Nasze Miśki - Galant EA2A Tomii'ego
deejay - 31-07-2014, 14:31
Tomii napisał/a: | deejay napisał/a: |
Da radę nawet 5.8 |
sprawdzałeś ? |
Tak , dojechałem kiedyś na ok 20 litrach do Warszawy z Wrocławia oczywiście nocą na spokojnie
Torp12 - 31-07-2014, 14:36
deejay napisał/a: |
Tak , dojechałem kiedyś na ok 20 litrach do Warszawy z Wrocławia oczywiście nocą na spokojnie |
Co to znaczy na spokojnie? Jaką prędkością trzeba jechać żeby osiągnać takie spalanie? 80?
promatti - 31-07-2014, 15:02
a ja myślę, że jest to spokojnie do osiągnięcia, jak kupiłem Galanta jechałem z Wrocławia do Tomaszowa Mazowieckiego i spalił mi wtedy niecałe 7 litrów ale na spokojnie można by mniej dla mnie była to pierwsza podróż i nie żałowałem sobie niczego oczywiście wszystko w granicach rozsądku bo nowe auto i trzeba było je wyczuć. Ale teraz jak jestem w stanie zejść z LPG do 8 litrów to tym bardziej 6 litrów PB jest możliwy
Tomii - 31-07-2014, 15:39
Torp12 napisał/a: | deejay napisał/a: |
Tak , dojechałem kiedyś na ok 20 litrach do Warszawy z Wrocławia oczywiście nocą na spokojnie |
Co to znaczy na spokojnie? Jaką prędkością trzeba jechać żeby osiągnać takie spalanie? 80? |
średnia 75-80km/h. 90-100km/h nie przekraczasz.
deejay - 31-07-2014, 15:39
Torp12 napisał/a: | deejay napisał/a:
Tak , dojechałem kiedyś na ok 20 litrach do Warszawy z Wrocławia oczywiście nocą na spokojnie
Co to znaczy na spokojnie? Jaką prędkością trzeba jechać żeby osiągnać takie spalanie? 80? |
Spokojnie to max do 100km/h . ale operując delikatnie pedałem gazu i przewidując sytuacje na drodze , każdy ma swoją technikę Eco
WreX - 31-07-2014, 16:22
deejay napisał/a: | Spokojnie to max do 100km/h . ale operując delikatnie pedałem gazu i przewidując sytuacje na drodze , każdy ma swoją technikę Eco
|
Dokładnie, ja ostatnio mam Eco-moda i jak nie ma ruchu i się wjedzie na trasę to spokojnie można zejść do 6 z małym hakiem... ale czasem wystarczy jedno "wyprzedzanie" albo parę sekund pofolgowania i nagle średnie rośnie o litr czy dwa... Ale owszem prędkości to raczej 70-90 do takiego spalania.
Tomii - 10-09-2014, 20:41
292550km:
- wymiana oleju tym razem na japoński Eneos Sustina 5w40 + standardowo filtr oleju Knecht
a na dniach trzeba wymienić uszczelniacz lewego wewnętrznego przegubu
Da radę go tak rozpiąć żeby kielich został w skrzyni a ośka w piaście ?
deejay - 10-09-2014, 21:43
Tomii napisał/a: | wymiana oleju tym razem na japoński Eneos Sustina 5w40 |
Coś słyszałem o nim , jak cos to napisz dwa zdania jakie odczucia
robertdg - 11-09-2014, 07:50
Tomii napisał/a: | Da radę go tak rozpiąć żeby kielich został w skrzyni a ośka w piaście ? | Znaczy zapioeczony wieloklin Jak zdemontujesz zacisk hamulcowy i rozepniesz wahacz prosty, to powinieneś uzyskac na tyle miejsca
Tomii - 11-09-2014, 10:25
robertdg napisał/a: | Tomii napisał/a: | Da radę go tak rozpiąć żeby kielich został w skrzyni a ośka w piaście ? | Znaczy zapioeczony wieloklin Jak zdemontujesz zacisk hamulcowy i rozepniesz wahacz prosty, to powinieneś uzyskac na tyle miejsca |
raczej na 99% zapieczony. Pytanie czy ośka z łożyskami igiełkowymi wyjdzie z kielicha ? czy nie ma tam jakiegoś zabezpieczenia ?
robertdg - 11-09-2014, 16:56
Wyjdzie, ale przegub trójpalczasty zabezpieczony jest segerem i trzeba go delikatnie zbić z półosi. Byle ostrożnie co by nie trzepnąć w miseczke i by się nie rozleciały igiełki, najlepiej trzymac raczka - troszkę wydech bedzie utrudniał. Może warto spróbować ruszyć przegub z wieloklina piasty
Tomii - 11-09-2014, 20:54
robertdg napisał/a: | Może warto spróbować ruszyć przegub z wieloklina piasty |
będziem próbować ale czarno to widzę
Tomii - 11-09-2014, 20:58
deejay napisał/a: |
Coś słyszałem o nim , jak cos to napisz dwa zdania jakie odczucia |
na razie tylko odczucia zapachowe - pachnie frytkami
Tomii - 16-09-2014, 08:22
Osłona przegubu wymieniona. Oczywiście półosi nie szło ruszyć z piasty, więc decyzja, robimy na aucie. Wypiecie sworzni dwóch dolnych wahaczy - oj umordowałem się, demontaż osłony plastikowej tej od strony skrzyni - śrubki mocujące ukręcone i półoś z łożyskami ładnie wyszła z kielicha. Ta japońska osłona przegubu od Japaneze wygląda dobrze ale opaski podobno słabe, takie zaciągane - ciekaw jestem kiedy puszczą.
Poza tym Misiek ma się dobrze
eremita - 16-09-2014, 08:31
Tomii napisał/a: | Poza tym Misiek ma się dobrze |
I tak trzymać
|
|
|