To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakość lakieru - Lancer CYxA

olosoft - 20-01-2011, 15:58

Ten typ tak ma. Pozostaje się przyzwyczaić.

Edit by mkm: Dziękuje - tematy scalone.

borec - 20-01-2011, 18:27

Dzisiaj był u mnie rzeczoznawca z ubezpieczalni (ktoś się do miśka "przytulił" na parkingu pod sklepem :x ) z miernikiem grubości lakieru. Okazało się, że powłoka ma między 70-80 mikronów, na co gość stwierdził, że przeważnie nowe auta mają ok. 120. Nie ma co, japońce przyoszczędzili na lakierze :(
Trik - 20-01-2011, 19:14

Oooo. To jeszcze dobrze dali. Teraz w "promocji" masz nawet 58 mikronów. Widziałem to osobiście w pewnym samochodzie :twisted: Ja jeszcze mam ze starej, dobrej produkcji jakieś 120-130 mikronów :finga:
cabaniarz - 20-01-2011, 19:56

Ale grubość lakieru może wcale nie świadczyć o trwałości i wytrzymałości lakieru. Prawdopodobnie chodzi o twardość, kruchość powłoki. Może to być związane z kiepskiej jakości materiałami lub wadliwą technologią nakładania lakieru. Różna grubość może być na różnych częściach nadwozia, na elementach metalowych jak np. drzwi będzie grubsza, ponieważ dodatkowo dochodzi warstwa zabezpieczająca przed korozją tzw. kataforeza. Na elementach z tworzyw np. błotniki, lusterka jest mniejsza grubość.
Grubość też zależy od rodzaju lakieru metalik/niemetalik.

racer1972 - 20-01-2011, 23:04

Tak czy owak lakier jest najgorszym elementem tego pojazdu... :evil:
visnia69 - 23-01-2011, 20:00

Jakby na to nie patrzeć na czymś musieli oszczędzać. Szkoda, że na rzeczach które bardzo potrafią człowieka zirytować i na dobrą sprawę zniechęcić część osób do ewentualnego zakupu.

Tak trochę na pocieszenie...
...Jakiś czas temu mnie facet na myjni pocieszył, jak narzekałem na lakier - ponoć właściciele Subaru mają gorzej...tam lakier jest (wg jego obserwacji) jeszcze bardziej delikatny.

dzus1 - 24-01-2011, 09:43

witam ja mam lakier czarna perlą czy jakoś inaczej metalik ale jak patrze na ten lakier na świetle dziennym to w ogóle :axe: metalika nie widać może jak świeci słonce to może trochę zmienia kolor na jakiś fiolet
racer1972 - 26-01-2011, 23:03

Z tym czarnym lakierem to jest ciekawa sprawa bo nawet oryginalne katalogi podają raz metalik a raz perła... Jak się przypatrzysz dokładnie z bliska (nos do lakieru) to zobaczysz,że ma takie drobinki metaliczne... A fioletowy to bywam co najwyżej ja widząc nowe ryski... :mrgreen:
origin - 04-02-2011, 16:14

Ja dopiero dziś po wizycie na myjce zauwazyłem że mam biedronkę na masce...kilkanaście odprysków. nawet pasuje do czerwonego lakieru. Auto dopiero półroczne, ciekawe co będzie za 2 lata? :roll: Jak to jest że moja 15 letnia mazda nic takiego nie miała..

Czy te 'ubytki' trzeba czymś maskować? Zaczną 'rdzewieć' ? Pod lakierem chyba nie widzę blachy tylko jakiś biały podkład...

olosoft - 04-02-2011, 16:45

origin napisał/a:
Czy te 'ubytki' trzeba czymś maskować? Zaczną 'rdzewieć' ? Pod lakierem chyba nie widzę blachy tylko jakiś biały podkład...

Trzeba maskować przynajmniej z 2 powodów:
- gwarancja na budę obowiązuje gdy na bieżąco uzupełniane są ubytki w powłoce,
- korozja, auto jest zapewne w ocynku ale zaprawka w aso kosztuje raptem ok 40zł więc po co ryzykować.

Lakier jest do bani ale trzeba z tym żyć, sam na bieżąco usuwam własnoręcznie wszystkie odpryski.

Podsumowując: na wiosnę zrób to koniecznie.

karol20 - 05-02-2011, 13:44

Panowie kilka linków w tym temacie . To mało pocieszające ale użytkownicy innych marek też maja problemy z lakierem.
http://forum.fordclubpols...read.php?t=1475
http://www.accordklubpols...b34b9adf28af6df
http://www.toyota.fora.pl...-szyby,697.html
http://www.civicklub.pl/f...cenia-obicia...

Uwex - 05-02-2011, 15:52

karol20 - wielokrotnie było na forum pisane , że w autach innych marek jest to samo - ekologiczne lakiery niestety są miękkie .
Marpas - 06-02-2011, 13:11

Czy zatem w Miśkach jakieś kolory są mniej lub bardziej miękkie ?
berladi - 06-02-2011, 14:21

Witam.Myślę że nie,problem w tym że na jednych kolorach bardziej widać ubytki na innych mniej.Np na czarnym widać wszystko:rysy i ubytki,a np na szarym metaliku już tak to się nie rzuca w oczy.Podkład jest biały więc optymalnym lakierem jest biały(aby uciąć podejrzenia ja mam czerwonego SB i jest tak sobie).Zanim kupiłem miśka oczywiście przyglądałem się im w salonie.Auta oczywiście nowe i tylko przecierane z kurzu,więc już tam mogłem porównać lakiery(oczywiście co i jak bardzo na nich znać).Bardzo podobał mi się czarny,białego nie było(schodziły jak ciepłe bułki bo nie ma dopłaty za lakier metalik),więc wybór padł na czerwony.
April77 - 12-02-2011, 18:06

Witam
Czy któryś z kolegów ma namiary do dobrego lakiernika od nowych miśków? Nie chcę z duperelami (odpryskami i ryskami) jechać do ASO i płacić krocie. Ale dobrego bo coraz częściej widać na ulicach (zrobiło się cieplej i ludziska myją auta) samochody w "kilku kolorach" . Najlepiej takiego co ma "lepsze" (mocniejsze, znaczy się "starszego typu") lakiery. ) Oczywiście w Krakowie