[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki
m6riano - 03-01-2011, 00:24
Chyba nie ma ale możesz sobie sam to podświetlić
Zhan - 03-01-2011, 01:07
QwiateQ, niestety "+" i "-" nie są podświetlone. Oczywiście przerobić da się wszystko ale w tym ptzypadku będzie trudno bo z tego co pamiętam te elementy nie są przeźroczyste więc trzeba by je wykonać samemu. Pozatym wszystko musiałoby być dość płaskie bo tuż pod spodem znajduje się kurtynka od drążka.
st.john - 13-01-2011, 01:28 Temat postu: Stare zegary i efekt high contrast udało się komuś osiągnąć podobny efekt do tego w poliftowych high contrastowych zegarach. Jeżeli tak proszę o radę: jak to zrobić - jakie ledy, żarówki, co trzeba porobić.
Miło widziany tutorial.
Hugo - 13-01-2011, 07:46
Świetny temat! Najlepiej niech wszyscy, którzy zmieniali podświetlenie w swoich zegarach w EA wklejają tu ich fotki.
m6riano - 13-01-2011, 08:01
wkleje niebawem...;-)mam na niebiesko
nietoperek - 13-01-2011, 09:37
U mnie wyglądało to tak
Po 4 diody na jedną żarówkę ale efekt mi się nie podobał zwłaszcza nie świecąca wskazówka więc już dawno temu diody zdemontowane. Jak będą chęci to może pobawię się znowu. Chociaż bardziej po głowie chodzi mi to
Owczar - 13-01-2011, 10:17
Ale po co zakładać nowy temat? O podświetleniu zegarów już mamy temat:
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
Hugo napisał/a: | Świetny temat! Najlepiej niech wszyscy, którzy zmieniali podświetlenie w swoich zegarach w EA wklejają tu ich fotki. |
W tamtym temacie kto miał wkleić to wkleił...
Żeby w galancie osiągnąć coś zbliżonego do HC, to należy zastosować podświetlenie o jednolitej światłości na całej powierzchni (tak jak jest np w monitorach LCD) lub poprzez patent Zhan-a, czyli płytkę z diodami smd. Poza tym trzeba wyciąć fragmenty oryginalnej płytki światłowodowej pod liczbami, bo z jej użyciem nie osiągnie się jednolitego podświetlenia. Intensywność oświetlenia musi być dość duża. Na koniec należy przyciemnić szybkę. Może być folia do szyb, ale jakiej grubości to już nie podpowiem.
Diody białe o ciepłej barwie. Najlepiej najcieplejsza jaka jest, bo inaczej będzie wpadało w niebieskie, a na dodatek wskazówki nie będą się świeciły.
Krejzi - 13-01-2011, 10:40
A nie lepiej kupić tarcze indiglo ? od moman'a ? fakt spore koszty ale efekt ten co trzeba ( mowię tutaj o samych podkladkach pod tarcze, zeby zachowac oryginalny wygląd, http://www.moman.pl/index.php?a=t&id=10 )
Owczar - 13-01-2011, 10:50
Ten efekt się nawet nie umywa do HC...
Ja bym się jeszcze pokusił o kompa pokładowego wbudowanego w zegary, zamiast mechanicznego wskaźnika km.
Anonymous - 13-01-2011, 11:29
Moje podświetlenie i tutek jak to zrobiłem.
Podświetlenie
Pzdr
marcinzam - 13-01-2011, 11:34
po co zmieniać przecież oryginalne podświetlenie nie jest złe
Owczar - 13-01-2011, 11:39
marcinzam, ale Twój post nic nie wnosi do tematu. Nie masz nic sensownego do dodania, to nie pisz...
carbon11 - 14-01-2011, 23:38
Zakładałem kiedyś indiglo do Gala wygląda to tak
dają złudzenie mniejszych od fabrycznych ale dużym plusem jest że nie trzeba zdejmować
wskazówek .
fergul11 - 15-01-2011, 00:54
a czy ktoś z was naklejał folię na szybkę od liczników ,pytam dlatego że poprzednik przecierał tą plexe chyba upiaszczoną dłonią i trochę porysował ?
pojawia się następne pytanie , czy ta folia zamaskuje porysowania ?
polerowania mi nie proponujcie !
carbon11 napisał/a: | dają złudzenie mniejszych |
z pierścieniami wyglądają "na bogato" i powiększają się
Krejzi - 15-01-2011, 10:11
hmmm jesli mialbym brac indiglo to tylko pod oryginalne tarcze bo te co oni robią to jakies takie badziewne wzory , w takim razie jak jest zrobione HC ze tak ciezko "skopiowac" ten efekt ?
|
|
|