie mają użytkowników, a Apple ma wyznawców
Hubeeert - 04-07-2009, 21:36
krotka od 6 lat używam tego samego telefonu - NOKIA 6310i. Od 6 lat bateria trzyma 3-7 dni (zależy ile używam) i jest to telefon. Nie jest to nawigacja - mam osobną, nie jest to aparat - mam Canona 40D, nie jest to wreszcie organizer bo ten wolę papierowy.
Ale wciąż działa. Za 6 lat jeżeli pokażesz mi iPhona który działa od początku to dam Ci moją NOKIĘ która wciąż będzie działała i zapytam - a 12 lat potrafi?
"Wyznawcy" iPhona mnie powoli zaczynają coraz mocniej bawić bo z tego co widzę jest to rodzaj ogólnoświatowej mody bardziej niż rzeczywistych potrzeb. No ale co kto lubi
krzychu - 04-07-2009, 22:41
Hubeeert napisał/a: | "Wyznawcy" iPhona mnie powoli zaczynają coraz mocniej bawić bo z tego co widzę jest to rodzaj ogólnoświatowej mody bardziej niż rzeczywistych potrzeb. No ale co kto lubi |
Mnie też trochę wkurza szczególnie jak widzę jak się ludzie z tym obchodzą. Ale pobawiłem się jak by był tańszy (tak że nie szkoda by było jak by upadł), mógł by być też trochę mniejszy to pewnie bym przemyślał. Nie dlatego że jest fajny ale dla tego że jego obsługa jest intuicyjna i przemyślana a jego funkcje przydały by mi się na co dzień...
Co prawda organizer papierowy jest fajny i ciężko go przeformatowąć w 2 sec albo stracić wszystko po rozlaniu na niego piwa. Canon jak można zobaczyć robi fotki na poziomie, iPhone chyba nie ma navi ale i tak każdy Lark za 200zł będzie o niego i tak lepszy. Dodam od siebie że przeglądarka FF na moim Dell-u jest fajna bo można obserwować kurs KGHM-u, miedzi, Dow Jonsa poczytać komunikaty spółek i przy okazji sprzedać pakiet jak wszystko zaczyna brać w łeb (sytuacja z piątku).
Ale ja jestem osobą która nie lubi mieć tych wszystkich rzeczy ciągle przy sobie (tak już muszę się "męczyć" z komórą, portfelem i kluczykami).... A taki iPhone czy moja Nokia 6233 pozwala prawie wszystko to ogarnąć (no po za Navi ale nie narzekam z orientacji w terenie miałem zawsze 5) na takim poziomie że nie muszę brać notatnika papierowego, jak zobaczę jakieś 3 diamenty to też zrobi fote na forum jakość w sam raz, notowania sobie sprawdzę... A jak mam laptopa przy sobie uraczy mnie szybkim internetem jeśli będę w zasięgu 3G. Czasem to nawet zagra na swoich stereo głośniczków jakaś nutkę jak jesteśmy z drugą połówką w jakimś "ustronnym" miejscu i to wcale nie cicho. A jak mam ochotę na muzykę w busiku do pracy to zagra na słuchawkach dużo lepiej od odtwarzaczy mp3 za 200zł.
Poddałem się "trendowi" czy to moja "rzeczywista potrzeba"?
NOKIA 6310i - oczywiście klasyka ale akurat ten model można była łatwo złamać w tylnej kieszeni spodni.
krotka - 05-07-2009, 00:03
za 6 lat nie będe pamiętała, że miałam kiedykolwiek iphona chyba, że będę miała wersję Ntej generacji. Ale powiem szczerze, używając telefonu nie tylko do dzwonienia ten sprawdza mi się wyśmienicie, mam świetną organizację poczty elektronicznej, którą sobie sprawdzam jednym dotykiem w każdym momencie i każdym miejscu. Mam dobrą i sprawną przeglądarkę Safari. Mam Parlingo i dostęp do gg, kiedy siedzę gdzieś dłużej i się nudzę. Mam dostęp do nawigacji, kiedy jest mi bardzo potrzebna (choć przyznam, że akurat to jest niedopracowany temat w tym telefonie). Mam aparat, choć korzystam bardzo sporadycznie, jednak czasem się przydaje. Owszem mogłabym zapakować do torebki mojego cybershota, netbooka (do którego musiałabym dokupić modem na kartę sim i opłacać jakieś iplusy, czy inne tym podobne) i mam to samo, tylko wtedy nie noszę ze sobą 140g, ale 2kg sprzętu. A tak mam wszystko w jednym, a co więcej to wszystko w jednym, co akurat jest mi potrzebne sprawdza się w 100%.
Może od bycia wyznawczynią Apple dzieli mnie jeszcze daleka droga, jednak jedno co mogę przyznać posiadając ipoda i iphona, żadna, powtarzam ŻADNA z firm produkująca tego typu sprzęty nie przykłada takiej wagi do wykonania i jakości swoich produktów, a ja od jakiegoś czasu wolę zapłacić dużo i mieć coś świetnej jakości, niż ....... zapłacić równie dużo i mieć badziew I gdyby nie to, że ich notebooki są jednak dla mnie za drogie, to pewnie tego posta bym pisała z airbooka
Hubeeert - 05-07-2009, 00:54
Tak jak powiedziałem - co kto lubi
Dla mnie telefon służy przede wszystkim do dzwonienia, aparat do robienia zdjęć a do przeglądania netu mam laptopa z 17 calowym ekranem
Owszem - zdarza mi się użyć telefonu jako budzika, aparatem tłukłem juz kiedyś pająka (z sukcesem) a na laptopie postawiłem piwo jednak nie zmienia to mojego podejścia
Przy okazji - 6310i wytrzymała lot o ścianę i po złożeniu działała jak również pranie z suszeniem. Ktoś chce udostępnić do testów swoja komórkę?
Anonymous - 05-07-2009, 01:28
krotka są już nawigacje (porządne) do ajfona. Poszukaj "MobileNavigator Navigon iPhone" (testowałem Navigona na Kaiserze - całkiem niegłupi ) albo iDA - odpowiednik programu Sygic na WM (też niezły - taki klon TomTom'a 6 lub 7 )
|
|
|