Nasze Miśki - Powrót do przeszłości
jacek11 - 07-07-2015, 19:57
robertdg - 07-07-2015, 20:06
Znalazłeś już drugą skrzynię
jacek11 - 07-07-2015, 20:35
Auto już działa Wymieniłem łożyska w skrzyni z niebieskiego galanta którego kupiłem kiedyś przypadkowo Wszystko jest ok. Całe szczęście,że łożyska są w obu skrzyniach takie same,bo bebechy już nie koniecznie.Synchronizatory są inne,więc i budowa choinek też się różni.Auto odzyskało lekkość przyspieszania,oraz ciszę w kabinie
Ze złych wiadomości,to taka,że urwałem przewód od czujnika ABS w prawym przednim kole.Jutro postaram się go polutować,ale lekko nie będzie.Jak coś,to niebieski przyjdzie z pomocą kolejny raz
mjsystem - 07-07-2015, 20:52
Jacek, mam nadzieję, że kiedyś w końcu Cię nawiedzę w odwiedzinach, to looknę na Twoje autko
robertdg - 07-07-2015, 20:52
Czyli co, założyłes używane łożyska, zostawiłes takie wyłechatane zębatki
docencik87 - 07-07-2015, 20:56
robertdg, jacek11 napisał/a: | Wymieniłem łożyska w skrzyni z niebieskiego galanta którego kupiłem kiedyś przypadkowo |
Czyli podejrzewam, że skrzynia z niebieskiego
jacek11 - 07-07-2015, 21:05
mjsystem, Zapraszam jestem do 20 lipca,a potem we wrześniu dopiero.
robertdg napisał/a: | Czyli co, założyłes używane łożyska, zostawiłes takie wyłechatane zębatki |
Nie Mam dwa galanty,w tym jeden z nich na części kupiłem( bardziej dla instalacji gazowej).Skrzynia w nim hałasowała bardziej niż w starze,więc nie brałem pod uwagę jej reanimacji.Jednak po rozebraniu okazało się,że tryby są w bardzo dobrym stanie.Poległo łożysko na wałku sprzęgłowym.Po wymianie kompletu łożysk odzyskała sprawność.Za to skrzynia ze srebrnego,z uszkodzonymi trybami idzie na złom.No chyba że ktoś chce synchronizatory,bo są w dobrym stanie,i obudowę.
To tak w skrócie.Wiem,że trochę zagmatwana historia,ale nie mam talentu literackiego
ps.łożyska założyłem oczywiście nowe,jak i uszczelniacze,razem z olejem.
Do tego zmieniony uszczelniacz na wale,oraz sprzęgło z niebieskiego,które okazało się praktycznie nowe
mjsystem - 08-07-2015, 14:06
jacek11 napisał/a: | mjsystem, Zapraszam jestem do 20 lipca,a potem we wrześniu dopiero. | Nie zdążę chyba z galantem, ale wrzesień, jak najbardziej
jacek11 - 13-07-2015, 01:29
Niebieski dostarczył prezenty srebrnemu
Po pierwsze: tempomat
Do przełożenia potrzeba:
Kierownica z łopatką
Sterownik
to zdjęcie przedstawia zamontowany sterownik.Wiązka od niego jest schowana niżej,i trzeba odkręcić boczną część konsoli aby ją przełożyć na właściwe miejsce.
Następnie trzeba wymienić pedał sprzęgła.Na zdjęciu widać dokładnie różnicę
Pedał musi mieć miejsce na czujnik.
Potrzebna jest też wiązka prowadząca do pompy która steruje przepustnica.
Kostka pasuje do pompy,a piny trzeba wpiąć do kostki przymocowanej z prawej strony deski rozdzielczej
Aby się do niej dostać,trzeba zdjąć osłonę.
Kolory kabli tak jak na zdjęciu
Wiązkę trzeba przełożyć pod błotnikiem,do komory silnika.Pompa znajduje się w tym miejscu.
Potrzebna jest też przepustnica z urządzeniem do podnoszenia obrotów silnika.Normalna przepustnica nie nadaje się do montażu tego urządzenia.
Pompę z przepustnicą łączy gumowa rurka.Oczywiście potrzeba jeszcze włącznik
Gal dostał też okablowanie do grzanych foteli.Wiązkę wyjąłem z tej sieci
Trzeba się wpiąć do kostki znajdującej się pod radiem
Fotele wjadą niebawem,po praniu delikatnym Na lato i tak zostaje uchwyt na napoje,a dopiero na zimę będę montował przełącznik
Instrukcja napisana dla zabicia czasu
jacek11 - 22-07-2015, 01:38
Galant dostał sterownik zamka.Taki bez bajerów,zwykły do otwierania,i zamykania.Do zamontowania czeka katalizator,pochodzący z niebieskiego.Może w końcu się wyciszy choć trochę.
Odgrzybiona została klimatyzacja.Zaczynam myśleć o hamulcach.Te co są,hamują słabo.Coś trzeba z tym zrobić
mjsystem - 22-07-2015, 19:30
Jacek.
Po pierwsze, że Ci się chce. Gratuluję podejścia.
Po drugie, masz zacięcie i cierpliwość.
Po trzecie jesteś wariat. A nieeeeeee, Mitsumaniak.
Ogólnie to szacun za chęci i wykonanie. A niech ktoś powie, że Galant jest be
jacek11 - 22-07-2015, 22:18
Dzięki Sławek za dobre słowo To miło jak ktoś potrafi docenić czyjąś pracę
Aczkolwiek,to miła praca jest.Galant jest wdzięcznym autem do napraw.Wszystko jest tam gdzie być powinno,i nie sprawia większych kłopotów w demontażu,i ponownym składaniu
Nawet jego wady,nie przeszkadzają,aby był autem z tym czymś
robertdg - 22-07-2015, 22:40
jacek11 napisał/a: | Aczkolwiek,to miła praca jest.Galant jest wdzięcznym autem do napraw.Wszystko jest tam gdzie być powinno,i nie sprawia większych kłopotów w demontażu,i ponownym składaniu
Nawet jego wady,nie przeszkadzają,aby był autem z tym czymś | Koloryzujesz, albo to auto miało wczesniej niewielbiących mechaników
jacek11 - 22-07-2015, 22:55
robertdg napisał/a: | Koloryzujesz, albo to auto miało wczesniej niewielbiących mechaników |
Czasem mam okazję robić coś przy innych autach mam porównanie
Nawet ostatnio brat mi powiedział takie słowa "Ty to masz dobrze.Bierzesz dziesiątkę,dwunastkę,czterynastkę,siedemnastkę,i to wszystko co ci potrzebne przy aucie.A ja muszę brać całą skrzynkę narzędzi"
jacek11 - 17-09-2015, 23:02
Zakupione zostały świece zapłonowe Denso K20 TT .Do tego przewody wysokiego napięcia NGK.Do szczęścia brakuje tylko fajek Chyba będę zmuszony kupić na alledrogo za 69 zł.za sztukę.Podobno ori mitsu.Właściwie cena dobra jak za oryginalną część,która powinna służyć przez długie lata.
Kupiłem też olej do wspomagania kierownicy,bo pompa zaczęła wyć,więc na początek wymiana oleju.Jeśli nie pomoże,wymienię pompę,i powinno być ok.Jeszcze tylko muszę znaleźć punkt w którym się wypuszcza stary olej.Na obecną chwilę nie mam kanału,ani podnośnika.muszę sobie poradzić bez tych udogodnień.
Nie czekajcie na fotki.Nie otworzą się.Bo nie mam
Może jakieś w kolejnym wpisie
|
|
|