To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki

luckyluck - 20-09-2010, 19:22

Wszedłem na bazar głównym wejściem, 2 alejka od lewej strony, chłop sprzedaje z małego namiotu, a razem z nim jego kobita. Dobra nieważne zresztą. :)

W takim razie nie montuje tych 3mm, kupię piątki i wtedy się zobaczy.

m6riano - 20-09-2010, 19:42

wchodzisz jednym z tych południowych wejść, np. tym między czerwonymi samochodami.
i kierujesz się do tego budyneczku z białym dachem, tak m/w:
http://maps.google.pl/map...1,0.004128&z=19

Krzyzak - 20-09-2010, 21:33

m6riano napisał/a:
pisałem ale o żarówkach ledowych

coś takiego nie istnieje - LED nie ma żarnika

co do LED 1W - są takie i mocniejsze też, ale wymagają odpowiedniego źródła prądowego (szukaj hasła Luxeon)

Tomek - 20-09-2010, 21:46

Krzyzak napisał/a:
m6riano napisał/a:

co do LED 1W - są takie i mocniejsze też, ale wymagają odpowiedniego źródła prądowego (szukaj hasła Luxeon)

żarówka ledowa, to takie coś, co zastępuje nam normalną żarówkę (tzn. ma taki sam interfejs), ale zbudowane jest z diod led

myśle, że m6riano miał na myśli coś takiego http://allegro.pl/zarowka...199400631.html, albo coś podobnego

nazwa może nie jest do końca poprawna, bardziej poprawnie byłoby mówić lampa led (ale tutaj też nieściśłość, bo lampa to nie żarówka)

m6riano - 20-09-2010, 22:20

Krzyzak napisał/a:
m6riano napisał/a:

ad1.
miałem na mysli "samochodowe żarówki ledowe" czyli tzw. ledowe zamienniki.
pisałem żeby każdy miał jasność o czym pisze, wiesz może nie każdy się na tym zna...
ad2.wiem doskonale że są...są nawet 100 watowe.
ale do potrzeb samochodowych największe jakie się spotkałem to 2W.
Sam właśnie takie montuje u siebie w podsufitce.
Także bagażnik już mam 4W, przód narazie 2W po lewej stronie oraz po 1W na tyle.

Krzyzak - 21-09-2010, 07:25

m6riano napisał/a:
są nawet 100 watowe
ło matko - ledy??? - pokaż mi jakiegoś linka do takiej :)

4W to ogromna moc jak na LED - jak zamierzasz rozwiązać kwestię ciepła?

sampler - 21-09-2010, 07:41

to jest cos takiego http://www.image.micros.c...p100wemiter.pdf

ale do auta tego z uwagi na cieplo nie da rady zamontowac. Szczerze przymierzalem sie kiedys do ledow 3W zamiast postojowek ale radiator jest tak wielki ze nie wejdzie do klosza.

m6riano - 21-09-2010, 16:22

Krzyzak napisał/a:
m6riano napisał/a:
są nawet 100 watowe
ło matko - ledy??? - pokaż mi jakiegoś linka do takiej :)

4W to ogromna moc jak na LED - jak zamierzasz rozwiązać kwestię ciepła?

ad1.kolega już wkleił
ad2.są to 2W "żarówki rurkowe" zlutowane po dwie.
powiedzmy że coś takiego:
http://allegro.pl/zarowki...1240074866.html
ale nieco mocniejsze i w aluminiowych obudowach które to właśnie odprowadzają ciepło

.Szczerze przymierzalem sie kiedys do ledow 3W zamiast postojowek ale radiator jest tak wielki ze nie wejdzie do klosza.
ps. ja mam 1W i ogólnie święcą nieco lepiej niż zwykłe postojówki ale to jeszcze nie to...;-)

Krzyzak - 21-09-2010, 17:44

ciekawe jak te waty przekładają się na lumeny - bo szczerze mówiąc 1W diody luxeon poraża w stosunku do żarówki T4W czy W5W, stąd stwierdzenie, że świecą lekko mocniej od nich może prowadzić do wniosku, że ten 1W led to taka fantazja sprzedawcy jak kiedyś mini wieże o mocy 1000 W (P.M.P.O - poważnej mocy psującej odbiornik ;) )
sampler - 21-09-2010, 22:21

Moze i maja ten 1 W ale niestety krotko. Te diody siadaja mega szybko. Najlepsza trwalosc w stisunku do jakosci swiecenia daja diody 6xsmd zalane w calosc. Moc okolo 0.5 W
m6riano - 22-09-2010, 20:26

Jak zakupie miernik cyfrowy to w wolnej chwili zmierzę prawdziwy amperaż tych "żarówek"
Anonymous - 03-10-2010, 19:19

Owczar napisał/a:
Sprawdź czujniki w drzwiach i klapie. Prawdopodobnie któryś lekko zwiera cały czas.

Witam ponownie.
Wszystkie czujniki wyciągnięte, przeczyszczone i włożone spowrotem.
Wcześniej przy otwieraniu drzwi przednich pasażera nie zapalało mi się światełko w drzwiach i kabinie, teraz już zapala.
Ale problem pozostał - dalej żarzą mi się światełka w kabinie przy zamkniętych wszystkich drzwiach oraz klapie bagażnika.
W kabinie mam LED'y, może to o to chodzi?
Pzdr

jafo2 - 03-10-2010, 19:48

Ledy raczej nie robią tu różnicy też mam a mi się nic nie świeci. Masz zamknięty obwód i ci się świeci. Któryś przełącznik pewnie zwiera.
Owczar - 04-10-2010, 00:35

AnoniM79, a próbowałeś odłączać kolejno czujniki i sprawdzać czy problem występuje? Jeśli nie czujniki to może gdzieś przewód zwiera z masą.
Anonymous - 04-10-2010, 18:50

Owczar napisał/a:
AnoniM79, a próbowałeś odłączać kolejno czujniki i sprawdzać czy problem występuje? Jeśli nie czujniki to może gdzieś przewód zwiera z masą.

Niestety, rozłączałem wszystkie czujniki jeden po drugim i żaden z nich nie powoduje zwarcia.
Czujki klapy nie sprawdzałem, bo on u mnie nie powoduje zapalenia się oświetlenia kabiny.
Proszę o jeszcze jakieś sugestie, bo raczej nie dam rady sprawdzić gdzie i który przewód zwiera.
I jeszcze jedno - czasem żarzenie się ustaje, nie wiadomo jak i nie wiadomo na jak długo :) .
Pzdr