To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?

Jalal_79 - 04-06-2013, 13:06

tyku napisał/a:
Jalal_79, Na siałeś zamętu i tyle :D Mi w ASO polecali Castrola (taki stoi na półkach), a Pan z którym "po długiej lekturze i rozmowie" polecił do benzyny: Millers Oils EE Longlife C3 5w30 (zresztą byłam na niego nastawiony). Kto co sprzedaje, ten to poleca.

Tak myślałem że tak może wyjść...ale ja nie sprzedaję żaden z tych olejów. Jestem zwykłym użytkownikiem. Ot wszystko.

JCH - 04-06-2013, 13:33

Jalal_79 napisał/a:
Kolego z całym szacunkiem ale do benzyn nie nadaje się ten olej....
Jak widzisz w profilu kolega pablo diablo ma DID-a i norma C2 lub C3 będzie chyba odpowiednia do Lancera. Ja przynajmniej do swojego OBK mam lać 5W30 lub 5W40 z normą C2 lub C3 :roll:
pablo diablo - 05-06-2013, 00:09

"Jaki najlepszy olej do lancera(i dlaczego)"
temat nie precyzuje że to ma być benzyna,
kolego Jalal_79 troszke więcej uwagi w czytaniu postów

Ps. Zbyt wielką wagę przywiązujecie do marki olejów, a rzadziej do częstotliwości wymiany względem stylu jazd, wybierajcie olej znanej marki wg specyfikacji zalecanej przez producenta silnika,

endriu121188 - 05-06-2013, 06:32

W Ibizie 1.9 TDI zmieniałem co 8-9 tys. km- Mobil 10W40 TD
W Lanku 1.5 PB też mi się wydaje, że nie ma co przeginać i co 15 tysięcy millers/motul może być wymieniany.

A propos Castrola w Tesco na regale "Ciach" są 4L za 119zł 5W30 (w Warszawie na górczewskiej) wczoraj byłem na zakupach i jeszcze sporo ich tam stoi.

Lucas123w - 05-06-2013, 10:02

endriu121188 napisał/a:
A propos Castrola w Tesco na regale "Ciach" są 4L za 119zł 5W30

Poszukaj moich postów na temat Castrola. Zaniechaj tego olejo podobnego wynalazku.

po.miras - 12-06-2013, 12:13

Millers Oils XF Longlife 0w40
http://www.millersoils.co...=990§or=Car

PL - http://www.millersoils.pl...-longlife-0w40/

Lucas123w - 12-06-2013, 12:21

po.miras napisał/a:

Co z tym olejem ?

Trik - 12-06-2013, 19:52

Lucas123w napisał/a:
Co z tym olejem ?

:mrgreen: Na mój gust wystarczy 5w30. 1.6 to nie jakiś sportowy wehykół. :roll:

po.miras - 12-06-2013, 23:21

Lucas123w napisał/a:
po.miras napisał/a:

Co z tym olejem ?

Taki mam zamiar zalać na najbliższym przeglądzie.
Producent zaleca do Mercedesa, Porsche.
To co mój Misio ma być gorszy ?

:lol:

cefaloid - 13-06-2013, 09:48

po.miras napisał/a:
To co mój Misio ma być gorszy ? :lol:

A nie lepiej używać oleju który spełnia normy nie Porsche, nie Mercedesa a tylko producenta własnego samochodu?

W taki sposób możesz sobie wlać olej który może i jest super dla Porsche ale w silniku Mitsubishi powoduje korozję jakis tam elementów - bo nigdy nie był w takim silniku testowany.

pablo diablo - 13-06-2013, 15:47

cefaloid napisał/a:
po.miras napisał/a:
To co mój Misio ma być gorszy ? :lol:

A nie lepiej używać oleju który spełnia normy nie Porsche, nie Mercedesa a tylko producenta własnego samochodu?

W taki sposób możesz sobie wlać olej który może i jest super dla Porsche ale w silniku Mitsubishi powoduje korozję jakis tam elementów - bo nigdy nie był w takim silniku testowany.

Dokładnie to że wlejemy olej przeznaczony do innych marek nie znaczy że będzie dla naszych silników dobry. W wyborze oleju kierujmy się specyfikacją producenta silnika,
więcej dobrego dla tego silnika zrobisz gdy wymienisz olej częściej niż kupisz drogi olej dla porsche

raqu - 04-09-2013, 10:59

witam
Wymieniam olej po 2000 km lancer SB 1.6 benzyna LPG MY2012. Przeczytałem już chyba wszystkie wątki na forum i takiego mętliku w głowie już dawno nie miałem, ludzie nie piszą że mają diesla, polecają olej i potem człowiek nie wie jaki olej najlepszy do benzyny LPG.
zdecydowałem się na oleje:
Millersa Xf Longlife C2 5W30
Millers XF Longlife C3 5W-30
Millers XF Longlife Eco 5W-30
Millers XF LONGLIFE 5w30

Millers EE Longlife Eco 5W30
Millers EE LONGLIFE C3 5w30

jazda głównie po mieście, krótkie odcinki, raz na jakiś czas trasa , normalne użytkowanie samochodu, bez szaleństw.

Bardzo proszę o polecenie oleju najlepszego do benzyny, rozumiem że w dużym skrócie można powiedzieć że ten XF lepszy jest na krótkie odcinki, a EE na dłuższe trasy?.dziękuję.

Lucas123w - 04-09-2013, 13:44

raqu napisał/a:

raqu napisał/a:

oraz

raqu napisał/a:

Każdy z nich będzie dobry i raczej różnicy nie odczujesz. Silnik będzie zdrowszy a i sam olej po jeździe po mieście w przelocie 10 tys. km jest praktycznie czysty. W porównaniu do Castrola to czyścioch jest i jest cichsza kultura pracy.

Jak chcesz fachowej porady to pytaj na tej stronie

raqu - 05-09-2013, 10:05

raqu napisał/a:

raqu napisał/a:

raqu napisał/a:

Lucas123w napisał/a:
Każdy z nich będzie dobry i raczej różnicy nie odczujesz. Silnik będzie zdrowszy a i sam olej po jeździe po mieście w przelocie 10 tys. km jest praktycznie czysty. W porównaniu do Castrola to czyścioch jest i jest cichsza kultura pracy.

a czy czasami do benzyny nie lepiej brać te bez c2,c3?, bo one lepsze do diesla podobno. Ktoś we wcześniejszych postach dostał odpowiedź z MMC, paru kolegów również zalało te z c2/c3 i tu mam dylemat czy faktycznie lepiej te z c2,c3.
dzięki.

Lucas123w - 05-09-2013, 12:33

C2 i C3 spełniają wszystkie normy jakie masz podane w instrukcji obsługi Lancera. Są w 100% syntetyczne nie tak jak inne tańsze tylko po części.

raqu napisał/a:
bo one lepsze do diesla podobno

Podobno to jutro ma padać, nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma.

Tutaj jest wszystko co i jak.