[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA
mjsystem - 17-10-2014, 10:11
lobuzek napisał/a: | Do tego opony Nokian WR D3 205/60/16 |
Mam Nokiany i są spoko. Jedyna wada, nie lubią lodu(jak większość). Gryzą za to wspaniale błoto pośniegowe i sam śnieg
lobuzek - 17-10-2014, 10:42
To mój pierwszy kontakt z Nokianami, ale powinno być ok, opona wykonana solidnie, z dużą ilością lamel co gwarantuje porządne zachowanie w zimie. Lodu niestety żadna opona bez kolców nie lubi, ale cóż.
Do tej pory miałem Goodyeary Ultra Grip 7+ (w Cmaxie) i były ok, ale najbardziej mnie zaskakują Savy Eskimo S3+ w Puncie żony. Za tą cenę znakomita opona.
Lancera testowałem w zeszłym roku na Fuldach Kristall Montero 3 i zachowywał się bardzo fajnie, chciałem kupić te opony, ale ponoć wychodzą lub wyszły z produkcji i w razie uszkodzenia np. jednej sztuki może być problem z kupnem, więc padło na Nokiany. Chyba w przyszłym tygodniu założę, bo prognozy nie są za dobre.
tyku - 17-10-2014, 10:47
rondzik napisał/a: | Dosalem wycene z aso za zestaw felgi + kola 16" za 3300 pln. wydeje mi sie troszke sporo | Jeżeli chodziło Ci o felgi + opony to ASO wyceniło Ci przyzwoicie. Zależy jeszcze jakie felgi i jakie opony, bo o tym nie napisałeś
[ Dodano: 17-10-2014, 10:56 ]
lobuzek napisał/a: | Ja na zimę kupiłem felgi 16 Alutec Grip | Jaki dokładnie rozmiar
marcowoj - 17-10-2014, 11:24
lobuzek napisał/a: | ale najbardziej mnie zaskakują Savy Eskimo S3+ |
Potwierdzam sam mam savy już w drugim aucie i są bardzo dobre na słabo odśnieżone pozamiejskie drogi.
lobuzek - 17-10-2014, 11:39
[ Dodano: 17-10-2014, 10:56 ]
lobuzek napisał/a: | Ja na zimę kupiłem felgi 16 Alutec Grip | Jaki dokładnie rozmiar [/quote]
Rozmiar 6,5*16, ET 39 według konfiguratora producenta.
http://wheel-configurator....6/CY0/4599218/
[ Dodano: 17-10-2014, 11:42 ]
marcowoj napisał/a: | lobuzek napisał/a: | ale najbardziej mnie zaskakują Savy Eskimo S3+ |
Potwierdzam sam mam savy już w drugim aucie i są bardzo dobre na słabo odśnieżone pozamiejskie drogi. |
W lekkim Puncie z oponami o szerokości niewiele większej od rowerowych nie mają najmniejszych problemów z drapaniem się pod zaśnieżone górki. Kilka razy tam gdzie nie dałem rady wjechać na UG 7+ (co prawda częściowo zużytych), wyjechałem bez problemów na Savach.
marcowoj - 17-10-2014, 11:46
lobuzek napisał/a: | W lekkim Puncie z oponami o szerokości niewiele większej od rowerowych nie mają najmniejszych problemów z drapaniem się pod zaśnieżone górki. Kilka razy tam gdzie nie dałem rady wjechać na UG 7+ (co prawda częściowo zużytych), wyjechałem bez problemów na Savach. |
Ja byłem w szoku jak w czasie orkanu "Ksawery" w zeszłym roku super na tych gumach "szedł" lancer.
mjsystem - 17-10-2014, 13:00
lobuzek napisał/a: | ale najbardziej mnie zaskakują Savy Eskimo S3+ w Puncie żony. Za tą cenę znakomita opona. |
Miałem w Berlingo. Za tą cenę to rewelacja
lobuzek - 17-10-2014, 13:40
Niestety według ocen znajomego gumiarza, następca Sava Eskimo HP nie jest tak dobra na śniegu, tylko stworzona do szybszej jazdy po dobrze utrzymanych drogach.
rondzik - 17-10-2014, 14:27
tyku napisał/a: | Jeżeli chodziło Ci o felgi + opony to ASO wyceniło Ci przyzwoicie. Zależy jeszcze jakie felgi i jakie opony, bo o tym nie napisałeś
|
Tak, felgi i opony 205/60R16
► Oryginalne felgi aluminiowe (16x6,5JJ)
► Opony: 205/60 R16 SEMPERIT Speed Grip 2
farel - 17-10-2014, 17:43
ja proponuje pomyśleć o uniroyal, dobry stosunek jakość/cena
lobuzek - 17-10-2014, 20:28
Panowie, przy zakupie opon i felg nie jest się skazanym na ASO. Szczególnie opon, bo sklepów z gumami wszędzie pełno, tak więc nie widzę powodu by sporo przepłacać za to samo.
Mi przykładowo chcieli sprzedać felgi aluminiowe za 450 zł za sztukę, co dałoby 1800 zł za komplet, i tak po promocji według nich. Za markowe Alutec'i zapłaciłem 1200 zł, więc nie ma o czym mówić. Dodam, że nie jest to chińszczyzna i poziom taki jak Rial, którego miałem dotychczas i nie narzekałem.
rondzik - 21-10-2014, 00:08
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Na felgach sie nie bardzo znam, wiec nie ma co sie zastanawiac za dlugo. Te Alutec'y wygladaja spoko, popatrzylem w Google Images jak sie prezentuja na autach i jest ok. A w kolorze grafitowym beda pasowac do mojego grafitowego Miska. Znalazlem je za 335 PLN na Oponeo, ale taniej sa na InOpony.pl, za 312 PLN + 40pln dostawa
Jesli chodzi o opony to Oponeo chyba czyta opinie na forach, bo wspomniane przez Was Nokiany sa tam za 374 PLN sztuka. Na Agito znalazlem te same za 315 PLN
Zastanawiam sie jeszcze nad oponami Uniroyal MS Plus 77 205/60R16 92H
http://www.oponeo.pl/dane...165_reviewslist
Maja w sumie taka sama ocene jak Nokiany, a sa nieco tansze. Ktos z Was moze polecic?
Pozdrawiam
mjsystem - 21-10-2014, 07:27
rondzik napisał/a: | Maja w sumie taka sama ocene jak Nokiany, a sa nieco tansze. Ktos z Was moze polecic? |
Na Uniroyalach jeżdżą fabryczne Fordy i dają radę.
apikus - 21-10-2014, 07:45
rondzik napisał/a: | Ktos z Was moze polecic? |
Ja mam je na Lancerze. Spokojnie dają radę, ale nigdy nie były testowane w ekstremalnych warunkach. Poprzednia zima nie była zbyt ciężka. W mieście jak najbardziej.
rondzik - 21-10-2014, 09:36
apikus napisał/a: | rondzik napisał/a: | Ktos z Was moze polecic? |
Ja mam je na Lancerze. Spokojnie dają radę, ale nigdy nie były testowane w ekstremalnych warunkach. Poprzednia zima nie była zbyt ciężka. W mieście jak najbardziej. |
Super, dzieki za opinie. A testowal ktos Nokiany w 'extremalnych' warunkach? Mieszkam w Krakowie i na pewno zima bede chcial wyskoczyc w kierunku gor, wiec przydalyby sie gumy ktore dadza rade sobie w takich okolicznosciach przyrody.
Pozdrawiam
|
|
|