[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA
major - 25-02-2012, 22:29
matimon, jaki kolor tego zenona? 10000k? w nocy za dużo pewnie nie widać i dodatkowo zwraca to uwagę policji
matimon - 26-02-2012, 08:37
Hugo napisał/a: | seba.mak1 napisał/a: | A ja mam pytanko jak długo wam zeszła zabawa z montażem soczewek? | Nie licząc przymiarek i dopasowywania soczewek do odbłyśników i maskownic calutki dzień. Licząc z przygotowywaniami i szukaniem jakichś maskownic kilka dni matimon, widzisz coś w nocy? |
Na zwykłe światła nie narzekałem. Teraz nie ma różnicy wcale. Ani na plus, ani na minus
major napisał/a: | matimon, jaki kolor tego zenona? 10000k? w nocy za dużo pewnie nie widać i dodatkowo zwraca to uwagę policji |
Kolor 6000K. Tylko takie mi zostały, ale zmienić żarniki to nie problem. Już zamówiłem 4000K. W przyszłym tygodniu montuję spryskiwacze, tylko czekam na pompkę wysokociśnieniową od VW(wiem, wiem...proszę nie krzyczeć-jest tani zamiennik).
danino88 - 26-02-2012, 09:48
Jak to bez maskownic? Maskownice są ale ich nie widzisz
deejay - 26-02-2012, 11:04
danino88 napisał/a: | Cytat:
Brak maskownic?
Jak to bez maskownic? Maskownice są ale ich nie widzisz |
Jak to Daniel , przecież wszystko ładnie widać
komarsnk - 26-02-2012, 11:10
matimon napisał/a: |
Na zwykłe światła nie narzekałem. Teraz nie ma różnicy wcale. Ani na plus, ani na minus |
No to Ci powiem, że coś jest nie teges bo żeby nie wiem co różnica jest w 100% widoczna, żebyś nie wiem jakie extra miał oryginalne lampy.
deejay - 26-02-2012, 11:18
Tak wygladają maskownice .
Arturro-86 - 26-02-2012, 11:48
Już tak zjeżdżając trochę na bok od tematu, ale ciekawi mnie... koleś ma xenon nawet w światłach drogowych, jak się nie mylę Widać jak ten żarnik musi się chwilę rozgrzać zanim zacznie dobrze świecić...
Dlatego zastanawia mnie, czy to ma sens, skoro na drogowych jeździ się czasem tylko na zasadzie "na chwilkę sobie doświetlę"
A wracając do soczewek - jak rozpoznać to, czy soczewka jest "sprawna" Chodzi mi o to, że niektórzy pisali, że spotkali się z wypaloną soczewką itp.
komarsnk - 26-02-2012, 12:03
Arturro-86 napisał/a: |
Już tak zjeżdżając trochę na bok od tematu, ale ciekawi mnie... koleś ma xenon nawet w światłach drogowych, jak się nie mylę Widać jak ten żarnik musi się chwilę rozgrzać zanim zacznie dobrze świecić...
Dlatego zastanawia mnie, czy to ma sens, skoro na drogowych jeździ się czasem tylko na zasadzie "na chwilkę sobie doświetlę"
A wracając do soczewek - jak rozpoznać to, czy soczewka jest "sprawna" Chodzi mi o to, że niektórzy pisali, że spotkali się z wypaloną soczewką itp. |
No średni to ma sens tym bardziej, że czasem musisz puścić komuś blinka to już wtedy jest kompletnie bez sensu... Ale wiesz - lans to lans
Co do soczewki: to musisz ją wziąć w łapę i zajrzeć do środka na odbłyśnik i popatrzeć czy nie ma czarnych nalotów. Czasem można rozdzielić odbłyśnik i soczewkę to wtedy sprawę masz jeszcze prostszą. Zwróć też uwagę na to, żeby soczewka i odbłyśnik były szklane a nie plastikowe.
Hugo - 26-02-2012, 12:18
Odbłyśniki można regenerować (ja regenerowałem), u mnie soczewka jest szklana, a obudowa soczewki, na którą jest nałożona warstwa odbłyśnika jest aluminiowa. Świeci cudnie.
danino88 - 26-02-2012, 13:38
Bartku, Hugo napisał że bez maskownic, więc odpowiedziałem
komarsnk - 03-03-2012, 22:07
No to nadeszła pora, żeby pokazać mój soczewkowy projekt.
Jako, że wcześniej zakupione lampy "nie spełniały swojego zadania" postanowiłem zorganizować soczewki. Tak się poskładało, że dostałem w gratisie dwie soczewki od szwagra. Są ładne, soczewka szklana, obudowa i odbłyśnik - aluminiowe, pod żarówkę H1.
Problem w tym, że dostałem je bez maskownic ale po namyśle stwierdziłem, że i tak je zainstaluję Efekty i komentarze poniżej...
Wygląda jak wygląda - może się podobać ale nie musi. Wnętrze mi trochę przypomina jakiegoś robota transformers
Żeby wszystko ładnie ze sobą grało nie malowałem odbłyśnika - zostawiłem tak jak był.
Niemniej przyznam, że nie jest idealnie - najbardziej mnie drażnią te ciemne śrubki mocujące ale nie miałem nic innego na wyposażeniu
W lecie na pewno to poprawię
Oczywiście podczas montażu pojawił się problem postojówek. O żadnych ringach nie było mowy choćbym miał ich milion różnych na stanie
W kierunkowskazy też raczej nie chciałem ich montować.
Zastosowałem panele z trzema diodami LED na listwie hermetycznej - ciepła biel. Podkleiłem je od góry na tej czarnej maskownicy. Efekty poniżej
Widok z niższej perspektywy
I widok na oba - niestety do wcześniejszych zdjęć przetarłem tylko jedną lampę i ta od strony kierowcy jest deczko brudna
Jak dla mnie jest "całkiem nieźle"
No i teraz soczewki w pracy...
I snop światła... W sumie tego zdjęcia nie powinienem wrzucać bo samochód stoi pod sporym kątem do ściany (parking pod blokiem) ale ehh co mi tam
Zdaję sobie sprawę, że trzeba całość jeszcze trochę podregulować ale przyznam, że różnica jest niesamowita
deejay - 03-03-2012, 22:24
komarsnk napisał/a: | Żeby wszystko ładnie ze sobą grało nie malowałem odbłyśnika - zostawiłem tak jak był.
Niemniej przyznam, że nie jest idealnie - najbardziej mnie drażnią te ciemne śrubki mocujące ale nie miałem nic innego na wyposażeniu
W lecie na pewno to poprawię |
Radze szybko o to zadbać , bo przy pierwszej kontroli dowodzic poleci jak nie wcześniej , bo samo mocowanie bardzo rzuca sie w oczy i widać od razu ze samoróbka .
komarsnk - 03-03-2012, 22:41
deejay napisał/a: | Radze szybko o to zadbać , bo przy pierwszej kontroli dowodzic poleci jak nie wcześniej , bo samo mocowanie bardzo rzuca sie w oczy i widać od razu ze samoróbka . |
Tiaa wiem, że może być ciepło Niestety miałem mocną presję czasu (dość skomplikowane)
Problem w tym, że nie bardzo jest gdzie dostać same maskownice...
Coś wymyślę... Albo zmienię soczewy...
Hugo - 04-03-2012, 22:19
komarsnk, powiem tak (bez urazy): jakość montażu soczewek, tak jak mówiłeś, mizerna. Trzeba było na czarno prysnąć to nie byłoby widać wszystkiego jak na dłoni. A postoje rewelacja, z miejsca zmieniłbym moje na te co Ty masz.
komarsnk - 04-03-2012, 22:34
Hugo napisał/a: | komarsnk, powiem tak (bez urazy): jakość montażu soczewek, tak jak mówiłeś, mizerna. Trzeba było na czarno prysnąć to nie byłoby widać wszystkiego jak na dłoni. |
Wszystko byłoby dobrze gdybym miał maskownice... Ma ktoś na zbyciu?
Deejay Ty tam masz dostęp do różnych skarbów może są jakieś potłuczone soczewki z jakiejś Reni i zawadzają gdzies komuś?
Hugo napisał/a: | A postoje rewelacja, z miejsca zmieniłbym moje na te co Ty masz. |
No to jest pozytywny efekt odblasków nie malowanych na czarno... Jak chcesz to mam na zbyciu jeszcze dwa takie panele LED'owe
|
|
|