Zloty i Spoty - Zlot 2015 - Dyskusje mocno przedzlotowe
szuwar - 12-10-2014, 21:41
Cytat: | I właśnie dlatego nie jedziemy....
A sądzę, że ze względu na koszt kilka osób stwierdzi podobnie... |
myślę, że to był również jeden z powodów frekwencji na zlocie w Krakowie - niestety. Ale takim podejściem eliminując miejsca bo "dla mnie za daleko, czy za drogo" jest nieuczciwe wobec wszystkich, abstrahując czy to w zachodniopomorskim czy innym ościennym regionie.
koszmarek napisał/a: | Pisze, no każdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie. Nie krytykuje, stwierdzam.
Nie zaglądam nikomu w portfel kogo stać a kogo nie. Przykro mi, że to Ci przeszkadza. |
Nie przeszkadza, wprost przeciwnie rozumiem, że to koszt, sam co roku kalkuluję i zbieram na wyjazd.
Jedynie nie lubię podejścia i patrzenia tylko przez pryzmat swojego ja.
mjsystem napisał/a: | Tomek, piszemy, aby wyjaśnić. Nie bierz pod uwagę nas, tylko wszystkich.
Może być nie stać nas(wszystkich) na wydatek rzędu 2000 złotych na tydzień wakacji tylko ze względu na zlot. Sam zlot to wydatek prawie 1000 złotych, czyli prawie najniższa krajowa. Ale zawsze jedziemy i jest super. Chodzi o wybranie alternatywy. Nie możesz pisać, że jak nas nie stać to nie jedziemy. Przyjechać chce każdy, nie każdego będzie stać. Pisałem wcześniej porównanie cen poprzednich zlotów i ta propozycja jest po prostu droższa. Czy chcę być na zlocie(bez względu na miejsce)? Tak. I będę.
Jak będzie 30zł za nocleg to oszczędzę 420 złotych (hipotetycznie). Skoro pytasz...
Nie ma na co się obrażać ani kłócić. Po to jest ten temat i ta dyskusja. Dla jednych oczywista oczywistość zawsze jasna dla innych nie. |
Organizujemy zlot trzydniowy i raczej patrzę pod kontem dwóch noclegów stąd napisąłem te 30 pln ....a jeżeli przy okazji chcemy mieć wakacje i piszemy, że na zlot to za dużo, chyba nie tędy droga.
Ja również nie szukam zaczepki tylko lubię rozmawiać merytorycznie. Jak pisałem wcześniej nadmorskie miejscowości - ośrodki to nie są ceny domków czy ośrodków w centrum Polski. Mam oferty kilku ośrodków i nawet ich nie wystawialiśmy ... ze wzglądu na koszta.
porównując to do Wawrzki taniej, do Krakowa drożej o 10 pln za dzień na osobę czyli na dwie osoby za dwa noclegi 40 pln - i patrząc tak nie są to koszta aż tak drastycznie różne.
mAGDA napisał/a: | I podobno Wawrzkowizna (jeszcze oficjalnie nie zgłoszona)...
Ale wygląda na to, że nie można dyskutować na temat alternatywnych rozwiązań i tańszych... trochę to smutne |
... pewnie ze można, tylko też będę mógł napisać że nie przyjadę bo to 2000 pln, a nie napisałem i zawsze byłem .... wcześniejszym stwierdzeniem że jak nie stać to się nie przyjedzie nie chciałem nikogo obrazić, stwierdziłem tylko fakt. Stąd wizja zlotu co roku w innym regionie, dla osób które nie mogą dojechać bo ich nie stać, a ten raz u nich zawitają - i taka przyświecała mi idea. Bo pisząc to nie patrzę przez pryzmat Zlotu w Pogorzelicy tylko podejścia.
mjsystem - 12-10-2014, 21:44
volve napisał/a: | Także nie rozumiem oburzenia, że jest drogo... |
Ależ nikt się nie burzy tylko porównujemy i dyskutujemy.
I tak zdecyduje większość.
offca - 12-10-2014, 21:45
ostatnio byliśmy w Pogorzelicy w ostatni wrześniowy weekend, ciepło, deszcz pokropił jedynie w piatek wieczorem, wiatr jak to nad morzem
poza tym ostatni weekend sierpnia to tzw. II sezon ( I sezon, czyli jego szczyt to 15lipca - 15 sierpnia)
Morfi - 12-10-2014, 21:45
volve napisał/a: | Także nie rozumiem oburzenia, że jest drogo... | Jest drożej bo wszędzie były tańsze opcje (domki wieloosobowe) poniżej 40 zł za osobę.
Tutaj nie ma wyboru.
Szuwar nie branie pod uwagę przyjazdu dłuższego jest fajne jak się jedzie samemu.
Jak jedziesz z dziećmi to nie pojedziesz na drugi koniec polski tylko na 3 dni, więc trzeba wziąć pod uwagę dłuższy okres aniżeli tylko zlot.
mAGDA - 12-10-2014, 21:49
JCH napisał/a: | Słabością ośrodka w Pogorzelicy jest to, że nie ma w swojej ofercie wersji "low budget" czyli wieloosobowych domków. |
I o to właśnie chodzi
JCH napisał/a: | A z drugiej mańki..... jadąc gdziekolwiek na tygodniowe wakacje jakąś kwotę też trzeba wydać, nieprawdaż |
I znowu wywołując wawrzkę albo Firlej koszt to jest połowa tego co w propozycji w Pogorzelicy
volve napisał/a: | Czyli konkretnie pisząc: nie jest to najdroższa opcja. Nie wiem, czy możemy porównywać ceny do Krakowa (miasto - więc wiadomo, że ceny będą niższe niż nad morzem bądź jeziorem w sezonie). Biorąc pod uwagę Firlej i Wawrzowiznę wychodzi mi, że cena u Banderasa jest wypośrodkowana (130zł za pokój dwuosobowy). Także nie rozumiem oburzenia, że jest drogo... |
I tutaj jest odniesienie do tego co napisał JCH, brak tańszej alternatywy
mjsystem - 12-10-2014, 21:52
szuwar napisał/a: | porównując to do Wawrzki taniej, do Krakowa drożej o 10 pln za dzień na osobę czyli na dwie osoby za dwa noclegi 40 pln - i patrząc tak nie są to koszta aż tak drastycznie różne. |
Kraków 40 zł/os
Pogorzelica 65 zł/os
Razy 2 osoby i razy dwie doby to równa stówka. Ale nie o to chodzi.
Dyskusja wynika stąd, że mamy trzy potencjalne propozycje, do tej pory była jedna. O ile z jedną nikt nie dyskutował i tyle, to przy trzech warto, nawet trzeba. Koszt, koszt i jeszcze raz koszt. Do tego dochodzi jeszcze lokalny oddział sponsora itd... ale to już na inną dyskusję.
mkm - 12-10-2014, 21:52
Cytat: | I tak zdecyduje większość. |
Pytanie jak tą większość wybrać...
Zwykła ankieta jest bez sensu, ponieważ mogą głosować osoby "dla jaj", a także niezainteresowane zlotem.
Potrzebne jest cos innego - w sensie podobnego, ale dającego bardziej wiarygodne wyniki.
Co z tego, że w ankiecie wygra "x" jak głosować będą osoby nie chcące przyjeżdżać?
Temat do rozmyślań.
Północ Polski miała przez ostatnie lata pod górkę.
Kraków, Firlej wcześniej Żywiec - pytanie ile osób nie przyjeżdżało z powodów kasowo-odległościowych, a dla ilu był to "tylko" wykręt.
Tez do pomyślenia.
Jaro1974 - 12-10-2014, 21:55
Ja uważam że jeśli padnie inna propozycja ( a z tego co mi wiadomo to pewnie padnie) każdy z nas będzie miał możliwość wyboru. I wiadomo każdy pokieruje się swoimi kryteriami przy wyborze miejsca na zlot. Ceny są podane i to jest najważniejsze. A i żeby nie było że jestem przeciw, ale ja kierując się zdrowym rozsądkiem czekam na ewentualną konkurencję abym miał prawo wyboru.
mjsystem - 12-10-2014, 21:58
mkm napisał/a: | Potrzebne jest cos innego - w sensie podobnego, ale dającego bardziej wiarygodne wyniki. |
Jak to widzisz? Ja nie mam pomysłu. Ankieta nie musi być miarodajna personalnie. Będzie sprawiedliwą decyzją bez obrazy dla pozostałych propozycji. Akcja wyborcza w działach regio. No chyba, że stworzymy komisję i zrobimy losowanie lotto
szuwar - 12-10-2014, 21:58
mkm napisał/a: | Północ Polski miała przez ostatnie lata pod górkę.
Kraków, Firlej wcześniej Żywiec - pytanie ile osób nie przyjeżdżało z powodów kasowo-odległościowych, a dla ilu był to "tylko" wykręt.
Tez do pomyślenia. |
Myślę, że to pod górkę to nie wykręt, Banderoza pokazuje, że jako region spotykamy się w większym gronie co widać na przykład po tym, że puchar jest u nas
mjsystem - 12-10-2014, 22:01
mkm napisał/a: | Północ Polski miała przez ostatnie lata pod górkę.
Tez do pomyślenia. |
Z tym faktem ciężko dyskutować. Niezbity fakt, że są najbardziej poszkodowani...
mkm - 12-10-2014, 22:05
mjsystem napisał/a: | No chyba, że stworzymy komisję i zrobimy losowanie lotto |
Cos w tym stylu.
Po pierwsze trzeba będzie skierować pytanie wprost do ludzi, którzy jeżdżą - wynik tego powiedzmy "punkt".
Po drugie zrobic ankietę ogólną - drugi "punkt"
Pospolite ruszenie w kandydujących rejonach.
Kto więcej ludzi skrzyknie na zadany termin (bez złośliwości np. 6-tej rano w poniedziałek) kolejny punkt.
Punkty mozna mnożyć - te trzy to mój szybki pomysł.
Kto zdobędzie najwięcej wygrywa.
Oczywiście to luźna propozycja do dopracowania.
JCH - 12-10-2014, 22:05
mkm napisał/a: | Pytanie jak tą większość wybrać...
Zwykła ankieta jest bez sensu, ponieważ mogą głosować osoby "dla jaj", a także niezainteresowane zlotem.
Potrzebne jest cos innego - w sensie podobnego, ale dającego bardziej wiarygodne wyniki.
Co z tego, że w ankiecie wygra "x" jak głosować będą osoby nie chcące przyjeżdżać?
Temat do rozmyślań. | Tę większość Maćku, tę większość
Moim zdaniem Zachodniopomorskie powinno otworzyć temat "Lista chętnych na Zlot" i dać jakiś czas (1 m-c ?) na "wysondowanie" ile osób jest chętnych przyjechać do Pogorzelicy.
Trochę chore wydaje mi się robienie konkurencji
Z jednej strony fajnie, bo zawsze był deficyt organizatorów i propozycji zlotowych a na 2015 zapowiadają się aż trzy Ale jakby nie oto chodzi by robić zawody
Wawrzka już była, Firlej już był więc dlaczego nie "dać szansy" (choć dziwnie to brzmi) Zachodniopomorzanom na organizację Zlotu
mkm - 12-10-2014, 22:06
JCH, pierwsza myśl najlepsza... Pamiętałem o Tobie i źle poprawiłem... A było dobrze...
Morfi - 12-10-2014, 22:07
Narazie jest jedna oficjalna propozycja, a głosowanie może być np. przez osoby które już były na conajmniej jednym zlocie i osoby z danego regionu nie mogą głosować na swoją prpozycję.
|
|
|