To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Powrót do przeszłości

robertdg - 22-04-2015, 08:47

Hugo napisał/a:
Podłużnice tylne tragedia
Standardowo gnijące miejsce

Podproże w okolicy filtra paliwa tez do zreperowania, jedna robota przy demontazu zbiornika paliwa ;-)

jacek11 - 22-04-2015, 09:02

robertdg napisał/a:
Podproże w okolicy filtra paliwa tez do zreperowania, jedna robota przy demontazu zbiornika paliwa ;-)

Wydaje się być twarde,ale przyjrzę się dokładniej jak będę spawał podłużnicę.Zbiornik faktycznie trzeba zdejmować :( Przy okazji zrobić porządek z tym:

Hugo - 22-04-2015, 09:33

jacek11 napisał/a:
Zastanawiam się,czy zaklepanie rantów powstrzyma korozję nadkola.
Dokładnie odwrotnie, tylko ją przyśpieszy. Korozja wychodzi od wewnątrz, na styku blachy nadkola wewnętrznego i błotnika, więc jak zaczniesz klepać to wszystko ruszysz i będzie jeszcze gorzej.
jacek11 - 22-04-2015, 23:49

Zapytam blacharza,który będzie wstawiał reperaturki.Jest kumaty,to może coś wymyśli.
Z innej beki.silnik lubi czasem zgasnąć,przy hamowaniu.zapewne silnik krokowy poległ,ale dla pewności wyczyściłem przepustnicę,i ustawiłem obroty.jutro zrobię testy,więc będę wiedział czy coś się poprawiło.jest pewna szansa,bo rura przy przepustnicy nie była dokręcona,i na pewno łapała powietrze.

mjsystem - 23-04-2015, 11:34

Jacek. nie wiem, czy Ci gratulować, czy współczuć... Gala się albo kocha albo nienawidzi. :twisted:
Ale przecież wiesz... 8)

jacek11 - 23-04-2015, 21:50

Tak wiem....
Ale...mam jeszcze bawarkę.Jak na swoje lata jest w świetnym stanie.Diagnosta na przeglądzie był zachwycony.
Jednak jak kupiłem niebieskiego,to nie chciałem z niego wysiąść.Co prawda wolał bym E5,ale ciężko o zadbany egzemplarz,a po drugie,potrzebuję kombi.Tak więc,poszukiwania się zawęziły,i już było łatwiej.Srebrny wpadł mi w oko,bo ma to,co Maciek nazywa linią.Po za delikatnymi obcierkami,nie ma uszkodzeń.Okazał się być w dobrym stanie,i nawet ma jeszcze niwo :D
Dzisiaj szukałem kabli od podgrzewania siedzeń.Niestety nie znalazłem.Będę musiał rozpruć wiązkę z niebieskiego,i wtedy zobaczę gdzie idzie.Pod fotelami kostki są,tylko do włącznika nie ma.Za to znalazłem wiązkę od tempomatu,więc jest szansa,że też zostanie przełożony :)

mjsystem - 24-04-2015, 11:45

...czyli jakiś progres jest :) "Czymam" kciuki :)
areksz121 - 24-04-2015, 13:30

Widzę że się wybudziłeś z zimowego snu Jacku :wink: Trzymam kciuki i będę śledzić temat :)
jacek11 - 24-04-2015, 16:40

Rozmawiałem z blacharzem.Koszt wymiany nadkola,to 250 zł. Od razu będą wymienione oba.Twierdzi,że tak zakonserwuje,że rdza nie wróci przez kilka lat :) Tylko muszę zamówić jeszcze jedną reperaturkę.
Chyba zacznę wpisywać koszta w tym poście,co by mieć kontrolę nad wydatkami :D

Plecionka -50 zł.
reperaturka lewa - 173 zł.
reperaturka prawa -164 zł.

jacek11 - 16-05-2015, 23:04

No i tak.Srebrny spokojnie mieszka w garażu,i czeka na wizytę u blacharza.W międzyczasie kurier dostarczył reperaturki,które za radą blacharza,zostaną pomalowane dwoma warstwami podkładu epoksydowego.
Powoli też zaczynam się rozglądać za częściami do wymiany rozrządu.Szukam też łożysk do skrzyni biegów.Niby jest cicha,ale gwiżdże na czwartym biegu :roll: reszta biegów jest ok.Nie wiem czym to jest spowodowane.Mam nadzieję,że po wymianie łożysk będzie ok.

jacek11 - 01-07-2015, 23:55

Srebrny dostał nowy olej do silnika,Elf 5W40.Silnik został dodatkowo przepłukany,i teraz nie występuje cykanie popychacza.Nowe wszystkie filtry,oraz nowy tłumik końcowy.Niestety ten ostatni mnie nie zadawala.Nie jest taki cichy jak ori :? Szukamy innego.
Auto dostało również instalację gazową typu BRC.Zaadoptowana z niebieskiego.
Dzisiaj pan Marek M. sprzedał mi łożyska do skrzyni biegów.Mam nadzieję,że po wymianie gwizdanie czwartego biegu ustanie.Czekam na olej,i skrzynia na stół.
Co ciekawe,sprzęgło jest identyczne,jak w E52.
Wydatki rosną,a do końca inwestycji jeszcze daleko :wink:

Hugo - 02-07-2015, 08:08

jacek11 napisał/a:
nowy tłumik końcowy.Niestety ten ostatni mnie nie zadawala.Nie jest taki cichy jak ori Szukamy innego
Z ciekawości jaki kupiłeś?
jacek11 - 02-07-2015, 10:57

Asmet :( nic innego nie udało mi się znaleźć.ale to zły wybór.
robertdg - 02-07-2015, 19:37

jacek11 napisał/a:
nic innego nie udało mi się znaleźć.ale to zły wybór.
Bardzo zły wybór, nawet Bosal w zamienniku tez żadna rewelacja
jacek11 - 03-07-2015, 10:48

Trzeba będzie zapolować na ori używany tłumik.Ale to na później odkładam.Teraz skupiam się na skrzyni biegów.Muszę się dokładnie przyjrzeć trybom czwartego biegu.To dziwne,że gwiżdże tylko na czwartym.Jak dzisiaj przyjedzie kurier z olejem,to jutro wyjmę skrzynie.