[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
krzychu - 05-09-2013, 12:43
raqu - bez normy C może mieć sporo popiołów - odbije się na żywotności katalizatora albo i nie
C3 ma mniej popiołów - będzie odpowiedni
C2 to raczej oleje do ropniaków z DPF-em, ale te z C2 zazwyczaj mają też mniejsze opory co może się odbić pozytywnie na spalaniu, ale czy mniej SAPS (popiołów) tym gorzej chroni silnik.
Piszę z pamięci, mogłem coś pomieszać.
Ogólnie ja bym brał tego z C3. A czym się rożni XF od EF to już nazewnictwo firmy.
Trik - 05-09-2013, 16:26
W lipcu zalałem tego EE, jak sprawdzę któren to to dopiszę. Puki co mogę napisać, że dużo łatwiej schodzę ze spalaniem do 5,6-5,8L na swej codziennej trasie, a od wymiany zrobione mam 5Kkm.
raqu - 05-09-2013, 18:17
Cytat: | Jak chcesz fachowej porady to pytaj na tej stronie |
No właśnie spytałem ktory najlepszy i dostałęm odpowiedź :
"
witam
Chciałbym wymienić olej w lancerze 1.6 benzyna i mam pytanie który olej będzie do niego najlepszym wyborem. Zdecydowałem się na te:
Millersa Xf Longlife C2 5W30
Millers XF Longlife C3 5W-30
Millers XF Longlife Eco 5W-30
Millers XF LONGLIFE 5w30
Millers EE Longlife Eco 5W30
Millers EE LONGLIFE C3 5w30
głównie jazda po mieście, krótkie odcinki do pracy., z trasami raz na jakiś czas, wakacje świeta, do kilkuset km, kazda raczej spokojna bez szalenstw. Polecają te oleje c2/c3 jednak kilka osób odradza je do benzyny ze względu na to że one są do diesla. Proszę o radę który olej będzie odpowiedni, i czy faktycznie dla silnika benzynowego lepszym olejem będzie ten bez oznaczenia C2/C3
dziekuję i pozdrawiam"
odpowiedź:
"Witam,
Do tego silnika bym polecił olej EE longlife ECO jako najlepszy z możliwych ma najwyższe specyfikacje i ochrone silnika oraz oszczędności na paliwie.
C3 jest Ci niepotrzebne bo EE ECo jest na pełnej bazie antyzużyciowej więc lepiej ochroni silnik"
więc każdy poleca co innego .
dodam że dostałem odpowiedź z serwisu, bo do nich też napisałem, że wszystkie te oleje się nadają do 1.6 benzyny lancera więc chyba co się komu podoba powinien wlać.
odpowiedz z serwisu:
"Dzień dobry,
Dziękuję za przesłanie zapytania. W odpowiedzi chciałem poinformować, że wymagany olej do Pańskiego samochodu jest zgodny z poniższymi klasyfikacjami:
Klasyfikacja ACEA: A1/B1, A3/B3, A3/B4 lub A5/B5
Klasyfikacja ILSAC: Olej homologowany ILSAC
Klasyfikacja API: SM lub o wyższej klasyfikacji jakościowej.
Olejów silnikowych klasy SAE 0W-20, 0W-30, 5W-30 i 5W-40 można używać tylko wtedy, gdy spełniają wymagania równe lub wyższe od określonych normami ACEA A3/B3, A3/B4 lub A5/B5 i API SM.
W związku z powyższym nie widzę konieczności stosowania oleju z klasyfikacją ACEA C2 lub C3.
"
moje dalsze pytanie:
"
Dziękuję za informację, czy dobrze rozumiem że wszystkie te oleje spełniają wymagania co do stosowania oleju w tym samochodzie?.
Rozumiem że nie ma potrzeby stosowania tych :
Millersa Xf Longlife C2 5W30
Millers XF Longlife C3 5W-30
Millers EE LONGLIFE C3 5w30
może być jeden z tych:
Millers XF Longlife Eco 5W-30
Millers XF LONGLIFE 5w30
Millers EE Longlife Eco 5W30 "
odpowiedź:
"Dokładnie tak. "
Może to komuś pomoże podjąć decyzję.
Lucas123w - 05-09-2013, 19:06
Po prawdzie każdy z tych Millersow zalejesz i różnicy wielkiej nie odczujesz ale teraz będziesz na 100% przekonany co do wyboru.
Jalal_79 - 06-09-2013, 11:24
Dokonując wyboru oleju, mniejsze znaczenie ma jego producent, a bardzo ważne ma dobór odpowiedniej klasy oleju, które są wymienione w poście powyżej, jak również określone są w instrukcji obsługi pojazdu. Tutaj większość leje Millers, ja Motul, ktoś Statoil czy Shell. Także kolego chyba wszystko wyjaśnione.
Croom - 30-09-2013, 22:35
Jalal_79 napisał/a: | Dokonując wyboru oleju, mniejsze znaczenie ma jego producent |
Idąc tym tropem wybierasz opony w konkretnym wymiarze np. na zime winter w wymiarze 175/65R14 bo marka nie ma znaczenia ?
W mitsu można zalac kilka z tych olejów ale co mówi instrukcja dokładnie bo tu jest baza naszych poszukiwan.
sliwek2face - 11-10-2013, 14:31
Temat jest tak rozległy że nie sposób go ogarnąć.
Powiedzcie mi Panowie jaki olej do miśka SB 1,8 143 koniki.
Jeżdżę pół na pół. I dość agresywnie i spokojnie. W trasach spędzam miesięcznie około 1000km, miasto ok 1500.
Autko ma przebieg niecałe 40K ale jeżdże na gazie(już 11K).
Wcześniej był podobno wlany Castrol ale nie wiem czy 5W/30 czy 40.
Prosze4 o podpowedź bo musze wymienić olej i filtry.
qbuss - 11-10-2013, 15:54
Cytat: | Temat jest tak rozległy że nie sposób go ogarnąć.
Powiedzcie mi Panowie jaki olej do miśka SB 1,8 143 koniki.
Jeżdżę pół na pół. I dość agresywnie i spokojnie. W trasach spędzam miesięcznie około 1000km, miasto ok 1500.
Autko ma przebieg niecałe 40K ale jeżdże na gazie(już 11K).
Wcześniej był podobno wlany Castrol ale nie wiem czy 5W/30 czy 40.
Prosze4 o podpowedź bo musze wymienić olej i filtry. |
Ja do swojego Lancer 2.0, 154KM, LPG leję Shell Helix 5W30 - akurat wczoraj wymieniałem. Nie zmieniam, bo nie czuję takiej potrzeby, a auto jeździ tak jak należy.
Like - 18-10-2013, 18:31
Jalal_79 napisał/a: | Dokonując wyboru oleju, mniejsze znaczenie ma jego producent, a bardzo ważne ma dobór odpowiedniej klasy oleju, które są wymienione w poście powyżej, jak również określone są w instrukcji obsługi pojazdu. Tutaj większość leje Millers, ja Motul, ktoś Statoil czy Shell. Także kolego chyba wszystko wyjaśnione. |
Jest wiele bardzo dobrych marek olejowych. Z wymienionych przez Ciebie polecam Shell-a
A jeżeli ktoś jest otwarty na nowe marki to bardzo ciekawe są oleje
Royal Purple
AMSOIL
Marly
Jeszcze uzupełniając Twoją wypowiedź - bardzo duże znaczenie ma skąd kupujemy ten olej. Dlatego ja absolutnie nie polecam żadnych pośredników.
3 te oleje co wymieniłem mają swoich 3-ch różnych importerów i oni mają swoje sklepy internetowe. Tylko wtedy jest pewne ich pochodzenie.
Bardzo dużo ostatnio narobiło się tzw. multi dealerów - po prostu zwykłych handlarzy wciskających kit zależnie od zasobności portfela klientów
Lucas123w - 09-02-2014, 14:27
Mitsu sprzedaje swoje oryginalne oleje 5W30:
Klasyfikacja lepkościowa SAE: 5W-30
Klasyfikacja API: SL/CF
Klasyfikacja ACEA: C3-04 A3/B4-04
Cena za litr 75zł
Moje odczucia po przesiadce z oryginału na Castrola były dramatyczne, natomiast na Millersa 5W30 EE C3 (ta sama klasyfikacja co oryginał) są takie same jak na oryginalnym oleju z tym że cena niższa.
Link do oferty Mitsu
superges - 14-02-2014, 12:26
Ja zdecydowałem się na olej:
Millers Oils EE Longlife ECO 5w30
http://sklep.millersoils....co-5w30-5l.html
Planuje jeszcze dokupić takie cudo(Może ktoś to testował?):
http://sklep.millersoils....lush-250ml.html
Do tej pory miałem gwarancje na auto i jeździłem na tym oleju jaki wlewali w ASO. To chyba był Shell Hellix
tyku - 14-02-2014, 12:47
- to raczej Ci nie będzie potrzebne, przecież chyba olej wymieniałeś systematycznie i syfu nie masz po 3 - 4 wymianach oleju.
superges - 14-02-2014, 13:37
Zastanawiałem się nad tym wynalazkiem ale w sumie może masz racje. Kilometrów dużo zrobionych nie jest a olej zawsze był wymieniany regularnie.
wysoki80 - 14-02-2014, 14:19
ja leje Castrol syntetyk 10W60 - nieźle na tym chodzi jak na silnik co lubi wysoki obroty
krzychu - 14-02-2014, 14:49
wysoki80 napisał/a: | ja leje Castrol syntetyk 10W60 - nieźle na tym chodzi jak na silnik co lubi wysoki obroty |
No to źle robisz. Bo masz niedogrzany olej, który pracuje w swoich nieoptymalnych parametrach.
Do swojego silnika powinieneś lać 5W30.... A nie wyczynowy olej, który się stosuje przy wysilonych jednostkach wysokoobrotowych o dużym skoku tłoka albo na tor wyścigowy....
|
|
|