Outlander I GEN Techniczne - Hamulce O1 T UPGRADE
qba1983 - 05-12-2017, 15:04
to jest chyba adapter do zacisków brembo z panamery(mają takie fajne mocowanie od frontu)
Buszu - 14-12-2017, 17:16
https://baza.drom.ru/novosibirsk/gt/raceface-perednij-tormoznoj-kit-brembo-mitsubishi-airtrek-supporta-31880871.html
https://www.drive2.ru/r/mitsubishi/472682/
Hugo - 26-12-2017, 16:57
Pawel1988, tak patrzę na te fotki spasowania jarzma zacisku i tarczy z Santa FE z poprzedniej strony i czy nie można by po prostu założyć do tej tarczy z Hyundai'a (oczywiście po dorobieniu adapterów) ori zacisków z klockami od Outka? Pomyślałeś o tym, sprawdzałeś to i patrzyłeś jak pasuje?
Pawel1988 - 26-12-2017, 20:48
Hugo napisał/a: | Pawel1988, tak patrzę na te fotki spasowania jarzma zacisku i tarczy z Santa FE z poprzedniej strony i czy nie można by po prostu założyć do tej tarczy z Hyundai'a (oczywiście po dorobieniu adapterów) ori zacisków z klockami od Outka? Pomyślałeś o tym, sprawdzałeś to i patrzyłeś jak pasuje? |
Nie pomyślałem ale z tego co mi się wydaje klocek z outlandera jest dużo węższy i tarcza nie była by wykorzystana w 100% Ale oczywiście to nie problem po prostu rant zamiast np 1mm miałby 4mm.
Interesowałem się dorobieniem adapterow. Ogólnie wyglada to tak że zostawiamy zwrotnice lub całe auto i goście działają. Zadzwoniłem do paru firm i wszędzie to samo . Proszę wysłać tarcze zacisk zwrotnice i damy znać czy się da jak się da to różnie ale generalnie 600-1000
Dam znać z nowym rokiem bo jeszcze mi jeden plan chodzi po głowie ale to na nowy rok
Hugo - 27-12-2017, 07:56
Dokładnie tak jak piszesz, nie pomyślałem o tym, że klocek z Outka będzie za wąski. To nie jest dobry pomysł, tymbardziej, że zacisk z Outka jest pod tarcze 24 mm i wątpię aby tarcza o grubości 28 mm z Santa Fe weszła w nie bez jakiegoś szlifowania.
Mam lepszy pomysł, zacisk z Hyundai'a i40. Jest pod tarcze 300/28 mm, więc wejdzie w tarcze 321/28 mm idealnie, tylko adapter będzie potrzebny.
Może podesłałbyś mi tą tarczę z Santa Fe, załatwię zacisk z i40 oraz zwrotnicę z piastą z Galanta i mam tu takiego magika-ślusarza "złotą rączkę" to może wykombinuje mi jakieś adaptery, pewnie za cenę 10 razy niższą niż Ty podałeś...
Pawel1988 - 27-12-2017, 09:17
Generalnie nie ma problemu. Wyślij adres na priv a ja wyśle tarcze.
Tylko pamiętaj że, były dwa rodzaje tarcz i dwa rodzaje zacisków zarówno w i40 jak i w Kia optima 300/28 I 320/28. Co do tych zacisków to gadałem z gościem co sprzedaje części do Kia i powiedział właśnie że są dwa rodzaje zacisków natomiast nie jest to jakas informacja pewna. A tarcze na 100% były dwa rodzaje. Można było dokupić jakby "mocniejsze hamulce"
Hugo - 27-12-2017, 19:45
Zgadza się, nowsze modele Kia Optima (może inne modele też) miały tarcze 320/28 mm. Jest bardzo możliwe, że same zaciski do mniejszych i większych tarcz są identyczne, a po prostu różnią się tylko jarzmami. Dokładnie tak samo jest w przypadku zacisków dwutłoczkowych od Galanta (do tarcz 276/24 mm) i Outlandera (tarcze 294/24 mm). Same zaciski są IDENTYCZNE, różnią się tylko i wyłącznie jarzmami. I teraz pytanie czy do tarcz 320/28 mm lepiej wziąć zaciski z jarzmami od mniejszych tarcz czy z większymi (chodzi o to do których lepiej pójdzie dorobić adaptery (żeby nie było takiej sytuacji jak wyżej z zaciskami od Santa FE).
Co do tarcz 320/28 mm to lepiej poszukać z Kii Optimy, bo mają wysokość tylko 47,3 mm: http://allegro.pl/tarcze-...7098107041.html a tarcze z Outka 45,6 mm: http://allegro.pl/tarcze-...7103960932.html Tarcze z Santa FE mają aż 49 mm wysokości.
[ Dodano: 29-12-2017, 21:56 ]
Pawel1988, dzisiaj mi się przypomniało, że parę miesięcy temu jakiś cep zamiast przednich zacisków z Outlandera przysłał mi 2 różne zaciski, min. coś takiego:
Najlepsze jest to, że nie mam pojęcia z jakiego on jest auta Rozstaw otworów na jarzmach z tego co pamiętam ok. 140 mm i jak widać jest do dość grubej tarczy hamulcowej. Po nowym roku przymierzę go do tarczy 294/24 mm, a na pw wysyłam Ci moje dane i przyślij mi tą tarczę z Santa FE.
[ Dodano: 29-12-2017, 23:00 ]
Trafiony zatopiony i to za pierwszym razem Zacisk na 100% jest z Nissana, na 99% z Murano Z50/Z51. Do nich były tarcze 319/28 mm. Jak przyjdzie od Ciebie tarcza z Santa Fe będę mierzył.
[ Dodano: 04-01-2018, 19:58 ]
Tak pasuje zacisk z Murano do tarczy 294/24 mm:
Jak widać tarcza musiałaby mieć min. 350 mm średnicy żeby to wszystko pasowało i klocek pracował całą powierzchnią.
Ale przewód hamulcowy pasuje idealnie do zacisku z Nissana
Podsumowując, kolejny projekt upadł...
[ Dodano: 07-01-2018, 11:56 ]
Jest jeszcze jeden pomysł, zaciski Brembo od Mercedesa W211, czyli E-Klasy po 2002 r. Ceny od 80 zł/szt. i do nich były tarcze 312/28 mm, więc jest szansa, że będzie miejsce na adapter. Zresztą jak widać na zdjęciach z poniższej aukcji otwory montażowe zacisku nie są mocno odsunięte od korpusu, więc chyba zaryzykuję, kupię i przymierzę go do tarczy 320/28 mm z Santa Fe.
http://allegro.pl/zacisk-...6231980339.html
Z tego co kojarzę to jeden użytkownik tego forum jeździ na takich zaciskach, ale tarcze dopasował również od tego Mercedesa.
Pawel1988 - 25-02-2018, 18:29
Siema siema siema
https://youtu.be/z4dFXItGaII
Do jutra opiszę tutaj parę ważnych rzeczy
Bzyk_R1 - 25-02-2018, 23:25
Ty nie wstawiaj fanfary tylko pokaż te cudeńka chociaż powód do świętowania jest, wreszcie O1T będzie stawał dęba. Od razu mówię że zamawiam ten setup. Proszę mnie wpisać na listę.
Fragu - 26-02-2018, 07:22
+1
Pisz co żeś wymóżdżył
Pawel1988 - 26-02-2018, 19:16
Hamulce outlander ... temat rzeka opiszę wszystko od początku dla osób które nie do końca są w temacie.
Przeszukaliśmy wszystko, fora internetowe od polskich przez japońskie aż do ruskich...zero konkretnych informacji. Próbowaliśmy zrobić tani swap czyli dopasowanie zacisków np. Z kii, hyundaia czy nissana i wszystko na nic-brak miejsca na adapter, chyba że zalozylibysmy tarcze 350mm
Załóżmy teoretycznie że udało by się zmieścić zacisk z Kia czy nissana i czy jest to takie tanie.
Tarcze ok 400
Klocki ok 100
Zaciski ok 150 za dwa, przewody pasują
Adaptery 700-1000
To daje cene dla osoby, która to zrobi 1500, powiedzmy przystępnie ale jak już robić swap to fajnie by było mieć jakiś konkretny zacisk.
Stwierdziłem że dobrym rozwiązaniem byłoby zamontowanie zacisku montowanego od góry, wtedy nie byłoby problemu z miejscem na adapter.
I tak szukałem szukałem i wymysliłem taki patent.
Zaciski z Megane 2 rs - od 500 zł szt - współpracują z tarcza 28mm
Do tego tarcze np Kia optima 400zl
Klocki Brembo 150zl
Przewody hamulcowe ok 200
I dorobienie adaptera ( obdzwonilem dużo firm) generalnie ceny od 700 do 1000zl. Za projekt i wykonanie 1 kompletu. Wiadomo potem już tylko taniej. Po podliczeniu wychodzi 2450-2750. Oczywiście potem cena by spadła bo adapter już mamy. I taki był zamysł żeby to robić.
Zawsze można też założyć hamulce z lancera evo. Dla przypomnienia
Zaciski od 1000zl ! Szt tu trzeba zaznaczyć że słowo EVO podbija cenę spokojnie x5. Technicznie to same zaciski co poniżej u mnie tylko obejmują większą tarcze i mają inny rozstaw i SĄ DO EVO
Tarcze 400zl np rotinger
Klocki 200zl ale sa tez za 1000 zl
Zwrotnice najtańsze po 400szt
Półosie najtańsze 300 ale większość 400 500 szt .
No i przewody 200
W najlepszym przypadku w 4tys się zamkniemy ale jeżeli wszystko ma być w dobrym stanie liczylbym raczej 5 tyś. Ale nigdy nie wiadomo co kupimy. Mogą być np łożyska do wymiany.
Człowiek czasem czegoś szuka po całym świecie A rozwiązanie ma pod domem . I tak znalazłem Pana 7.2 km od domu, pojechałem pogadałem, ustaliłem i zrobił
Zależało mi na tym żeby swap nie był bardzo drogi, aby był tani w eksploatacji, i stosunkowo tani dla innych, oraz mieścił się w każdej feldze 17cali.
Miały być tarcze 345mm( tak mieszczą się w feldze 17) ale nasza felga jeżeli chodzi o średnice wew. Jest jedna z mniejszych jak nie najmniejsza. Oczywiście można było zmienić felgi ale nie o to mi też chodziło. Chciałem żeby zestaw wchodził do felgi 17 bo inaczej mało kto byłby chętny a nie ukrywam że trochę ( bardzo dużo ) kasy to pochłoneło.
Efektem tego jest kompletny zestaw hamulcowy :
Adaptery wykonane ze stali konstrukcyjnej.
Zaciski NISSAN SKYLINE R33... Ale spokojnie montowane były też do bmw e38 i cena jest śmieszna. Po pełnej regeneracji: tloczki, gumki, przewód.
Tarcze velsatis 325/28 trochę przerobione
Klocki hamulcowe do bmw e38
Przewody hamulcowe w stalowym oplocie. Zwykle napewno mozna kupic taniej, ale jak juz robić to raz a porzadnie. Dokladnej ceny przewodow nie znam bo sam jeszcze na nie czekam. Edytuje informacje o przewodach jak fizycznie je będę miał w rękach.
Napewno posypia się pytania więc odpowiadam.
Pytanie pierwsze - całośc 2.8 tys + przewody w oplocie stalowym
Pytanie drugie czemu nie tarcze z evo byłoby jeszcze prościej . Tak ale wszystkie tanie zaciski obsługują tarcze 28 mm. Da się wsadzić 30 ale nie 32. I były dwie opcje. Dużo droższy zacisk, albo przerobienie tego (wsadzenie jakiś dystansów) ale czy ktoś z Was chciałby przerabiać zacisk ? Wydaje mi się... Jestem pewny, że to co jest będzie hamowało cudownie. I przy tej tarczy, tym zacisku, i masie samochodu, która wbrew pozorom nie jest aż tak wysoka powinno być super.
Podsumowywując drodzy koledzy i koleżanki jeżeli chcecie takie coś w swoim samochodzie, robicie tak.
Zaciski e38 tylko nie wiem czy przypadkiem nie było 2 różnych.
Tarcze velsatis kupujecie i zanosicie do tokarza. Rozwiercacie otwory na śruby i otwór centralny na 69.
Klocki do e38
Przewody w oplocie stalowym lub zwykle
No i dzwoncie lub piszecie do mnie o adapter ... nie mam pojęcia ile dorobienie takiego czegoś. Pojezdze środa czwartek po firmach CNC i dam znać. Adaptery będą wykonane ze stali konstrukcyjnej. Ogólnie jeżeli dobrze poszukać to w 1tys bez adaptera można się spokojnie zamknąć. Nie wiem o czym zapomniałem ale jak mi się przypomni to będę dopisywać pod spodem, żeby było w jednym miejscu.
Lista samochodów do których teoretycznie powinien pasować swap ( jeżeli popełnie błąd proszę pisać i poprawie )To tylko teoria.
- Outlander I
- Outlander II
- Outlander III
- ASX
- Peugeot 4007
- Citroen c-crosser
- Jeep Compass, Patriot
- Dodge Caliber, Avenger
- Chrysler Sebring
- Galant przedlift lub polift że zmienioną zwrotnicą
- lancer EVO Ralliart ( te z tarcza przód 294mm)
- lancer wszystkie wersje "cywilne
- eclipse 3g i nie wiem jak eclipse 1 I 2 . Ale z tego co kojarzę ludzie zakładają do nich p&p tarcze i zaciski z outlandera więc raczej też.
I najważniejsze zdjęcia mojego pięknego zestawu. Czyżby pierwszy outlander z największą tarczą
Hugo - 26-02-2018, 21:09
No piknie! Już wiem co zrobię z hamulcami w przyszłym roku
Reszta pw.
Fragu - 27-02-2018, 07:23
Dobra robota! Szacunek!
Czekam na opinię po jazdach testowych.
W@sio - 27-02-2018, 10:22
Wygląda zacnie, aaaale nie był bym sobą gdybym trochę fizyki w to wszystko nie wmieszał. Wytrzymałość adapterów to ważna sprawa, auto ma być drogowe, a nie czysto torowe, stąd moje delikatne wątpliwości... Dużo zależy od materiału, z którego będą wykonane, ale wierzę, że dadzą radę Nie bez powodu producenci montują zaciski bezpośrednio do zwrotnicy
Pawel1988 - 27-02-2018, 10:57
W@sio napisał/a: | Wygląda zacnie, aaaale nie był bym sobą gdybym trochę fizyki w to wszystko nie wmieszał. Wytrzymałość adapterów to ważna sprawa, auto ma być drogowe, a nie czysto torowe, stąd moje delikatne wątpliwości... Dużo zależy od materiału, z którego będą wykonane, ale wierzę, że dadzą radę Nie bez powodu producenci montują zaciski bezpośrednio do zwrotnicy |
Zgadza się i oczywiście można mieć wątpliwości. Adaptery są wykonane że stali konstrukcyjnej i są ostatnim elementem który może np pęknąć.
Większość zestawów np na Ebay big brake kit ma adaptery i nie wiadomo z czego. A tu wiemy. Pozatym Gościu robi takie swapy że nie da się opisać słowami. W swoim volvo ma hamulce z lamborghini i jeszcze jeździ aczkolwiek jest to ingenercja w układ hamulcowy i każdy robi to na własną odpowiedzialność.
|
|
|