To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

danon66 - 26-10-2011, 16:12

komarsnk napisał/a:
danon66 napisał/a:
m6riano napisał/a:
danon66 napisał/a:
Jakiej najlepiej firmy kupic wahacz przedni prawy dolny

masz na myśli prosty(przedni) czy banan(tylny)?

tylni

To samo pytanie zadałem Markowi Malikowi (japaneze). Polecił kupić tani SH i założyć dobrą gumkę. Wahacz wycenił coś koło 110zł i gumkę na 25. Myślę, że to dobre rozwiązanie

moze banalnie to zabrzmi, ale niedawno stalem sie posiadaczem galantem, ktory jest mom pierwszym samochodem i slabo sie orientuje w temacie... wiec jak nazywa sie ta "gumka" i gdzie ja mozna dostac ?

m6riano - 26-10-2011, 18:29

http://allegro.pl/wahacz-...1886967552.html
ja mam takie obydwa....u mnie po ok. 8 miesiącach zaczął stukać sworzeń w lewym, tak więc możesz śmiało go założyć i gdzieś po roku bawić się wymianę sworznia.

badmdfk - 26-10-2011, 20:50

A ja mam pytanie bo w opisie na pierwszej stronie nie znalazłem przyczyny. Mianowicie u mnie stuka coś w prawym kole, przy jeździe na wprost nie jest to bardzo slyszalne za to kiedy skręcam i wjadę w dziurę słychać stukanie i czuć w kierownicy, no i zaczyna mi ściągać samochód w lewo. Wie ktoś co to może być?
Krzyzak - 27-10-2011, 07:07

m6riano napisał/a:
ja mam takie obydwa

też kupiłem SH, ale gumy sworznia zmieniłem na HGP - u Japaneze są tańsze niż w ASO Hyundai

Hugo - 27-10-2011, 08:09

badmdfk napisał/a:
za to kiedy skręcam
W którą stronę?
Marcino - 27-10-2011, 09:05

O jakie gumki pytacie jak zakłądacie na nowe wachacze..? Chodzi mi o zamiennik z Hyundaia..
danon66 - 27-10-2011, 16:35

dzieki za pomocne odpowiedzi.

a tuleje wahacza wzdluznego na tyl jakie najlepiej zalozyc ?

badmdfk - 27-10-2011, 16:37

Hugo napisał/a:
badmdfk napisał/a:
za to kiedy skręcam
W którą stronę?

W prawo.

komarsnk - 27-10-2011, 16:42

danon66 napisał/a:

Poliuretanowe :)
http://forum.mitsumaniaki...074acaa1a6b18c2

danon66 - 27-10-2011, 19:16

komarsnk napisał/a:
danon66 napisał/a:

Poliuretanowe :)
http://forum.mitsumaniaki...074acaa1a6b18c2

Przegladalem juz ten temat i zauwazylem ze opinie na ten temat sa podzielone. Czy jest jeszcze jakas alternatywa dla tych tulei poliuretanowe ?

matek - 27-10-2011, 19:44

witam
mam pytanko...

kupilem galanta i mam maly problem przy ok 50-60km/h zaczynam slyszec jakies cykliczne obcieranie z tylu... im szybciej jade to szybciej to obciera i glosniej to slychac... zmienialem z tylu kola na zimowe ale dalej to samo, tylko jakby ciut ciszej
o ile z jada po miescie jest ok to na trasie +110 to juz jakby chuczy troche za glosno...

przed sprzedaza koles wymienil z tylu tarcze i klocki ale chyba sie nie docieraja 1500km... jakies propozycje? lozysko? czy moze cos innego?

z gory dziekuje za pomoc
Matek

Hugo - 28-10-2011, 07:57

badmdfk napisał/a:
W prawo.
To nie będzie sworzeń górny wahacza. Sprawdziłbym końcówkę drążka kierowniczego i sam drążek.
badmdfk - 28-10-2011, 16:42

Hugo, dzięki za podpowiedź sprawdzę to.
wujas - 03-11-2011, 12:49

a ja cały czas walczę z moim zawieszeniem.
Zacznijmy od stuków. Stuki ewidentnie pochodzą z prawej strony. Najbardziej słyszalne gdy krecę na max w lewo a kolo wpadnie w dziurę. Jadać na wprost przy małych dziurach nic nie słychać dopiero jak wpadne w wieksza nierówność. Dodam jeszcze ze zauważam dziwne zachowanie podczas skręcania w prawo przy wiekszych prędkościach. Wyglada to tak jak by prawa strona wpadajac w nierówność dobija mocniej do zakretu. Na zakretach w lewo nie odczuwam tego problemu. Do tego dochodzą dziwne wibracje. Nie sa one jednostajne tylko czasem trzesie autem a czasem nie np jade sobie autostrada 130km/h i czasem wszystko trzesie a za chwile cisza tak jak by cos bylo luzne i wpadalo w wibracje.
A teraz co wymienilem:
wszystkie tarcze ham i klocki TRW
lozysko z piasta PL, TL i PP lecz samo lozysko
wachacze dolne proste 555
w slepo wymienilem także banany na srt choć uważam że starym nic nie dolegało
zregenerowana maglownica, wymienione koncowki drążków
nowe amorki, odboje i poduchy

Gdy miałem wszystko rozpięte nie stwierdziłem żadnych luzów na swozniach, gumach i lacznikach stabilizatora. Mam już dość tej zawiechy!! Nikt nie może zdiagnozować luzów!!
Kumpel nakierował mnie na tulej/poduszki wózka. Po podniesieniu auta i zdjęciu koła widzę jakis luz pomiędzy guma a wózkiem. Wkładając łom pomiędzy wózek a karoserie dosyć łatwo można poruszać wózkiem. Wiem ze jakieś naprężenia musza wystepować ale czy aż tyle?? Według mnie gumy powinny być dosyć scisnięte a cały wózek sztywny względem karoserii. Patrzałem w manuala jednak nie do konca mogę rozszyfrować jakie luzy sa dopuszczalne.
Prosze o pomoc

Hugo - 03-11-2011, 16:51

wujas a sworzeń górnego wahacza prawy jak się ma? Lekko się porusza?