To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Skrzynia

sampler - 13-02-2012, 07:47

przednie walka sprzeglowego to MD700207=NSKB25-139C3,
tylne MD717670=NSK TM206U1 = 6206 ETN9

vince_81 - 13-02-2012, 12:21

Ponownie dzięki sampler :mrgreen: Znacznie ułatwiłeś mi poszukiwania :wink:
firstmate - 26-02-2012, 01:26

sampler napisał/a:

Jak puscisz sprzeglo i chrobocze to do wymiany lozysko walka sprzeglowego w skrzyni.

Wiec zapewne posiadam ten sam problem.......

vince_81 - 08-03-2012, 19:52

Jeszcze raz ja :roll:
Czy ktoś zna mechanika, który zrobiłby mi skrzynię, w okolicach Leszna ( wielkopolskie )? Bo ci, u których do tej pory byłem to jak tylko zobaczyli, że auto nie ma na masce wymalowane VW albo czterech kółek to od razu sapali i nosami kręcili... Paranoja jakaś :evil:

Kamil_Ziomek - 08-03-2012, 20:18

vince_81 napisał/a:
Bo ci, u których do tej pory byłem to jak tylko zobaczyli, że auto nie ma na masce wymalowane VW albo czterech kółek to od razu sapali i nosami kręcili... Paranoja jakaś :evil:

Cieniaki :D żartuję. Nawet nie wiedzą że ta skrzynia nie jest taka trudna. Service manual w rękę i brak problemów. O poradę co do warsztatu zapytaj na forum regionalnym szybciej ktoś odpowie z okolicy.

booohal - 08-03-2012, 20:20

Panowie dziś po zmianie z jedynki na dwójkę coś pyknęło w skrzyni i lewarek lata luźno. Jutro sprawdzę czy to cięgno. Jeżeli nie to pozostaje demontaż skrzyni? Czy coś metodą chałupniczą mogę jeszcze sprawdzić?
bravo78.78 - 09-03-2012, 07:37

booohal,,na razie nie panikuj,sprawdz pod maska ,na wybierakach czy wszystko ok, no i oczywiscie w tunelu,jakies objawy wczesniej miales?
booohal - 09-03-2012, 10:38

bravo78.78, Wcześniej właśnie podczas zmiany z jedynki na dwójkę czasami (kilka razy w miesiącu i zawsze po pierwszym odpaleniu w ciągu dnia) było słychać takie głuche gruchnięcie. Ale zbagatelizowałem to :oops:

[ Dodano: 09-03-2012, 11:24 ]
Mam. Co to jest i czy idzie to dokupić? Dzwoniłem do Malika i po wyjaśnieniu mu o co mi chodzi powiedział że jest to część linki i on nie ma tego.

[ Dodano: 09-03-2012, 11:41 ]
EDIT: Zadzwoniłem do Malika bo czułem że się coś nie dogadaliśmy... Jest to mechanizm wybierania czy jakoś tak. Najważniejsze jest to że dziś będzie to miał za 30 zł chyba. Idę odkręcać.

bravo78.78 - 09-03-2012, 12:22

Ouuuu,takiego przypadku nie mialem(na szczescie),choc widzialem spawane,ale za taka cene jak Malik ma to kupuj nowke
booohal - 09-03-2012, 17:03

Wszystko już działa. Dzięki za porady i wsparcie :)
sipex - 12-03-2012, 17:22

witam
rzęzi na biegu jałowym wcisne sprzęgło i jest cichutko..czyli napewno łożysko kulkowe?byłem u mechanika mówi że kończy się skrzynia..czyli nie wie co gada? :P

Jogurt - 12-03-2012, 17:48

sipex, łożyska na wałku sprzęgłowym
sipex - 12-03-2012, 20:17

a ile tych łożysk jest w skrzyni?mechanik mówi że 6 i średnio każde 100zł i żeby to zrobić pożądnie przydało by się wszystkie wymienić..to prawda czy próbują mnie naciągnąć? :P a i rozmawiałem z byłym właścicielem mojego Miśka miał ten sam problem z chrobotaniem na biegu jałowym i wymieniał na używaną skrzynie na której łacznie zrobiliśmy 40tys.km.odradzał kupno kolejnej używanej z wiadomych przyczyn..a łożyska nie wymienił bo mechanik mu nagadał ,że po wymianie mogą być dalej problemy że cos się tam nie spasuje..
komarsnk - 12-03-2012, 20:31

sipex napisał/a:
a ile tych łożysk jest w skrzyni?mechanik mówi że 6 i średnio każde 100zł i żeby to zrobić pożądnie przydało by się wszystkie wymienić..to prawda czy próbują mnie naciągnąć? :P a i rozmawiałem z byłym właścicielem mojego Miśka miał ten sam problem z chrobotaniem na biegu jałowym i wymieniał na używaną skrzynie na której łacznie zrobiliśmy 40tys.km.odradzał kupno kolejnej używanej z wiadomych przyczyn..a łożyska nie wymienił bo mechanik mu nagadał ,że po wymianie mogą być dalej problemy że cos się tam nie spasuje..

Dwa łożyska są na wałku sprzęgłowym, oprócz tego są jeszcze cztery (bodajże) - trzeba zawsze wymieniać parami. Z objawów wynika, że są to łożyska na wałku sprzęgłowym - koszt ok. 90zł na sztukę u Japaneze (są to różne łożyska). I jeśli mechanizm różnicowy jest OK i akceptowalne synchronizatory to skrzynia jest jeszcze do zrobienia spokojnie :D

sipex - 12-03-2012, 21:00

komarsnk, znowu mi pomagasz dzięki:P aha czyli mechanik nie ściemniał :P a co do mechanizmu różnicowego i synchronizatorów to pewnie dopiero po rozebraniu skrzyni będe wiedział?nigdy ze skrzynią nie miałem problemów czasami dwójka jak bylo -10 zazgrzytała a tak zawsze wszystko elegancko wchodziło..te chrobotanie jest bardzo ciche jak narazie,na warsztacie mówią żeby śmiało jeździć dalej ale ja musze to zrobić :P