To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej

georgu2 - 17-12-2017, 22:39

2014
A nie dałoby się zrobić tak, że te z doświetlania zakrętów służą jako dzienne?

brylekVFR - 18-12-2017, 13:17

Raczej nke, ponieważ lampy od AFSu skierowane są na boki, czyli inaczej świecą. Po drugie trzeba by przerabiać książkę ponieważ nie przewidziana jest taka opcja.
tokyo - 19-12-2017, 05:04

da rade to zrobic bez wiekszego problemu
trzeba sprawdzic jaki masz rodzaj instalacji sprawdzic na jakie lampy zostala przygotowana i zaprogramowac i tyle
nie jest to zaden problem

HUGIO - 19-12-2017, 18:14

Kiedyś widziałem na jakiejś zagranicznej stronce zestaw "podwójnych" żarówek do przednich kierunkowskazów, które pełniły rolę białych/niebieskich dziennych, a przy włączeniu kierunku migały normalnie pomarańczowo jak kierunkowskaz.

//Edit
Udało mi się znaleźć filmik z tym i osobiście bardzo mi się podoba:
https://www.youtube.com/watch?v=76Jpx66sXnE

sharky - 19-12-2017, 18:48

https://www.youtube.com/watch?v=7MZFNzqN9yc - naprawdę fajny gadżet ale niestety bez homologacji.
georgu2 - 20-12-2017, 08:14

No bez jaj, że bez homologacji. To z kierunkowskazem jest super rozwiązaniem. Jakie konsekwencje grożą za wożenie takiego czegoś? I jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia tych konsekwencji?
wiewioor - 20-12-2017, 08:25

Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego do czasu usunięcia nieprawidłowości.

georgu2 napisał/a:
I jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia tych konsekwencji?

To już zależy od funkcjonariusza.

muka997 - 20-12-2017, 15:28

no i na przeglądzie też mogą być problemy
Venom86 - 20-12-2017, 17:59

Ja mam od czerwca i odpukać nikt się nie czepił :P

sharky - 20-12-2017, 18:36

Venom86, a na przeglądzie technicznym nie ma z tym żadnego problemu?
wiewioor - 20-12-2017, 20:11

Na przeglądzie możesz założyć zwykłą żarówkę :wink:
sk0ras - 21-12-2017, 09:15

Venom86 napisał/a:
Ja mam od czerwca i odpukać nikt się nie czepił :P

[url=https://images84.fotosik.pl/943/aff299531ae72f64med.jpg]Obrazek[/URL]

[url=https://images81.fotosik.pl/943/1df32ee2b5afb39bmed.jpg]Obrazek[/URL]

W jaki sposób masz to wpięte do instalacji? Po włączeniu świateł mijania/drogowych te LEDy wyłączają się?

sharky - 21-12-2017, 15:22

wiewioor napisał/a:
Na przeglądzie możesz założyć zwykłą żarówkę :wink:
Niby można tylko po co? Mnie osobiście nudziłoby ciągłe przekładanie żarówek i kombinowanie. Niestety mamy takie chore przepisy i rozwiązania, które są naprawdę fajne, oszczędne i poprawiające bezpieczeństwo nie mogą być stosowane, bo nie ma homologacji, jakiegoś głupiego oznaczenia na kloszu lub upierdliwy policjant zaraz się dowali przy pierwszej lepszej kontroli zabierając dowód rejestracyjny i wystawiając najwyższy mandat.
tokyo - 21-12-2017, 23:26

:D zycie
wiewioor - 22-12-2017, 11:35

sharky napisał/a:
Niby można tylko po co?

Podałem tylko możliwość. Jeśli ktoś bardzo chce a boi się kontroli na stacjach diagnostycznych.

sharky napisał/a:
Mnie osobiście nudziłoby ciągłe przekładanie żarówek i kombinowanie.

Mnie też, dlatego nawet nie myślę o zakładaniu takiego czegoś.

sharky napisał/a:
Niestety mamy takie chore przepisy i rozwiązania, które są naprawdę fajne, oszczędne i poprawiające bezpieczeństwo nie mogą być stosowane, bo nie ma homologacji, jakiegoś głupiego oznaczenia na kloszu lub upierdliwy policjant zaraz się dowali przy pierwszej lepszej kontroli zabierając dowód rejestracyjny i wystawiając najwyższy mandat.

Jak kolega tokyo, napisał wyżej życie. Choć w dobie całkowitych skrajności, na drodze pewnie było by wiele rozwiązań, które niestety nie poprawiałoby bezpieczeństwa a wręcz powodowało by ułomność pewnych rozwiązań.

Wracając do tematu
sk0ras napisał/a:
W jaki sposób masz to wpięte do instalacji? Po włączeniu świateł mijania/drogowych te LEDy wyłączają się?

Raczej tak jest - i jak kupujesz taki zestaw to podłączenie powinno odbywać się standardowo 12+, GDN oraz sygnał do pozycji by w trakcie ich włączenia ledy się wyłączyły. Jeśli nie ma takiego rozwiązania w zestawie można sobie poradzić ze zwykłym przekaźnikiem ze stykami normalnie zamkniętymi.
Są też instalacje do których niby nie trzeba ciągnąć sygnału, które same wychwytują spadki i wzrosty napięcia - ale jest to słabe rozwiązanie, w których nawet po załączeniu sprężarki klimatyzacji światła wariują.