To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Galant EA2A Tomii'ego

deejay - 31-07-2014, 14:31

Tomii napisał/a:
deejay napisał/a:

Da radę nawet 5.8 :P :wink:

sprawdzałeś ?

Tak , dojechałem kiedyś na ok 20 litrach do Warszawy z Wrocławia oczywiście nocą na spokojnie :wink:

Torp12 - 31-07-2014, 14:36

deejay napisał/a:

Tak , dojechałem kiedyś na ok 20 litrach do Warszawy z Wrocławia oczywiście nocą na spokojnie :wink:

Co to znaczy na spokojnie? Jaką prędkością trzeba jechać żeby osiągnać takie spalanie? 80?

promatti - 31-07-2014, 15:02

a ja myślę, że jest to spokojnie do osiągnięcia, jak kupiłem Galanta jechałem z Wrocławia do Tomaszowa Mazowieckiego i spalił mi wtedy niecałe 7 litrów ale na spokojnie można by mniej dla mnie była to pierwsza podróż i nie żałowałem sobie niczego oczywiście wszystko w granicach rozsądku bo nowe auto i trzeba było je wyczuć. Ale teraz jak jestem w stanie zejść z LPG do 8 litrów to tym bardziej 6 litrów PB jest możliwy :)
Tomii - 31-07-2014, 15:39

Torp12 napisał/a:
deejay napisał/a:

Co to znaczy na spokojnie? Jaką prędkością trzeba jechać żeby osiągnać takie spalanie? 80?

średnia 75-80km/h. 90-100km/h nie przekraczasz.

deejay - 31-07-2014, 15:39

Torp12 napisał/a:
deejay napisał/a:

Spokojnie to max do 100km/h . ale operując delikatnie pedałem gazu i przewidując sytuacje na drodze , każdy ma swoją technikę Eco :wink:

WreX - 31-07-2014, 16:22

deejay napisał/a:
Spokojnie to max do 100km/h . ale operując delikatnie pedałem gazu i przewidując sytuacje na drodze , każdy ma swoją technikę Eco

Dokładnie, ja ostatnio mam Eco-moda i jak nie ma ruchu i się wjedzie na trasę to spokojnie można zejść do 6 z małym hakiem... ale czasem wystarczy jedno "wyprzedzanie" albo parę sekund pofolgowania i nagle średnie rośnie o litr czy dwa... :D Ale owszem prędkości to raczej 70-90 do takiego spalania.

Tomii - 10-09-2014, 20:41

292550km:
- wymiana oleju tym razem na japoński Eneos Sustina 5w40 + standardowo filtr oleju Knecht

a na dniach trzeba wymienić uszczelniacz lewego wewnętrznego przegubu :(
Da radę go tak rozpiąć żeby kielich został w skrzyni a ośka w piaście ?

deejay - 10-09-2014, 21:43

Tomii napisał/a:
wymiana oleju tym razem na japoński Eneos Sustina 5w40

Coś słyszałem o nim , jak cos to napisz dwa zdania jakie odczucia ;)

robertdg - 11-09-2014, 07:50

Tomii napisał/a:
Znaczy zapioeczony wieloklin :?: Jak zdemontujesz zacisk hamulcowy i rozepniesz wahacz prosty, to powinieneś uzyskac na tyle miejsca
Tomii - 11-09-2014, 10:25

robertdg napisał/a:
Tomii napisał/a:
Znaczy zapioeczony wieloklin :?: Jak zdemontujesz zacisk hamulcowy i rozepniesz wahacz prosty, to powinieneś uzyskac na tyle miejsca

raczej na 99% zapieczony. Pytanie czy ośka z łożyskami igiełkowymi wyjdzie z kielicha ? czy nie ma tam jakiegoś zabezpieczenia ?

robertdg - 11-09-2014, 16:56

Wyjdzie, ale przegub trójpalczasty zabezpieczony jest segerem i trzeba go delikatnie zbić z półosi. Byle ostrożnie co by nie trzepnąć w miseczke i by się nie rozleciały igiełki, najlepiej trzymac raczka - troszkę wydech bedzie utrudniał. Może warto spróbować ruszyć przegub z wieloklina piasty ;-)
Tomii - 11-09-2014, 20:54

robertdg napisał/a:
Może warto spróbować ruszyć przegub z wieloklina piasty ;-)

będziem próbować ale czarno to widzę :|

Tomii - 11-09-2014, 20:58

deejay napisał/a:

Coś słyszałem o nim , jak cos to napisz dwa zdania jakie odczucia ;)

na razie tylko odczucia zapachowe - pachnie frytkami :wink:

Tomii - 16-09-2014, 08:22

Osłona przegubu wymieniona. Oczywiście półosi nie szło ruszyć z piasty, więc decyzja, robimy na aucie. Wypiecie sworzni dwóch dolnych wahaczy - oj umordowałem się, demontaż osłony plastikowej tej od strony skrzyni - śrubki mocujące ukręcone :doubt: i półoś z łożyskami ładnie wyszła z kielicha. Ta japońska osłona przegubu od Japaneze wygląda dobrze ale opaski podobno słabe, takie zaciągane - ciekaw jestem kiedy puszczą.

Poza tym Misiek ma się dobrze :)

eremita - 16-09-2014, 08:31

Tomii napisał/a:
Poza tym Misiek ma się dobrze

I tak trzymać :mrgreen: