[02-06]Lancer CS0 - Tarcze i klocki
juar_78 - 29-07-2015, 10:56
Ja własnie wczoraj odebrałem auto z warsztatu. Miałem stare tarcze z przodku, które już mocno biły. Mój mechanik zamontował mi tarcze plus klocki FERODO. Tanie nie wyszło, ale ponoć ma gwarantować jakość i spokój. Zobaczymy.
Bojar - 15-08-2015, 11:39
Balon napisał/a: | Bojar napisał/a: | Możesz podać konkretnie jakie Zimmermanny kupiłeś. U mnie oryg wytrzymały 70kkm. Bosch tak samo.
Ciekawe ile wytrzyma Zimmermann ? |
ZIMMERMANN 380.2168.20 - COAT Z
bo tanie nie były - płaciłem 170zł od sztuki + klocki 140zł |
No to zainwestowałem w nie również 165/szt + klocki textara za 125.
Wymiana oczywiście we własnym zakresie
Jak na razie 600km bez problemów.
Poprzednie Bosch'e wytrzymały 90kkm ale zużycie powyżej normy. Zaczynały bić
luqash - 09-09-2015, 17:47
380.2170.20 ZIMMERMANa - u mnie z klockami TRW GDB3287/LUC po 13 tyś km zaczęły bić . Narazie delikatnie ok. 130 km/h i przy hamowaniu od ok. 100 km/h. A oszczędzałem. I wiele nie hamuję, bo ten przebieg to głównie autostrada.
Wyglądają ładnie, ale lewy przód przy hamowaniu bije. O co chodzi??
psco sądzicie o tarczach brembo?
krzychu - 09-09-2015, 18:06
luqash - pierwsza sprawa to nie używany na forum przekleństw, skrótów czy wykropkowań sugerujących niecenzuralne słowa... Masz mało postów więc nie będzie ostrzeżenia...
Co do tarcz. To powodów może być wiele. Po pierwsze warto zmierzyć bicie tarczy po montażu. Po drugie to, że oszczędzasz to nie znaczy, że nie miały powodów się zwichrować. Poza tym te klocki TRW to niestety są dużo twardsze niż parę lat temu. Ja mam je drugi raz i się inaczej zachowują co potwierdzają inni. Także już nie polecam TRW... Przynajmniej nie tym co szukają miękkich klocków.
luqash - 09-09-2015, 18:17
luquash napisał/a: | Wyglądają ładnie, ale lewy przód przy hamowaniu bije. O co chodzi?? |
Już wyjaśniam co autor miał na myśli
Wjechałem u mechanika na rolki, jest niewielka różnica w sile hamowania, ale przednie lewe koło było przy hamowaniu sporo bardziej aktywne, tj. wskaźnik odczytu "skakał". Stąd też bicie kierownicy. Do tego tarcze dość mocno się nagrzewają, po paru mocniejszych hamowaniach i niedługiej jeździe. Mechanik stwierdził, że lepiej już nie będzie i należy wymienić tarcze.
Tomi84 - 28-10-2015, 18:53
Witam, odgrzebuje temat , chcem zakupić sobie zestawik na przód narazie , myśle nad tarczami albo Japanparts lub Brembo i klockami TRW czy taki zestawik jest dobry??
mrcng - 28-10-2015, 20:20
Tomi84, o TRW masz nawet powyżej opinię. Ja mialem zestaw TRW w poprzednim aucie (corolla) i bardzo twarde były..układały się ze 2tys kmów...ale...po tym jak się ułożyły i już nie piszczały to ich funkcjonowanie w każdych warunkach perfekcyjne no i co najważniejsze tarcze nie rdzewieją i ładnie wyglądają po roku czy dwóch..
Tomi84 - 29-10-2015, 08:00
Zestaw TRw to i ja mam w poprzednim aucie Mazda 323f , i jestem zadowolony , ale niestety cena była niższa niż teraz. Za cały komplet zapłaciłem około 300zł a nie za same tarcze jedną około 200 zł. A czy brembo wystarczy mi??
krzychu - 29-10-2015, 08:27
Ja śmigam na Mikodach nacinanych (bez nawierceń dostępne na ich stronie). Są tanie i na razie się jeszcze nie pokrzywiły.
Tylko trzeba poszukać miększych klocków raczej bo TRW je mocno konsumuje.
Tomi84 - 29-10-2015, 09:59
Krzychu , patrzyłem ceny Mikody to też ponad mój budżet, jednak zamówie brembo i klocki trw i się okaże jak długo polatam, pytanie z innej beczki czy ktoś z Was malował zaciski hamulcowe?? Czy warto się w to bawić?
krzychu - 29-10-2015, 10:18
A ile te brembo kosztują?
Tomi84 - 29-10-2015, 14:36
Krzychu za jedną tarcze mam zapłacić 110 zł, biorę od kolegi który zajmuje się sprzedażą części.
p_k - 30-10-2015, 17:50
Tomi84 napisał/a: | Krzychu , patrzyłem ceny Mikody to też ponad mój budżet, jednak zamówie brembo i klocki trw i się okaże jak długo polatam, pytanie z innej beczki czy ktoś z Was malował zaciski hamulcowe?? Czy warto się w to bawić? |
Malowałem kilka lat temu podczas remontu hamulców. Wszystko rozebrane na części pierwsze, wyszorowane druciakiem na wiertarce i pomalowane 2 warstwami
Hammerite kolor młotkowy. Po latach użytkowania wyglądają prawie jak nowe.
mrcng - 30-10-2015, 20:59
Tomi84, ja posmarowałem cortaninem f i pięknie poczerniały i nabrały połysku...
lobuzek - 30-10-2015, 21:33
Malowałem lakierem Bolla. Trzymają się ok kilka miesięcy. W razie konieczności zabieg powtórzę.
|
|
|