Forum ogólne - Organizujemy protest, przeciw wysokiej akcyzie na paliwa!!!
Rafal_Szczecin - 20-07-2007, 22:09
jak dla mnie to powinno wyladowac w smietniku .
arekp - 20-07-2007, 22:10
Chooper napisał/a: | przeniosłem go ja, bo napisałeś ten temat w dziale "Carisma-ogólne" |
A ja go scalilem z wlasciwym watkiem
Hubeeert - 20-07-2007, 23:41
Jezeli "gorace glowy" zechca mnie wysluchac to mam cos do powiedzenia.
Prosilbym o po pierwsze o jakies lekkie uspokojenie dyskusji.
Po drugie o to, zeby zastanowienie przychodzilo przed a nie po napisaniu posta.
Chcemy cos osiagnac?
Tak
Jak to osiagnac?
Jest nas za malo i jeszcze sie klocimy ze soba.
Szukajmy poparcia.
Nie jestesmy partia polityczna a wiekszosc z nas ma polityke gleboko w miejscu gdzie slonce nie zaglada.
Ale tzw rzad i podatki sa jak najbardziej realne.
I niestety ustalane przez tzw "politykow".
Zeby cokolwiek zmienic nalezy liczyc sie z faktem, ze poparcie tej akcji jest potrzebne. Jako, ze to my/Wy zaczeliscie akcje jakiekowliek "podwieszanie sie" pod Nas badz proby "przejecia akcji" beda tylko probami. Mi akurat nie zalezy na uznaniu a na powodzeniu tego co robimy.
Niewazne sa sposoby (o ile zgodne z prawem i tzw sumieniem) wazny jest w tym wypadku efekt.
Ja osobiscie uwazam poza tym, ze nie ma potrzeby zwiekszania podatkow - wystarczy zmniejszyc liczbe urzedasow i tzw kolegow kolegow pierdzacych w stolki w urzedach w Polsce. I od razu bedzie wiecej kasy.
szczeslaw - 21-07-2007, 00:17
Hubeeert napisał/a: | Szukajmy poparcia.
Nie jestesmy partia polityczna a wiekszosc z nas ma polityke gleboko w miejscu gdzie slonce nie zaglada.
Ale tzw rzad i podatki sa jak najbardziej realne.
I niestety ustalane przez tzw "politykow".
Zeby cokolwiek zmienic nalezy liczyc sie z faktem, ze poparcie tej akcji jest potrzebne. Jako, ze to my/Wy zaczeliscie akcje jakiekowliek "podwieszanie sie" pod Nas badz proby "przejecia akcji" beda tylko probami. |
O tym cały czas mówię
Hubeeert napisał/a: | Ja osobiscie uwazam poza tym, ze nie ma potrzeby zwiekszania podatkow - wystarczy zmniejszyc liczbe urzedasow i tzw kolegow kolegow pierdzacych w stolki w urzedach w Polsce. I od razu bedzie wiecej kasy. |
Jeżeli chodzi tylko o zmniejszenie akcyzy na paliwo, to podejrzewam, że zadziała tutaj mechanizm podobny jak w przypadku akcyzy za alkohol czy podatku dochodowego (np. w Słowacji) czyli: zmniejszenie akcyzy po pierwsze zmniejszy szarą strefę, bo będzie ona trochę mniej opłacalna, po drugie zwiększy popyt.
W efekcie wpływy do budżetu z tytułu akcyzy mogą pozostać praktycznie niezmienione, lub nawet wzrosnąć.
Ale pod pomysłem zmiejszenia liczby urzędników-darmozjadów podpisuję się wszystkimi kończynami
Anonymous - 21-07-2007, 10:00
Co do akcyzy, to (o ile się nie mylę) jest ona wliczana do podstawy opodatkowania VAT, co jest NIEZGODNE z prawem UE. Podobne naliczanie jest w przypadku opłat za sprowadzone samochody i tutaj UE Polsce to wykazała.
Anonymous - 22-07-2007, 13:26
zmniejszenie liczby urzednikow nie zrekompensuje strat z akcyzy.
Hubeeert - 22-07-2007, 20:43
-=JaNeK=- napisał/a: | zmniejszenie liczby urzednikow nie zrekompensuje strat z akcyzy. |
Ale musisz przyznac ze to bylby niezly poczatek w walce o obnizenie kosztow dzialania tego biurokratycznego molocha jakim stalo sie Panstwo pt. Polska
Anonymous - 22-07-2007, 20:58
czy masz jakies konkretne propozycje kogo zwolnic? w socjalistycznym panstwie jakim jest polska niestety urzednicy sa potrzebni wladzy i ona tak szybko sie ich nie pozbedzie. jedyny kierunek to zlikwidowac te sprawy ktorymi panstwo z natury rzeczy nie powinno sie zajmowac, mam tu na mysli panstwowa gospodarke, edukacje, sluzbe zdrowia itd. (praktycznie panstwo powinno kontrolowac policje i wojsko i nic poza tym). a zamiast zwalniac tych biednych ludzi lepiej zeby panstwo przestalo doplacac do rzeczy nie przynoszacych zysku (stocznie, kopalnie itd.)
Hubeeert - 22-07-2007, 23:13
Widzisz - od 1989 roku liczba urzedasow wzrosla co najmniej 3 krotnie. Wtedy jakos mozna bylo a teraz co?
Widzialem w ministerstawach jak sie to odbywa. zatrudnia sie kolegow kolegow ktorzy glownie pierdza w stolek. zasada - jeden czlowiek jedna pieczatka i jeden typ sprawy jest powszechna. A oprocz tego ma nad soba szefa ktory sprawdza te pieczatki czy nie krzywo itd.
Do dwoch odlicz -=JaNeK=- napisał/a: | czy masz jakies konkretne propozycje kogo zwolnic? | To tak na poczatek a potem reszte zweryfikowac
szczeslaw - 22-07-2007, 23:42
Dobra panowie - koniec mrzonek a zmniejszeniu biurokracji za rządów wszelkiej maści socjalistów
Trzeba zacząć coś robić w kierunku ożywienia akcji.
Na szybko napisałem taki tekst (na podstawie wcześniejszej ankiety):
Cytat: | Szanowni Państwo,
W związku z brakiem zainteresowania władz państwowych akcją Oficjalnego Klubu Miłośników marki Mitsubishi „Mitsumaniaki” i interesem jednej z największych grup społecznych, jaką stanowią kierowcy, postanowiliśmy rozszerzyć jej zakres.
Obecnie, oprócz bojkotu stacji benzynowych koncernów Orlen oraz Lotos, pragniemy zorganizować protest kierowców przed kancelarią Premiera, mający na celu zwrócenie uwagi rządzących, na palący problem, jakim jest olbrzymia dysproporcja pomiędzy cenami paliwa, a zarobkami w Polsce.
Protest planowany jest na dzień ..........
W związku z powyższym, prosimy o poparcie naszej akcji i aktywne przyłączenie się do niej. Im więcej kierowców pojawi się przed kancelarią Premiera, tym lepiej.
Uważamy, że jest to obecnie jedyna droga, żeby zwrócić uwagę władz na nasz problem i cokolwiek zmienić.
My naprawdę nie chcemy, żeby rząd „coś nam dał”. Chcemy tylko, żeby mniej nam zabierał!
Obniżając akcyzę na benzynę do minimalnego poziomu, dopuszczonego przez Wspólnoty Europejskie, rząd może obniżyć jej cenę o ok. 58gr na litrze i to właśnie jest celem naszej akcji.
Prosimy o rozesłanie tego listu do jak największej ilości osób, oraz zamieszczanie go na forach dyskusyjnych.
Nie bądźcie obojętni wobec tej akcji!
Z poważaniem
(I tu albo podpisy poszczególnych klubowiczów, albo podpis ogólny „Klubowicze MM”). |
Rozumiem (na podstawie wcześniejszych wypowiedzi), że teraz trzeba by zrobić ankiety dotyczące:
1) sposobu prowadzenia akcji
2) podpisu
I oczywiście zaproponować termin ew. prostestu.
akbi - 23-07-2007, 08:49
szczeslaw ...
1 - Dodał bym jeszcze, że nasza akcja nie jest kierowana przez żadną partię polityczną, .
2 - Kto pojedzie pod Kancelarie Premiera ??? myślę, że w zebraniu 10 autek będzie spory problem .... Wiem, że to ma być akcja nie tylko Mitsumaniaków, ale patrząc z naszej perspektywy, to najlepszy termin to 26 sierpień, a więc ze Zlotu jedziemy do Premiera ... wówczas i ja będę mógł pojechać, a także inni z Polski północno-wschodniej. Niestety w innym terminie będzie mi bardzo ciężko zjawić się w Warszawie. Propozycja więc mojego terminu to 26 sierpień godzina 13
3 - Termin trzeba ustalić możliwie szybko i jechać do Hanki Gronkiewicz Waltz po pozwolenie, bo inaczej Kacza policja poobija nam gumowymi kulkami nasze piękne Miśki.
cns80 - 23-07-2007, 12:34
akbi napisał/a: | Termin trzeba ustalić możliwie szybko i jechać do Hanki Gronkiewicz Waltz po pozwolenie, bo inaczej Kacza policja poobija nam gumowymi kulkami nasze piękne Miśki. | Zdecydowanie tak.
szczeslaw - 23-07-2007, 13:49
akbi napisał/a: | 1 - Dodał bym jeszcze, że nasza akcja nie jest kierowana przez żadną partię polityczną, . |
Cytat: | Szanowni Państwo,
W związku z brakiem zainteresowania władz państwowych akcją Oficjalnego Klubu Miłośników marki Mitsubishi „Mitsumaniaki” i interesem jednej z największych grup społecznych, jaką stanowią kierowcy, postanowiliśmy rozszerzyć jej zakres.
Obecnie, oprócz bojkotu stacji benzynowych koncernów Orlen oraz Lotos, pragniemy zorganizować protest kierowców przed kancelarią Premiera, mający na celu zwrócenie uwagi rządzących, na palący problem, jakim jest olbrzymia dysproporcja pomiędzy cenami paliwa, a zarobkami w Polsce.
Protest planowany jest na dzień ..........
W związku z powyższym, prosimy o poparcie naszej akcji i aktywne przyłączenie się do niej. Im więcej kierowców pojawi się przed kancelarią Premiera, tym lepiej.
Uważamy, że jest to obecnie jedyna droga, żeby zwrócić uwagę władz na nasz problem i cokolwiek zmienić.
My naprawdę nie chcemy, żeby rząd „coś nam dał”. Chcemy tylko, żeby mniej nam zabierał!
Obniżając akcyzę na benzynę do minimalnego poziomu, dopuszczonego przez Wspólnoty Europejskie, rząd może obniżyć jej cenę o ok. 58gr na litrze i to właśnie jest celem naszej akcji.
Pragniemy podkreślić, że nie jesteśmy w żaden sposób powiązani z jakąkolwiek partią polityczną, a nasza akcja nie jest akcją polityczną (chociaż dotyczy obniżenia podatku).
Prosimy o rozesłanie tego listu do jak największej ilości osób, oraz zamieszczanie go na forach dyskusyjnych.
Nie bądźcie obojętni wobec tej akcji!
Z poważaniem
(I tu albo podpisy poszczególnych klubowiczów, albo podpis ogólny „Klubowicze MM”). |
Lepiej?
akbi napisał/a: | 2 - Kto pojedzie pod Kancelarie Premiera ??? myślę, że w zebraniu 10 autek będzie spory problem .... |
Ale chociaż spróbujmy! Bo gadanie "Kto pojedzie..." jest bez sensu. Bez konkretnych działań nic nie zdziałamy. Widzisz chyba jaki jest odzew na dotychczasową formę akcji? Na forum onetu zarzucają nam nawet, że jesteśmy sponsorowani przez shella czy inne koncerny.
Edit: Panowie (i Panie ) właśnie przyszła mi do głowy taka myśl - wstrzymajmy się jeszcze chwilkę z konkretnym terminem. Przecież wiele wskazuje na to, że na jesieni mogą być wybory. Jeżeli tak się stanie, to protest na początku kampanii wyborczej. może nam pomóc w wywalczeniu obniżki akcyzy jako "kiełbasy wyborczej".
Edit2: Polecam artykuł:
http://www.nczas.com/?a=show_article&id=3810
akbi - 31-07-2007, 10:57
Tydzień minął a w wątku cisza
Po wczorajszej akcji w Augustowie (ws Doliny Rospudy), stwierdziłem, że zablokowanie przelotowej drogi to naprawdę nie jest aż tak bardzo wielkim wyczynem ... a jednocześnie jest akcją dodającą rozgłos.
Tak więc mam propozycję do przemyślenia, zamiast robić pikietę pod Kancelarią Kaczyńskiego gdzie aby uzyskać jakiś tam rozgłos potrzebowalibyśmy ... myślę, że min 50 osób w jednym miejscu, to proponuję - krótkotrwałe - 15/30 minutowe blokowanie głównych dróg w większych miastach, Do takiej akcji wystarczyło by 5-6 autek na drodze 3-pasmowej.
Myślę, że tylu "kaskaderów" w dużych miastach by się znalazło, potrzebowalibyśmy jeszcze jakiś duży transparent, na którym by pisało czego dotyczy akcja (... i że trwa ona tylko kilkanaście minut, aby się na nas od razu nie rzucili).
O miejscach, terminie i godzinie blokad, poinformowalibyśmy z 2-dniowym wyprzedzeniem lokalne stacje TV i ew jakiś TVN czy Polsat.
...myślę, że nawet tylko 15/30-minutowe blokady w takich miejscach jak skrzyżowanie Grójeckiej z Hynka w Warszawie (tu akurat rondo pod wiaduktem), czy Grunwaldzkiej ze Słowackiego w Gdańsku zrobi swoje.
Co myślicie o takiej akcji??
Ja ze swojej strony proponuję na miasto blokady Gdańsk i mój udział w blokadzie:
1. GDAŃSK
- akbi
Jeśli są kolejni chętni z kolejnych miast to proszę o dopisywanie do listy
cns80 - 31-07-2007, 11:03
1. GDAŃSK
1.1 akbi
2. WARSZAWA
2.1 cns80
|
|
|