To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana żarowek podświetlających zegary, liczniki

Owczar - 15-01-2011, 10:42

Krejzi napisał/a:
w takim razie jak jest zrobione HC ze tak ciezko "skopiowac" ten efekt ?

Owczar napisał/a:
Żeby w galancie osiągnąć coś zbliżonego do HC, to należy zastosować podświetlenie o jednolitej światłości na całej powierzchni (tak jak jest np w monitorach LCD) lub poprzez patent Zhan-a, czyli płytkę z diodami smd. Poza tym trzeba wyciąć fragmenty oryginalnej płytki światłowodowej pod liczbami, bo z jej użyciem nie osiągnie się jednolitego podświetlenia. Intensywność oświetlenia musi być dość duża. Na koniec należy przyciemnić szybkę. Może być folia do szyb, ale jakiej grubości to już nie podpowiem.
Diody białe o ciepłej barwie. Najlepiej najcieplejsza jaka jest, bo inaczej będzie wpadało w niebieskie, a na dodatek wskazówki nie będą się świeciły.

Besiek - 16-01-2011, 17:24

Może to nie Galant ale chciałem pokazać iż wbrew temu co napisali wcześniej niektórzy koledzy czerwone podświetlenie wcale nie jest "oczoporażające".

Mnie efekt się bardzo podoba. W zegarach i podświetleniu wyświetlacza klimy nastąpiła tylko zmiana kondoników żarówek W5W na czerwone, do podświetlenia przycisków sterujących klimatyzacją użyłem zwykłych żaróweczek pomalowanych (fabrycznie) czerwoną farbą.

robertdg - 16-01-2011, 20:30

Besiek, prawie jak w domach uciechy :D Ja zapytam inaczej, czy na dłuższą mete w trasie, zwłaszcza w nocy, nie jest męczące :?:
st.john - 16-01-2011, 20:53

wygląda całkiem sympatycznie - jak dla mnie to wykapane audi :)
Besiek - 16-01-2011, 22:07

No i właśnie na tym cały pic polega że nic a nic nie razi, ani nie męczy. Może gdybym wsadził super mocne diody to by raziło, przy zwykłych żarówkach jest na tyle słabe światło że w ciągu dnia nawet nie za bardzo widać żeby było podświetlenie. A w nocy bajka :mrgreen: Ogólnie ja na ten przykład nigdy bym sobie nie zrobił białego podświetlenia bo w nocy na trasie szlag by mnie trafił. Ale jak wiadomo wybór koloru to rzecz gustu a tu dyskusji nie ma.
A może ktoś z was demontował kiedyś w Pajero Sport ten daszek w którym jest kompas? Jak wymieniałem podświetlenie w klimatroniku to próbowałem dobrać się do tych zegarów od spodu, ale pierwszą bitwę przegrałem.

Owczar - 24-01-2011, 16:04

Przymierzam się do próby osiągnięcia efektu zbliżonego do HC w starych zegarach od galanta. Mam na to pewien pomysł, ale nie wiem co z tego wyjdzie i szkoda mi testować na swoich zegarach bo do diesla będę miał ciężko potem dostać. Ma ktoś może stare zegary od galanta, uszkodzone, od anglika i ogólnie nie potrzebne i jest w stanie poświęcić je na próby? Będę przerabiał prawdopodobnie płytkę światłowodową pod zegarami...
fj_mike - 24-01-2011, 16:15

Owczar napisał/a:
Ma ktoś może stare zegary od galanta, uszkodzone, od anglika i ogólnie nie potrzebne i jest w stanie poświęcić je na próby?

Mam i już wysyłam ;)

Krejzi - 24-01-2011, 22:26

A jaki to pomysł ? :) bo mnie strasznie korci zeby zrobic fajne podswietlenie :)
Owczar - 24-01-2011, 23:13

Pisałem o tym wcześniej, ale nie wiem co z tego wyjdzie. Metodą prób i błędów, będę starał się uzyskać jak najmocniejsze podświetlenie. Diody kierunkowo ustawione na światłowody lub 1 dioda na 1 liczbę w liczniku.

Zastanawiam się nad takimi diodami:
http://allegro.pl/dioda-l...1427454196.html
lub takimi:
http://allegro.pl/dioda-l...1427454197.html

Te drugie mają teoretycznie 4 razy większą moc. Ale nie wiem jak to w praktyce wygląda. I czy lepiej dać 4 diody mniejszej mocy, czy 1 większej. Barwa oczywiście biała ciepła. Potrzebuje światła które podświetli liczby i wskazówki na tyle mocno, by było je widać przez rzyciemnioną szybkę w dzień.

Teraz mam listwy led z diodami 3528. Niestety barwy zimnej. Mają jakieś 900mCd na sztukę, czyli 3 razy gorzej niż te tanśze diody. W całym liczniku jest ich koło 50 i świecą dobrze, ale barwa totalnie mi nie leży, bo w dzień wpada w niebieskie. Poza tym za pomocą listew ciężko jest odpowiednio ustawić światło by nie było strat. Tak naprawdę połowa przepada. Gdy je skieruję bezpośrednio na światłowód i zrobię ekrany po bokach, efekt może być lepszy. Przy zimnych diodach niestety nie świecą za bardzo wskazówki, które przepuszczją światło o określonej długości (przypadające na barwę pomarańczową), a w diodach 7k składowa o takiej częstotliwości jest znikoma.

KamilR10 - 24-01-2011, 23:30

Ciekawy projekt, czekamy na jakieś zdjęcia efektów pracy :) a może da się zrobić takie podświetlenie w climatroniku??
Owczar - 24-01-2011, 23:35

Zhan już coś takiego zrobił. Nawet w tym temacie opisał. Efekt rewelacyjny, ale nie pamiętam, na której stronie.
Krejzi - 24-01-2011, 23:40

generalnie to jest dobra opcja tylko nie wiem jak z "rownoscią" swiecenia oswietlajac tylko swiatlowód... masz racje gdzie tu byl taki post ale chyba tam byly te diody rozmieszczone po prostu wszedize gdzie sie da ;) dla mnie to troche kiepska opcja mało elegancka ale tak jak mowisz podswietlic swiatlowody odpowiednio mocnymi Ledami hmmm poszukam gdzies u siebie takich LEd i sprobuje tego u siebie ;) a wskazówki chce podswietlić oddzielnie ledami smd :) ( caly czas myslalem o tych indiglo ale to droga opcja w dodatku nie jestem pewien rezultatu )

A biały ciepły nie bedzie za żółty ? waham sie miedzy cieplym a zimnym ;)

KamilR10 - 24-01-2011, 23:49

Owczar napisał/a:
Zhan już coś takiego zrobił. Nawet w tym temacie opisał. Efekt rewelacyjny, ale nie pamiętam, na której stronie.
W takim razie trzeba szukać :)
Owczar - 24-01-2011, 23:53

No właśnie nie wiem jak to wyjdzie, będę próbował. Planuję dać po 6 diod na każdą płytkę światłowodu. W 2 kolumnach po 3, a 2 diody na samej górze skierowane na tarcze, bo tam są fragmenty, gdzie właśnie światłowodu nie ma i normalnie oświetla je żarówka. Do wskaźników świało też doprowadza śiałowód i jest tam ciasno, bo też myślałem o takim rozwiązaniu. Jak się nie uda to spróbuję przerobić tarcze. W dwóch miejscach będzie 2 warstwy, po 6 diod na każdą stronę, bo tam żarówka dośweitla odrazu wskaźnik paliwa i temp. W miejscu gdzie jest mała żarówka dam 3 diody. Już teraz widać oświetlenie w słoneczny dzień, więc z tym będzie je widać lepiej.
Krejzi - 25-01-2011, 00:06

ja chyba musze najpierw rozbrac te zegary i zobaczyc jak to wyglada zeby tez jakies swoje przemyslenia miec bo teraz to juz nie wiem jak to tam wyglada ;D gdzies widzialem hmm nie wie mczy tutaj na forum, jak na wskazówki ktos ladnie zmiescic na duze 3 diody smd czerwone a na male po 2 ladnie sie mieszczą le nie wiem jak to jest w galantowych zegarach. Skoro jest tak jak mowisz ze gdzie niegdzie jest dziura oswietlana zarówką to ciezko bdzie równomiernie rozmiescic te diody, chyba. I nie moge znalezc tego posta Zhana