To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Colt CJ0 1,6 90KM 1996r

mystek - 01-09-2011, 21:54

#Idas - wlałem trochę do puszki, także dobrze go użyłem :P . Mam 3 buteleczki niepotrzebnie :/ ale tanie to na szczęście :D .

Mały up:

Byłoby coś z tego? ;)

Ponadto wyczyściłem klemy i przesmarowałem je smarem silikonowym i... odpala od strzała za każdym razem!! :D JUPI!!! Koniec z problemem dodawania gazu podczas odpalania, od razu wkręca się na obroty elegancko :) . Prądu dziecince brakowało :P .

No i jeszcze czyszczę sobie pod maską tu i ówdzie naftą, ale dzisiaj to robiłem i było już trochę ciemno, także po wyschnięciu nafty widać smugi, a ja podczas czyszczenia widziałem, że się świeci. W sobotę będę to poprawiał, wywoskuję i dopiero wrzucę efekty :) . Już jest o niebo lepiej, a będzie - mam nadzieję - perfekt! :)

Chciałem z tego miejsca podziękować MKMowi za przepolerowanie smug-zmatowienia, które pozostały mi po konserwacji. Niestety nie wiedząc, że rozpuszczalnik niezbyt dobrze działa na lakier i powinno używać się benzyny ekstrakcyjnej przeczyściłem sobie jakieś grubsze plamy w tylnej części samochodu i zostały takie zmatowione smugi :/. MKM podjechał na parking, wyciągnął sprzęty i ogarnął temat w 30 minut :) . Ogromne dzięki!!!

Chciałem mu również podziękować za te klemy, gdyż rzucił propozycją, że może by je tak przeczyścić. Jemu pomogło i mi również, Colcik pali od strzała.

No i również pomysł z naftą wydaje się być trafiony, żeby nie przepierniczać komory karcherem tylko na spokojnie, ściereczką i naftą. Brud fajnie schodzi, ale jeszcze nie jest idealnie. W sobotę dalsze prace i mierzenie dokładek na progi od kumpla ;)

Marcin-Krak - 01-09-2011, 22:00

A czy przy okazji działania ruszałeś kable WN?
Bo one też mogły się ze sobą stykać i mieć lekkie przebicia i wtedy też możesz mieć podobne objawy jak miałeś ;)

mystek napisał/a:
Byłoby coś z tego? ;)

Ja tam widzę tylko rudą i źle spasowany prawy reflektor i kierunkowskaz :P :D ;)

mystek - 01-09-2011, 22:05

kable WN w ogóle wymieniłem (bez fajko-cewek) i nie poczułem żadnej różnicy. Natomiast przeczyściłem klemy i je przesmarowałem smarem i aż się zdziwiłem, że taka głupota może tyle nerwów przynieść. Tak czy siak na razie odpalałem go około 5 razy i za każdym razem było tak, jak być powinno. Jutro przetestuję ponownie i mam nadzieję, że nic się mu nie odwidzi :P .

A pfffff, bo Ty zawsze widzisz szklankę w połowie pustą!! :D Zobacz co ma pod zderzakiem :P Przymierzaliśmy z Civica 5 gen i pasuje prawie, że idealnie. Przymierzyłbym z civica 6 gen, bo to wychodziło w latach podobnych, jak CJtka, ale nie mam od kogo dorwać, muszę popytać :) . W sobotę mierzymy nakładki na progi od "jajka", oby były fajne wizualnie!! Bo Cyborgowe są kotne :)

Tomek - 08-09-2011, 11:46

co kupujesz po Colcie ??
mystek - 08-09-2011, 12:33

Zostaję w Mitsu, chcę Lancera Ja_gooda :) także z klubu się nigdzie nie wybieram :)
mystek - 18-09-2011, 10:22

Mały up. Najpierw dobra wiadomość:

- wylądował autopilot w miśku, także nie trzeba będzie odmrażać zamków w środku zimy, co z 2 razy mi się zdarzyło w zeszłym roku :)
- zostały wymienione mocno spalone kostki reflektorów,
- skasowany błąd palącego się SRSa

Średnio dobra wiadomość:

- zakupiłem śpreje do malowania felg zimowych. Stałem przed półką Praktikera dobre 10 minut i miałem już w ręce spray koloru melonowego, ale... po dłuższym przemyśleniu jednak będzie najzwyklejszy biały kolor, także nic szałowego, jak zapowiadałem, przepraszam :P .

Zła wiadomość:

- idę przed momentem do samochodu, patrzę, a tu mi jakieś %^&##$%^%& ukradły listwę dachową od strony kierowcy :[ :[ :/ ktoś ewidentnie szukał tej listwy do swojej CJtki, bo nie widzę np śladów targania listwy od strony pasażera, nikt nie kukał przez szybę patrząc co mam w środku (nie ma śladów na szybach), tylko akurat stricte potrzebował listwy od strony kierowcy, środkowej jej części konkretnie.

Ciekawe ile kosztują takie listwy w ASO? Orientował się ktoś może?

Marcin-Krak - 18-09-2011, 10:28

mystek napisał/a:
Ciekawe ile kosztują takie listwy w ASO?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Chyba, że potaniały ;)

Nawet na szrocie jak gdzies dorwiesz, to czasem są po 50 zł ;)
Towar mocno deficytowy i nie tani.

mystek - 18-09-2011, 10:56

a po ile były w ASO jak się orientowałeś? :P

widziałem samą środkowa listwę po 50zł, jeden ma wystawioną 1 całą sztukę za... 180zł :| :biggrin: . Wiem, że ceny horrendalne, ale może coś uda się kupić taniej. Trawora zapytam, może coś ma tam jeszcze i podzwonię po Coltach wystawionych na części.

Marcin-Krak - 18-09-2011, 22:32

mystek napisał/a:
a po ile były w ASO jak się orientowałeś? :P

Ceny Ci nie powiem już dokładnej, bo nie pamiętam - ale była kosmiczna :wink:
Najprościej z jakiegoś anglika na części - jak szybko dorwiesz możesz próbować.
Kiedyś w Zaborzu (za Michałowicami parę km) - mieli dużo Miśków na części - nie zawsze wystawionych na allegro.
Poza tym jakby coś - to dam znać ;)

mystek - 19-09-2011, 05:36

Dzięki wielkie :) puszczę dzisiaj temat w dziale "Kupię", może ktoś ma na zbyciu :) no i podzwonię po rozbitkach.
mystek - 20-09-2011, 16:26

Colt nareszcie doczekał się wizyty u blacharza. Do zrobienia podłużnice, przewód wlewu paliwa i na pewno 2 dziurki w podwoziu, natomiast poprosiłem przebadać całe podwozie i zrobić to wszystko profi. Po takim zabiegu niwelującym praktycznie wszystkie wady mojego Colta muszę poważnie zastanowić się, czy warto go sprzedać.
mystek - 24-09-2011, 15:30

Odebrałem od blacharza :)

Podłużnice - checked!

Wlew paliwa - checked!

Dziurki w podwoziu na wysokości lewej nogi kierowcy i prawej nogi pasażera - checked!

Nareszcie misio ma zdrowe fundamenty, dom nie runie :)

Colt zostaje w moich rękach, tak zadecydowałem. Mogę śmiało ocenić jego stan blacharski na 4 w tym momencie. Za mojej kadencji na pewno doczeka się jeszcze wstawienia reperatur tylnych nadkoli, wymiany przedniego prawego błotnika i pewnie jakiejś polerki całości.

I jeszcze pytanie - wydaje mi się, że teraz idąc nieco szybciej w zakręcie tył Colciny sprawia wrażenie bardziej stabilnego i bardziej pewnie idzie w tym zakręcie. Czy to pozorne uczucie, bo wiem, że przed chwilą dostał wzmocnienie od spodu, czy faktycznie może mieć taki wpływ do tego stopnia, że da się to poczuć?

Jak będzie potrzeba wjazdu na kanał kiedyś, to zrobię foty spodu :)

rosomak1983 - 24-09-2011, 19:45

A ta podłuznica bardzo była pogryziona ???
Ja_good - 24-09-2011, 20:01

rosomak1983 napisał/a:
A ta podłuznica bardzo była pogryziona ???

pięść sie miescila :D

mystek - 17-10-2011, 10:26

Mały up już w sporej części na nowy sezon:

- Udało mi się nareszcie dorwać nakładki na progi i przedni zderzak:

Ogromne dzięki Starion!!! Paczka super zapakowana, męczyłem się dobre 5-10minut żeby dostać się do sedna sprawy :)

Także będzie to malowane przez zimę, jak środki finansowe pozwolą i na nowy sezon już mam zamiar prezentować Colcinę na pakiecie :) . Zostaje dokupić lotkę, będę śledził allegro i polował na taką w kolorze mojej budy.

- wylądowały nowe H4 Osram Night Breaker Plus. Barwa światła jest bialutka i jest naprawdę ogromna różnica w stosunku do tego, co miałem wcześniej.

Co do planów wizualnych, to będę chciał kupić jeszcze owiewki na szyby i tyle w sumie, co przychodzi mi do głowy na tą chwilę.

Plany najbliższe, to kupno 2 zimówek 175/70R13, raczej będę chciał kupić nowe, Frigo 2-ki, bo bieżnika na starych dwóch zimówkach zostało może z 3mm, a Frigo ludzie polecają.