[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
menic - 26-08-2010, 15:03
Co może być przyczyną, że raz przy kick-downie przełącza się na benzynę, a innym razem nie?
Owczar - 26-08-2010, 15:08
Myślę, że ma na to wpływ w jakim jesteś zakresie obrotów i na jakim biegu jedziesz. A ogólnie to za mało wydajny reduktor/wtryski, źle dobrana instalacja. Kiedy wszystko jest ok, to nie powinno w ogóle przełączać.
pipi_ja - 26-08-2010, 15:52
Albo tak banalna przyczyna jak zabrudzony filtr gazu
Droper - 26-08-2010, 18:50
menic napisał/a: | Co może być przyczyną, że raz przy kick-downie przełącza się na benzynę, a innym razem nie? |
a podaj jakieś szczegóły instalacji - reduktor/wtryskiwacze.
Ogólnie nawet jak instalacja dobrze dobrana to problemem mogą być jakieś przewężenia (np. zagięta miedź) i w przypadku dużego zapotrzebowania np. przy kickdown'ie będzie najnormalniej za mało gazu i przerzuci na benę.
wonsz - 26-08-2010, 21:18
Czy pomarańczowe wtryskiwacze obsłużą Gala v6? Czy będą potrzebne żółte.
Cena 3-3,5 za instalke na podzespołach BRC to dobra cena?
KaWu - 27-08-2010, 12:19
W twoim Galu nie da rady. Zabraknie podlaczenia 2 wtryskiwaczy na tym sterowniku co podałeś.
Co do Arctica to Droper, maracje. Przy EA% poprostu nie daje rady przy "kreceniu" auta.
wonsz napisał/a: | Czy pomarańczowe wtryskiwacze obsłużą Gala v6? Czy będą potrzebne żółte. |
Nie rozumiem. Najpierw podałeś b. dobre wtryskiwacze a teraz chcesz wrzucic Walteki 30. Przecież to niebo a ziemia między nimi. Nie szukaj tutaj oszczednosci bo wyjdzie Cię to drożej w eksploatacji ...
Droper - 27-08-2010, 13:25
wonsz napisał/a: | Czy pomarańczowe wtryskiwacze obsłużą Gala v6? Czy będą potrzebne żółte.
Cena 3-3,5 za instalke na podzespołach BRC to dobra cena? |
Pomarańczowe wtryskiwacze - czyli typ max (poniżej wydajności przy konkretnych reduktorach)
Genius 1200 26kW/cylinder, Genius 1500 30kW/cylinder
W galu wychodzi 27,1kW/cylinder, więc przy reduktorze Genius 1500 tylko z minimalnym zapasem.
Decyzja należy do Ciebie.
wonsz - 27-08-2010, 14:46
KaWu napisał/a: |
wonsz napisał/a: | Czy pomarańczowe wtryskiwacze obsłużą Gala v6? Czy będą potrzebne żółte. |
Nie rozumiem. Najpierw podałeś b. dobre wtryskiwacze a teraz chcesz wrzucic Walteki 30. Przecież to niebo a ziemia między nimi. Nie szukaj tutaj oszczednosci bo wyjdzie Cię to drożej w eksploatacji ... |
Tylko mi chodzi o pomarańczowe wtryskiwacze BRC... a Ty piszesz o "waltekach"
Czyli maksymalnie "mocne" wtryskiwacze od BRC, nie dają rady w Galu v6?
Parametry dla pomarańczowego: 100KW
oraz dla żółtego: 120KW
Jeśli nie BRC to może KEIHIN?
Droper - 27-08-2010, 15:08
wonsz napisał/a: |
Jeśli nie BRC to może KEIHIN? |
Jeżeli możesz (finansowo) wziąć zestaw BRC/MTM na keihinach to jest mega dobra opcja. Te wtryskiwacze to pierwsza liga i są montowane w znanym Prins'ie.
Co do instalacji poczytaj sobie wątek brc na lpg-forum.pl
Pozdrawiam,
wonsz - 27-08-2010, 15:25
No właśnie tam gdzie chcę zamontować instalkę jest wszystko na podzespołach BRC.
fredfm - 21-11-2010, 21:34
Koledzy jako nowy na forum już dostałem kilka razy po głowie nie mniej jednak nie poddaję się i chcę się pochwalić moją nową instalacją zamontowaną w moim Galancie.
Firmę jak i instalację wybierałem czytając lpg-forum.pl tam też mi właśnie doradzono.
I tak. W cenie 3300zl otrzymałem centralkę STAG 300 Plus, reduktor Magic III i czerwone wtryski Hana.
Instalacja zamontowana została bardzo, ale to bardzo ładnie. Wszystkie elementy rozmieszczone idealnie, patrząc na silnik ciężko stwierdzić że jest zamontowany gaz. Wlew gazu oczywiście przy wlewie paliwa, butla w miejscu koła zapasowego o rozmiarach 630x182x225 i mieszcząca dokładnie 43,5 litra. Musiałem przyciąć plastik w miejscu nad butlą lecz teraz nic nie sterczy no i gazu wchodzi dosyć dużo.
Teraz napiszę odnośnie jazdy na nowym paliwie.
Nie czuje żadnej różnicy, auto przełącza się na gaz po przejechaniu ok. 1 km (ustawione 39°) gdy auto postoi całą noc. Gdy silnik jest zagrzany na gazie jesteśmy po ok 3 sekundach. Auto jest bardzo żwawe, nic nie przerywa, nie dusi go. Czuję się dokładnie tak jakbym jechał na benzynie. Spalanie w trasie wzrosło o ok 1l na 100 km i wynosi ok 10l przy prędkościach 110-130km/h, średnia z miasta i dojazdów do pracy (20km) wynosi ok 11,3 l gazu i śmiem stwierdzić że jest to wynik rewelacyjny, Spodziewałem się spalania średniego w granicach 13l a tu miła niespodzianka. Na gazie już zrobiłem ok 3000km więc te liczby są w 100% potwierdzone faktami, (na benzynie zdążyłem zrobić ok 1200km). Wszystko to w ciągu ok 4 tygodni od kiedy jestem szczęśliwym posiadaczem Galanta. Oczywiście nie kręcę silnika do 6tys obrotów, jeżdżę tak jak się powinno jeździć w miarę ekonomicznie ale nie jak emeryt:)
Auto przed zagazowaniem zostało sprawdzone na komputerze i wszystkie parametry były jak należy a dodatkowo "gaziarze" jeszcze sprawdzili sondę lambda i kilka rzeczy których nie zapamiętałem (może dlatego że nie rozumiałem
Poniżej zamieszczam zdjęcia instalacji. A wszystkim polecam zakład GEG Auto Gaz w Krakowie.
[/swf]
Sticker - 21-11-2010, 21:57
Do ładnego kompletu polecam jeszcze założyć filtr fazy lotnej czaja FL02.
fredfm - 22-11-2010, 08:26
Powiedz mi coś więcej o tym filtrze, co on daje i gdzie się go montuje...
pipi_ja - 22-11-2010, 08:31
Oczyszcza gaz w fazie lotnej. Montuje się go między parownikiem a wtryskami gazowymi. Lepiej dołożyć kilkanaście zł niż potem wymieniać wtryskiwacze.
jarekrk - 22-11-2010, 09:45
słyszysz wtryski bardzo?
Bo jak zakładałem do swojego to nie dopytałem o to i teraz strasznie to głośno wchodzi, to lepiej na przyszłość wiedzieć co mam mówić
i drugie pytanie wywala ci check engine czy założyli jakiś emulator??
|
|
|