Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cd ...
Marcin-Krak - 21-05-2010, 12:22
| stary alfer napisał/a: | | Wybory, wybory, wybory... |
Czy ktoś z Was może doczytał jak to jest... bo ja nie miałem czasu
p.o. prezydenta może sprawować funkcję 60 dni, jak się ogłosi klęskę żywiołową, to wybory mogą być 90 dni po zakończeniu jej obowiązywania. No więc jak to jest ?
cns80 - 21-05-2010, 12:36
| Marcin-Krak napisał/a: | No więc jak to jest ? | Cytując hieny z filmu KRÓL LEW: "Bez-któ-le-wie, na, na, na, na, na ,naaaaa "
gulgulq - 21-05-2010, 12:41
| Marcin-Krak napisał/a: | | stary alfer napisał/a: | | Wybory, wybory, wybory... |
p.o. prezydenta może sprawować funkcję 60 dni, jak się ogłosi klęskę żywiołową, to wybory mogą być 90 dni po zakończeniu jej obowiązywania. No więc jak to jest ? |
można ogłosić klęskę...za 2 tygodnie jak woda zejdzie odwołać i w 60 dniach się zmieścimy
Bartek - 21-05-2010, 12:46
gulgulq, jak to liczysz? Od 10 IV mamy p.o. prezydenta przypominam
sieegurd - 21-05-2010, 12:55
| Marcin-Krak napisał/a: | | stary alfer napisał/a: | | Wybory, wybory, wybory... |
p.o. prezydenta może sprawować funkcję 60 dni, jak się ogłosi klęskę żywiołową, to wybory mogą być 90 dni po zakończeniu jej obowiązywania. No więc jak to jest ? |
Coś tu chyba piszą Marcin na ten temat
Klęska żywiołowa, a wybory
gulgulq - 21-05-2010, 12:56
| Bartek napisał/a: | gulgulq, jak to liczysz? Od 10 IV mamy p.o. prezydenta przypominam |
to proste
jak minie 60 dni zaczyna sprawować władze marszałek senatu
[ Dodano: 21-05-2010, 13:59 ]
| Marcin-Krak napisał/a: | | mogą być 90 dni po zakończeniu jej obowiązywania. |
to jedno słówko wprowadza zamieszanie
bo wybory muszą się odbyć po (czyli nie wcześniej) 90 dniach od zakończenia stanu wyjątkowego
np. za 6787 dni
ale zachodzi też możliwość wprowadzenia stanu wyjątkowego z datą wsteczną
przecież u nas wszystko jest możliwe
stary alfer - 21-05-2010, 13:25
Rozdział XI
STANY NADZWYCZAJNE
Art.228
pkt. 7
"W czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu nie może być skrócona kadencja Sejmu, przeprowadzane referendum ogólnokrajowe, nie mogą być przeprowadzane wybory do Sejmu, Senatu, organów samorządu terytorialnego oraz wybory Prezydenta Rzeczypospolitej, a kadencje tych organów ulegają odpowiedniemu przedłużeniu. Wybory do organów samorządu terytorialnego są możliwe tylko tam, gdzie nie został wprowadzony stan nadzwyczajny."
Art. 232.
"W celu zapobieżenia skutkom katastrof naturalnych lub awarii technicznych noszących znamiona klęski żywiołowej oraz w celu ich usunięcia Rada Ministrów może wprowadzić na czas oznaczony, nie dłuższy niż 30 dni, stan klęski żywiołowej na części albo na całym terytorium państwa. Przedłużenie tego stanu może nastąpić za zgodą Sejmu."
JCH - 21-05-2010, 17:02
| Marcin-Krak napisał/a: | | p.o. prezydenta może sprawować funkcję 60 dni | Nie do końca tak. Nie chce mi się szukać w ustawach ale po katastrofie smoleńskiej interpretacja tego zapisu była taka, że Marszałek Sejmu musi:
- w ciągu 14 dni ogłosić termin wyborów
- muszą się one odbyć w ciągu 60 dni (od daty ogłoszenia o nich)
Ale np. gdyby żaden z kandydatów nie zgromadził podpisów to od nowa: 14 dni + max 60 dni na wybory. I tak można by w kółko
A na to wszystko jeszcze "zasmażka" w postaci stanu klęski żywiołowej, którą moim zdaniem powinni ogłosić. I to również ze względów politycznych - kampania wyborcza jest nam teraz niepotrzebna.
jacek11 - 21-05-2010, 21:17
| JCH napisał/a: | | A na to wszystko jeszcze "zasmażka" w postaci stanu klęski żywiołowej, którą moim zdaniem powinni ogłosić. I to również ze względów politycznych - kampania wyborcza jest nam teraz niepotrzebna. |
zgadzam się w stu procentach
Marcin-Krak - 21-05-2010, 21:41
| jacek11 napisał/a: | JCH napisał/a:
A na to wszystko jeszcze "zasmażka" w postaci stanu klęski żywiołowej, którą moim zdaniem powinni ogłosić. I to również ze względów politycznych - kampania wyborcza jest nam teraz niepotrzebna.
zgadzam się w stu procentach |
A ja się nie zgadzam.
Na co w Polsce potrzebna jest kampania Toż to jest zazwyczaj bełkot pijanego w krzakach. Jedno mówią, drugie robią. Szukają dziadków w Wermachcie, albo nic nie mówią i chadzają na czarno z teczką w ręce
Dzięki temu przynajmniej będzie możliwe do spełnienia to, co obiecywali - że to będzie wyjątkowo spokojna kampania - no może mniej spokojna dla tych, których dotknęła powódź. Ale myślę, że Ci ludzi nie będą do niej mieli głowy ani teraz ani za jakiś czas ...
A stan takiego zawieszenia nie jest niczym dobrym.
koszmarek - 21-05-2010, 22:35
wały na ul. bartyckiej przeciekły :/ wszystko zamknięte, a Wał Miedzeszyński też miał przecieki... Cns, jak wawer tam wygląda ? trochę kiepsko bo jutro mają być burze, a do krytycznego stanu brakuje 30cm :/
Znowu słychać syreny straży pożarnej... ciekawe gdzie...
Marcin-Krak - 22-05-2010, 13:43
Grad i burza ...
Pozdrawiam z Krakowa
koszmarek - 22-05-2010, 14:09
| Marcin-Krak napisał/a: | | Grad i burza ... |
U nas tylko burza ale strasznie to wygląda :/
Cezar - 22-05-2010, 14:46
Rano lekki deszczyk, a od paru godz ladne sloneczko i ponad 20stC
nic tylko sie opalac
sieegurd - 22-05-2010, 15:04
| koszmarek napisał/a: | | Marcin-Krak napisał/a: | | Grad i burza ... |
U nas tylko burza ale strasznie to wygląda :/ |
A u nas tylko postraszyło czarnymi chmurzyskami, kilkoma grzmotami i 5min ulewy. Dobrze, że nie więcej, bo podjazd poprawiałem
|
|
|