To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Twój pierwszy problem z nowym lancerem.

Radassss - 08-03-2009, 21:57

krzychu napisał/a:
A BP nie ma swoich paliw?

no niestety musze zmartwic... BP i Shella to tu po 10 razy dziennie widuje ;)
powiem tak nie przypuszczam zeby wlasciciele stacji z "markowym" logiem cos kombinowali bo wlasnie tak jak mowisz duzo ludzi tankuje na "porzadnych" stacjach, wiec po co sobie syf robic, no ja na Lukoil i Lotos tankuje od kilku lat nigdy sie nie zawiodlem a mam 4 samochody i nigdy nie bylo problemu w ziwazku z paliwem wiec chyba zaufanie moge miec... zreszta wlascicielem Lotosu na krorym tankuje jest znajomy... ;)

Anonymous - 08-03-2009, 21:58

krzychu, 98 ma mocniejsze-dłuższe ( że tak to nazwę :D ) łańcuchy( jest to cięższe paliwo) niż 95. Paliwka 98 mają bardziej kontrolowany(regularny) proces spalania i nie ma miejscowego przegrzewania (np. grzybków zaworowych). Tego nie odczujesz na bieżąco, ale po dziesięciu tys. km.....
krzychu - 08-03-2009, 22:02

jaceksu25 - był topic o paliwach, ze 10 stron się toczył.... Nie chcę wszczynać dyskusji tutaj ale 98 to jest do wykorzystania w silnikach z bezpośrednim wtryskiem, turbo i z podwyższoną kompresją w Lancerach cywilnych takich takich nie montują. A uszlachetniacze które powodują mniejszą zdolność do samozapłonu tylko obniżają kaloryczność.

Krzychu

Radassss - 08-03-2009, 22:08

a ja powiem tak jakby 98 cos dawalo (albo super hiper eksra mega power 150 oktanowe ;) ) to mysle ze bylo by o tym w instrukcji... ;) , a chyba jest napisane cos w stylu "mozesz lac 98 ale to nic nie zmienia ;) "
Anonymous - 08-03-2009, 22:08

krzychu napisał/a:
.....A uszlachetniacze które powodują mniejszą zdolność do samozapłonu tylko obniżają kaloryczność.

Krzychu

Nie zaprzeczyłem temu?

..i na klapce jest napisane 95+

Już taki jestem => tzn. tankuję 98, zmieniam olej co tydzień i 2 razy dziennie sprawdzam ciśnienie w oponach :mrgreen:

Do tematu: ogólnie lancery są bardzo mało problematyczne... :p

Radassss - 08-03-2009, 22:10

ale ja mam inny problem z Lancere... debile w Golfach zawsze sie chca scigac... ;) (juz ze 4 razy mialem taka sytuacje)
no i dzisiaj dalem sie podpuscic... sorki,
jednoznacznie musze stwierdzic ze Golf 4 GTi nie ma szans z Lancerem :D

Anonymous - 08-03-2009, 22:12

Radassss napisał/a:
ale ja mam inny problem z Lancere... debile w Golfach zawsze sie chca scigac... ;) (juz ze 4 razy mialem taka sytuacje)

obciachem jest dać się uroczej blondynce w kadecie GSI - sportback był wtedy na dotarciu i nie chciałem aby były z nim tematowe problemy z nowym lancerem :D

krzychu - 08-03-2009, 22:13

Radassss napisał/a:
a ja powiem tak jakby 98 cos dawalo (albo super hiper eksra mega power 150 oktanowe ;) ) to mysle ze bylo by o tym w instrukcji... ;) , a chyba jest napisane cos w stylu "mozesz lac 98 ale to nic nie zmienia ;) "

U mnie piszę coś takiego "możesz w skrajności zatankować 80 oktanów ale licz się ze zmniejszonymi osiągami" a wcześniej "lej powyżej 92 oktanów" a może 95.

Krzychu

Radassss - 08-03-2009, 22:15

jaceksu25 napisał/a:
Radassss napisał/a:

obciachem jest dać się uroczej blondynce w kadecie GSI - sportback był wtedy na dotarciu i nie chciałem aby były z nim tematowe problemy z nowym lancerem :D

no dobra troche siara ;)

krzychu - 08-03-2009, 22:21

Radassss napisał/a:
no dobra troche siara ;)

siara to jest jak dresiach mnie wyprzedza ciągnąć swojego golfa 2 prawie do granic możliwości niebezpiecznie przed ostrym zakrętem i jednocześnie mi zakłuca cieszenie się samochodem i słuchanie ulubionej mp3.

Krzychu

Anonymous - 08-03-2009, 22:26

Nie tankuję na Łukoilu, za każdym razem jak tam tankowałem, silnik chodził głośniej i nie miał takiego kpa jak na innych stacjach, podobnie na Neste.
Najlepiej śmiga na BP stary jak i nowy lancer:)Ostatnio zalałem na Bliska i też jest ok, byle nie LUK! Co do oktanów, to wlałem raz lotosa dynamic, czy jakoś tak no i nieco lepiej reagował na gaz, ale to minimalne różnice, pozdr.

Radassss - 08-03-2009, 22:30

o tak to masz racje
duzo jest "mistrzow prostej"
a jedziesz za takim (nawet za szybko w stosunku do przepisow, zdarza sie, chociaz staram sie nie, od 6 lat nie mialem mandatu (odpukac) ) a jemu "zlom" podskakuje na wybojach bo niedosc, ze technologia nie ta to jeszcze wszystkie czesci z zawieszenia zuzyte ;/ i jedzie sobie debil bo mu pan w stacji kontroli pojazdow podbil dowod za paczke fajek... wkurza mnie takie cos i jeszcze mysla ze wszystko potrafia... mnie najbardziej wkurza wyprzedzanie na ciglych i zakazach, oni sobie nie zdaja sprawy jakie jest to niebezpieczne

[ Dodano: 08-03-2009, 22:34 ]
Bastek77 napisał/a:
Nie tankuję na Łukoilu, za każdym razem jak tam tankowałem, silnik chodził głośniej i nie miał takiego kpa jak na innych stacjach, podobnie na Neste.

sorry ale chyba nie ma zwiazku z glosnoscia a paliwem...?? tzn ze co glosniej wybucha w cylindrze?? ;>
tzn moglo to byc poprostu subiektywne odczucie, i tak jak pisalem stacja stacji nie rowna, nawet w tych samych koncernach
paliwo maja praktycznie wszyscy z jednego zrodla

krzychu - 08-03-2009, 22:40

Radassss napisał/a:

sorry ale chyba nie ma zwiazku z glosnoscia a paliwem...?? tzn ze co glosniej wybucha w cylindrze?? ;>
tzn moglo to byc poprostu subiektywne odczucie, i tak jak pisalem stacja stacji nie rowna, nawet w tych samych koncernach

To u mnie było na gaźniku odwrotnie, tankuje na poCPN-owskim ORLENIE to nie dość że silnik zaczoł mieć dzięki jak w wygłuszonej limuzynie to po górę jedynki brakowało....

Krzychu

tomekrvf - 08-03-2009, 22:42

A ja kolejny raz jestem pełen podziwu dla wszystkich tych, którzy czują różnice po zalaniu innego, być może lepszego paliwa.
krzychu napisał/a:
A BP nie ma swoich paliw?

Ma. Z Orlenu.

krzychu - 08-03-2009, 22:44

tomekrvf napisał/a:
A ja kolejny raz jestem pełen podziwu dla wszystkich tych, którzy czują różnice po zalaniu innego, być może lepszego paliwa.

Ja mówię o tych gorszych paliwach. Jeśli "pijesz" do mnie :p Bo kiedyś chyba zatankowałem 98 różnic nie zanotowałem.

Krzychu