To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.

Szwagroz - 30-11-2013, 22:08

ja po prawie 4latach wymienilem 2x podsufitka, 2 razy zapalniczka, 1 regulacja swiatel, 1 lewa strona klimatronik, 1 awaryjne. 1 podlokietnik, 1 popielniczka, 1 schowek. 1 przeciwmgłowe, 1 bagażnik. generalnie podświetlenie to jakaś masakra. do tego średnio 2 razy w toku h7
Łysy88 - 30-11-2013, 22:11

Szwagroz napisał/a:
do tego średnio 2 razy w toku h7

Ja przez pół roku już 2 komplety H7, pewnie jak by poczyścić wszystko itp żeby lepszy styk był to sytuacja by się poprawiła ale nigdy nie mam czasu na to.

alex87 - 30-11-2013, 22:42

ale nie wiem czy sie dobrze zrozumieliśmy - ja nie mam problemu z tym, że one się przepaliły. bo one są działające. tylko że przy próbie ręcznego włącznie (podsufitka), mrugnie dwa razy i nie świeci.

i po prostu szukam kogoś kto miał podobny problem i jakoś sobie z nim poradził.

Łysy88 - 30-11-2013, 22:57

Kup preparat do czyszczenia styków elektrycznych. Mierzyłeś prąd w lampkach? Skoro żarówki są ok to musi być gdzieś przerwa.
Hugo - 30-11-2013, 23:13

Łysy88 napisał/a:
Kup preparat do czyszczenia styków elektrycznych. Mierzyłeś prąd w lampkach? Skoro żarówki są ok to musi być gdzieś przerwa.
Ja mam to samo i to nie takie proste. To jest magia. Czytaj to: Kilka dni temu zauważyłem, że lewa żarówka w lampce podsufitowej po zamknięciu drzwi, w momencie gdy zaczyna gasnąć poprzez ściemnianie zaczyna również przerywać świecenie (świeci, gaśnie, swieci, gaśnie z przerwami ok. 1 sekundy). No dobra, pomyślałem, że się przepala albo nie kontaktuje. Na wszelki wypadek zdjąłem klosz, obróciłem ją na stykach kilka razy, zaświeciła, ale dla pewności wymieniłem ją na nową i kilka dni było OK. Wczoraj na parkingu pod Auchan wsiadam do auta, zamykam drzwi, a lewa żarówka nie pali się. No dobra, myślę sobie, mrugała bo się przepalała no i się przepaliła. Ale, że jestem ciekawski to znowu zdjąłem klosz, poobracałem ją na stykach, wyjąłem, włożyłem :wink: i nic, no przepalona. Nie tak szybko... Wyjąłem prawą żarówkę i wsadziłem tą niby przepaloną na prawą stronę i co? Tak, tak, zaświeciła od razu :mrgreen: To jeszcze nic. Wsadziłem tą z prawej strony (która zawsze świeci) na lewą stronę i co? Zaświeciła od razu :shock: :shock: :shock: Ktoś coś rozumie z tego? Czary mary :mrgreen: Żarówki sprawne, prąd dochodzi na każdą a jedna nie świeci...
jAZZMAN - 02-12-2013, 17:11

Hugo napisał/a:
po zamknięciu drzwi, w momencie gdy zaczyna gasnąć poprzez ściemnianie zaczyna również przerywać świecenie (świeci, gaśnie, swieci, gaśnie z przerwami ok. 1 sekundy)

Hm.... wpadłem na myśl... może regulator przygasania uwalony (?) i czasem puszcza za wysoki prąd?

Hugo - 02-12-2013, 18:09

jAZZMAN napisał/a:
Hm.... wpadłem na myśl... może regulator przygasania uwalony (?) i czasem puszcza za wysoki prąd?
A gdzie on jest?
jAZZMAN - 02-12-2013, 18:13

Mam przedlifta i w moim sedanie się nie ściemnia. A w Kombi mojej Oli nie zerkałem jeszcze w elektrykę.
Hugo - 02-12-2013, 18:29

jAZZMAN napisał/a:
Mam przedlifta i w moim sedanie się nie ściemnia
Wiem, też miałem przedlifta :wink: W Galach po I lifcie (po czerwcu 1998 r.) było ściemnianie.
alex87 - 02-12-2013, 21:59

nie wiem czy ta informacja będzie użyteczna ale dziś sprawdzałem miernikiem napięcia i nie ma żadnych przerw w stykach na żarówke - jest prąd cały czas.

nie wiem nawet jak to możliwe, ale nawet w pozycji na środu czyli świecenie przy otwartych drzwiach, podczas gdy drzwi są zamknięte miernik pokazuje przepływ prądu :D
tylko w pozycji OFF nie ma.

ja obstawiam na przełącznik, że to coś z nim nie tak.
ewentualnie tak jak mówi jIZZMAN coś z tym regulatorem odpowiedzialnym za mruganie oraz przygaszanie.

ja mam tak: (pozycja środkowa przełącznika)
- zamykam drzwi (bez LOCKa) i świeci 30s. stałym światłem a potem w ciągu 2-3 sekund przygasza do zera.
- zamykam LOCK i Galancik na pożegnanie mruga tymi lampkami 3 razy.

Hugo - 02-12-2013, 22:07

alex87 napisał/a:
- zamykam drzwi (bez LOCKa) i świeci 30s. stałym światłem a potem w ciągu 2-3 sekund przygasza do zera.
- zamykam LOCK i Galancik na pożegnanie mruga tymi lampkami 3 razy
Tak jest w poliftach. U mnie mruga po zamknięciu 2 razy, a po otwarciu rozpala światło z "efektem kinowym".
polaff - 03-12-2013, 06:50

Hugo napisał/a:
"efektem kinowym".
czyli jakim? co to znaczy?
Witek vel Mysza - 03-12-2013, 07:41

polaff napisał/a:
czyli jakim? co to znaczy?
efekt kinowy = łagodne rozjaśnianie do max lub przyciemnianie do wyłączenia
Hugo - 03-12-2013, 08:18

Witek vel Mysza napisał/a:
efekt kinowy = łagodne rozjaśnianie do max lub przyciemnianie do wyłączenia
Właśnie.
DanielBogusz - 03-12-2013, 10:42

Czy z polifta do przedlifta będzie ta lampka pasowała plug&play czy taniej będzie wstawić układzik, który taką robotę zrobi?