[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
arturj123 - 12-10-2011, 21:08
np. Może teściowa w bagażniku.... A tak na serio to ciężko powiedzieć, jedz na byle jaką stację i powiedzą Ci co masz nie tak
m6riano - 13-10-2011, 13:11
cezary517 napisał/a: | Pany jest pytanie. Prawe przednie koło, na dołkach lekkie stuki a przy skręcaniu ewidentnie czuć, że koło prawe ma ewidentnie większy "skręt" niż ten spowodowany kierownicą. Zdjełem koło i na ,,wale" przenoszącym napęd jest guma z której widać wypływ smaru. Widać, że guma pracuje bo jest powycierana na "charmonijce" Wiem najlepiej zdjąć gumę i sprawdzić o co tam chodzi, lecz niestety przegonił mnie deszcz.Jak myslicie co sie popsuło? I jak temu zaradzić? |
Manżeta to koszt ok.20zł w All-parts, nawet smar dają w tubce...
[ Dodano: 13-10-2011, 13:16 ]
XAWIERD napisał/a: | http://moto.allegro.pl/wahacze-dolne-mitsubishi-galant-92-03-nowe-kmpl-i1872314688.html
A co warte są te wahacze..
[ Dodano: 12-10-2011, 20:30 ]
Ok powiedzcie mi co może stukać w tylnym zawieszeniu. Bo to mnie ciekawi. Mam delikatne stuki w tylnym lewym. |
te same masz za 97zł tu:
http://allegro.pl/wahacz-...1868389585.html
ups...już za 109..a jeszcze niedawno był za 97...
ps. u mnie z tyłu stukają np. łączniki stabilizatora...
coś takiego:
http://allegro.pl/lacznik...1849769253.html
dawidoski13 - 15-10-2011, 12:50
m6riano, możesz określić te stuki z tyłu, bo u mnie też podczas jazdy po nierównym z tyłu dochodzą takie dziwne stuknięcia jakby klapa była niedomknięta.
m6riano - 15-10-2011, 13:12
Prawdopodobnie to są właśnie takie stuki..ale ja niestety ich tak niesłysze...Piwor mi powiedział(jak podniósł auto na podnośniku) że są do wymiany więc je kupiłem..
dawidoski13 - 15-10-2011, 14:20
W takim razie u mnie na pewno też będą do wymiany...
m6riano, kupowałeś na tej aukcji
http://allegro.pl/lacznik...1849769253.html
komarsnk - 15-10-2011, 14:28
dawidoski13, kup sobie łączniki u Japaneza. Ma CTR o dychę droższe a przynajmniej wiesz na czym jedziesz. To z tej aukcji to nie wiadomo co to jest. Ma na stanie bo kupowałem ostatnio (tylko jeszcze nie wymieniłem ;p )
m6riano - 15-10-2011, 14:43
dawidoski13 napisał/a: | m6riano, kupowałeś |
u Mateusza z All-parts.
CTR za 32 zł/szt
danon66 - 22-10-2011, 20:28
witam!
szukam przedniego wahacza dolnego prawego i tuleji do wahacza wzdluznego na tyl.
Moze mi ktos polecic czesci w dobrym stosunku cena/jakosc?
mar111cin - 22-10-2011, 22:57
jest temat o trzeszczącym zawieszeniu z tyłu, a ja mam problem że mi zaczął trzeszczeć przód :/
ogólnie to trzeszczenie pojawia się przy skręcaniu, trzeszczy niemiłosiernie.
Trzeszczenie pojawiło się z dnia na dzień, bez żadnych wcześniejszych alarmów.
Dzisiaj ściągałem prawe przednie koło (bo z tamtąd dochodziło to trzeszczenie) i...
i nic.. ściągnięte koło, zacząłem kręcić na postoju i nic nie słychać. Spryskałem wszystko co możliwe smarem silikonowym w sprayu. Założyłem koło i dalej nic nie było słychać. Przejechałem kilka km i znowu trzeszczenie zaczeło się pojawiać, kilka następnych kilometrów i trzeszczy znowu niemiłosiernie.
Pytanie co to może być ? obstawiałem że pękła guma na którymś sworzniu i po deszczu pracuje na sucho, ale jednak jak obejrzałem wszystko to nie widziałem , żeby któraś była pęknięta. Banan dość niedawno wymieniałem. Co prawda na użwany, ale obejrzałem go wcześniej i nie stwierdziłem luzów, tak samo teraz. Jakieś pomysły ? Ewidetnie jest to trzeszczenie guma-guma
polaff - 22-10-2011, 23:01
mar111cin napisał/a: | jest temat o trzeszczącym zawieszeniu z tyłu, a ja mam problem że mi zaczął trzeszczeć przód :/
Dzisiaj ściągałem prawe przednie koło (bo z tamtąd dochodziło to trzeszczenie) i...
i nic.. ściągnięte koło, zacząłem kręcić na postoju i nic nie słychać. Spryskałem wszystko co możliwe smarem silikonowym w sprayu. Założyłem koło i dalej nic nie było słychać. Przejechałem kilka km i znowu trzeszczenie zaczeło się pojawiać, kilka następnych kilometrów i trzeszczy znowu niemiłosiernie.
Pytanie co to może być ? obstawiałem że pękła guma na którymś sworzniu i po deszczu pracuje na sucho, ale jednak jak obejrzałem wszystko to nie widziałem , żeby któraś była pęknięta. Banan dość niedawno wymieniałem. Co prawda na użwany, ale obejrzałem go wcześniej i nie stwierdziłem luzów, tak samo teraz. Jakieś pomysły ? Ewidetnie jest to trzeszczenie guma-guma |
przejrzyj pierwszą stronę tego tematu. Owczar opisał co może tak trzeszczeć.
robertdg - 22-10-2011, 23:02
Sprawdź tulejki drązka stabilizatora
mar111cin - 23-10-2011, 09:14
Polaff no właśnie nie mogę się doszukać :/
Robert to w sumie całkiem możliwe, będę musiał spryskać to jakimś smarem w sprayu i nasluchiwać czy ucichnie na kilka kilometrów.
Pieraś - 24-10-2011, 15:36
U mnie z tylu pukaja nivo. Cala zawiecha jest ok wiec zostaje nivo.
Ojciec mial podobnie z amorkami w scenicu, po wymianie cisza.
Ja nie ruszam dopoki dzialaja i suche.
danon66 - 24-10-2011, 16:09
ponawiam moje pytanie, jestem swiezy w temacie takze nie znam sie zbyt dobrze, nie mam tez zbytnio czasu zeby glebiej zorientowac sie w temacie dlatego potrzebuje Waszej pomocy. Jakiej najlepiej firmy kupic wahacz przedni prawy dolny oraz tuleje wahacza wzdluznego na tyl?
Pozdrawiam
patrycjuszek - 24-10-2011, 16:29
mar111cin napisał/a: | jest temat o trzeszczącym zawieszeniu z tyłu, a ja mam problem że mi zaczął trzeszczeć przód :/
Pytanie co to może być ? obstawiałem że pękła guma na którymś sworzniu i po deszczu pracuje na sucho, ale jednak jak obejrzałem wszystko to nie widziałem , żeby któraś była pęknięta. Banan dość niedawno wymieniałem. Co prawda na użwany, ale obejrzałem go wcześniej i nie stwierdziłem luzów, tak samo teraz. Jakieś pomysły ? Ewidetnie jest to trzeszczenie guma-guma |
Witam jak miałem Gala to zaczął mi skrzypiec przód przy skręcaniu. Trzeba nabrać oleju w strzykawe z igłą i wkłuć się w gumowe osłonki na sworzniu wahacza dolnego prostego i banana przy zwrotnicy. Piszczenie ustanie na jakiś mięsiąc w zależności od pogody i wizyt na myjni. Poprostu teflon w swożniu się wytarł i wahacz do wymiany, dolny prosty najlepszy firmy 555.
Z tyłu oprucz łączników stukać może wybita tulejka wahacza gòrnego tzw silentblock
|
|
|