[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jaki najlepszy olej do Lancera i dlaczego?
superges - 14-02-2014, 20:01
Hmmm tak jak pisałem ok 4 posty wyżej mam już wybrany olej ale dziś wczytałem się w książkę samochodu i cytuje:
Należy wybrać olej silnikowy o właściwym numerze lepkości SAE, w zależności od temperatury otoczenia.
Oleje silnikowe SAE 0W-20.... 5W-30 można stosować pod warunkiem spełnienia specyfikacji ACEA A3/B3, A3/B4 lub A5/B5 i API SM
Należy stosować olej silnikowy zgodny z poniższą klasyfikacją:
- Klasa API: "Do użytku SM"
- Olej z certyfikacją ILSAC
- Klasyfikacja ACEA ...
A wczytując się w specyfikacje wybranego przezemnie oleju:
Millers Oils EE Longlife ECO 5w30
http://sklep.millersoils....co-5w30-5l.html
Jest zapis:
ACEA A1/B1-10, A5/B5-10
API SL/CF
ACEA się zgadza ale API? już nie
Millers ma jeszcze taki olej:
Millers Oils XF Longlife C3 5W-30
http://allegro.pl/millers...3891119144.html
ACEA C3, A3/B4
API SM/CF
Ktoś poradzi o co biega i co robić?
krzychu - 14-02-2014, 20:17
Linki nie działają, ale ta klasa SL to chyba jakiś błąd... A może nie błąd...
W każdym razie weź właśnie coś z A3/B4 i jak chcesz chronić katalizator to C3... Więc ten drugi wydaje się być lepszy pod każdym względem...
Możesz zalać też np. VALVOLINE SYNPOWER MST C3 5W30....
No chyba, że chcesz mieć te jakieś wodniste co oszczędzają paliwo to poszukaj innego tylko mam wątpliwości czy one dobrze chronią silnik...
Like - 15-02-2014, 23:18
Koledzy, żaden błąd.
Ten eco jest to olej HC, a nie żaden PAO
Ta marka nie ma żdanego oleju 100% PAO( i to na dodatek chińskie, znajdziecie je na stronie madeinchina.com, miesza PAO z HC
To taka ściemka dla naiwnych.
tak jak krzychu pisze, valvo jest niezłe.
superges miałeś dobry olej shella po co kombinujesz?
Castrol 10W60 to lancka 1,5 to lekka przesada.
Teraz trzymajcie się za serca - koledzy, a Lotos quazar to nie łaska?
Naprawdę fajnie ten olej wychodzi w badaniach - szacun
Kolejny Motul, ale też mieszają PAO i HC..
Po prostu cena i szybki zysk legendarną jakością. Żaden z tych olejów krzywdy nie zrobi silnikowi jednak tych wszelkich olejów millersa EE radzę się wystrzegać bo to straszny niewypał i to akurat może być szkodliwe silnikowi.
Dobre są jeszcze oliwy LM
Jednak aby koledze za bardzo nie mieszać pozostań przy shellu, a silnik wytrzyma do końca żywota blach auta
krzychu - 16-02-2014, 07:47
Like napisał/a: |
Jednak aby koledze za bardzo nie mieszać pozostań przy shellu, a silnik wytrzyma do końca żywota blach auta |
No ale jak na Shellu jak u mnie i nie tylko silnik wyraźnie głośniej chodzi i nie jest to jakieś tam widzimisię tylko chodzi głośniej na jałowych i głośniej na wysokich obrotach...
Na oryginalnym mitsubishi było dużo ciszej, a na Valvoline też jest sporo ciszej.
superges - 17-02-2014, 08:56
Hahaha niezły kabaret się tu z tymi olejami zrobił i myślę, że każdy kto przeczyta ten wątek nie będzie wiedział jaki olej ma kupić. Ja też bo niby ten olej marki premium (millers) jest polecany przez gros osób to inna osoba twierdzi, że to chiński badziew i lepszy będzie olej z 60-70% tańczy
Nawiązując jeszcze do wypowiedzi Like:
Cytat: | Ta marka nie ma żdanego oleju 100% PAO( i to na dodatek chińskie, znajdziecie je na stronie madeinchina.com, miesza PAO z HC |
Bez bicia przyznaje, że nie znam się na olejach i nie chce wchodzić w polemikę ale znalazłem taki materiał: http://motoroils.pl/dlaczego.html
Cytat: | Dlatego właśnie Millers Oils - firma, która pod szyldem "olej syntetyczny" zawsze produkowała olej na bazie PAO (lub PAO i estrów w olejach sportowych). Firma, która w swojej ofercie ma oleje półsyntetyczne XFE-PD 5w40 czy XSS 5w30, które inne firmy bez wahania nazwałyby "syntetykami". Po tanie oleje zapraszam na stacje benzynowe lub do supermarketu, w moim sklepie znajdziecie tylko produkty, co do których jakości mogę być pewien w 100%. Do takich zaliczają się również niektóre produkty Motula, Valvoline, Liqui-Moly, czy Mobil1 (wybrane produkty [3]) |
PS
Dodam, że chyba na aukcji allegro dla oleju Millers Oils XF Longlife C3 jest błąd ponieważ piszą: API SM/CF podczas gdy na stronie producenta: API SN/CF
Ten Motul wydaje się być też sensowny:
MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W30
http://allegro.pl/motul-8...3947489024.html
Lucas123w - 17-02-2014, 10:12
superges, co jakiś czas przybywają takie osoby i piszą tylko w tym temacie. Teraz nastał czas Like, zarejestrował się z znikąd, podał link do rosyjskiej stronki z jakimiś testami, mazidłami i robi dym. Z całym szacunkiem do Rosjan ale w moim zdaniem oni to niech lepiej siedzą w swoim dzikim kraju i odrzucają śnieg ze swoich stepów.
Pytanie tylko co nam zacznie reklamować i co zacznie sprzedawać?
Doczepił się do Millersa,akurat ten olej w tym temacie ma dużą większość poparcia i dużą liczbę odbiorców. Najlepsze jest to że ludzie są z tej marki zadowoleni.
Na koniec link do oznaczeń.
superges uważaj na okazje z Allegro, można się naciąć na chińszczyznę, lepiej kupuj z pewnego źródła.
krzychu - 17-02-2014, 10:24
Lucas123w napisał/a: |
Doczepił się do Millersa,akurat ten olej w tym temacie ma dużą większość poparcia i dużą liczbę odbiorców. Najlepsze jest to że ludzie są z tej marki zadowoleni.
|
Ja tam jak można zobaczyć przeglądam ten temat od początku. Ja tam używam Valvoline jak ktoś pyta to poleca (odradzam Shella i Castrola). Ale co do Milersa to śledząc temat jestem przekonany, że większość tutaj zdecydowała się na niego ponieważ polecał go były pracownik ASO, do tego podając sporo szczegółów (np. ja nie potrafiłem ich zweryfikować czy np. konkurencja też nie ma takich plusów). A niejasne jest czy aby nim czasem na boku nie handluje. W końcu za nachalne zachwalanie został pouczony, że nie życzymy sobie tego na forum i dziwnym trafem przestał udzielać się na forum (a miał sporo fachowej wiedzy).... Znaczy był tu (i pomagał w innych tematach) tylko po to żeby zachwalać Milersa?
mjsystem - 17-02-2014, 11:16
krzychu napisał/a: | W końcu za nachalne zachwalanie został pouczony, że nie życzymy sobie tego na forum i dziwnym trafem przestał udzielać się na forum (a miał sporo fachowej wiedzy).... Znaczy był tu (i pomagał w innych tematach) tylko po to żeby zachwalać Milersa? |
krzychu napisał/a: | Ja tam używam Valvoline jak ktoś pyta to poleca |
Dokładnie. Pomijając marki kiepskie i podróby to każdy olej będzie dobry. Reszta to pierdoły i szczegóły o niewielkim znaczeniu.
Szczerze, to następne wpisy jak dla mnie to już taniec wkoło Macieja. Jak się pojawi nowy rodzaj oleju, to rozumiem. Ale ten temat już czasem doprowadza niektórych do czkawki. Dwudziesty raz udowodnianie tego samego? Wejdzie nowy user z nadzieją o pomoc a okaże się, że zamiast konkretów zapamięta mętlik w temacie. A może czas zrobić miesięczną ankietę? Kto jaki olej? Zrobić później wpis edycji na pierwszej stronie ?
Lucas123w - 17-02-2014, 11:24
mjsystem napisał/a: | A może czas zrobić miesięczną ankietę? Kto jaki olej? Zrobić później wpis edycji na pierwszej stronie ? |
Najlepsze rozwiązanie i będzie porządek w tym temacie.
krzychu - 17-02-2014, 11:28
Ale to pokaże kto co używa, a nie ten co jest najlepszy
Temat sobie żyje swoim życiem i czy warto w niego ingerować?
Lucas123w - 17-02-2014, 11:36
krzychu napisał/a: | Temat sobie żyje swoim życiem i czy warto w niego ingerować? |
Chyba warto, przychodzą nowi i za każdym razem mają kłopot z wyborem, nawet nie producenta ale samymi oznaczeniami itp.
jaceksu79 - 17-02-2014, 11:45
Krzysiu czujne oko bigbrothera cały czas ma na Ciebie wgląd
Kopa lat, ale jestem tu co kilka tygodni jak mam chwilę, w końcu nie da się zapomnieć wspaniałego grona
Pewnie chciałbyś zapytać co u mnie, a z góry dziękuję - wspaniale
Miałem straszne problemy z zalogowaniem się, no i na pw jakieś wiadomości sprzed roku normalnie jak hibernatus
Z tą statystyką to dobry pomysł jednak jak Krzysio wspomina to będzie kto co zalewa a nie co jest najlepsze... tylko właśnie co jest najlepsze - nie sądzę aby można było otrzymać jednoznaczną odpowiedź z tego względy, że ten rynek olejowy jest bardzo żywy i jak to przysłowiowo w każdej marce jakoś (Ć) będzie
Nie mniej jednak dobrze aby zrobić moderatorską statystykę pod kątem jestem sprzedawcą/nie jestem
Ale dlaczego tak się mądrzę, a no dlatego bo temat motoryzacyjny chyba już zażegnałem do końca i jestem profesjonalnym producentem łodzi motorowych - szok? nieeee.. zawsze po pracy w lato pierwsze co leciałem odrazu na wodę
Pozdrawiam Kolegów
krzychu - 17-02-2014, 12:05
jaceksu79 - Wywołałem wilki z lasu (obym tego nie żałował). Chciałem zapytać co Ci się zepsuło od ostatniego czasu w czymś co nie potrafię przeliterować nazwy Oczywiście na tym forum byś się nie przyznał tutaj tylko same superlatywy o konkurencji
Znaczy już nie handlujesz Milersem?
jaceksu79 - 17-02-2014, 12:14
krzychu napisał/a: | jaceksu79 - Wywołałem wilki z lasu (obym tego nie żałował). Chciałem zapytać co Ci się zepsuło od ostatniego czasu w czymś co nie potrafię przeliterować nazwy Oczywiście na tym forum byś się nie przyznał tutaj tylko same superlatywy o konkurencji
Znaczy już nie handlujesz Milersem? |
No Krzysztofie, z kim jak z kim ale żałować rozmowy ze mną? Na pewno nie jest to czas stracony
Nie miałem ochoty tu się wypowiadać czytając niektóre wypowiedzi osób co próbowały podcierać swój tłusty zadek moim nickiem, bo to dla mnie nie rozmówcy na poziomie.
A czy handluję.. niczym teraz nie handluję.. produkuję, a handlują moi dealerzy
Oczywiście smarowidła dalej mam na topie, bo dalej w tym kierunku się pasjonuję lecz już nie zawodowo. Bo nie można łączyć przyjemności ze sprawami zawodowymi.
Ale w olejach dużo się dzieje i nie powiem co mogę polecić bo bym musiał wszystkie marki wymienić ale po 1 oleju.
Co mi się zepsuło... było kilka drobiazgów jednak nic poważnego.
krzychu - 17-02-2014, 12:23
jaceksu79 napisał/a: |
No Krzysztofie, z kim jak z kim ale żałować rozmowy ze mną? Na pewno nie jest to czas stracony
Nie miałem ochoty tu się wypowiadać czytając niektóre wypowiedzi osób co próbowały podcierać swój tłusty zadek moim nickiem, bo to dla mnie nie rozmówcy na poziomie. |
Wyczuwam nutkę sarkazmu tylko nie wiem w którą stronę.
jaceksu79 napisał/a: |
Ale w olejach dużo się dzieje i nie powiem co mogę polecić bo bym musiał wszystkie marki wymienić ale po 1 oleju. |
Dawaj, posłuchamy.
|
|
|