[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
Tomek - 05-05-2011, 22:03
Cytat: |
tomek84, z odkeceniem tej belki to dużo zachodu, tez o tym myślałem, ale po co demontować cały samochód żeby jakiś filtr założyć. |
no tak, dwie śruby
SPIDER-ek - 05-05-2011, 22:12
[quote="tomek84"] Cytat: |
no tak, dwie śruby |
to chyba ktoś ci wykręcił wcześniej chyba z 3 kolejne śruby, bo ja tam z 5 naliczyłem.
Jak masz 2 śruby to jesteś szczęściaż.
Ale fakt faktem ta belka mogła by być troche inaczej rozwiązana.
Krzyzak - 06-05-2011, 06:45
czasem więcej rozkręcania = szybciej; przekonałem się o tym...
a kilkadziesiąt pln za filtr jc to paranoja - Denso, które jest równoznaczne z oryginałem kosztuje niecałe 50 zł...
sampler - 06-05-2011, 07:42
Nastepnym razem jak bedziecie zakladac filtr jakiejkolwiek firmy podgrzejcie go na jakims piecu. Plastik przy 30-40 stopniach jest duzo bardziej elastyczny i nie peknie.
KaWu - 06-05-2011, 10:54
U siebie zauważyłem, że na rolce/ pompie klimatyzacji mam mały wyczuwalny luz osiowy.
Czy jest tam łożysko, które można wymienić Robił ktoś juz taką czynność
Kamil_Ziomek - 07-05-2011, 16:20
Ściągasz czynnik z układu klimatyzacji , następnie odkręcasz przewody , wypinasz kabel z cewki, demontujesz sprężarkę , odkręcasz tarcze sprzęgłową sprężarki , demontujesz seger zabezpieczający koło pasowe przed wyjechaniem w bok , ściągasz koło ściągaczem do łożysk (uwaga nie złapać koła z cewką !!). Łożysko będzie zabezpieczone segerem albo zapunktowane koło. Podstawiasz koło za szalkę koła w której siedzi łożysko (NIE WOLNO WYBIJAĆ ŁOŻYSKA JAK JEST PODPARTE ZA ZEWNĄTRZ KOŁA - inaczej koło się pokrzywi) Wprasować nowe łożysko.
Niby proste ale można samemu coś popsuć już nie raz widziałem pokrzywione koła albo urwany kawałek dekla bo ktoś odkręcił śrubkę i zdarł koło ściągaczem z segerem.
KaWu - 10-05-2011, 15:19
Kamil_Ziomek napisał/a: | Ściągasz czynnik z układu klimatyzacji , następnie odkręcasz przewody , wypinasz kabel z cewki, demontujesz sprężarkę , odkręcasz tarcze sprzęgłową sprężarki , demontujesz seger zabezpieczający koło pasowe przed wyjechaniem w bok , ściągasz koło ściągaczem do łożysk (uwaga nie złapać koła z cewką !!). Łożysko będzie zabezpieczone segerem albo zapunktowane koło. Podstawiasz koło za szalkę koła w której siedzi łożysko (NIE WOLNO WYBIJAĆ ŁOŻYSKA JAK JEST PODPARTE ZA ZEWNĄTRZ KOŁA - inaczej koło się pokrzywi) Wprasować nowe łożysko.
Niby proste ale można samemu coś popsuć już nie raz widziałem pokrzywione koła albo urwany kawałek dekla bo ktoś odkręcił śrubkę i zdarł koło ściągaczem z segerem. |
A wiadomo jakie to jest łożysko ; Zna ktoś jesgo oznaczenie / wymiary
Kamil_Ziomek - 10-05-2011, 19:50
Jakieś z dwoma rzędami śrutów ale musisz po wymiarze znaleźć. Mało jest aż tak dokładnych katalogów żeby od tak było napisane jakie ma wymiary to łożysko. Ściągnij czynnik wyciąg sprężarkę i załóż pasek do wersji bez klimy.
fatbob - 23-05-2011, 21:12
Pomocy!
Mam dziwną awarię. Pojawiła się w zimie, nawiew osłabł. Początkowo nie przyglądałem się temu dopiero podczas cieplejszych dni zauważyłem że oprócz tego nie działa klima- nie chłodziła. Mechanik zrobił przegląd uzupełnił czynnik, odgrzybił i wymienił filtr. Klima działała kilka godzin i znowu przestałała. Teraz wyłancza się po kilku minutach a po kilku kolejnych nawet wiatrak nie działa! Rurka chłodząca w gorące dni zamarza gdy klima włączona (wiec problem chyba w kabinie), sprawdziłem mieszalnik i wiatrak- działają (wiatrak do kilkunastu minut). Po wyłaczeniu i ponownym włączeniu wiatrak pracuje moment i koniec. Może to coś ze sterowaniem? nie wiem gdzie szukać rozwiązania problemu? Mam klimatronic, może ktoś mniał taki problem? Z góry dzieki za pomoc!
Kamil_Ziomek - 25-05-2011, 22:30
Podłącz próbówkę i sprawdź czy wiatrak dostaje napięcie jak przestaje pracować. Jeśli ginie napięcie sprawdź na bezpieczniku do wiatraka. Na ostatnim biegu wentylatora też ginie?
fatbob - 25-05-2011, 22:51
Po kilku minutach wiatrak nie działa na żadnym biegu. Posprawdzam napięcia i dam znać co i jak.
[ Dodano: 26-05-2011, 19:09 ]
Zadanie okazało się być trudniejsze niz myślałem. Nie wiem jak się dostać do zasilania wiatraka a bezpiecznika ani pod maska ani w kabinie nie ma. Jest od klimy 10A. Ja raczej laikiem jestem wiec proszę wziąć na to poprawkę.
mszolc - 06-06-2011, 22:36
Witam,
Podpinam się pod temat, bo mam pytanie, na które nie znalazłem odpowiedzi choć przeszukałem tematy dotyczące klimatyzacji. Wymieniałem ostatnio filtr przeciwpyłkowy (JC PREMIUM - straszny badziew) i przy okazji wymiotłem garść liści z okolic parownika. Operację uważam za połowicznie udaną bo samym parowniku zostało trochę paprochów a jego dół jest lekko czarny (zapewne stary pył i grzybki - odgrzybianie się kłania).
Niestety dokładniejszą operację czyszczenia skutecznie uniemożliwia obudowa (cooling unitu). Czy ktoś wie jak (i czy w ogóle można) ściągnąć jej dolną część bez demontowania parownika? Pościągałem te 3 spinki w na łączeniu górnej i dolnej części ale przy próbie podważania śrubokrętem trzeszczało pod palcami więc odpuściłem. Mniemam, że po zdemontowaniu dolnej części byłby również dostęp do drugiej (lewej) strony parownika. Przy okazji można by sprawdzić drożność kanału odprowadzającego wilgoć i ewentualnie go przeczyścić. Czy psiknięcie w zamontowany na aucie parownik myjką ciśnieniową wchodzi w rachubę?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Hugo - 06-06-2011, 22:40
A ja mam pytanie, w którym miejscu w EA kapie woda z , no właśnie nie wiem z czego zawsze kapie jadąc na klimie-z parownika)?
mszolc - 06-06-2011, 22:45
@Hugo,
Oczywiście - do układu wpada ciepłe i wilgotne powietrze, z którego przy gwałtownym schłodzeniu skrapla się wilgoć (na parowniku). To jak z zimnym napojem wlanym do szklanki w ciepłym pomieszczeniu - na szklance pojawia się rosa, choć szklanka raczej nie przecieka .
Hugo - 06-06-2011, 23:35
mszolc źle mnie zrozumiałeś, wiem, że woda się skrapla podczas jazdy na klimie, że kapie i że to normalne. Pytanie jest, w którym miejscu w Galancie EA kapie?
|
|
|