To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Powrót do przeszłości

robertdg - 18-09-2015, 08:03

jacek11 napisał/a:
Jeszcze tylko muszę znaleźć punkt w którym się wypuszcza stary olej.
Nie ma takiego bo serwisowo płynu się nie wymienia, proponuje odessać płyn szczykawką ze zbiorniczka, zdemontować zbiorniczek, dokładniej obejrzec na obecność opiłków metalu, wąź powrotny do dużej bańki, podnosisz przód auta i ręcznie krecisz kołami od prawej do lewej, to co wypłyneło powrotem sprawdzasz na obecność opiłków metalu, jezeli ich nie ma możesz ryzykowac i składać układ. Jak chcesz wypłukać układ, proponuje do węza zasilającego dorobić jakąś bańke w której umieścisz ze 2 - 3 litry świeżego płynu, który przepompujesz przez układ i wyleci wylotem do drugiej bańki. Zasada jest taka, odpinasz układ zapłonowy, jedna osoba leje płyn do zasilania, druga delikatnie z rozrusznika równomiernie kreci silnikiem jednoczesnie wykonując skrety prawo lewo - przy tym najlepiej nie dopuścić do opróżnienia bańki zasilającej aby powietrze nie zostało wepchnięte w układ, ten się odpowietrzy, ale zalezy nam na przepłukaniu świezym strumieniem.
jacek11 - 18-09-2015, 08:25

Robert jak zwykle niezawodny :) Dziękuję za wytłumaczenie :) Zastosuję się do wskazówek,i opiszę efekty :)
Marcino - 18-09-2015, 10:54

robertdg.... lepiej nie można było opisać wymiany płynu w ukłądzie wspomagania.
Pamietam że jak w 2008r robiłem pokrywy, swiece i układ zapłonowy to tak samo na to wpadłem majać rozpiety układ zapłonowy.

jacek11 - 09-10-2015, 10:47

No i klops.Wymiana płynu wspomagania nie dała pożądanych efektów.Więc została wymieniona pompa,która pochodzi z auta którym jeździłem,i tam było wszystko z nią ok.Niestety po założeniu pompa wyje.Szybka lektura forumowa,i następnego dnia wymiana łożyska.Niestety kolejne niepowodzenie.Ręce opadają.Kierownica chodzi lżej,ale pompa wyje jak teściowa na zięcia :evil: Sworznie były sprawdzane jak robiłem skrzynie,i nie wykazywały zatarcia się,ani żadnych luzów.Jeszcze w wolnej chwili sprawdzę zbieżność.
Po za tym wymieniłem zastępczy katalizator,na ori,i jest ciszej.Następnie zmieniłem końcowy tłumik,na ori z nissana,i jest jeszcze ciszej.Naprawiłem czujnik ABS,który popsułem przy wyjmowaniu skrzyni.
Zegary zostały podświetlone paskami led,i teraz świecą jasno,i nawet w dzień można to dostrzec.Po za tym zawitało radio 2din pioneera,ale jakoś się nie możemy polubić,i raczej się rozstaniemy.
W wolnej chwili wrzucę jakieś fotki.
Jeszcze mam problem,bo bardzo słychać w kabinie opony.W okolicach 80 km/h już jest głośno.Może wymiana pomoże.Ale teraz to już chyba zimowe można założyć :wink:

robertdg - 09-10-2015, 19:00

Wyje cały czas czy tylko podczas skrętow :?:
jacek11 - 09-10-2015, 19:25

Wyje cały czas,a przy skręcaniu nasila się.W pozycji końcowej skrętu jest najgłośniej.Mam wrażenie,że problem może tkwić w maglu :x
robertdg - 09-10-2015, 19:27

A płyn sie nie pieni, jest przejrzysty :?:
jacek11 - 09-10-2015, 20:39

Jutro mu się przyjrzę dokładnie na zimnym,i ciepłym. Przed chwilą zdiagnozowałem kolejną usterkę. Termostat poległ. Już wcześniej mi się wydawało że się długo nagrzewa.I jak tu można coś fajnego mu kupić, jak on się cały czas psuje :(
jacek11 - 11-10-2015, 13:26

Wspomagania ciąg dalszy.Płyn podczas pracy nie jest spieniony.Zauważalny jest przepływ w zbiorniczku.Dziwny jest objaw podczas skręcania.Wszystko jest dobrze jak kręcę w lewo.Kręcąc w prawo,i ostatnie pół obrotu jest wyraźnie ciężej.Tak jak by był na sprężynie.To tak jak by coś go hamowało :roll:
rosomak1983 - 11-10-2015, 13:51

zerknij tam czy cos nie mechanicznie nie blokuje koła badz przekładni.
Moze sama przekładnia ?

jacek11 - 11-10-2015, 13:51

Jeszcze jedna denerwująca sprawa.Już dawno się miałem zapytać,czy wszystkie kombiki mają taką słabą antenę ? Jest jakiś dobry patent na poprawę działania tego ustrojstwa ?
jacek11 - 11-10-2015, 13:57

rosomak1983 napisał/a:
Moze sama przekładnia ?

Właśnie tego się obawiam.Mam na podmianę jak by co,ale nie chcę tego robić,bo nie mam za bardzo czasu.Chcę sprawdzić wszystkie inne opcje,a ewentualnie podmienić jak się pomysły skończą.

robertdg - 11-10-2015, 16:22

Koniecznie sprawdź sworznie na wahaczach (czy aby przypadkiem dolne wahacze nie ocieraja o siebie) i drazkach kierowniczych oraz mozliwości "kolizji" elementów zawieszenia podczas skrętu koła, ostatecznie pozostanei chyba rozdzielacz w listwie kierowniczej.
MichciuGT - 11-10-2015, 18:49

jacek11 napisał/a:
Jeszcze jedna denerwująca sprawa.Już dawno się miałem zapytać,czy wszystkie kombiki mają taką słabą antenę ? Jest jakiś dobry patent na poprawę działania tego ustrojstwa ?

do sprawdzenia: radio - czy działa w miarę dobrze na kawałku przewodu, czy dochodzi napięcie od radia przez przewód antenowy do wzmacniacza w antenie (pod batem), no i może być wina uszkodzonego wzmacniacza w antenie jeżeli dostała się do niego woda

jacek11 - 11-10-2015, 21:31

robertdg napisał/a:
Koniecznie sprawdź sworznie na wahaczach (czy aby przypadkiem dolne wahacze nie ocieraja o siebie) i drazkach kierowniczych oraz mozliwości "kolizji" elementów zawieszenia podczas skrętu koła, ostatecznie pozostanei chyba rozdzielacz w listwie kierowniczej.

Zastosuje się do wskazówek.
MichciuGT, posprawdzam w wolnej chwili,ale z tego co pamiętam,podłączałem wzmacniacz,i była różnica,więc może faktycznie coś z radiem.