[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Problem z odpalaniem lancera - przyczyny i diagnoza.
Adee - 19-03-2019, 22:32
Dzięki Lucas123w nigdy sam nie czyściłem przepustnicy więc z braku laku dam zarobić mechanikowi.
Lucas123w - 20-03-2019, 11:23
Adee, zapoznaj się z adaptacją po czyszczeniu (temat o czyszczeniu przepustnicy 1 strona), zapewne mechanik nie będzie miał pojęcia o tym.
Adee - 22-03-2019, 16:14
Lucas123w muszę powiedzieć, nie ma chyba nic bardziej denerwującego niż odebranie od mechanika auta w gorszym stanie niż się zostawia
Przed czyszczeniem był tylko problem przy odpalaniu po nocy, teraz przy odpalaniu nie, ale w każdej pozostałej sytuacji obroty szaleją - podczas zatrzymywania jak wcisnę sprzęgło to albo wskazówka leci prawie na 2k i za chwilę spada, albo faluje między 1,2-1,5k i inne różne rzeczy. Jakbym wiedział, że tak będzie to faktycznie sam bym się podjął tematu.
Podjechałem dzisiaj jeszcze raz zapytać o co kaman a ten ręce rozkłada i mówi, że może przepustnica do wymiany.
Teraz pytanie - czy tą adaptację mogę zrobić teraz, kiedy od czyszczenia przepustnicy zrobiłem kilka-kilkanaście kilometrów, czy muszę odpiąć aku czy cośtam jeszcze innego i dopiero robić adaptację?
tyku - 22-03-2019, 18:11
Adee, A czytałeś o czyszczeniu przepustnicy
Cytat: | Adee, zapoznaj się z adaptacją po czyszczeniu (temat o czyszczeniu przepustnicy 1 strona), zapewne mechanik nie będzie miał pojęcia o tym. |
Przecież zostałeś poinformowany przez Lucas123w,
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=85989
Adee - 22-03-2019, 19:19
A pardons - czytałem na samym początku, ale teraz mi umknęło, że trzeba rozłączyć aku.
Adaptacja zrobiona, bez porównania lepiej A już miałem obawy, bo jadę po weekendzie gazować.
Jeszcze raz dzięki!
Lucas123w - 23-03-2019, 15:37
Adee, podjedź do mechanika i się spytaj czy jest zainteresowany (za opłatą oczywiście) wiedzą na temat adaptacji przepustnicy w Lancerze.
Adee - 23-03-2019, 18:48
Hehe, żarty żartami, ale - czy taka adaptacja w innych autach dokonuje się jakoś automatycznie? Bo aż mi się nie chce wierzyć, żeby zawodowy mechanik nie wiedział tego.
Lucas123w - 24-03-2019, 12:47
Adee, z grupy VW opcja w komputerze diagnostycznym, w Mitsu to taka bardziej auto adaptacja.
Adee napisał/a: | Bo aż mi się nie chce wierzyć, żeby zawodowy mechanik nie wiedział tego. |
Odpowiedź prosta Mitsu rzadko robią a VW to oklepane w każdym warsztacie dlatego nie ma się co dziwić że mechanik nie wiedział. Wystarczyło wpisać w google adaptacja przepustnicy Lancer i odpowiedź by znalazł.
tyku - 24-03-2019, 13:00
Adee napisał/a: | Bo aż mi się nie chce wierzyć, żeby zawodowy mechanik nie wiedział tego. | Tego nie wiedzą w niektórych serwisach Mitsubishi.
Całe szczęście, że są dostępne service manual.
benek1994 - 26-03-2019, 11:23
Panowie, problem się nasilil w sensie ostatnio coraz częściej auto nie odpala bez dodania gazu. Kręci a nie pali raz na kilka dni dopiero jak dodam gazu odpali. Przerabial ktoś to?
adameeer - 26-03-2019, 17:22
Masz instalację gazową ?
benek1994 - 26-03-2019, 18:44
Nie, sama benzyna 1,8 143 km
Golotheman - 27-03-2019, 07:36
Jeśli auto nie chce Ci odpalić, to może być też problem z luzami zaworowymi - masz podparty któryś zawór. Jeśli auto się potem rozgrzeje i nie ma większego problemu - to masz właśnie odpowiedź. Tym bardziej, że rocznik masz 2018, więc pewnie jest do roboty. Dopiero potem przepustnica, lewe powietrze, może któraś cewka. Albo świeczka.
amil00 - 13-04-2020, 19:47 Temat postu: Lancer nie odpala - 1.8 B Witam,
we wstępnie: posiadam Lancera z 2009 roku, 1.8 benzyna, sedan.
Problem jest z odpaleniem auta. Nigdy z nim nie było problemów, zawsze odpalał za pierwszym razem. Kilka dni temu wsiadam do auta, przekręcam kluczyk (światła, radio i wszystko inne się włącza), przekręcam zapłon i kaplica. Rolka z paskiem się obraca ale nie ma "zapłonu". Dodam, że czuć paliwo z wydechu więc problem pompy paliwa bym odrzucił, żaden błąd na desce też nie wyskakuje. A dwóch mechaników już mi odmówiło z powodu wirusa....
Pytanie brzmi: czy ktoś ma pomysł co może być tego powodem lub miał podobną sytuację?
Pozdrawiam oraz Wesołych Świąt wszystkim.
apikus - 14-04-2020, 07:21
CZy może odpalałeś auto na krótki czas? Odpalone - zgaszone, odpalone -zgaszone?
|
|
|