To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej

georgu2 - 22-12-2017, 12:46

Cyba się skuszę. Skoro Venom86 jeździ pół roku i nikt się nie czepiał to nie jest to chyba jakieś wielkie przestępstwo. Poza tym wjeżdżając na stację diagnostyczną, możesz wjechać z światłami mijania i wszystko działa jak na leży. Przecież nikt tam nie zerka pod maskę i nie patrzy jaka jest żarówka, tylko czy działa. Po drugie, jeżdżąc przepisowo policjant chyba nie obserwuje twojego auta jako potencjalnego przestępcy i nie doszukuje się braku homologacji. To nie są roboty działające na 100%. Jak dla mnie większe ryzyko jest dostania mandatu za niewłączenie świateł (bo się przyzwyczaiłem w innych samochodach i ciągle zapominam).
HUGIO - 22-12-2017, 17:56

Venom86,
Tak z ciekawości byłbyś w stanie w miarę ciemnym pomieszczeniu zrobić zdjęcie, żeby przykładowo na ścianie było widać jak jest rozpraszane światło z "dziennego w kierunkowskazie", bo wydaje mi się, że klosz w tym miejscu pewnie rozprasza we wszystkie strony :?

georgu2,
Mi by nawet przedkładanie tych żarówek raz na rok do przeglądu nie przeszkadzało, ale jeśli (odpukać) doszłoby do kolizji akurat, gdy są założone te dzienne, to na odszkodowanie od ubezpieczyciela raczej nie ma co liczyć...

Venom86 - 23-12-2017, 12:54

Przepraszam, że tak późno odpisuje no ale okres świąteczny i zabiegany trochę byłem :P

W wolnej chwili zrobię zdjęcia albo film.

Ja nie wymieniam żarówek na przegląd bo podpina się je pod normalne wejścia na kierunkowskazy tylko białe są osobno podpinane i te wyłączam ;)

Zorbie zdjęcia i pokarze gdzie i jak je podpiąłem.

Na chwilę obecną białe włączają mi się wraz z przekręceniem kluczyka. Ale docelowo chce żeby się wyłączały jak włączę światła mijania bo świecą się cały czas aż znowu nie wyciągnę kluczyka.

georgu2 - 23-12-2017, 14:05

HUGIO ty to wiesz czy tylko przypuszczasz?
Bo na szczęście nie miałem jeszcze "przyjemności" ubiegać się o ubezpieczenie z racji, że ktoś do mnie wjechał i nie umiem się na ten temat wypowiedzieć. Ale bardzo istotny kontr argument mimo wszystko.

Venom86 myślałem, że pakiecie jest przekaźnik, który dezaktywuje dzienne przy uruchomieniu mijania?

HUGIO - 23-12-2017, 14:29

georgu2,
Jeśli masz niehomologowane światła w samochodzie, to podczas kolizji drugi uczestnik może powiedzieć policjantowi, że go oślepiły i automatycznie wina za kolizję spada na Ciebie.
Wtedy to masz kombo: odebranie dowodu, mandat, utrata zniżek i obstawiam, że drobnym druczkiem gdzieś w regulaminie ubezpieczyciela jest jakaś wzmianka o tym na Twoją niekorzyść i mogą być z tym problemy.
Pewności na 100% nie mam, ale gdy się interesowałem tym tematem, to sporo osób przed tym przestrzegało, no chyba że coś się zmieniło od tego czasu.

Venom86 - 27-12-2017, 18:29

georgu2 napisał/a:

Venom86 myślałem, że pakiecie jest przekaźnik, który dezaktywuje dzienne przy uruchomieniu mijania?

Nie ma, jest tylko osobne wyjście 12V da białych led-ów. Pomarańczowe czerpią + i - z oryginalnych gniazd kierunkowskazów..

Zrobiłem szybko film jak to wygląda na żywo:

https://youtu.be/vwHiD2jCAgY

Z góry sorry za dźwięk ale przez wiatr nagrało się lepiej jak sznurek o kamerkę się obija a nie mój głos.

Tak jak wspomniałem od białych led-ów mamy tylko wyjście na 12v i tam gdzie ja je podpoiłem świecą cały czas po przekręceniu stacyjki. Jak wiecie czy, któreś z wejść w skrzynce z bezpiecznikami po włączeniu świateł mijania traci napięcie to dajcie znać bo rozwiąze ten problem;)

wiewioor - 27-12-2017, 19:33

Venom86 napisał/a:
Jak wiecie czy, któreś z wejść w skrzynce z bezpiecznikami po włączeniu świateł mijania traci napięcie to dajcie znać bo rozwiąze ten problem;)

Jak pisałem wcześniej:

Cytat:
Jeśli nie ma takiego rozwiązania w zestawie można sobie poradzić ze zwykłym przekaźnikiem ze stykami normalnie zamkniętymi.

Podłączasz pod mijania. Jak pojawi się sygnał to przekaźnik rozłączy napięcie dla dziennych.

Venom86 - 28-12-2017, 18:53

Pytałem bo może jest takie złącze już w skrzynce z bezpiecznikami pod maską wbudowane i nie trzeba by dokładać ;)

A jak taki przekaźnik mniej więcej wygląda? bo elektrykiem to ja tak tylko domorosłym jestem :P :D

wiewioor - 28-12-2017, 21:28

pierwszy z brzegu z wyszukiwarki:

http://www.mpartner.com.p...ing-p-1109.html

Interesuje ciebie rozwieracz więc patrząc na schemat:

85 i 86 - podłączasz do świateł mijania - może być zamiennie
30 - stały +
87a - pod światła led
87 zostawiasz pusty

PS. Do tego stosuj zawsze gniazdo jak niżej

http://www.mpartner.com.p...wego-p-254.html

Venom86 - 29-12-2017, 17:45

Dzięki wiewioor!! :)

nawet znalazłem zestaw przekaźnik + wtyczka jak by ktoś szukał:

http://allegro.pl/automat...6882097320.html

HUGIO - 30-12-2017, 16:10

Venom86,
Skoro zastosujesz ten przekaźnik, to najwygodniej byłoby teraz pozbyć się "trybu skandynawskiego" (o ile dobrze pamiętam nazwę) i jeździć cały czas w trybie auto, wtedy o ile dobrze mi się wydaje będą cały czas odpalały się te dzienne, a gdy czujnik wykryje noc/deszcz, to przełączą się na mijania plus zawsze będziesz miał doświetlanie zakrętów aktywne :)

wiewioor - 30-12-2017, 18:47

HUGIO napisał/a:
i jeździć cały czas w trybie auto,

Sam tak jeżdżę. Dzięki temu zapomniałem o przełączniku do świateł.

Venom86 - 31-12-2017, 11:48

Nie mam i chyba nigdy nie miałem włączonego trybu skandynawskiego bo na "auto" światła dopiero mi się wieczorem włączają ;)

A doświetlanie zakrętów był już od 2008/2009r???? bo jak tak to muszę aktywować :P

[ Dodano: 05-04-2018, 17:03 ]
Heja, Potrzebuje pomocy :P

Zabrałem się w końcu za montaż przekaźnika aby światła dzienne gasły po włączeniu świateł mijania.

Kierowałem się instrukcja jaką dostałem wraz z przekaźnikiem:

Utknąłem niestety przy podłączeniu kabli 85 i 86 (czarny, biały)na poniższym zdjęciu w zielonej ramce są bezpieczniki od świateł mijania. Podpiąłem się pod nie "+" ale gdzie podpiąć teraz "-" próbowałem bezpośrednio do karoserii ale nie zadziałało (DRL nie gasną po włączeniu mijania).

Może coś robię źle?

w czerwonej ramce jest prod po przekręceniu stacyjki:

sebiniokrk - 17-06-2018, 13:26

Witam Panów.
To mój pierwszy post na tym forum.
Chcę w swoim lancerze zamontować takie oto światła http://allegro.pl/swiatla...5331408440.html
Ktoś już je może ma?

[ Komentarz dodany przez: Bizi78: 17-06-2018, 13:38 ]
Poprawiłem linka.

[ Dodano: 21-06-2018, 19:47 ]
No cóż...chyba nikt tych świateł nie montował. Kupiłem je dzisiaj. Dam znać czy pasują. Już teraz widzę, że chyba trzeba będzie zaczepy przerobić

[ Dodano: 30-06-2018, 17:48 ]

[ Dodano: 30-06-2018, 17:49 ]

[ Dodano: 30-06-2018, 17:50 ]

[ Dodano: 30-06-2018, 17:51 ]

[ Dodano: 30-06-2018, 17:52 ]

[ Dodano: 30-06-2018, 17:54 ]
Dzisiaj zamontowane:)
Uchwyty wymagały przerobienia jak widać na zdjęciach.
Efekt końcowy moim zdaniem extra

sharky - 30-06-2018, 19:39

sebiniokrk, fajny efekt wizualny, no i połączenie halogenów oraz dziennych LEDów w jednym - fajna sprawa. Chociaż muszę przyznać, że same światła do najtańszych nie należą. Ciekawe jak będzie z ich żywotnością.

Powiedz mi jak masz to podłączone, chodzi mi dokładnie o taką sytuację: jeżeli przełącznik świateł masz w pozycji auto i jest jasno na dworze to świecą się wtedy te LEDy, a jak się ściemni i czujnik wykryje zmrok to wtedy zapalają się automatycznie mijania i gasną dzienne, tak?